Elkezdődött az Nvidia RTX 40 „Ada” AD102 GPU tesztfázisa

Szerző: xoki | 2022. April 21. | hír | 8 hozzászólás

Előreláthatóan idén ősszel érkezik az Nvidia következő generációs GPU családja, az Ada Lovelace. Ebből kiindulva elérkezett az idő az új grafikus processzorok letesztelésére, és úgy tűnik, pontosan ez történik a háttérben.

Egy jól ismert leaker, @kopite7kimi, aki általában rendkívül pontos információkat szokott közzétenni, a GPU-kra irányította követőinek figyelmét, mivel állítása szerint elkezdődött az AD102 tesztelése. Mivel az Nvidia őszre tervezi a GeForce RTX 4080/4090 megjelenését, valószínűleg már egy évvel korábban hozzájutott az AD102 első mintapéldányaihoz. Mostanra pedig a chip és az illesztőprogramok is készen állnak a belső és külső tesztekre egyaránt.

Korábbi, nem hivatalos információk szerint az Nvidia maximalizálni próbálja az új termékcsalád teljesítményét, amely magasabb fogyasztáshoz vezet majd, ezért a 12+4 tűs kiegészítő PCIe tápkábelek is szükségessé válnak. Az Nvidia GeForce RTX 4000 szériás Ada Lovelace GPU-k állítólag a TSMC N5 (5 nm) technológiájával készülnek. A fejlettebb architektúra és gyártási technológia miatt pedig sokkal jobb teljesítményre számíthatunk az RTX 3000-hez képest.

Az Nvidia egyelőre még nem jelentette be az új széria érkezését, de a vállalat minden második évben szokta bemutatni az új termékeit, tehát eljött az ideje egy újabb leleplezésnek.

Hozzászólások: 8
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
venator5 avatar
Bányászoknak jó lesz.
0
0
0
0
bitpork avatar
Tudom h malac vagyok de azt hiszem a 30XX még nagyon sokáig a piac fő szereplője lesz. Akár bányász akár nem.
0
1
0
0
💬 1
MrPAYER avatar
@bitpork: Ez azon fog múlni, hogy a 40XX miután megjelent és beállt az ára (nagyjából 2 hónap) mennyi lesz a 30XX-hez viszonyítva. Előfordulhat, hogy az előző generáció az új hatására megindul lefelé de azt ne felejtsük el, hogy a 40XX már egy sokkal enyhébb chiphiányos időszakban fog debütálni. A háromezresek még hosszú ideig magukon fogják hordani a 2020-as születési sebhelyet, akik anno emelt áron vették legyen az bolt vagy magánszemély ugyanúgy emelt áron akarja továbbértékesíteni is, lehet ezért lesz a kövi gen a nyerő.
0
0
0
0
downuser avatar
Jöhet az ötszázezer forintos RTX 4060. Két nyolcas + egy hatos pinnel. Miközben drasztikusan emelkednek az energiaárak. Majd szobabiciklizés közben fogunk kockulni alulfeszelt 4000-es kártyákkal. Testmozgás + kockulás egyben.
Valahol felsír egy xbox kinekt.
Ha eléggé ügyesek vagyunk, tölthetjük vele a teszlánkat is. Sőt, hálózatra is termelhetünk. Vagy felfogadunk egy energia-rabszolgát. A kormányunk már amúgyis beszélt valami rejtett erőforrásokról. Valamire fel lehetne használni őket.
1
0
0
0
xCube avatar
de a vállalat minden második évben szokta bemutatni az új termékeit


Ez csak az utóbbi időkben alakult így, korábban éves ciklusban érkeztek az új generációs termékek.
0
0
0
0
weri avatar
Azt 3070ti fölött azok se fejlesztések, csak kókányolás.... XD Pár éve meg voltak kövezve a vga gyártók ha kazánokat meg áramzabáló kártyákat csináltak. Most meg.... meg van (és/vagy be van) magyarázva hogy ezért meg azért. :d
2
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@weri: Ilyenek ezek a fizikai korlátok.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@weri: Elért a technológia egy olyan szintre ahol a hagyományos eddig használt fejlesztési struktúra már nem vezet eredményre.

Most ezt nagyon leegyszerűsítve úgy képzeld el, hogy van egy kocsid amit fejleszteni szeretnél, és folyamatosan csak a turbo nyomást emelted, 0.1 bar, utána 0.2 ..... végül mikor már vagy 10 barnal tartasz rájössz, hogy a fizika törvényei miatt nem lehet tovább csinálni ezt tovább és más megoldást kell találnod hogy továbbra is egyre erősebb legyen a kocsi, ezért megemeled az üzemanyag befecskendezést 😂

Nos, pontosan ez van most a GPU-kal,
technológiailag már nem tudják hatékonyabbá tenni nagyon, ezért emelnek az "üzemanyag felhasználáson" mert ugyebár ez is egyszerű fizika, több energia = nagyobb teljesítmény. Az már más kérdés, hogy ki a tököm venne olyan kocsit ami 80 litert eszik, ezért is alkotnak meg alternatív megoldásokat (hibrid, elektromos stb) de az nvidia egyenlőre hallani sem szeretne tényleges fejlesztői munkáról.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció