Előre eltervezett elavulást okoznak az Nvidia driverek?

Szerző: xoki | 2017. August 17. | hír | 43 hozzászólás

Nagy harc folyik a videokártyák piacán, és a vásárlók pedig egyre jobban hangot adnak annak, hogy melyik felet is támogatják.

Az egyik leggyakoribb hozzászólás videokártyákkal foglalkozó cikkeknél, hogy az Nvidia előre eltervezett elavulást okoz a régebbi termékeihez kiadott driverekkel, hogy az újabb termékeit még jobbnak állítsa be. Ennek valóságtartalmát roppant egyszerű bebizonyítani vagy megcáfolni, mindössze a megfelelő hardverre van szükség és türelemre az összes benchmark lefuttatásához. Szerencsére erre most nem lesz szükség, ugyanis a LinusTechTips egy videót tett közzé, amelyben elvégeztek minden piszkos munkát.

Több száz benchmarkot készítettek a GTX 680-tól egészen a GTX 1080 Ti-ig. Mindegyik kártya a megjelenéskor elérhető driverrel, valamint a legújabbakkal is tesztelve lett. A The Witcher 3, a Metro: Last Light és a Bioshock: Infinite volt az a három játék, amelyekben a teszteket végezték.

Úgy tűnik, nincs semmilyen szándékosan eltervezett elavulás. Az eredmények majdnem megegyező értékeket mutatnak, ráadásul néhány esetben jobb eredményeket is produkálnak az újabb driverek, még ha csak egy kicsivel is. A fenti videóban erről bővebb információt is találhattok.

Hozzászólások: 42
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Hmmm..., a kommentekből gondolom, h én már vmi frissített/átszerkesztett verzióját olvastam a cikknek. 😊
0
0
0
0
xCube avatar
Ahogyan azt a videóban is elmondják, illetve itt is le lett írva néhányak által ez nem egzakt teljesítménybutítás, pusztán a tervezett elavulás ráhagyásos alapon történő véghezvitele. Szándékosan sehol nem rontották le a kártyák teljesítményét, ahol valami gebx volt ott javították is a hibát. A helyzet annyi, hogy a régebbi kártyákra már nem úgy optimalizálják a drivereket és a játékokat, mint régebben. Tíz éve még simán jött olyan driver, amiben három éves kártyák teljesítménye javult, most már csak a friss és az azt megelőző generáció tagjai vannak kitüntetett helyzetben. Ha viszont azt nézitek, hogy manapság mennyire megnyúltak a termék életciklusok talán nem is annyira meglepő, hogy a négy éves GTX 780 (referencia 3GB VRAM -al, manapság már ennek a duplája az alap) nem kap olyan kiemelt figyelmet, mint az új Pascal generáció. Sokszor olyan architekturális változtatásokat is végrehajtanak generációk között, ami eleve ad egy kis boostot az előzőekhez képest.

Mindezzel nem akarom védeni a mai fogyasztói társadalom szinte legnagyobb szégyenfoltjának számító tervezett elavulást, viszont a helyzet összeesküvés elmélet szinten való ilyetén leegyszerűsítésétől már borsózik a hátam.

szerk.:

A cikk írójának pedig lenne két javaslatom:
1. Mielőtt megjelentetsz valamit inkább járj utána a dolognak. Napi két hír mellett ez azért számomra magától értetődő lenne.
2. Ha egy mód van rá ne vedd fel a GS féle "Nektek mi a véleményetek / Nektek milyen ... van / Nektek hány ..." jellegű kommentelésre buzdító befejezést, mert nagyon átlátszó, elég ha ezzel csak az aranykor egyik legjobb magyar játékos magazinjának jelenlegi szerkesztői tépázzák tovább a magazin amúgy sem jó hírnevét.
0
0
0
0
@insane666 avatar
Ennél azért okosabb az Nvidia. Szimplán arról van szó hogy csak a legújabb kártyákhoz optimalizálják a drivereket, ezzel kényszerítik rá az embereket, hogy új gpu-t vegyenek.
0
0
0
0
Hiroshi_Ayugai avatar
Elég ha változtatnak a forrasztási technológián, és már nem kell software-es machinálás.... mostanában divatos reball.. gye
0
0
0
0
kornel244 avatar
LEL szakértök ti milyen teljesítmény romlásról beszéltek? 😂 Meglátszik itt is milyen komolya emberek járnak az oldalra 😎 Annyira nem vagytok képesek hogy megnézetek videót de megy az okoskodás... Istenem ennyi barmot 😆
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
3 értékes grafikont kellett volna csinálniuk.
Megjelenéskori driver, fél éves driver és a legújabb driver. A legelső driverek mindig gyatrák, szóval ha attól nem sokban tér el a legfrissebb, akkor még mindig lehet benne valami.
0
0
0
0
Thomas96 avatar
Linus Tech Tips 10/10, imádom őket 😃
0
0
0
0
mester11 avatar
Ejnye itt is az iluminátusoknak van benne a keze:😃
0
0
0
0
santakigyo avatar
Nem összeesküvés elméleteket akarok gyártani de ez tény.Jelen van mindenben amit ma használunk.Nem érdeke senkinek se az,hogy egy termék sokáig toppon legyen.Pénz,pénz és végül de nem utolsó sorban pénz,ez a lényeg.A procik,a videókártyák amik csak az előzők átnevezése gyakorlatilag.A telefonok elavulása és lehetne sorolni.
Mindenben jelen van az élet minden területén a lehúzás.
0
0
0
0
batmanvok0021 avatar
nvidia is teljesen elbal***oskodott már rég nem olyan cég amilyen volt! külön köszönet nekik ezért a kis baklövésért is igazán rendesek szerintem!
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@batmanvok0021: FX sorozat után, lehet még a jelen állapot is jobb.
0
0
0
0
xoki avatar
HIBA TÖRTÉNT!
Nem a videó alapján lett a cikk írva így beleestem a hibába, hogy nem néztem bele és rossz forrást használtam! Elnézéseteket kérem.
Azonnal szólok, hogy javítsák ki!

Egyébként a hiba abból ered, hogy azt állították, hogy a youtuber szándékosan csak azt a 3 játékot mutatta, amelyben nem csökkent a teljesítmény
0
0
0
0
no avatar
Emberek, előbb meg kellene nézni (legalább bele-bele tekergetni) a videót és értelmezni amit mondd, nem pedig ész nélkül köpködni.
0
0
0
0
InfernoDante avatar
Grat az oldalnak, nem elég, hogy sokszor olyan rövid és érthetetlen, néha még az előző állításnak is ellentmondó cikkeket tudtok írni, de még a forrást sem értitek. Én hang nélkül néztem alapból a videót, de a grafikonok nem azt mutatták, hogy csökkenne a sebességük.
Egyébként meg AMD-nél még cikket sem kell lehozni róla, mert észrevehetően romlik a teljesítmény az új driverekkel, támogatás is ráadásul elég hamar megszűnik.
Apple szintén ezt csinálja, mint azt előttem írták, gusztustalan mindegyik hasonló cég. Nem elég hogy az AMD alapból mindig gyengébb, de még butítják is a szar driverükkel. 😂 Röhej.
0
0
0
0
💬 5
gaborw avatar
@InfernoDante: Mondjuk nem tudom honnan vetted ezt , hogy romlik az Amd-nél a teljesítmény új driver-el? Pont, hogy nem így van! Lásd GTX 980 és R9 390X. Mikor kijöttek erősebb volt a 980-as. Később ez pont megfordult! Akkor hol van a lassulásod? De mondhatnék még nagyon sok példát! 😉 De ott van az Rx 480-as is. Az sem lett gyengébb.
0
0
0
0
Hiroshi_Ayugai avatar
@InfernoDante: Az a legszebb, hogy ***ságokat írsz 😃 Jó oké az Apple-re ez igaz, ott simán leszarják a régi telefonokat is, ham egjön az új, egy frissítéssel meg akár használhatatlan is lesz...
0
0
0
0
no avatar
@Hiroshi_Ayugai: Akarod mondani Android, szívesen a javítást.

Spoiler!
Legalább nem néznek butusnak.
0
0
0
0
hashimoto avatar
@LordSzalko: Ne védd az Apple-t, a 4 és alatta már használhatatlan, sőt, már szinte a 4s is.. Te tényleg egy elvakult, nvidia, intel és apple fan is vagy.. 😃
0
0
0
0
ArtyomAlekseyevich avatar
@hashimoto: Tényleg igy van! 😃 kiadják rá az frissitést, hogy érezd a törődést, közben meg jól hazavágják, hogy vegyél másikat! 😃 én is nagyon meggondolom majd, hogy upgradeljek e ios 11re(i5s)!
0
0
0
0
showtekk avatar
Emberek! A videóban tök mást mond.. nem tudom ki hozta létre ezt a cikket de ez, hogy "Úgy tűnik, igaznak bizonyult az állítás és tényleg eltervezett elavulásról van szó" ez hülyeség. Pont az ellenkezőjét állítja a videó.
0
0
0
0
rened avatar
Lehet benne valami. A ket napos driverrel szenvedett a bf1 (elotte ugyanazzal a beallitassal 60fps) szoval vissza kellett raknom az elozot.
0
0
0
0
💬 2
kornel244 avatar
@rened: "Úgy tűnik, nincs semmilyen szándékosan eltervezett elavulás. Az eredmények majdnem megegyező értékeket mutatnak, ráadásul néhány esetben jobb eredményeket is produkálnak az újabb driverek, még ha csak egy kicsivel is. A fenti videóban erről bővebb információt is találhattok."
0
0
0
0
rened avatar
@kornel244: A lehet benne valami nem azt jelenti hogy szerintem akkor ludas az nvidia. Sajat tapasztalatot irtam le ami friss elmeny volt, de koszonom hogy felhivtad erre a figyelmem. Szep napot!

szerk.: Nem gond hogy mas driverrel valtozhat ugyanannak a jateknak a teljesitmenye, maximum felrakom az elozot. Meglepo volt, tuleltem azt a par percet.
0
0
0
0
Kalman11 avatar
"Úgy tűnik, igaznak bizonyult az állítás és tényleg eltervezett elavulásról van szó. A fenti videóban erről bővebb információt is találhattok."
Lehet én nem értek jól angolul, de 3:10-től nem igazán erről beszél...
0
0
0
0
💬 1
MongooseXD avatar
@Kalman11: Én is így vettem észre ...
0
0
0
0
deadly_cross avatar
ugyan ez a helyzet telefonokkal is sajna 😞
0
0
0
0
noxvilll avatar
Ehhez csak annyit mondanék hogy lehet neked amd, lehet neked nvidia ugyan úgy lebutìtják szoftveresen a gput mint az apple cégnél a telefonokat.. és erre még csak most jöttek rá az emberek ?
0
0
0
0
💬 11
levente59 avatar
@noxvilll: Ez egyáltalán nem igaz. AMD esetében nem butítás történik, hanem javulás! 😃
0
0
0
0
mk10 avatar
@noxvilll: Nem Amd hanem Ati 😀 bocsi csak néha szemet szúr az ilyen hogy amdzik az ati kártyákat, holott az amd az proci az ati meg a vidinyó 😀
0
0
0
0
gigazte avatar
@mk10: Már régóta AMD néven futnak a videokártyák is...😆 Üdvözöllek a jelenben!
0
0
0
0
Vigilante avatar
@mk10: Ne zavarjon, hogy az AMD már rég átnevezte az ATI-t AMD-re, mivel megvették magát a céget. 😉
0
0
0
0
mk10 avatar
@Vigilante: én meg maradtam az atinál 😀
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
@mk10: de azért azok a hülyék akik jól mondják 😆
0
0
0
0
mk10 avatar
@H-ECTOR: mondtam én hogy hülye bárki is?....nem hinném 😀
0
0
0
0
xCube avatar
@mk10: Az AMD a HD 5000 széria után megszüntette az ATi márkanevet, csak a Radeon maradt.
0
0
0
0
xCube avatar
@noxvilll: Hmmm. Ez nekem új. Az iPhone 5S -em nem hogy lassult volna az évek alatt, inkább gyorsult és még mindig érkezik rá minden új szoftverfrissítés. A Note 3 -am a maga idején igazi csúcsragadozó volt, ma már inkább csak kiscica, rendszeresen meg - megakad, amúgy is jó ha félévente jön rá valami foltozás. A régebbi Android eszközök is simán megbirkóznának az újabb android verziókkal, csak szándékosan nem foglalkoznak a régebbi hardverrel, mert akkor nem lehetne eladni több millió új telefont évente.

Ahogy insane666 is írja a VGA -k esetében is ez a helyzet, a régi hardverre szimplán nem optimalizálnak, és ehhez még az architekturális előnyök is hozzá jönnek.
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
ti nem tudom hogy vagytok vele
de én inkább maradok az amd-nél.
0
0
0
0
💬 1
GURU89 avatar
@ichigo23619: Maradj, a videóban úgy is az ellenkezőjèt teszteltèk le , mint ami a leìrásban van 😉
0
0
0
0
19ati93 avatar
Megnéznétek a benchmarkokat látszik hogy nem épp ez a helyzet.
0
0
0
0
thug85 avatar
Hát most frankón elmehetnének a k**** a******
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció