Néhány helyen már az internet kávézókat is bányászatra alakítják át

Szerző: xoki | 2021. February 17. | hír | 44 hozzászólás

Egyre rosszabb a helyzet a gamerek számára, mivel a kriptovaluta-bányászok rohamosan felvásárolják a videokártyákat, ráadásul már a gamer laptopokat is, ezért az egyszerű felhasználó sokkal drágábban, vagy egyáltalán nem tud hozzájutni az adott termékekhez.

A koronavírus miatt az internet kávézók forgalma mondhatni nullára csökkent, ezért néhány helyen inkább áttérnek a bányászatra, mivel az sokkal jövedelmezőbb a jelenlegi helyzetben. Egy vietnámi internet kávézó tulajdonosa például pontosan ehhez folyamodott, és másokat is - akik hasonló helyzetben vannak - erre biztat, ráadásul díjmentes segítséget is kínál az internet kávézók számára.

Az említett kávézóban már rengeteget kártyát beüzemeltek, amely igazából nem okozott nekik túl nagy fejfájást, mivel azt egy számítógép üzlet birtokolja. A képeken nagyrészt RTX 3080-as kártyák láthatók, vagyis itt egy újabb példa arra, hogy milyen célra is használják ezeket a termékeket. Pontosan nem tudni, hogy miért nem a kártyák eladása mellett döntöttek, de ha tippelni kellene, valószínűleg azért, mert hosszú távon sokkal profitálóbb lesz a bányászás, mint az azonnali eladás.

Hozzászólások: 44
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Eth 2.0-ra való áttéréssel olyan túl sokáig nem fog már tartani a videókártyákkal való ethereum bányászat: https://www.youtube.com/watch?v=UmmJckJCFtc&list=LL&index=1
0
0
0
0
pinkyke avatar
de,jó lenne ha lenne Bitcoin adó akkor máris nem lenne ilyen sok bányász 😂
0
0
0
0
Shadow9 avatar
Hej, ha ez a rengeteg számítási kapacitás a BOINC kliensekre menne, de persze abban nincs profit, a gyereknek meg enni köll, értem én, csak nem értem meg...
0
0
0
0
PatrikVagyok avatar
Én megértem, hogy most nagy divat lett a virtuális valuta bányászat... Jó lehet kifizetődő is esetlegesen hosszú távon is.... De akkor miért nem használnak ASIC Miner gépeket? Az áruk kb azonos egy 7-8 kártyás bányagéppel sőt lehet még olcsóbb is és nem szivatnák vele a játékosokat vagy esetleg azokat akik olyan területen dolgoznak ahol szükséges naprakész hardvereket használni... Ezt esetlege megoldhatnák a GPU gyártók valamiféle hardveres tiltással vagy bármi...
0
0
0
0
💬 5
Pinceboy13 avatar
@PatrikVagyok:
hardveres tiltással vagy bármi...

Majd ha piros hó esik, a gyártónak meg tök mindegy szerintem.
A haszon megvan, a vásárló meg arra használja amire akarja.
0
0
0
0
GameKing9515 avatar
@PatrikVagyok: Azért mert ha már nem lenne benne biznisz a gamer kártyákat hamar elehet adni.
Az asic mi ér gépet meg a kutya nem venné meg.
0
0
0
0
odinx avatar
@PatrikVagyok: Szerintem a CPU-kat kellene valahogy megcsinálni bányászatra, ha már úgyis sok magos, sok szálas fajták vannak. Bár nem tudom, ez lehetséges lenne-e.
0
0
0
0
no avatar
@PatrikVagyok: Ha az a bányászgép kiöregedik, el tudod adni más célra? Nem. VGA-t el tudod adni? Igen.

VGA gyártónak meg nem érdeke a bányászat tiltása. Érdekes hogy fogyjon a cucc, őt nem érdekli hogy ki veszi, amíg fogy és nem raktáron áll.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@PatrikVagyok: A gpu annyiból előnyösebb hogy "programozható" igy ezáltal bármilyen tetszőleges valutához tudod használni, bármilyen függvénnyel stb
Nah de az ASIC egy dolgot tud de azt nagyon jol, ez addig jó míg az adott dolog nem megy ki a divatból (ami a témában elég gyakori) onnantol csak a port fogja neked, gpu nál csak másik programot futtatsz és kész, ha kevés az erő számot növelsz vagy erősebb kártya, sokkal kisebb a rizikó hogy megfizesse a saját árát majd hasznot csináljon.
Másfelől ha már ott a rengeteg gpu pláne nem fognak ASIC ot venni 😆
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
A kazuál réteg szopik ezzel a helyzettel a legjobban. Persze értem én most akar mindenki milliomos lenni, de azt a sok senki férget agyon kellene ütni aki, a használt 60-70 ezres videokártyákat árulja 100-150 ezrekért. És jelenleg aki kártyát akarna venni az újonnan szintén nem tud normálisan venni mert fel van vásárolva minden , használtan meg azért nem mert pofátlan áron adják azt is. Remélem bedöglik egyszer ez az egész....
0
0
0
0
💬 3
SuperPuma avatar
@Arthur Morgan: Kicsit durva, hogy mindenből hiány van, ami valami szinten használható játékra. Kb 970/1050től felfelé bármi. Jelenleg használtan játékra kb az rx470/570 ami legjobb kis pénzből. A többi drága, vagy nincs. Én is a komplett gépet el tudtam adni pár órán belül.
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
@SuperPuma: Egy biztos Uram, nehéz időket élünk. 😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Arthur Morgan: 1650 a boltban most 125 rugó, én decemberben vettem 73ért és már akkor túlárazott volt
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
Cannahun avatar
2015-ben mikor elkezdtem bányászni hetente 1.2 ethereumot bányászott ki a a kis asztali pc-m... rohadtul nem érte meg, de nem zavart, hogy fut a háttérbe míg én böngészgettem, vagy filmeztem! Utólag rohadtul örülök, hogy így döntöttem! Közel fél évig bányászgattam míg meguntam... a legnagyobb hiba volt, hogy akkor abba hagytam! Viszont a szar kis 60ezres videókártyám kifarmolt nekem valamivel több mint 22 ethereumot ami most több mint 12 misit ér! Egy darab szaros rx 480-al! Azóta újra dübörög a bánya 😃 Egy rx580-as cirka 80+ eurót hoz havonta, jelen árfolyam szerint, de aki már érti a matekot az tudja, hogy mire eladja az ETH-ját addigra az a profit lesz vagy 800 euro / kártya /hó vagy még több! Szóval hülye lenne nem bányászni, aki teheti, amig még teheti!
0
0
0
0
carl18x avatar
Szerintem a fő gond az hogy amit kártyát legyártanak egyből megy a bányába kínában! 😃 Esélye sincs eljutni europába, ami meg ide jutt azt is megveszik. Hát ennek akkor lesz vége mikor a Kriptobányászat megint lecseng, vagy már nem igazán éri meg. És hogy ez mikor jön el? Fene se tudja.
Remélem nem ígaz a megérzésem hogy idén mi már nem látunk videókáryát értelmes áron....

Abból indulok ki hogy Szeptemberben rajtolt az RTX 3080 és még mindig csillagászati áron kinálják.
Így belegondolva megint eltelik 6 hónap, de az árak nem változnak semmit.
Az NVidia/AMD meg tojik rá kinek adja el, neki a profitja meg van belőle a többi nem érdekli.
0
0
0
0
Thespartan avatar
A gyártók növeljék a mennyiséget,a kapacitást akkor bzmeg. Nem hiszem el,hogy nincs annyi pénzük,hogy ne lehessen már beruházni erre,ráadásul több ember jut munkához. Hát már lassan ott tartunk,hogy lehetetlenség megvenni egy középkategóriás videokártyát,mert már luxusnak számít. Én eladtam a 1080ti-om 110-ért tavaly novemberbe,annak a reményébe,hogy várok egy kicsit és majd tudok venni egy RTX 3070-et,erre most a 1080ti lassan felkúszik 250-re!!!! Az RTX 3070-et meg inkább hagyjuk. Én nem értem,egy kibeb*szott rendszert kellene felállítani,egy limitet,hogy hol a határ! Most meddig fognak menni ezzel? Míg majd egy GTX 1060-as kerül 1 misibe? Vagy mi a f*sz?! Lassan luxuscikk lesz egy olyan gépet összeállítani ami elindul és tud rajta az ember mario-zni.
0
0
0
0
💬 12
Aorus_Gaming_HUN_ avatar
@Thespartan: 110-be? Ahoz csak gratulálni tudok. Soha nem ment 140 alatt 😀 Pláne nem novemberben. Én is akkor adtam el 155-be. Szóltál volna adtam volna érte 120-at 😀
0
0
0
0
Thespartan avatar
@Aorus_Gaming_HUN_: Igen,szükség dolga volt 😀 Egyébként tisztában voltam vele,hogy drágábban is elmehetett volna. De a lényeg a lényeg,brutális áremelkedések történtek,ezt merem remélni,hogy megáll itt vagy még jobb,ha visszájára fordul,mert aki tervezett újítani az most rendesen besz*pta.
0
0
0
0
no avatar
@Thespartan:
A gyártók növeljék a mennyiséget,a kapacitást akkor bzmeg. Nem hiszem el,hogy nincs annyi pénzük,hogy ne lehessen már beruházni erre,ráadásul több ember jut munkához.

A pénzük megvan rá, szimplán a folyamat közel nem olyan egyszerű mint ahogy azt elképzeled 😀
0
0
0
0
Thespartan avatar
@LordSzalko: Nem egyszerűsítettem le ennek a folyamatát. De ha erre ráfogjuk,akkor egész egyszerűen lehetne azt is mondani,hogy nem lehet megvalósítani nem?! Az olyan nagyvállalatok,mint ezen esetben pl. az Nvidia,ne mondják már,hogy ezt előre nem tudták! Már mióta megy a bányászat. Akkor is lehetett volna tenni annak az érdekében,hogy bővüljön az a folyamatstruktúra,ami biztosítja a nagyobb mennyiség legyártását.
0
0
0
0
no avatar
@Thespartan: Robbanásszerűen következett be a hatalmas piaci igény, önmagában az e-mobilitás is hatalmasat robbant és ezt még a járvány is megfejelte, ilyenekre nem tudnak felkészülni rövid időn belül. Gyártósorok meg folyamatosan bővülnek, szimplán egy igen hosszú folyamatról van szó, pláne hogy rengeteg kéne.
De nem olyan biztos, hogy segítene a jelenlegi helyzeten mert lehet, hogy többet tudnának termelni, de azt a megnövekedett videokártya mennyiséget ugyan úgy felvásárolnák a bányászok 😃
0
0
0
0
Superman79 avatar
@Thespartan:
Most meddig fognak menni ezzel?

Nézd meg pl. a bitcoin árát. Az befolyásolja a többi "altcoin" - t. Az Ethereum felmászott 200$ ról 1800 ra, ami elég durva. A bitcoin már az 50000 et is átlépte. Nem tom meddig fog tartani, de szerintem előbb utóbb, vagy csak egyik pillanatról a másikra vesz egy 180 fokos fordulatot. Amikor le megy a bitcoin kb. 20000-re, akkor fog kb minden ár visszálni szerintem.
0
0
0
0
Thespartan avatar
@Superman79: Úgy legyen! 😀
0
0
0
0
carl18x avatar
@Thespartan: Itt az a fő gond már most is maxon pörögnek a gyártó sorok. Sajnos az a baj hogy némelyik kártya gyártás után rögtön a bányába megy. Hát nem kell csodálkozni hogy nincs belőle elég, szerintem ez az év így fog elmenni. Idén már nem hiszem lesz készlet vagy elérhető ár, talán majd 2022-ben kicsit javul a helyzet.
Csak akkor fog változni a helyzet ha a kriptoláz lecseng, de ameddig ez nem történik meg és készlethiány van addig nem lesz változás.
0
0
0
0
Superman79 avatar
@carl18x: Szerintem max. 2-3hónap. Tavaly is felment a btc, utána meg lement 5000 re, utana szokáig normal, kb. 20000,most 50k. Pedig felment, de utána egyból visszaesett.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Superman79: Ez 3X keményebb mint a 2018-as bányász láz, ami rengeteg Radeont emésztet fel.
2-3 hónap? Ez miből számoltad ki? Az biztos ahogy elnézzem ez nem fog 2-3 hónapon belül helyre állni.
Szeptemberben indult az egész, és mikor 10.000 dollár volt a bitcoin már akkor befogták az RTX 3080-as modelleket bányászni. Most közel 50,000 dollár, szóval hiába csökken 20-30E-re az értéke akkor is venni fogják bitcoin célokra.
0
0
0
0
Superman79 avatar
@carl18x: Azért gondolom, mert ahogy mondtad szeptember óta folyamatosan emelkedik. Nemhiszem, hogy 1 teljes évig növekedne az ára, most is már az egekben van, ilyen még nem volt. Szerintem pár hónap múlva nekiáll csökkenni. De attól is nagyon függ, hogy milyen ütembe. Ha lassan, havonta 1-2k-t,az gáz, de ha egy derékszögbe esik, az nekünk, gamereknek jó. A bányászoknak meg gáz, de ők bírják tartogatni a btc-t, és majd eladják, ha profitál, mi meg nem bírunk venni gpu kat,csak akkor, ha visszaesik. Üzletbe meg szintén nem lehet venni, készlethiány miatt, ha meg lehet, piszok drágán. Most szinte többet érnek a kártyák használtan, mint amikor megjelentek 2017 be újonnan.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Superman79: Hát ez senki se látja előre, de ameddig ekkora pénz van benne nem hiszem csökkene a kereslet. Pont ez most a baj hogy egyre többet ér a bitcoin még az is elkezd bányászni akit nem érdekelt volna a téma. Egy öngerjesztő folyamat, mert ha csökkene az volna igazi mert mindenki profital akarna kiszálni és eladná.
Azaz "Shortolás" történne és tovább csökkenen a BTC értéke! 😃
0
0
0
0
Vigilante avatar
Nekem heti kb. 120-130.000-et hoz most a 12db RX580-as, besegítve az RTX 3080-asommal. Meg tudom érteni, hogy boldog-boldogtalan bányászik. 😃
0
0
0
0
💬 5
bukta2 avatar
@Vigilante: És ebből me nyi a villanyszámla? 😃 az 13 kártya maxon járatva, az úgy fánkból se keves bakker 😃
0
0
0
0
Vigilante avatar
@bukta2: Hát eszegetnek. 😃 De én most rögtön realizálom EURO-ba, mert ki tudja mikor szakad be az egész!? Inkább a biztosabb FIAT Money. 😉 1400 watt körül eszik a 12 RX 580-as. Jól be vannak konfigolva. 😀
0
0
0
0
carl18x avatar
@Vigilante: Van egy RX 570-es kártyám? Mt gondolsz mennyit hozna havonta? 😃
Nincs más megoldás össze bányászom vele egy RTX 3060TI árát 😆
0
0
0
0
Superman79 avatar
@carl18x: Kiszámoltam. Nekem rx 480 4gb van. 8 mh/s mostan, szal havi kemény 10 ojró profit. Ha 8 gigás, akkor 28 a hashrate, szal kb. 80 eu/hó profit. Az már elég jó. Szinte ugyanaz a rx 480/570. Áramtól is függ. Ethereum calculator on számoltam. Persze ha eth-t akarsz bányászni.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Vigilante: Gondoltam rá majd 1x veszek pár olcsóbb kriptovalutát, hátha valamelyik befut az elkövetkezendő pár évben. 😆
0
0
0
0
Aorus_Gaming_HUN_ avatar
Mindenki előtt ott van a lehetőség! Az szidja aki nincs benne. Ha valaki cserélni akar, tud azért szerezni kártyát is. Ha pedig jelenleg is van valami értelmesebb kártyaja akkor a különbözet sok esetben ugyan annyi lesz. Csak most még azt is ki tudja termeltetni amit máskor nem igazán.
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@Aorus_Gaming_HUN_: Végül is egy ideig menetném a gépeket itthon, pár millát összefarmolnék és win-win
0
0
0
0
xCube avatar
Lassan eljutunk egy olyan szintre, ahol hatósági szabályozásra lenne szükség. Ja de ez nem működik, mert a kriptovaluta "freeware"... .
0
0
0
0
💬 5
odinx avatar
@xCube: Az lenne a megoldás, hogy jól meg kellene adóztatni a bányászokat, mondjuk aki 20-30 kártyákat használ. Kíváncsi lennék hány ember csinálná nagyban akkor.
0
0
0
0
no avatar
@odinx: A bányászat adóköteles amint valutába (devizába) váltod.
Van egy külön oldal, ahol mindent szépen meg tudsz adni, melyik országba vagy, meg minden és az ott kapott doksit leadhatod a könyvelőnek bevallásra.
0
0
0
0
odinx avatar
@christoferus: Érdekes. Akkor is kellene valami szabályozás, mert ez szörnyű, vagy CPU-val nem lehet bányászni csak kizárólag GPU-val?
0
0
0
0
no avatar
@odinx: Valaha úgy indult hogy egy hazai mezei laptoppal is ment, de mára már azért egy közepesen erős (vagy több kis teljesítményű) gpu kell hozzá hogy egyáltalán realizálni tudj nyereséget (főleg akkor mikor magasan van az árfolyama).
0
0
0
0
odinx avatar
@christoferus: Értem.
0
0
0
0
no avatar
Közben maga a Zotac is elkezdett promózni bányász fronton. Ők is jobban járnának azzal, ha az összes kártyájukat befognák bányászni 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció