Ilyen árakon érkeznek Európába az Intel új Kaby Lake processzorai

Szerző: xoki | 2016. November 27. | hír | 26 hozzászólás

A Kaby Lake asztali processzorok még valamikor októberben voltak láthatók, és ekkor derült ki róluk az is, hogy mekkora órajelekkel fognak dolgozni.
Az amerikai árakkal kapcsolatban már néhány viszonteladótól származó információból körülbelül meg lehetett tudni az i5 és i7 megközelítőleges árát.
Most viszont már Európában is felkerültek néhány webáruház honlapjára. Konkrétan két holland webáruházról van szó, amelyeknél az olcsóbbat figyelembe véve az alábbi árakat láthatjuk:

- Core i5 7400: 235€
- Core i5 7500: 253€
- Core i5 7600: 277€
- Core i5 7600K: 301€
- Core i7 7700: 386€
- Core i7 7700K: 434€

Fontos tudni, hogy ezek a processzorok a tervek szerint nem fognak elérhetővé válni 2017 januárja előtt, ezért számíthatunk változásokra, arról nem is beszélve, hogy az AMD Zen CPU-i is ekkor várhatóak, amely még egy ok lehet az árak korrigálására. Maga a bolt viszont érdekes módon 2016. december 10-ét tüntet fel a termékek raktárra kerülésének dátumánál.

Hozzászólások: 26
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
noPublicFG avatar
YellowFlash
Hidd el, nyugaton is felhúzzák a szemöldöküket ezekre az árakra. Én is csak lesek, hogy annyiba kerül az alap i5, mint amennyiért vettem a 4. gen i7-et anno.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Ez kb. 50$ áremelés. Na most így forrás nélkül (honnan vannak az árak, mennyire megbízható) akkor a Zen vagy csúszni fog, vagy nagyon alulteljesíteni az elvárásokat, különben nem áraznának így.

carl18 MaTpr0F: Ez az, hogy egy ideje sajnos arra sem lehet számolni. Lehet, hogy az AMD olcsóbb lesz, de sajnos ettől még nem biztos, hogy jobb vétel is. Ha húznak megint egy olyat, mint a Phenom vagy a Bulldozer első revíziójával, márpedig egy ideje konzekvensen felsülnek az új technológiák bevezetésével, akkor az Intel kb úgy áraz, ahogy neki tetszik.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Engem mondjuk az i3 és Pentiumok ára is érdekelne.
0
0
0
0
Skiter0524 avatar
Egy kis érdekesség 😀

A Radeonoktól lop tuningfunkciókat a Zen

Érdekes információk szivárognak az AMD Zen processzormagjait tartalmazó Summit Ridge kódnevű fejlesztésről, amely természetesen a tuningot is támogatni fogja, de a megszokottnál némileg eltérő formában. A termékek tuningjánál ugyanis ma már nem is az extrém lehetőségek felkínálása a legnagyobb probléma, hanem a biztonságosan működő alap kialakítása. A tuning, már csak a jellege miatt is, ugyanakkor egyáltalán nem biztonságos, mivel a megvásárolt termék instabillá válhat tőle, vagyis jó élmény helyett rosszat közvetít a felhasználó felé. Bár ez a tuninghoz szokott szűk réteget nem érdekli, mivel tudják, hogy mire vállalkoztak, de a tömegeknek már fontos, mivel a legtöbb vásárló tudása nem áll azon a szinten, hogy ezt levezényeljék.

A gyártók évek óta egyre többet foglalkoznak az úgynevezett felhasználóbiztos módszerek kifejlesztésével, amikor lényegében a felhasználó nem kell okosnak lennie, vagy számolnia, a rendszer elvégzi azt magától. Ennek a konstrukciónak az első képviselői voltak a százalékos tuningok az alaplapnál, de ezek nagyon gyenge próbálkozások voltak, mivel szándékosan rendkívül limitált volt a lehetséges tuning, ugyanis előre definiált paramétereket állított be, amelyekre nehéz volt biztonsággal építeni. Márpedig a felhasználóbiztos konstrukció azt jelentené, hogy a hardver védje meg magát a lefagyástól. Sőt, ne csak ezt tegye, hanem konkrétan lépjen közbe, ha bármiféle instabilitást érzékel, és valamilyen beállításokkal működjön tovább.

Az első ilyen működő rendszert az AMD hozta még a Radeon HD 7790-es VGA-ra, amely a Bonaire kódnevű GPU-t vetette be. Bár a PowerTune néven ismert konstrukció már a Radeon HD 6900-as sorozatnál is bemutatkozott, akkor nem volt sokkal több egy hardveres dinamikus feszültségskálázásnál. A felhasználóbiztos tuninghoz viszont ennél sokkal több kell, leginkább az, hogy a hardver képes legyen a másodperc törtrésze alatt olyan finom beállításokat eszközölni, amellyel instabilitás során megakadályozható a lefagyás. Persze a PowerTune rendszer szoftveresen kontrollálható volt, így a korábbi hardverek is kaptak olyan fejlesztéseket az újabb meghajtókban, amelyek instabil állapothoz közeledve gyorsan visszavágják az órajelet egy biztonságos szintre, de ez nem elég jó megoldás.

A PowerTune igen sokat fejlődött az elmúlt években, így az AMD az egyetlen gyártó, amely tuningfunkciót kínál a gyári meghajtón belül. Sőt, a legújabb Polaris termékcsalád már az adaptív feszültségskálázásnak hála egy jóval modernebb rendszert használ, így az új WattMan felület még a feszültségállítást is lehetővé tette. Az ilyen programmodulok alapvető fontosságúak, mivel a gyártók nem szoktak tuningra alkalmas rendszereket gyárilag szállítani, ha nem bíznak meg a hardverükben. Ugyanakkor a PowerTune már egy hat éve fejlesztett megoldás, és alapvető célja ma az is, hogy egy esetleges felhasználói tuningot menedzseljen, ráadásul úgy, hogy a hardver működésébe beavatkozik, ha az potenciálisan instabillá válhat. Ezáltal a felhasználónak a tuning jóval biztonságosabb lesz, mivel ha esetleg a reálisan használhatónál magasabb órajelet is állít be, azt megfogja a PowerTune, tehát nem kell feltétlenül szembenéznie a lefagyással, ugyanis a hardver szépen visszalépteti az órajelet egy stabil szintre. Ez különösen fontos funkció az átlagos tudással rendelkező felhasználóknál, akik nem tudják hogyan kell jól letesztelni egy tuningolt hardvert, de szeretnének magasabb órajeleket, élményromboló mellékhatások nélkül.
Az AMD-ről a fentiek mellett tudni kell, hogy amióta megvették az ATI-t, azóta a cég két részlege "lopja" egymástól a technológiát, így ha valami nagyon beválik a processzoros csoportnak, akkor a GPU-s csapat átveszi azt. Így volt ez az adaptív feszültségskálázással, amit a Carrizo APU bevetett az Excavator magokra, majd átemelték az egészet a Polaris családba sorolt GPU-kra. Úgy hírlik, hogy ezúttal a CPU-s csapat tanult a GPU-stól, mivel a Zenhez egy PowerTune-szerű, felhasználóbiztos konstrukció érkezik, ami biztonságosabbá teszi a tuningot az átlagos felhasználók számára.

A Zen a PowerTune-os GPU-khoz hasonlóan egy meghajtóból kap betölthető modult, amely megmondja a processzornak, hogy miképp működjön az egyébként adaptív feszültségskálázása. Erre vonatkozóan egy külön gyári program lesz, amely egyben a tuning lehetőségét fogja szolgálni. A beépített konstrukcióval a Summit Ridge részben biztonságos lesz a felhasználók számára, mivel hasonlóan a GPU-khoz, nem jelent majd túlzott bajt, ha némileg nagyobb órajelet sikerült beállítania a kevés tapasztalattal rendelkező felhasználóknak. Az instabilitás lehetőségét a lapka érzékelni fogja, és még azelőtt beavatkozik, hogy lefagyna a rendszer. A jellemző reakció a hardver részéről az órajel csökkentése lesz, majd ha a lehetőségek adottak, újra visszaáll a tuninggal beállított órajel.

Persze azt érdemes kiemelni, hogy a tuning eleve nem betonb…
0
0
0
0
no avatar
A pénz kell nekik, elég drága lesz.... inkább vennék zent. Egy 6 magos 12 szálas zen inkább.
0
0
0
0
Csicso avatar
EZekben az új procikban van valami tényleges újítás vagy csak egy KICSIT kevesebbet fogyasztás mellett ad le KICSIT NAGYOBB teljesítmnyt?
0
0
0
0
Puffin avatar
Szerintem az oldalon rosszul írták amit linkeltél!
0
0
0
0
Zoli73 avatar
De akkor ezek szerint az I7 7800K az még Broadwell-E lesz.
0
0
0
0
Puffin avatar
Eddig is így volt Intelnél. Csak kettő generáció ment bele egy tokozásba. Jelenleg az X99-be a Haswell és Broadwell-E procik.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Piero: Előbb utóbb kiderül! 😀
0
0
0
0
Puffin avatar
Szerintem meg ami eddig Haswell-E vagy Broadwell-E volt az ezentúl X végű lesz. Skylake-X stb.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Piero: Akkor ezek szerint az I7 7xxx széria három féle tokozást kap? Mert ebből én úgy veszem ki, hogy a I7 77xx-ig 1151 aztán 78xxK és a I7 79xxK 2011-V3 az X-es végüek meg ezek szerint 2066. Nekem ez jött le ebből.
0
0
0
0
19ati93 avatar
na majd jön az áfa 😆😆
0
0
0
0
Puffin avatar
Zoli73: én úgy olvastam hogy LGA2066-os tokozással jön a Skylake-X és a Kaby Lake-X. Intel X299-es chipsettel.
[LINK]
0
0
0
0
TheXperia avatar
i3 7350K majd odacsap rendesen 😀
0
0
0
0
YellowFlash avatar
Ezzel csak az a baj, hogy csak mifelénk van túlárazva a dolog, mert alacsony az átlagfizu. Nálunk nyugatabbra nem igazán vannak felháborodva a pc-s árakon. 😕
0
0
0
0
no avatar
7700K az 130 ezer forint.
0
0
0
0
winrar avatar
Ez így nagyon túl van árazva. Elég húzós a legolcsóbb i5-ért 70000Ft-ot elkérni, ennyiért már egy közepes K-s i5 lenne az elvárható. Úgy érzem anno jó üzletet csináltam, amikor PCX-en megvettem 46500Ft-ért az i5-4460-at. Mai napig bőven elég a teljesítménye mindenre és szerintem még évekig gond nélkül elég lesz. És volt ez még olcsóbban is...

Intel azt hiszi ennyire gyengék lesznek az AMD Zen procik, hogy ennyiért is simán el tudják adni a Kaby Lake-et? 😆
Inkább arra költsék a pénzt, hogy letesztelik rendesen a procikat, hogy ne legyen az, mint a Skylake-nél, hogy bizonyos procihűtők alatt meghajoltak a cpu-k. Érdekes módon régebben ilyen sosem fordult elő. Na meg arról nem is beszélve, hogy az i7-6700K és i5-6600K hibázott bizonyos számításoknál.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
MrApollo: Én a felső szegmensről beszéltem nem a sima gamer felhasználóiról az I7 7800K és az I7 7900K meg az I7 7900X
szériáról. Úgy tudom az 2011-v3 lesz az az X99.

[LINK]

Előbb olvass, utánna írj! 😉
0
0
0
0
MrApollo avatar
A "kaby lake" elvileg 1151-re jön, akkor páran honnan vettétek h 2011 x99 lap?😃
Z270-es lapkakészletre...😃
0
0
0
0
Puffin avatar
Az már új socketes lesz ha jól tudom.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Az én alaplapom is támogatja a Kaby Lake-t csak nekem a felső szegmenst. Mert ha jól tudom azo is az X99 platformba mennek bele azaz 2011-V3.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Piero:
Így van, nem sokat kell rátenni a s2011-re és az már teljesen más tészta. Igaz ott az alaplap is zsebbe nyúlós.
0
0
0
0
Skiter0524 avatar
Én egy darabig nem fogok váltani processzort,bár az jó hír hogy az alaplapom támogassa az új Kaby Lake asztali processzorokat
0
0
0
0
Puffin avatar
Egy 5820k-t már érdemesebb venni.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Na, hát elmennek a francba. Lassan 100e-et elkérni egy K-s i5-ért (és ebben nincs benne a magyar áfa meg kereskedői haszon)?
Azt hiszem a következő platformom AMD-lesz, CPU terén legalább is tuti.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció