E3 2019: AMD sajtókonferencia összefoglaló

Szerző: xoki | 2019. June 13. | hír | 24 hozzászólás

A játékkiadók mellett az AMD is jelen volt az idei E3-on, ahol több újdonságról is meséltek előadásuk során. Az AMD E3-as előadásának nagy részét már a Computex alatt is kifejtették, de ettől függetlenül több, eddig ismeretlen részletről rántották le a leplet a következő generációs termékeikkel kapcsolatban.

Miután az AMD vezérigazgatója, Lisa Su mesélt egy kicsit a 7 nm-es technológiáról, szóba hozta a Sony és Microsoft következő konzoljait is, amelyekbe Zen 2 kerül majd. Az előadásukra természetesen nem a következő generációs konzolok reklámozása céljából került sor, hiszen a fő fókuszt a PC kapta.

A cég korábbi ígéretéhez híven az E3-on fedte fel a Radeon RX 5700-as széria specifikációit. Két modell érkezik majd. Az 5700 Pro az RTX 2060-nal veszi fel a versenyt, és 379 dollárt kérnek majd érte. Az 5700 XT pedig 449 dollárba fog kerülni, és az RTX 2070 lesz az ellenfele. Mindkét kártya július 7-én válik elérhetővé.

Az új GPU-k mellett természetesen a következő generációs Ryzen CPU-k is szóba kerültek, ráadásul leleplezték a világ első 16 magos gaming processzorát, az AMD Ryzen 9 3950X-et. A 16 magos és 32 szálas CPU alapórajele 3,5 GHz, a turbo 4,7 GHz, a TDP pedig mindössze 105W. A CPU szeptemberben fog megjelenni, és 749 dolláros kezdőáron kerül majd a boltok polcaira. Az AMD több tesztet is lebonyolított a bemutatója során, és például Ryzen 5 CPU-t is mutattak, amelyre a Computexen nem került sor. Ezeket, illetve az AMD teljes bemutatóját visszanézhetitek itt.

A hardverek mellett bemutatkozott a FidelityFX is, amely egy nyílt forráskódú képjavító program a fejlesztők számára. Úgy lett megtervezve, hogy javítson a képek élességén, illetve kiemelkedjenek az apróbb részletek. Az alábbi összehasonlító képen a Borderlands 3 látható. A FidelityFX bekapcsolása után sokkal kivehetőbbé vált a fal méhkas mintázatú textúrája.

A Radeon Image Sharpening a Radeon driverekkel érkezik majd, az új Radeon 5700-as kártyákkal egy időben, és a funkció alig 2%-os hatással lesz az FPS-re. Ezenkívül még bemutatkozott a Radeon Anti-Lag (RAL) funkció is, amelynek köszönhetően lecsökken a grafikus kártya és a monitor közötti lag. Több kompetitív játék esetében a klikkelés utáni reakcióidő 15-35%-kal kevesebb volt a RAL bekapcsolása után.

A Radeon 5700 és az újabb Ryzen CPU-k vásárlása esetén ingyenes Xbox Game Pass (PC) előfizetést is kaphattok előrendelői bónuszként. A korábban említett két új videokártya mellett egy harmadik verzió is érkezik majd, amely az 5700 XT 50th Anniversary Edition lesz. Az AMD oldaláról szerezhetitek majd be 499 dollárért, és valamennyivel nagyobb órajelen pörög majd.

Hozzászólások: 24
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Unstoppable avatar
Ezek az elnevezések biztos hogy megborítják az átlag felhasználót 😆 AMD RADEON RX 5700 XT, már már nehéz kimondani egy levegővel, ez marketing szempontból rohadt nagy melléfogás 😊 Processzor téren viszont iszonyú nagyot ment az amd az elmúlt években, és talán most érződik hogy kicsit kezdenek megállni, néhány adat sarkosnak tűnik, főleg ami a teljes család fogyasztását illeti, de majd meglátjuk a független teszteken a valós teljesítményt, bár szerintem nincs mitől tartani izmos lesz a harmadik gen is 😎 Igazából az Nvidia 20-as szériája alapból nem lett olyan hűde népszerű, sőt a 2060-at ár érték arányban egyenesen pocséknak tartják, szóval az még nem is lenne baj hogy a 2060 és 2070 ellen küldik be az új vga-kat de akkor legalább lenne olcsóbb, vagy legyen látványosan erősebb, helyette ugyanaz csak más néven és melegszik... 😂 Úgy érzem egy darabig még maradok zöld ami ezt a témát illeti.
0
0
0
0
💬 1
Mesterlovesz avatar
@Unstoppable: Legnagyobb poén, hogy maga Liza Su se tudta rendesen kimondani mikor bejelentette a terméket. 😆 Vissza lehet nézni a keynote-ot, most pont nem tudom belinkelni azt a részt, de tényleg ez volt. 😃 Ami a 2060 at illeti, pont hogy a legjobb ár érték arányú RTX kártyának tartják. Jó hűtővel nem fog melegedni a Navi, annyira nem borzasztó a fogyasztása, persze ez nem a csöves gyári blower hűtésre vonatkozik. Abban pedig teljesen igazad van és szerintem ez a legfontosabb dolog, hogy ilyen kis piaci részesedéssel csak akkor fog tudni eladni termékeket a GPU fronton az AMD ha jelentősen alávág a konkurenciának árban, vagy jelentősen felévág teljesítményben. Egyébként mindenki az ismert, elterjedt márkát fogja venni, ha az hasonárban van, mert az a biztos, nem pedig a noname-et.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
A procik tuti jók lesznek, én is venni fogok, de mindenki várja meg a független teszteket, mert nagy a sumák a specifikációkkal. Minden proci 105W os a 8 magostól a 16 magosig? Ráadásul úgy hogy a 16 magos magasabb órajelen is fut? Persze sokat számít, hogy milyen minőségű szilíciumú chipletekből gyártják őket, de azért ekkora különbséget az sem jelenthet. Ehhez az kéne, hogy a legótvarabb legsilányabb chipleteket adják el 3700X-nek, amit úgy reklámoznak , hogy best 8 core cpu in the world? Szépen meg kell várni, hogy leteszteljék a techtuberek, hogy melyik milyen órajelre képes, és mennyit fogyaszt. Mert ez így PURE FCKIN BUILLSHT, go home AMD ur drunk. Jah és biztos azért van 86millió fázisú VRM a prémium x570-es lapokon, mert 105W minden proci. Majdnem elhittük, majdnem elhittük, najó nem, sőt kurvára nem.

Ami a Navit illeti vicc az egész, kapunk egy AMD-s 2060at illetve 2070et, ami a csilli villi 7 nanométeres RDNA architektúrával még mindig többet zabál mint az Nvidia 14nm en. Ugyanabban az árban. Az egész termékcsalád dead on arrival, fail launch, amit az Nvidia könnyedén ki fog végezni a super cuccaikkal. Még csak meg se kell erőltesse magát. 2 évig vártunk erre a hatalmas semmire, köszönjük szépen. Reméljük, a Super tényleg visz valami változást a piacba és netalántán megjelenik a középkategória ismét.
0
0
0
0
💬 9
Andor1997 avatar
@Mesterlovesz: Ettől függetlenül sok hasonló Navi lesz gamer vagy sima laptopban és az XBOX/PS kombóban is.Lehet,hogy piacon nem adnak el sokat ,de a konzol alapanyag részesedéssel szerintem megfelelően jól járhatnak.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Andor1997: Nem az AMD-t féltem, hanem a saját szemszögünkből nézem a dolgot. 2 éve harangozzák, hogy mekkora világmegváltás lesz a Navi, aztán alig jobb valamivel, mint a 1070TI-m ami egy 2015ös vagy 16 os? (nem is tudom már) kártya, és árban is hasonló. Ha az új konzolok 500 dolcsi körül mennek majd, úgy, hogy 450 be kerül csak a vidikártya benne ha külön veszed, akkor szerinted mennyire vagyunk lehúzva kártya téren? 😃 Jah és még rakj bele egy 400 dolláros procit is + memória + háttértár + miegymás. A PC gaming lassan olyan drága, hogy csak a high end felhasználóknak van értelme gépre beruházni, vagy aki megelégszik a full alap bevezető szinttel. Aki meg olyan mint én, ohgy nem költ félmilliót egy kártyára, de azért nem is a 1080p 60 hz a cél, hanem kicsit többet szeretne, az meg kapja be.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Mesterlovesz: Teljesen egyetértek azzal amit itt leírtál. Az utóbbi években itt főleg a PC alkatrészek árazásában valami nagyon félrement... (főleg a videokártyák terén). Amikor meg kiadnak egy új konzolt azzal mindig pénzt vesztenek eleinte, ezt a Sony és a Microsoft is elmondta. Szóval lehet 500 dollár környékén lesz a next gen konzolok ára, de azokat biztos legalább 600-750 dolcsiért állítják elő. Ez a pénz megtérül az exklúzív címek, különböző szolgáltatások által.
0
0
0
0
xCube avatar
@Mesterlovesz: Van közép kategória, csak az árak nem a tíz évvel ezelőtti szinten vannak. És nem is fognak újra oda kerülni.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@xCube: Pontosan, tehát nincs középkategória, hanem felsőkategóriás áron vannak többéves technológiájú régi kártyák.
0
0
0
0
xCube avatar
@Mesterlovesz: Pont azt magyarázom, hogy a jelenlegi piacot nem lehet a korábbival összehasonlítani. Megnyúltak a feljesztési idők, lassabban nő a teljesítmény, egy generáció már nem csak egy évig fut hanem kettőig. A VGA -k árszintje emelkedett meg kompletten. Mindegyiké, nem csak a közép kategóriától felfelé. Nem az a helyszet, mint annak idején a GeForce 8000 és Radeon 2000 szériánál, hogy effektíve nem létezik középkategóriás termék, hanem annyi van, hogy a régi középkategóriás áron már nem kapsz középkategóriás terméket, csak alsót. Ez viszont nem újkeletű téma, évek óta így megy.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@xCube: Szerintem hasonló a véleményünk csak máshonnan közelítjük a dolgokat. Te azt mondod, ohgy a középkategória az, ami középkategóriás teljesítményt nyújt. Én ezt inkább az árazás alapján kategórizálom: vannak a bevezető termékek 50ezer körül, amivel fullHDban lehet játszani. Lenne a középkategória (ami nincs!) 100ezer körül, amivel lehetne 1440p ben, illetve nagyobb refresh rateken játszani, de ezért a pénzért továbbra is csak a FULLHD ra való kártyákat kapod, illetve erős kompromisszumokat kellene hozni, ha mégis többet akarsz. 150 ezer felett meg nekem high endnek számít minden termék, pedig itt még csak az úgymond középkategóriás teljesítmény van.
0
0
0
0
Kelori avatar
@Mesterlovesz: Szépen eltanulták az inteltől ezt a TDP-s marketingfogást. Mint a jó kis 9900K amit 95W-al reklámoznak annak ellenére hogy terhelés alatt ha elkezd turbozni nem áll meg 150W-ig, de a peak eléri néha a 180W környékét is. Kreténség amit művel mind a két cég ebben a tekintetben.
0
0
0
0
Apor avatar
@Kelori: Igazad van. Ha kicsit húzod a 9900K-át, még a 400W + is képes csócsálni.
Értelmes hűtés nélkül meg majdnem naphőn üzemel.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
Ha egy kicsit igazítanak az árakon lehet beszerzek én is valamit ebből a szériából. 1440p és a FidelityFX szép kombó lenne. Egyelőre megvagyok az RX 590-emmel, de jövőre lehet kellesz cseréljek a Cyberpunk miatt.
0
0
0
0
xCube avatar
Kíváncsi leszek, hogy az nvidia super pontosan mit hoz. A bejelentett árcsökkenés a normál verziókra elég nagy csapás lesz az új Radeon kártyákra nézve, hiszen az RTX 2080 -at tervezik lehozni 500 Dollárra.

A FidelityFX egyébként érdekes, de minél nagyobb a felbontás annál kevésbé lesz lényeges.

Ami nagyon tetszik az a gyári hűtő designja. Már csak pusztán azért is elfogadnék egy ilyen kártyát 😃 .
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@xCube: +100-200 shaders, a 2080 esetében meg +2Gbps a memóriához.

A FidelityFX-nek meg ja, alacsonyabb felbontáson lehet jelentősége, bár NV oldalon meg ott a DSR, ha ez valakinek annyira létszükség.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@LordSzalko: Az nV nincs kenyszer helyzetben. Ezzelaz AMD levesebe kophetne rendesen:
2060: 349 USD --> 329/299 USD
2070: 499 USD --> 429/399 USD
2070 Ti/Super: 499 USD (+10%)
2080: 699 USD --> 629 USD
2080 Super: 699 USD (+10%)

Viszont az AMDnek nagy haszna van az 5700 sorozaton ezen az áron. Simán tudnak majd árat csökkenteni.
0
0
0
0
ExtazYexe avatar
Na erre kíváncsi leszek. Bár nem hiszem, hogy lecserélem a vega 56 kártyámat erre. 😃
0
0
0
0
💬 1
Quadgame94 avatar
@ExtazYexe: Sok értelme nem lenne. Az 5700 kb 15%, a 5700 XT meg 30% gyorsabb. Viszont a durva hogy 270-300 USD egy VEGA 56 amazonon 😃 sztem akkoe válts ha 5700 XT olyan 380 USD (120 ezer) ft lesz.
0
0
0
0
odinx avatar
Ha az 5700 Pro tényleg tudja hozni az RTX 2060 szintet, akkor nálam tuti vétel, de azért még várok teszteket.😀
0
0
0
0
💬 5
Quadgame94 avatar
@odinx: Gyorsabb lesz. Az AMD szerintem a két kártyát kb úgy lőtte be hogy 3-5% 35-30 játékot nézve gyorsabb legyen. Viszont é a helyedben megvárnám mit lep az nV. Csapnak egyet az árakon es máris más a helyzet.
Pl:
2060: 349 USD --> 329/299 USD
2070: 499 USD --> 429/399 USD
2070 Ti/Super: 499 USD (+10%)
0
0
0
0
odinx avatar
@Quadgame94: Nekem nem sürgős. Jövőre lesz csak VGA csere, addig el leszek az RX 560-al.😀
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@odinx: Akkor meg teljesen felesleges ezen gondolkodni 😃 addig meg kb 250 alkalommal fog valtozni minden. Bár az 560 elég gyenge kártya...és annyiba kerül mint a 470em került. Igaz használtan vettem 39 ezerért, de 2020.04-ig garis.
0
0
0
0
odinx avatar
@Quadgame94: Tudom, csak nézelődök, mire lesz majd érdemes váltani, ha már újat veszek, akkor legyen erős, ne kelljen cserélnem mindig.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@odinx: Szerintem az 5700 sorozat nagyon jól fog öregedni, csakúgy, ahogy a 7900 sorozat is tette. Ár lesz am a fontos...
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció