Kiszivárgott képeken az AMD Ryzen 5 3600 CPU benchmarkjai

Szerző: xoki | 2019. June 21. | hír | 52 hozzászólás

Nemrég több, a Ryzen 5 3600 benchmark eredményeit ábrázoló kép bukkant fel a világhálón, amelyeknek köszönhetően közelebbi képet kaphatunk arról, hogy mire lesz képes ez a 200 dolláros modell.

A Ryzen 5 3600 lesz a széria leglassabb és egyben a legpénztárcabarátabb 6 magos és 12 szálas CPU-ja, amelynek alapórajele 3,6 GHz, a boost pedig 4,2 GHz. A rendelkezésünkre álló képek egyikén látható a becsomagolt processzor is, amely alapján úgy tűnik, valaki még a megjelenés előtt kézhez kaphatott egy példányt belőle. A képeket a VideoCardz tette közzé, íme:

A Ryzen 5 3600 láthatóan 3200 MHz-es DDR4 memóriával működik, és 502,2 pontot sikerült elérni a CPU-Z egyszálas benchmarkjában, illetve 3989,4 pontot a program többszálas tesztjénél. Mivel nem tudni, hogy pontosan hogyan tesztelték a CPU-t, így csak a későbbiekben derül majd ki, mennyire igaz mindez. Egyelőre úgy tűnik, a CPU a Core i7-9700K teljesítményével vetekszik, amely mindenképpen kiemelkedő eredménynek számít.

Hozzászólások: 52
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
A legkisebb Ryzen 3600 valszeg ezt fogja tudni 😀 Már kint egy teszt a netten. [LINK] Legkisebb 200 dolláros model.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
Lenne hozátok egy kerdésem.
Az van leirva hogy ddr4es 3200mhz-s ramokkal müködik.
Nos ha nekem csak 2400mhz van.
Az lenne a kérdésem hogy ha vennék egy ilyet akkor nem lenne baja ha 2400mhzs ramokkal menne?
0
0
0
0
💬 2
Fatotem avatar
@RewareX: Működni fog.
0
0
0
0
19ati93 avatar
@RewareX: Nem lenne probléma, menne gond nélkül viszont a ram visszafogná valamennyire.
Pl 2400MHz és 3200 MHz-es RAMok között Ryzennél ilyen min 5-10 fps különbség van játékokban.
Ez a proci meg már 4000 MHzt +t is bírni fogja megfelelő rammal.

https://i.imgur.com/8zJRmoP.jpg
0
0
0
0
mihione avatar
Kivancsi leszek mennyire lesz tuning barat,eddigiek alapjan nem tud sokkal tobbet mint egy huzott r5 2600,na meg az ar lesz meg erdekes itthon.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Core Voltage kicsit nagy 😃
0
0
0
0
💬 21
Kelori avatar
@MaximumGame: Az előzőeknek is ennyi volt az alap gyári feszültsége nem? Nekem már nem rémlik mivel az enyém a start óta alulfeszelve megy, nagyon jó darabot fogtam ki, 1.135 V mellett tartja a gyári órajeleket. De amúgy az AMD-nek hobbija hogy magas gyári feszt állít be, így kevesebb chipet kell kukázni.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@Kelori: Az intelnek is szokása, nem csak az amd-nek. Az enyém gyári beállítással 1.250-1.3v körül ketyegett. Most 1.08v mellett ugyanúgy tudja a 4300MHz-et 12 szálon. 10 fokkal hűvösebb lett a procim alulfeszelés után. Nem igazán értem miért szokás mostanában fölöslegesen magas feszültséget adni a prociknak gyárilag.
0
0
0
0
Kelori avatar
@Memento Mori: Mivel minden CPU, GPU, stb. más részéről kerül le a szilícium ostyáról, ezért más tulajdonságokkal is bírnak. A gyártók viszont csak egy szelektálást csinálnak, amikor letesztelik őket hogy hány mag lett működőképes, illetve mekkora órajelet bírnak. A hibátlan darabok mennek az I9-be, I7-be valamint R9-be és R7-be, amik hibásak azokat pedig félredobják I5-nek, I3-nak, Pentiumnak, R5-nek, R3-nak és Athlonnak. Ugyanez ez van az órajelekkel. Ami nagyot megy abból K-s és X-es darab lesz, ami kevésbé abból sima.

Második kör viszont nincs ahol minden egyes darabnak kimérnék a optimális működési feszültségét, mivel ez baromi időigényes lenne. Ehelyett meghatároznak egy általános felső értéket ami még nem túl magas, de segítségével lecsökkenthető a kidobott darabok száma. Ezért van az hogy ha te viszont egy jobbat fogsz ki akkor akár sokkal alacsonyabb feszen is ki tudod belőle hozni a gyári értékeket.
Az enyém is egyébként egy jó 10-15 fokkal lett hűvősebb, pedig amúgy sem volt meleg mivel vízhűtő van rajta. Most viszont nevetségesen hidegen megy, max terhelés alatt 49 C volt a max amit mértem rajta.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@Kelori: Világos! Nem tudtam, hogy nem tökölnek egy kis optimalizálással a fiúk. Végül mindegy is. Megcsinálja a user ha úgy akarja.
Nálam a hőmérséklet szempont volt sajnos, ugyanis a coffey lake széria elég forrófejű lett a forrasztás hiánya végett. Csak gagyi hőpaszta van a kupak alatt. Próba gyanánt feltettem a gyári hűtőt is a procimra, a gyári feszekkel 90-95 fok is volt aida 64 alatt. Prime 95 elindítás után 1 másodperccel throttling volt, 2 másodperc múlva fagyás. 😀 Még most, alulfeszelve és víz alatt is éppen 60 fok alatt tudom tartani. Még gondolkodom egy delidelésen. A kitet megvettem már hozzá, de még nem vitt rá a lélek, hogy lemondjak a garanciáról. Nem érzem úgy hogy megér nekem ennyit, hogy 35-40 fokot lássak az 55-60 helyett. Talán ha a gari lejárt.
0
0
0
0
Kelori avatar
@Memento Mori: Szerintem is ráér a gari lejárta után. Az 55-60 fok teljesen jó, pláne egy olyan nagy teljesítményű procitól.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Memento Mori: Persze nem tökölnek mert számukra nem éri meg, a profit maximalizálása a cél. Ők így is el tudják adni ezeket a hardvereket, aztán a többi az user dolga hogy házilag mit csinál veük. De rengeteget lehet javítani egy kis alul feszeléssel, sokkal kisebb feszültségen is elmegy mint a gyáriak.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@carl18x: Elég szomorú. Oké persze, lehet rajta javítani, mert mondjuk értesz valamit a tuninghoz/optimalizáláshoz, de mi van azokkal a felhasználókkal akik be sem mernek lépni a bios-ba, nem hogy feszültségekkel meg power limitekkel cicázzanak? Hányni tudnék ettől a profitorientált pénzhajhász szrságtól ami ma mindenre annyira jellemző.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Memento Mori: Hát nem csak te de ilyen világba élünk, intel is azért használta évekig a trutyit a cpu kupak alatt mert a forrasztáson akart sporolni. Azért nem kell félni, nyilván annyira nem rossz a gyári amit kiadnak se. De tudtommal volt olyan is hogy a K-s procik túl melegedtek tunningal, az intel meg azt nyilatkozna nem kell akkor tunningolni.... 😆 Veszek egy tunningos procit hogy ne tuningold, *** logic 😃
0
0
0
0
enslaved avatar
@Memento Mori: 1.08 - on all core turbo 4.3 - on megy a 8700 - ad? Ezt hogyan csináltad? Prime95 legdurvább tesztje alatt nem dobja el egyik magot sem fél órán belül? Ezt a legkönnyebben úgy tudod nézni hogy a Core Temp is fut közben. Egy haverom 3.9GHZ all core mellett használja, ahol még stabil az az 1.1 volt, lejjebb már repül is el az egyik mag. Komolyan kíváncsi lennék hogyan tudtad összehozni hogy ilyen kevés fesz mellett maxon ne szálljon el egy mag sem. Még egy 6700 - nak is kell az 1.1 volt a stabil működéshez all core 3.7 GHZ - en.
0
0
0
0
Geravor avatar
@enslaved: A prime 95 olyan mérhetetlenül nagy terhelés egy CPU számára hogy azt valós felhasználási körülmények között nagyon ritkán, vagy akár sohasem fogja megkapni. Lehet hogy ami P95 alatt crashel az normál körülmények között stabil lesz.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Geravor: Ezt én is tudom, de pici lépcsőkben haladva az emeléssel eljut arra a pontra amikor már nem dobja el, azaz akkor már beton stabil egy CPU. Mondjuk az AIDA FPU - ja is hasonló, ott nem száll el, meg az Intel Burn teszt is végig megy, ahogy az Intel diagnostic teszt is alacsonyabb fesz mellett, de sokan azt mondják az a mérvadó ha Prime alatt nem dobja el magát kb. fél órán át.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@enslaved: Cherry picked a chip. Aida és hardver monitor szerint a beállított 1,08-at sem veszi fel mindig. Prime 95 is 1.072v on megy végig. Hogy stabil legyen úgy sikerült elérnem, hogy egy hétig baszakodtam a finomhangolással és a biosban turkálással. 😂
Prime 95-ben én is hiszek, jómagam is azt vallom, hogy az a betonbiztos, ami prime95 alatt is az. Igaz életszerűtlen az a terhelés, de az tuti ha egy-két óra prime-ot kibír valami crash nélkül, akkor mindent ki fog bírni. Én akkor vagyok nyugodt egy tuning után, ha a prime95 is úgy gondolja. Mindig azzal tesztelek.

https://kepkuldes.com/images/d225af7a0b052e4708e257d18d9f75ad.png

Sokat nem tudtam most futtatni meló előtt, de mikor finomhangoltam a vasat, fél éjszakát hagytam futni a stressztesztet. Betonstabil így a cucc, zéró throttling, zéró probléma. 😉 😎
0
0
0
0
enslaved avatar
@Memento Mori: Fél óra is elég tesztelni, én azt olvastam, plusz már 10 másodperc alatt dobja a magot a Prime95 ha több fesz kell neki. Mit állítottál még a biosban át a vcore - on kívül? Mondjuk az érdekes hogy nálad sem nagyon kevesebbek a maghőfokok mint havernál 4,3Ghzh - en volt léghűtővel, neki sem igazán volt 80 fölött, csak ő már 70 fok felett parázik😆 Mondjuk az is igaz nálad kever rendesen az az 5 venti, haver meg csendmániás.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@enslaved: Ami fontos hogy nem szereti a proci ha offseteket állítgat az ember. A memória xmp profilja is bekavarhat. Nekem is szarakodott mikor a gépet vettem. Egyszerűen nulla tuningot engedett. Ezt az első bios frissítéssel orvosolta az asrock, de tudom milyen deszkája van a cimbidnek, de biost frissítsen mindenképp.
Short time powerlimitet és a long time powerlimitet feltoltam vagy 150-170W-ig. A vcore on kívül szinte mindenen vettem vissza. Ram feszt 2V-ra a gyári bios beállítás 2.5-et adott neki. A gyári Vcc feszekből is 0.50-0.80V körüli értékkel mind visszavettem. Ezek is szépen ki lettek tesztelgetve meddig lehet velük lemenni. Load line calibration-t szépen feltoltam maxra (Level 1). És kb ennyi.
Ez a 75-80 fok játék közben max 60-65. A 3db 14-es ház venti silent módban megy kb ezres fordulaton (ez a leglassabb opció a biosban), a hűtőé normal módban megy, ami a 4 ből a második leglassabb. A pumpa is vissza van véve a második értékre. Ha feltolom az összes ventit a 3. lehetséges fokozatra 10-15 fokkal hűvösebb a cucc. De én is inkább a csendet szeretem, ezért vannak így belőve. Én leszarom ha 80 fokos prime alatt. 😀
A hőfokok a szar kupak alatti pasztázásnak köszönhetően ilyen közeliek a léghűtéshez. Ennyi hőt bír az a lekvár átadni. Amíg nem delideli ezeket a hőpasztás szarokat az ember addig sajnos ez van. Hiába raktam víz alá, nem sokkal lett jobb az előd dark rock pro4-nél a vízhűtés. Kolléga 8700-át delideltem, 15-20 fokkal hűvösebb neki, mint az enyém volt. Egyébként most a dark rock van a processzorán, szóval elég pontosan meg tudom mondani mennyit hoz a delid és mekkora fost volt pofája az intelnek a szilíciumra kenni... Haverodnak ha már ilyen hőparája van a delidelést melegen ajánlom. Ég és föld.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Memento Mori: Értem. Azt mondjuk azért hozzátenném, hogy ha csak levetted volna az órajeleket mondjuk all core 3.8-4.0 Ghz - re akkor sem vettél volna észre különbséget egy 1060 - as, de még egy 1070 - es kártya mellett sem igazán. A lap egyébként egy Giga Z370 Aorus Gaming K3, de mivel egy 1660 Ti van mellette, jó ez így csak simán levéve 4.0 ghz - re az órajeleket. A delidelésen gondolkozott már, de így lejjebb véve a feleslegesen magas órajeleket már nincs értelme. Nekem most 9700k - m van, elcseréltem egy haverral a 9900k - t, és állítgatás nélkül is jók a hőfokok. Az új szériánál már forrasztott a kupak.
0
0
0
0
bybeni avatar
@MaximumGame: dehogy sok az 😆 ez például 2015-ben készült screenshot a sajátomról
https://i.imgur.com/KYaQpjW.jpg
0
0
0
0
Kelori avatar
@bybeni: Wow. Ez fagyállós folyadékhűtés, szárazjég vagy folyékony nitrogén társaságában sikerült?
0
0
0
0
bybeni avatar
@Kelori: Ehhez elég volt a fagyálló-etil alkohol-radiátor jégben kombináció... persze a vízpumpa nem volt hosszú életű utána 😉 ennél már határon billegett a tartható hőfok miatt ha jól emlékszem minusz 15-20 körül már instabil volt... sajnos nem volt több tuning próba, feloszlott a csapat is és azóta sincs több próbálkozás a hazai OC közösség részéről
0
0
0
0
Kelori avatar
@bybeni: Sajnálom, szomorú ezt hallani. De legalább vannak jó emlékek a múltból ha jól sejtem. Emlékszem itthon sosem volt túl népszerű ez a hobbi, akik viszont űzték azok annál nagyobb lelkesedéssel. Bacsist is mindig követtem, imádtam a sufnituningos megoldásait.
0
0
0
0
bybeni avatar
@Kelori: Bacsis igazi IKON a magyar PC-s világban!
"Szilvalekvár paszta helyett"-még nyugdíjas koromban is emlékezni fogok rá! 😉
A magyar OC-s közösséget a szponzori és gyártói támogatás hiánya is hagyta szertefoszlani. Manapság már inkább a MODDING-ra kell rámenni, abban még lehetnek világhírű alkotások mint pl Jones 965 eszméletlen alkotásai!
0
0
0
0
bukta2 avatar
@bybeni: Na nem mondod hogy 6100 on megy a 945!!! 😆 beszarok 😃 nagyon komoly!
0
0
0
0
no avatar
Öröm lesz lecserélni az 1200 ast ha igaz a képen látható egymagos teljesítmény. Ez most húzva van vagy a túrbót tüntetik fel amúgy?
0
0
0
0
no avatar
Hi .
ilyet szeretnék venni ,ha megoldódik a bios kérdés meg a magyar boltok ára (B350 es alaplapok fogadják-e ?)
0
0
0
0
💬 3
tivike avatar
@dadic666: Korábbiak szerint fogadni fogják BIOS frissítéseket követően.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@dadic666: A te alaplapod simán fogad majd nagyobbat is. BIOS frissítés kelleni fog: régi procival felrakod a frissítést, kicseréled az újra és kész, elvileg megy is minden. Ha olyan árban lesznek, amiket beharangoztak, akkor ez egy kitűnő upgrade lesz a te gépednek. Ezután már csak egy combosabb videokártya kellene.
0
0
0
0
tivike avatar
@dadic666: Valóban megérné neked majd a csere. Gondolkozom rajta én is, de lehet nem lenne akkora lépés, hogy megérje.
0
0
0
0
odinx avatar
Szép teljesítmény, gyerünk AMD.😀
0
0
0
0
Cyanosite avatar
Miért akar mindenki játékról benchmarkot mikor úgyis gpu bottleneck van az összes játékban? Mármint, ha hétköznapi szituációkról beszélünk és nem 480p lowon játszunk, hogy a cpu 100%-on legyen...
0
0
0
0
💬 3
Memento Mori avatar
@Cyanosite: Mert mindenki játékra fogja használni nem benchmark futtatásra?! És igen, ha kell 480p lowon kell tesztelni, (nem használni...) mert jobb összehasonlítási alap egy gémernek mint a cinebench score.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Cyanosite: baromira nem igaz, modern játékok rohadtul proci igényesek, az esport meg highFPS játékokbban pedig kimondottan a proci számít. Ha a mikrolaggokat el akarod kerülni, akkor is jó proci kell.
0
0
0
0
Balu_kapitany avatar
Én egy játékon belüli átlag fps számra lettem volna kiváncsi. Nekem ezek a benchmarkok nem mondanak semmit
0
0
0
0
carl18x avatar
Ez elég szép 200 dollárért 😀
0
0
0
0
💬 4
enslaved avatar
@carl18x: Szeretnék én egy hivatalos játéktesztet látni, sosem hatottak meg a szintetikus tesztek, ahogy videokártyák esetében sem a benchmarkok. Majd ott kiderül vajon tényleg képes e befogni egy 9700K - t. Amúgy meg ez sem hivatalos, kering a neten.............
Lehet itt még nagy pofára esés is.
0
0
0
0
carl18x avatar
@enslaved: Hát majd meglátjuk ha hozz +15% már jó lesz, de IPC és órajelbe is jobb lesz mint az előző generáció. Nyilván a Zen + így is felülmúlja 😃
0
0
0
0
tamas98765 avatar
@carl18x: és a zenét le is mentettem 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
@tamas98765: Hát jó zene, itt a eredeti 😃

D-Trend csapat csak előadta , de eredetileg a Wonders girl száma. 😃
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Elég ígéretes. Mondom én, hogy építek egy ryzen konfigot is. 😀
0
0
0
0
💬 6
enslaved avatar
@Memento Mori: Szerintem egy videokártya upgraddel jobban járnál😉
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@enslaved: Az is meglesz, de nem rtx-re. Valójában még nem is érzem szükségét. Majd ha jön a következő generáció. Addigra valószínűleg úgyis cserélni akarok majd mást is a gépben. Amivel játszom (Battlefield) arra bőségesen elég a 1060-is.
Azért az intelt sem nem fogom kidobni. A ryzen a feleségemnek szánom, de engem is őszintén érdekel a pirosak új cucca. Tagadhatatlanul jól sikerültek a ryzen procik.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Memento Mori: Meglátjuk majd a hivatalos teszteknél, de úgy legyen. Nekem azért sem tűnik valósnak mert 200 dolcsi nagyon kevés ezért a teljesítményért, az AMD sem hülye hogy ennyivel lejjebb árazza a termékeit az Intelhez képest.
0
0
0
0
carl18x avatar
@enslaved: Ryzen 1600 is mikor piacra került ott is kételkedett mindenki 6/12 szál ilyen olcsó lehetetlen, még is piacra került. Az AMD árazhat így szándékosan, maguknak nem állítanak konkurenciát. Ők is tudják mennyit ér egy adott termékük és mennyiért lehet még eladni úgy hogy intel alatt adják árba. Szerintem egy I7-8700 szintjén lehet majd az az fölött, de ez így is úgy is jobb vétel mert ebbe már nincs sebezhetőség.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@enslaved: Bírom, hogy mindig kételkedsz, meg próbálod magad is meggyőzni, hogy márpedig az AMD nem fogja ennyivel alávágni azonos teljesítményen az Intelt. Nem az AMD adja olcsón, hanem az Intel adja drágán. 😃 80 ezer forint egy ***ott 9600K 😃 Mennyire fogja szétalázni azt egy 3600 65 ezerért? Dupla annyi szállal?
Már az első Ryzenekkel hülyét csinált az Intelből az AMD. 1800X gyorsabb és fele annyi volt mint a 6900K (500 Vs 1100 USD). Single-Threadben volt lemaradás, így egy 9600K, hiába 60-80 Dollárral drágább mint a 2600 és csak 6 magos proci, játékra még eléggé megérte. Eltelt két év az első ryzentől és az AMD behozta a lemaradását, miközben növelte a magok számát.
Egy 3700X ugyan annyi lesz mint a 2700X volt, mikor megjelent, viszont picit magasabb órajellel és +15% IPC-vel (= +18%, Kicsi OC és +21%), ami már igenis egy majdnem 9700K. OC-val pedig le is érheti majd, miközben dupla annyi szál van rajta, ja és olcsóbb kb. 100 dollárral. Az AMD inkább az Intel HEDT vonalából csinál hülyét megint. A 3900X gyorsabb és sokkal kevesebbet eszik, mint a 9920X és még fele annyiba is kerül. Mi számodra még a hihetetlen? Egy 200-250 Dolláros proci, amely nagyjából hozni fogja 2017-es 8700K teljesítményét? Ez olyan hihetetlen ezek után? Szerintem, meg csak nem akarod elhinni 😃 Az intel játékokban (1080p és 200+ fps) még mindig jobb lesz szerintem olyan 8-10%-al. De 1440p-n már kb max 3-6% lesz az előny összesítésben mondjuk 30 játékot nézve. 4K-ban egy 2080 vagy attól jobb VGA-van meg már most sincs előnye az Intelnek. A 3600 best buy CPU eddig szerintem.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Quadgame94: Nincs nagyon jelentősége az egésznek számomra, én egyelőre biztosan nem fogom lecserélni sem a 9900K - t sem a 2080 Ti - t (remélem ez már nem hal be). Komolyan mondom egyébként azt, hogy én kívánom hogy az AMD tényleg ekkorát domborítson, mert akkor a nem olyan tehetősebb réteg is össze tud magának rakni egy igazi gamer gépet, és nem kell egy 4 magos I5 - el bíbelődni a közeljövőben az ár/érték arány miatt.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@HunSanyiX: erős a gyanúm hogy melegedés lehet az oka, elképzelhető hogy nem volt rendesen kihűtve.
esetleg valamit csinált a winfos a háttérben.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció