Sikeres tesztfázison vannak túl az első DDR5 memóriák

Szerző: xoki | 2021. May 04. | hír | 11 hozzászólás

Két kínai gyártó, a Jiahe Jinwei és a Netac elkezdték a DDR5 memóriák tömeggyártását. Nemrégiben megerősítették, hogy az első modulok már le is kerültek a gyártósorról, hetekkel a Micron első chipszállítmánya után.

A két cég nem memóriachipeket, hanem memóriamodulokat készít, vagyis nagyban függenek az olyan vállalatoktól, mint a Micron. A Micron DDR5 chipjeit több helyre is leszállították már, így a gyártók belevágtak a tömeggyártásba és a DDR5 technológiában rejlő potenciál kiértékelésébe. A Netac az ASUS és az MSI közreműködésével végzi a teszteléseket, hiszen ellátják őket az ahhoz szükséges alaplapokkal.

A DDR5 memória frekvenciák egészen 4800 MHz-ig terjedhetnek bármiféle overclockolás nélkül. Ezt a sebességet támogatni fogják a hamarosan érkező, 12. generációs Alder Lake processzorok. A DDR4-hez képest az új memóriák alacsonyabb feszültségen dolgoznak majd, illetve nagyobb kapacitásúak is lesznek. A Netac és a Jiahe Jinwei által gyártott modulok mind 32 GB-osak és 40-40-40 időzítésűek, a névleges feszültség pedig 1.1V.

Hozzászólások: 11
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Arthur Morgan avatar
Ezt is majd aranyáron fogják adni... Mert hát egy ideje én csak azt látom a PC ipar = bányászat, magas árak. És ha ez így fog menni az sem kizárt hogy idővel bedöglik a PC-s világ. Mert az embernek egyszerűen nem lesz annyi pénze, hogy egy rendes gaming PC-t építsen magának.
0
0
0
0
💬 4
xCube avatar
@Arthur Morgan: A rendszermemória nem túl releváns bányászati szempontból, így ettől nem félnék. Az, hogy mint újdonság drága lesz, az pedig megszokott. A Micron gyártókapacitása elegendő a készletek fenntartásához.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: "A rendszermemória nem túl releváns bányászati szempontból"

Ugyanezt gondolták a hddről is, később lásd: chia.
Csupán idő kérdése és a ram is hasonló történetnek válik az áldozatává.
0
0
0
0
xCube avatar
@argosz: Kétlem, hogy a chia sikere akár meg is közelítené a többi médiumét. Egyszerűen nem olyan hatékony.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Keletre egyre nagyobb teret hódít magának a háttértár alapú "tervezés és gazdálkodás" jellegű bányászat ami árfelhúzó hatású; a kereslet miatt a hddt, ssdt gyártó cégek az áraikat már emelték. Rendszerelméletileg kizárt, hogy ez a mesterségesen csinált áremelkedés ne gyakorolna hatást más régiók piacaira: ugyanez történt a vgakkal is.

A lufialapú valuta azért viselkedik a szokott folyamatoktól eltérően, mert -a pénzzel ellentétben- még csak hit sem kell hozzá, egyszerűen önjáróvá válik az erőltetett befektetések hatására ami felértékelődést von maga után. Innentől már van annyira önjáró ez az öngerjesztő folyamat, hogy "hatékonynak" láttatja magát.

A kételkedésnek nincs hatása a spekulatív jellegű erőltetésére egy adott bányász technikának. Hiszen az nem a befektetett hit, hanem a befektetett pénz miatt válik "hatékonnyá". Ez pedig egy mesterségesen kreált folyamat.

A chia-hoz hasonló de annál jóval érdekesebb támogatású filecoin is ilyen.

Csinálják, felértékelődik és máris "hatékony".
0
0
0
0
r2d2 avatar
Èn arra lenèk kíváncsi, hogy a ddr4 hez kèpest ez mekkora ugrás lesz pl másolásnál, vagy konvertálásnál, vagy adatok betöltèsnèl stb.
0
0
0
0
Neo1989 avatar
Majd a köv gépbe akkor DDR5-t rakok. De 64-es modulokat.
0
0
0
0
xCube avatar
Annyit azért hozzátennék, hogy itt nem konkrét tömegygyártásról van szó, hanem az gyártósor előszériás teszteléséről. Bár a két dolog nagyon hasonlít, mégsem ugyanaz. Hogy az itt keletkezett termékek eladásra kerülnek az nem kérdés, de ez még nem normál széria.
0
0
0
0
Apor avatar
Amíg nem rendeznek augusztus 20-at a gépházban, nincs gond.
0
0
0
0
💬 2
Mesterlovesz avatar
@Apor: Ilyen késleltetéssel augusztus 21 lesz belőle.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Többnapos késésekkel is lehet számolni, MÁV memóriabiznisz.
https://i.imgur.com/HwhyaR1.jpg
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció