Az RT magok nélküli Nvidia Titan V RTX módban futtatja a Battlefield 5-öt

Szerző: xoki | 2019. January 01. | hír | 79 hozzászólás

A 3DCenter sikeresen aktiválta az RTX módot a Battlefield 5-ben egy Nvidia Titan V kártya használata mellett. A Titan V remek teljesítmény nyújt ray tracing mellett is, ráadásul hasonló eredményeket ért el, mint az RTX 2080 Ti.

A Volta-alapú Titan V kétségtelenül egy nagyon erős kártya, illetve annak 3000 dolláros árcédulája alapján is hasonló teljesítményt várna el az ember, ellenben mivel egy Volta kártyáról van szó, nem is rendelkezik RT magokkal. Az Nvidia szerint az RT magok miatt éri meg RTX-re váltani, viszont ha RT magok nélkül is hasonló teljesítmény és látvány érhető el, akkor vajon mi értelme van ezeknek az RT magoknak?

Ha összehasonlítjuk a Titan V és az RTX 2080 Ti benchmarkjait, akkor alig észrevehető a különbség. Egy felhasználó 4K és ultra high beállítások mellett 69 FPS-t tapasztalt, egy másik személy pedig 60-100 FPS-t 1440p és ultra beállításokkal, és itt körülbelül 80 átlag FPS-ről van szó.

Továbbra is kérdéses, hogy vajon mekkora szerepük is van az RT magoknak a ray tracing bekapcsolása mellett megfigyelhető teljesítmény elérésénél. A ray tracing DirectX API működik a Titan V esetében, ezért játékokban aktiválható az RTX mód is. Valószínűleg minden hasonló DirectX 12-t támogató kártya esetében használható az RTX mód, ha az adott kártya elég erős, viszont ezek után ismét felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg szükségesek-e azok az RT magok? Egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy mekkora kihatással is van az RT magok hiánya az RTX teljesítményre, de ezek után valószínűleg sokan belevágnak majd a kártyák összehasonlítgatásába.

Hozzászólások: 79
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Midorima Shintaro avatar
Azt azért tudjátok, hogy a RT nem csak arra való ám, hogy nagyon ***ák legyenek ez effektek bf V-ben? 😀 A real time ray tracing a végtelenségig leegyszerűsítve valójában nem más mint a fény fizikailag korrekt terjedésének szimulálása. Rengeteg, eddig kiküszöbölhetetlen grafikai anomáliára jelent megoldást. Például mikor játékban élsimított távolabbi árnyékokon tárgyakon mozgás közbeni villogást aka shimmeringet tapasztalsz vagy elfehéredő élsimított pixeleket, stb stb. 3d grafikában hatalmas űrt fog betölteni ez a technológia. Lehetővé teszi a fizikailag korrekt global illumination-t, ami eddig ilyen olyan trükkökkel de a valós fizikának nem megfelelően szimulálva volt. Szóval ez sem fog eltűnni épp ellenkezőleg a ray tracing technológia most fog igazán beépülni mindenhová. Hogy a játékipar mennyire fogja használni az már más kérdés. Az hogy ez a technológia elérhetővé vált nem a játékiparért történt. Az nvidia most promóz vele egy új generációs gpu családot, gyanítom el is fog adni vele pár darabot. De maga a technológia nem azért jött létre mert nem tudták mivel megtömni a következő vga generációjukat. Egyébként physx sem lett zsákutca, ma is rengeteg játék használja és ha a játékok nem fogják még mindig ott van egy csomó terület ami érintett a physx használatában. (Használja a nasa, a filmipar, meg egy rakat tudományág is, és a lista nagyon hosszú.) Egyébiránt a physx-nek is árultak külön vga-kat, amik célspecifikusan erre lettek gyártva. A rt is hasonló elven működik csak itt integrálják gpu ba az erre szánt magokat. Mikor a physx hez is felnőtt a technológia már nem kellett külön physx vga, elbírták egy idő után az alsópolcos videókártyák is. Dettó ugyanez lesz a ray tracingel is.
0
0
0
0
💬 54
Midorima Shintaro avatar
@Moon_Breaker: Gyanítom valamiben nem értünk egyet. 😃
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@Midorima Shintaro: Ja nem csak sok a betű, 15 sornál írhattál volna rövidebbet is. 😃
0
0
0
0
no avatar
@Moon_Breaker: Szerintem érdekesebb volt ezt a 15 sort olvasni, mint a nézz utána "gógülön núb", meg "gugli a barátod" beszólogatásokat amikből van bőven elég az oldalon.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@Palanova: A "nézz utána google -ön" nem tudom hogy jön ide, senki sem kérdezett most itt semmit. 😀
0
0
0
0
no avatar
@Moon_Breaker: Mert volt aki vette a fáradtságot és magyarázatot fűzött a cikkhez, ezzel megelőzve nem kevés kérdést és ezáltal érdekes tartalmat szolgáltatott.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@Palanova: Áhá, akkor ha jól értem Te elolvastad azt a hosszú szöveget és meg is értetted.

Leírnád egy mondatban mi a lényege ?
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@Midorima Shintaro: De most tényleg, kíváncsi vagyok hogyan foglalja össze tömören a saját szavaival a lényeget. 😀
0
0
0
0
CuRi avatar
@Moon_Breaker: Midorima Shintaro szerint hiaba probaljak beallitani ertelmetlen zsakutca fejlesztesnek a ray tracinget, nem az, mert a tukrozodesen kivul, szamos masik elonye van. Habar meg gyerekcipo ez a technologia ki fogja magat forrni. Roviden tomoren ez volt a lenyege. Remelem segitettem

Mindig lesz olyan akinek valami nem jo. Sokan panaszkodtak mar arra, hogy a Gepigeny forum kezd egyre igenytelenebb lenni, a minosegtelen kommentek miatt, de ezekszerint van ellenpolus is. Van akit az zavar ha valaki szakszavakat hasznal, raadasul jol. Vagy ne adj Isten sokat, es minőségit ir. Ki erti ezt...? 😀
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@CuRi: Semmi ilyesmiről nincsen szó, csupán nem értem minek kell ezt túlbonyolítani.

Mi értelme a 15 sornak tele "szakszavakkal" mikor simán egy -két sorban is le lehet írni ugyanazt érthetőbb szavakkal ? (ahogy ezt Te is tetted a kommented első részében.) 😀
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@Moon_Breaker: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@Midorima Shintaro: Írtózatosan kellemetlen és szégyen hogy már-már szakmai nyelvezettel fogalmaztál, hosszabban mint "hogy futna sztetek keci?". Na ne rontsd itt a színvonalat tovább azzal hogy kifejtesz valamit.
😂
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@kolbaszkarika: Mélységesen szégyenlem magam! Majd máskor jobban vigyázok! Még egyszer elnézést kérek! 😂

Egyébként csak trollkodik, érti ő miről van szó. Csak gondolom nincs semmi érdekes a tv-ben.

Ne etesd a trollt! 😀
0
0
0
0
Kelori avatar
@Moon_Breaker: Nem tudom hogy reagálhatnék a megnyílvánulásaidra úgy hogy az ne legyen sértő. Maradjunk annyiban hogy ha egy ilyen hosszússágú kommentet nehezedre esik elolvasni akkor nagyobb gondok vannak. Palanovától se kérd számon hogy foglalja össze mert teljesen felesleges, úgy lényegét vesztené az egész.
0
0
0
0
CuRi avatar
@Moon_Breaker: Azert kicsit tobb infot es erdekesseget mondott el mint en. Az enyem az a leheto legfapadosabb verzio volt a ray tracinget illetoen. Nekem sok ujdonsag volt Shintaro hozzaszolasaban. Ezert nem ertem mi a problemad.
0
0
0
0
no avatar
@Moon_Breaker: Csak itt csak most, csak neked:
Midorima Shintarotól idézem:
nem ennyire egyszerű kérdés az rt létjogosultsága, mint amennyire egyszerű marketingfogásnak gondolják emberek. Egyszerűen felpaprikáztam magam. 😀 Ez egy nagyon is komoly mérföldkő.
0
0
0
0
szilver avatar
@Midorima Shintaro: Most tényleg ez a nagy ,,baj,, hogy Midorima Shintaro leírta normális szakkifejezésekkel a lényeget/ismertetőt,ami ilyen hosszúra sikeredett?Kezdem egyre jobban nem érteni az emberiséget.😊

Szerintem érthető és érdekes volt.A terjedelmével sincs semmi gond,nem kellett többször lapoznom mire a végére értem.😂
0
0
0
0
xCube avatar
@Midorima Shintaro: Jó olvasni, hogy nem mindenki járkál itt bekötött szemmel és szajkózza a másoktól hallott "igazságot", hanem saját gondolatai is vannak egyeseknek. Néhány helyen viszont én máshogy látom a helyzetet. Maga a ray tracing egy ősrégi eljárás, csak most sikerült eljutni oda vele, hogy valós időben is be lehessen építeni egy "mainstream" gépbe. A pre render animációk legnagyobb része ray tracinggel kerül leképezésre már az első CGI -k óta.
Ahogy írtad is nagyon sok, a "csalásokból" eredő hibát lehet kiküszöbölni vele, de igazság szerint ezeket megfelelő optimalizálással is el lehetne tünteni borzalmas számításigényes algoritmusok helyett raszterizálással is. Nem vagyok a ray tracing ellen, ez tényleg egy olyan dolog, ami szükséges ahhoz, hogy a grafika átlépjen egy következő szintre (és ez persze nem csak a tükröződésekről szól, hanem minden egyébről is mint GI, AO, teljes fizikai árnyékolás, stb...), de nem érzem úgy, hogy ma tényleg erre lett volna szükség.
Persze nem most fog ez alapvető részegységként beépülni, de attól függetlenül is elég durva lépés egy ilyen technológiára "alapozni" (konkrétabban erre ráhúzni a marketingkampányt) egy új GPU generáció esetén.

A PhysX nem volt bukás, csak megölte az akkoriban szárnyait bonogató fizikai alapú játékmechanikákat azzal, hogy platformfüggővé tette a leglátványosabb és legeredmémnyesebb rendszert, és még a fejlesztőket is hozzá láncolta. Ezért is nagyon fontos lépés, hogy nyílt forráskódúvá tették.
Az egész az Ageia PhysX -el indult. Ők dobták piacra az első (és egyben utolsó) PPU -t és a PhysX keretrendszert. A halva született ötleten viszont jól keresett az nvidia, aki felvásárolta őket és így kapott egy szuperül megalkotott fizikai motort egy branddel. Az, hogy a PhysX manapság egy középkategóriás kártyával is gyorsítható az szép dolog, de sajnos inkább annak köszönhető, hogy a játékiparban nem sokat használnak ki belőle. Ha belegondolok abba a lendületbe, ami a kétezres évek végén jellemezte a játékokat és azok fizikájának fejlődését szinte el sem tudom minni, amit manapság látok. Gyakorlatilag semmit, sokkal kevesebbet, mint akkor és semmi fejlődést.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: És mégis a játékosok körében a Physx gyorsítókártya nem igazán terjedt el, pedig próbálták tolni és ezzel új piacot nyitni, de végül ide már nem jutott le.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@xCube: Köszönöm a pontosítást! Igen, igen, helyenként (főként a hiányos tudásom a témában az oka) nem fogalmaztam kellőképp pontosan, de gyorsan ide kellett írjam a gondolataimat, mert nem ennyire egyszerű kérdés az rt létjogosultsága, mint amennyire egyszerű marketingfogásnak gondolják emberek. Egyszerűen felpaprikáztam magam. 😀 Ez egy nagyon is komoly mérföldkő. Az hogy jókor lépték-e meg nvidiáék szerintem sok szempontból megközelíthető. Sok dolog közrejátszott a physx döcögős indulásával kapcsolatban is ahogy én láttam. Anno a physx is (számos más okon kívül is) főként a megfelelő hardveres támogatottság okán nem tudott elterjedni. Egyszerűen nem voltunk még rá felkészülve. Emlékezzünk csak pl a gta IV re. Mindenki fikázta, a r* kapott érte hideget meleget, minden optimalizálatlan sz*rnak le lett hordva. Közben pedig csak nyögte a hardver az elképesztő fizikai számításokat. Crysis dettó. Vadi új, elképesztő technológia volt ami teljesen reformálhatta volna a játékipart. Kisebb kiadók már lehúzhatták volna a rolót egy-egy ilyen fiaskóval. Talán az ilyen és/vagy hasonló esetek is nagyban hozzájárultak ahhoz hogy a mai játékokban nem fektetnek akkora hangsúlyt a fizikára. Holott a hardver már bírná. És most kicsit úgy érzem ugyanitt tartunk az rt vel is. Eltűnni nem fog, ahhoz túl nagy lépés, de még évek kellenek neki mire kiforrja magát és hétköznapi (ergo nem feláras) technológia lesz belőle a jatékiparban.
Olvastam ezt is, hogy optimalizlással is kiváltható az esetek többségében a dolog. De gondolom az sem időben sem anyagilag nem gazdaságos. Meg ugye a hardver gyártóknak sem érdeke hogy ne tudják eladni a csúcstermékeket csúcsárakon, mert a középkategóriás, jelentősen kisebb haszonkulccsal értékesíthető cuccuk is tökéletesen tekeri a péppé optimalizált szoftvert. 😀
0
0
0
0
no avatar
@Midorima Shintaro: A Crytek le is húzta a rolót nem?

Tény hogy a GTA4 nálam is közel játszhatatlan volt, még a következő gépemen is, pedig nem vagyok egy csak 60fps mániás.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@Palanova: Igen, már vagy 4-5 éve legalább. Először az 50 fős budapesti csapatnak mondtak viszlátot végül néhány héttel később a német brigád is ment a süllyesztőbe. Az crysis techdemo volt, nem klasszikus játékként készült, a pénzt nem onnan várták, hanem a fizikai motorjukat próbálták értékesíteni vele, de a cryengine akkora bukás lett, hogy végül ez tette be nekik a kaput. A cryengine1-et a gépigénye tette eladhatatlanná a 2 meg szinte elavult lett mire előrukkoltak vele. A 3. cryengine-t pedig nem is mondanám jó szívvel külön motornak, a kettő ráncfelvarrása volt.
0
0
0
0
no avatar
@Midorima Shintaro: Érdekes, pedig a Serious Sam 1 az nekem kifejezetten tetszett, és nem a játék környezete miatt hanem annak is volt egy techdemó része ahol talán a bumb mappinget, - vagy mi a neve amikor a sima felületre több réteg textúra kerül és ezáltal durva, mintázott felületet tud megjeleníteni, fényviszonyoknak megfelelően- promozták. De a játék is az adott gépemen rendben futott, nem volt sehol komolyabb akadás vagy akármi, pedig a megjelenése körül nyomtam és nem a legújabb gépen, vagyis jól volt optimalizálva. Mondjuk az animációk nagy létszámú ellenfélnél erősen ismétlődtek de ez legyen a legnagyobb hibája...
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@Palanova: A serious samnek valami saját gyártású motorja volt. És azt hiszem valami egész jó, mert a second encounternek is ugyanazt a motort tolták alá. Az a helyzet egy nyers játékmotoron annyit lehet variálni hogy hihetetlen. Mint az unreal engine: 100 játékban 100 gépigénye is lehetett és látványilag is a minősíthetetlentől az áll leejtősig mindent hoztak ki belőle.
0
0
0
0
no avatar
@Midorima Shintaro: Jogos, nem cryengine volt alatta:
wikipediáról:
Croteam created their own engine for use in both The First Encounter and The Second Encounter. Named the "Serious Engine", it is designed to cope with extremely large view distances and massive numbers of models by implementing level of detail rendering. Most contemporary FPS engines were developed for a limited draw distance and only a few animating models (i.e. enemies) on screen at a time. The Serious Engine is very efficient, capable of maintaining dozens of moving enemies (often stampedes) and enormous enemies, even on a modest system challenging the well known id Tech, Unreal Engine or Source engines. The "Serious Engine" can render through both Direct3D or OpenGL and, while it does not support pixel or vertex shaders, it is optimised for Direct3D 7's hardware transformation, clipping and lighting. The "Serious Engine" is available for licensing from Croteam.[3]

A more powerful iteration of the "Serious Engine" was developed for use in Serious Sam 2 and is known as "Serious Engine 2". It supports many features of modern GPUs such as pixel and vertex shaders, HDR, bloom and parallax mapping.

Serious Engine 3 was used in Serious Sam HD: The First Encounter and Serious Sam HD: The Second Encounter. It includes detailed shading, and enemies are completely remodeled to look more realistic. This engine is also being developed to harness the full capacity of HDR and High Definition mapping. An updated version, Serious Engine 3.5, is used in Serious Sam 3: BFE.

The latest version is the Serious Engine 4, which Croteam used in their most recent game, The Talos Principle.

In March 2016, Croteam released Serious Engine v1.10 as free and open source software on GitHub under the GNU General Public License v2.[4][5]
0
0
0
0
xCube avatar
@Midorima Shintaro: Itt megint van egy kis csúszás a dologban. A CryEngine 1 a FarCry -t hajtotta és ugyan valóban eléggé gépigényes volt nem emiatt nem liszenszelték, hanem mert nem volt annyira bemarketingelve. Szerintem te a CryEngine 2 -re (Crysis és Crysis warhead) gondoltál. Az a motor a korszak és a következő időszak legfejlettebb motorja volt, sajnos valóban borzalmasan nagy gépigénnyel. Még ma is megállná a helyét, aki nem ismeri annak nehéz elhinnie, hogy egy 12 éves játékról van szó. Önmagában viszont nem a gépigény vitte el a dolgot, hanem az, hogy a motor konzol verziója túl későn készült el és nem tudott versenyezni az UE3 -al, addigra minden nagy fejlesztő az EPIC motorját vásárolta be, az UDK és a vele való fejlesztés költségeinek szuper pozicionálása pedig beverte a szöget a CryEngine koporsójába. Az utána érkező frissítések is mind mind rátettek az UE3 -ra, de hiába ha nincs piaca a terméknek.
A legutolsó Crysis is olyan powerhouse, amit csak a Metro tudott utolérni, a különbség csak annyi, hogy a Metro -nak szuper atmoszférája és hangulata van, míg a Crysis ezt sosem mondhatta el magáról. Az első játék nekem annyira volt tech demó, mint játék. Mivel volt hozzá megfelelő hardverem, így megjelenés után tudtam vele maxon játszani és engem elvitt rendesen. Jó volt a lopakodás, az hogy bizonyos szinten szabadon mozoghattál és kialakíthattad a saját taktikádat. A Crysis 2 volt az a játék, ami szembeköpte saját magát. Annyira epikus akart lenni, hogy gyakorlatilag mindent kiheréltek belüle, ami az előző játékban jó volt. A harmadik részben ezt valamelyest korrigálták, plusz kaptunk egy olyan grafikát, amitől leteszi az ember a haját, de ez már nem volt elég, az egész beborult a süllyesztőbe.
Btw a Crytek még létezik, az összes külső stúdióját bezárta, de Frankfurtban és Isztambulban (a három alapító Yerli testvér ugye török) dolgoznak (többek közt a Hunt: Showdown -on).
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@xCube: Ma ez lesz a sorsod. Kiigazítasz. 😀 Valóban a crysis széria motorjára gondoltam. Konkrétan emlékszem is hogy igen hamar csak b kategóriás játékok használták cryengine 2-t. Vmeik magyar oldalon (guru vagy kapocs talán) olvastam is végül erről és ott egészen konkrétan a motor akkor szinte vállalhatatlan gépigényével magyarázták, a konkurenciáról akkor ott már nem volt szó. (Gondolom nem véletlen.) Ellenben az Ue handicap-el indult az ismertségével meg a baráti hardverigénnyel. A cryengine pedig az eleve vesztes helyről veselkedhetett naki. Kár érte. Pont a napokban találtam én is meg steam en a Crysist és valóban, a mai napig is még modok nélkül is egészen rendben van a dolog. Bár azóta találtam modot is. 😀 Valóban lenyűgöző amit összekalapáltak a fiúk. Bár nem volna rossz,ha megtekerné rendesen a processzormagokat.
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
@Midorima Shintaro: Asszem 20%-ban feldolgoztam amit írtál,de ami lejött,hogy ez tényleg valami nagy technológiai előrelépés,szóval elismerésem nekik és neked is,hogy ennyire értesz hozzá 😃
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@DJ Anonymus NH4SCN: 😃 Köszi, de nem érdemlek érte elismerést, sajnos egyáltalán nem vagyok a téma szakértője. Néhány hónapja teljesen véletlen, munka során találkoztam egy grafikai programban némi megjelenítési problémával. Erre kerestem megoldást (találtam is: a real time ray tracinget) és ennek okán olvastam a dologról. Az akkor összeszedett szerény ismereteimet osztottam meg itt. Már legalábbis ami a megmaradt belőle a fejemben. 😃
Ellenben nálam sokkal informáltabb és naprakészebb fórumtársunk xCube simán megérdemli eme nemes kitüntetést. Több dologban is ki tudott javítani és rengeteg új infoval is szolgált nekünk a témában. És ha meg nem haragszol büntetőjogi felelősségem teljes tudatában átruháznám rá elismerő szavaid, az enyémekkel együtt. 😀
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
@Midorima Shintaro: Továbbra is egyet értek Veled 😀
0
0
0
0
no avatar
@Midorima Shintaro: Pláne, fixen megírt RTRT játék még nincs is, csak idő közben implementált. Később befutnak majd tényleges játékok is ezzel a megoldással azokra érdemes várni inkább.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@LordSzalko: Igy van! És akkor fogja megmutatni majd az igazi arcát ez a technológia. Az hogy battlefielden a tank lánctalp csapszegében realtime visszatükröződik a parázsló hullák fénye nem akkora újítás, hogy az nvidiánál erre építenék a brand-et, mint ahogy itt emberek gondolják. Ott nálunk sokkal okosabb emberek vannak megfizetve. Pár forma meg azt hiszi kirázza ezek az embereket gatyaszárból. De majd erre írt játékoknál lesznek a fanyalgóknál arcok vágva. Egyszerűnek sőt kevésnek tűnik egy korrekt fizika a fényeknek, de annyi minden másra lesz hatással (árnyékolás, etc) hogy az összkép teljesen más lesz. Óriási előrelépés lesz.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Midorima Shintaro: Csak akkor nem kéne egy új Generációra behíresztelni 😃 amikor egy régebbi is képes lenne rá, maximum lehet nem olyan minőségben... de ahogy látjuk... pár évet kell várni amíg normálisan játszható lesznek a játékok vele.
Mert most már mindenki képes végre Full HD-ban játszani. És szépen haladunk hogy 2K ban már elég sokan tudnak már játszani. És akik nagyon gazdagok azok már vehetnek 4K-144hz et és képesek már 100fps el tolni már SLI-vel 😃
Most ezzel az extra effektel vissza térünk a 4K ból a max 2K-ra... mert olyan nagy az igénye... Elvileg ezzel az updattel amit kaptak driveresen a kártyák a játék lett lebutítva RTX el... És nem a motorja lett szépen optimalizálva! Szerintem az is elképzelhető, hogy eddig csak RTX magokkal tudott olyan kevés FPS-t és most más magokat is bekapcsoltak amik kezelhetik az RTX effekteket.. amiket a régi 1070-1080 Széria is tudhat ! Ha ez így van akkor itt a nagy titok mitől lett ennyivel több FPS-s egy driver update után !
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Szerintem valahol mindig is megvolt ez az ingadozás a PC játékok terén. Anno kezdtük a 320x240, 640x480, 800x600, 1024x768-on. Mire a nagy többség eljutott a sima 1024x768-ig, jöttek a 3Dfx kártyák és vissza 800x600-ra.
Majd jöttek a rendes 3D kártyák és ismét 800x600, 1024x768-ról elindultunk felfelé, majd beestek a különféle képarányok 1440x900, ezzel párhozamosan a textúrák minősége javult, már amelyik játékban, majd a felbontás tovább nőtt, 1920x1080-ig kb. Majd ismét ott voltunk hogy elkezdett a nagy többség 720-1080ban játszani, bejöttek a 2k-4k monitorok, emellett a 60fps vágya. És mire meglett volna 4k-60fps, jött az RT és vissza 1080-ba...
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Palanova: Sajnos ez szomorú 😃 Mert a sok okos hozzá szokott.. a 4K tv hez... mivel a legtöbb PC-s aki 4K ba tolja az TV-n tolja szarabb minőségbe, rosszabb panellel mint a PC-n megszokott... És most majd vissza szokhatnak a Full HD -ra amin majd keseregnek mert szar lesz nekik a látvány.... 😉 meg ugye jönnek majd hogy Konzolon bezzeg 4K ba meg akadás mentesen 😃 Hát de konzolra iszonyatosan vissza van minden butítva ! PC hez képest... ezt azokon a játékokon látni is ami mind2-3 Platformra kijön... A Konzolok viszont nem tudják majd ezt kezelni... És megint vissza eszik a Grafikájuk.... Sosem lesz jobb Konzol Grafikája... amíg ilyen 150ért lehet már kapni... mert a PC ugyan ilyen áron nem képes teljesíteni... Egyszerűbb a gyártóknak ha mindenki konzolos lenne.. ott lehet korlátozni a tört játékokat.. és programozás informatikai részhez se értettének az emberek.... Csak berakod a játékot már DVD sem kell kb és megy ! Agyadat sem kell már használni... Amazon és a Google hang robotjainak csak mondod a játék nevét és indítja majd 😉 Nagy baj lesz itt...
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Értem hogy mit akarsz ezzel mondani de ez elég durva leegyszerűsítése a problémának. Konzolra sokkal egyszerűbb optimalizálni, mert ott fix hardver van. PC -n konzolos minőségben nem fut el egy játék annyiért, mint amennyibe egy konzol kerül, mert képtelenség minden egyes aktuális hardverre úgy optimalizálni, mint egy konzolra.
Az, hogy a konzolokkal elbutítanák az embereket szerintem baromság. Ha egy PC előtt ülsz és játszol akkor sem leszel okosabb.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@MaximumGame: Ezt én is teljesen így látom! Felbontásban elértük azt a szintet ami még eladható ezt utolértük hardveresen is. Így most szépen szoftveresen szorítanak minket megint vissza ezzel kikényszerítve hogy a harver újra kevés legyen a felbontáshoz. És valljuk be aki játszott valaha is 100Hz felett teszem azt 4K ban azt nem szívesen menne már vissza 1080p 60hz-re. szóval ha akarod az új fizikai modellt használni a megszokott képminőségben költened kell. PC masterrace. Money pit. 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Az RTX egy marketing elem. Ennyi év után akartak valamit felvillantani, amivel lehet reklámozni és nem csak a benchmark eredményeket mutogatni. Korábban lehetett a DX verziókkal, tesszellációval és hasonlókkal villogni, most az édes kevés lett volna ha bejelentik, hogy itt a következő ugyancsak DX12 -es VGA. Nekem sem tetszik a dolog, de ilyen a piac, ingerelni kell.

Azt erésen kétlem, hogy a kisebb Pascal GPU -k bármikor is jók lennének RT -ben. Ahhoz kicsit több kakaó kell, már ami a komplex számítási teljesítményt illeti. A GTX 600 szériától a GTX 1000 szériáig az nvidia kimondottan grafikára kihegyezett GPU -kat hozott a felső kategóriáig és csak az abszolút csúcs kártyák kapták meg a komplexebb GPU -kat.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Midorima Shintaro: "elbírták egy idő után az alsópolcos videókártyák is. Dettó ugyanez lesz a ray tracingel is"

Igen 8-10 év és biztos elviszi egy alsó polcos videókártya is gond nélkül 😃 Mi a garancia hogy a Ray tracing nem jár-e úgy mint a Physix anno? Nem volna hülyeség a Ray Tracing, de nem itt kéne fejlődnie jelenleg egy videójátéknak.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@carl18x: Az időt még megbecsülni sem mertem. De nyilván kell pár év. De mint mondottam volt dettó ugyanaz mint a physx. Idő kell neki. Semmi más.

" nem itt kéne fejlődnie jelenleg egy videójátéknak. "
Mi másban fejlődhetnek még jelentősen a játékok? 😀 Grafikában? Helyenként már már a fotórealisztikusság határát súrolják, főleg nagy felbontásokban. Igenis a fizikai szimulációban lehet előre lépni jelentőset. Realisztikusabbá tenni játékot már csak maximum mesterséges intelligenciával és hiperrealisztikus fizikával lehet. A következő lépés ugyanezt a képminőséget elérni vr-ben. Hardveresen kivitelezhető lassan a dolog ellenben még ez közel sem az az árkategória ami eladható tömegcikké tenné. Ellenben az rt megfizethető hardveresen így ezt a tehenet fejik most. Fejlődünk, nincs ezzel semmi gond. 😀
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Midorima Shintaro: Crysis 3 készítői megmondták az igazat... Addig nem készítenek új Crysis-t amíg nincs előrelépés a technológiában ! Ahogy nézem még elég sok játék minősége messze van a Crysis grafikától... Ott olyan árnyékokat és mozgások vannak, a 4K textúrákat már nem is mondom... legtöbb játék hiába állítható be 4K felbontásra.. ha csak a textúrák 1-2K ban megállnak 😉 Hiába szépülnek a játékok BF5 már kezdi megütni a mércét azért... de Witcher 3 hoz képest még mindig sok minden messze van, egyedül AC Origins és Odessy közelíti meg elég szépen. De ha élethűségről beszélünk akkor a Stalker és a Metró viszi a Grafikai élethűséget akármiben 😉
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Midorima Shintaro: Neked elég is az,hogy 4K játszod a mondhatni évről-évre ugyanarra a sablonra megjelenő játékotat?
Szerintem nagy előrelépés az lenne a ha Far Cry a COD meg az Assassins játékokon túl lépnének és végre valami olyat adnának ki ahol kb 10 perc játék után nincs az az érzésed,hogy már egy agyonjátszott játékkal van dolgod mert mondhatni szinte minden ugyan az részről részre.
Annyi,hogy most eljutunk oda,hogy még a fűszálban is fogod a tükörképed látni,mert merem állítani még a fekete homok is lángot fog tükrözni ha robban egy gránát a battlefield milliomodik részében.
Nekem ez nem tűnik előrelépésnek,csak egy helyben toporgás szépen tálalva.
0
0
0
0
no avatar
@santakigyo: Más és más területeken való fejlődés nem zárja ki egymást. Lehet a fejlődés játékmenet tekintetében is de lehet látványban fizikában, hangban.
Jelenleg ott tartunk, hogy a látvány már közel realisztikus egyes játékokban, így ott a látványt tovább fejleszteni nem biztos hogy érdemes. Persze a felbontási átlagot és fps átlagot hozza a következő folytatás is, mert az kb elvárás.
De lehet bőven fejlődni a hang és fizika terén.
Fizika terén anno a Dark Messiah of Might and Magic sem volt rossz, más kérdés hogy szerintem a single része az egy fajta játékmenetre volt kihegyezve a 3 választható fejlődési ág helyett...

Na és persze nem utolsó sorban játékmenet terén is kellene fejlődni. Bár hozzáteszem, hogy engem leköt egy rpg is, ha a története jó, pont nem fog érdekelni a grafika. Vagy egy régi RTS még mindig leköt, mert olyan játékmeneti elemek vannak benne melyek a maiakban nincsenek.
Viszont van az a szint játékmenetben is amikor már nem kell tovább erőltetni az újításokat, mert csak rontanak a helyzeten. Pl az emlegetett AC esetében a harcrendszer nekem kifejezetten tetszett az AC2 esetében. Az AC3 harcát nehezen tudtam megszokni és a Black Flag is nehéz volt az elején emiatt. Az Origins új alapokat hozott be, amik miatt már nem is klasszikus AC az a rész, ahogy az Odyssey sem, és még mindig tartom, hogy azt a két részt nem AC cím alatt kellett volna kiadni, hanem új IP-ként. Az Odyssey láttán persze óhatatlanul felmerül, hogy az egy Origins koppintás csak, és tulajdonképpen csak a terület más.

Hirtelen nem tudok egy olyan játéksorozatot sem amivel játszottam, és ahol radikális váltások voltak a részek között és a játéksorozat előnyére.
Diablo 1 után a Diablo 2 ég és föld, de mégis csak ugyanaz a random generált pálya, random generált droppokkal és random generált mobokkal. Tény hogy a játékmenetbe kerültek bele újítások, de az alapok nem változtak.
Warhammer 40k Dawn of War 1 és dow 2 között volt stílus beli váltás, de az aligha sorolható játékmenetbeli fejlődésnek, ahogy a dow3 sem.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@santakigyo: Dehogy elég! Én is hányok tőle. Igen az igazi előrelépés nyilván ez lenne. Ellenben már nagyon régen nem ez a trend a játékszakmában. A mostani átlag célközönség többsége (a gyerekek és a fiatal felnőttek) nem tartalom alapján veszik/értékelik/ játsszák a játékokat hanem a látvány alapján. A mostani generáció betegsége. Az én gyerekeim már ebben nőttek fel. 3d mozi, 3d tv, 4k, tv, vr, stb. Minden a vizualitásról szól. Az én generációm 70-es 80-as évek kölykei még a tartalom alapján választottunk játékot. Nem azért mert mi akkora különc amiga meg atari oldschool ninja retrokirály generáció voltunk, hanem mert ennyi volt akkor megadatott hardveresen. 8 biten nem lehetett a grafikájával eladni játékokat. Ellenben ha kicsit gyorsabban fejlődik a technológia lehet te is és én ahhoz alkalmazkodtunk volna és beérnénk azzal, hogy látjuk a a képünket egy fűszálban tükröződni. 😀 Más volt a célközönség, most is más. Most ezt lehet eladni ebbe az irányba fejlesztenek.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Midorima Shintaro: Igen ez így van.De néha megjelenik 1-1 jó játék ami eltér a többitől és hatalmas sikere van.Ilyenkor megmutatkozik az is,hogy lenne igény ott másra is nem csak a látvány.
De amit leírtál tökéletesen igaz az élet minden területére nem csak a játékokra.A külsőség számít,a megjelenés.Mondjuk ez megmagyarázza azt is miért van annyi magányos ember és annyi rossz kapcsolatban élő pár manapság.Na de ez már tényleg nem ide való,nagyon elmentem a témától meg az RT magoktól 😃
Én bízom benne,hogy eljön még egyszer egy olyan korszak,hogy amikor megjelenik egy játék és az államat keresve mondjam,hogy "hűűűűha".És itt nem feltétlen a látványra gondolok.
Sose a látvány érdekelt elsősorban.Nekem oly mindegy ,hogy az a 2D-s fűszál fullHD-ba vagy 4K ba lengedezik ugyanúgy már kitudja hány videókártya generáció óta.Meg milyen már az is,hogy az ellenség a fedezék mögül tök értelmetlenül kiszalad és a nehézség kimerül annyiban a legtöbb játéknál,hogy kevesebb mondjuk a lőszer meg többet kell sebezni.AI fejlődés nulla már kitudja mióta.Lehet van kivétel,most nem jut eszembe semmi.
Ezen téren várnék változást.És nem érdekelne ha a játéknak háromszor akkora gépigénye lenne,de tudnám miért.Simán beruháznék egy jobb gépre.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@santakigyo: Arra a korszakra együtt várunk. 😀

(Egyébként mitől sánta a kígyó? 😃 )
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Midorima Shintaro: Akkor várjunk együtt. 😀
Hát egyszer csak megsántult miközben ment a guggoló szarvast megnézni.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@santakigyo: Csak 1 baj van ezzel, ezeket mind idősebb emberek fejlesztik... Egyre több nagy ember hagyja ott a cégeket és végleg lelép.... És akkor majd jön a nagy váltás, és csak és kizárólag új fejlesztők lesznek akik a mai generációnak fejlesztenek valami szart... nem is értem mire jó ha csak a pénzre megy az ember... Jött a Crytech kidobott 3 játékot is és egy motort ami utána történelem lett... Márpedig a legtöbb kiadó nem erre Hajaz... Dunai és a XRay Engine is hasonló... de itt ki is halt a történelem... mert a többi az nem maradandó ! Ahoz le is kéne rakni az asztalra valamit.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Midorima Shintaro: Nem mondom rossz ez a Ray tracing, csak én még jelenleg nem látom túl sok értelmét.
Egy játék elmehet abba az írányba ahol végre a házak is rombolhatoak, esetleg ha egy autót lerakok egy bizonyos ponton és később vissza megyek az adok helyre az autó még orr maradna. Na meg a GTA 4 óta nem igazán emlékszek másik olyan játékra ami ilyen remel fizikával lett volna megáldva. Mindig élveztem az autót írányítani, egyszerűen imádtam a negyedik rész fizikáját. A GTA 5 hiába nézz ki grafikailag jobban, valahogy úgy nem gyurtak a realisztikus törésre.
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@carl18x: A sok negatív kritika ellenére én is első pillanatban a hatása alá kerültem a gta IV nek, pontosabban a fizikának, például mikor vezetésnél éreztem, hogy tömege van az autónak. Órákig gurulgattam céltalanul az utcán, elmerülve ebben az egyszerű de akkor kivételes effektben. Hatalmas plust adott a gta élményhez. De volt még néhány játék amiben igen jól meg voltak valósítva a fizika effektek. (Mirrors edge példának okáért.)
0
0
0
0
carl18x avatar
@Midorima Shintaro: Na én valami ilyesmire vágyok mint a GTA IV, mai napig nincs igazán nagy játék ahol a fizikára lényegesebb hangsúlyt helyeznének.
0
0
0
0
xCube avatar
@carl18x: A ray tracing esetében annyi a különbség, hogy ez egy DirectX feature (DXR), amit bárki implementálhat, szemben a korábban zárt nvidia rendszerű PhysX -el. Olyan akárcsak a különböző pixel / vertex / compute shader verziók, vagy a tesszelláció és még sorolhatnám.
0
0
0
0
NE0NFACE avatar
@Midorima Shintaro: Egy fontos dolgot kihagytál!
Nagyon megkönnyíti a programozók dolgát.
Az RT magok miatt direkt tudnak programozni.
Pont ezért adnak ki most egy RT nélküli szériát.
Akinek nincs rá szüksége az ne fizessen felárat.
Már az elején is így kellett volna. Talán nem bukták volna el a részvényeik 50%-át. 😜
0
0
0
0
Midorima Shintaro avatar
@NE0NFACE: Sok dolgot hagytam ki. 😀 Nem vagyok szakértője a ray tracingnek. Csak felületesen, egész más okból kifolyólag érintettem a témát.
A részvények meg elég csúnya dolgok, egyszer fenn egyszer lenn. Csak nehogy addig tartson a csoda még a kékek előkotornak valami finomságot 10nm-en, mert akkor ugyanitt leszünk ahol most. Ennek jobb ha kivárjuk a végét. Már sokszor hitte mindenki, hogy meg lesz szorongatva az intel és mindenki milyen jól jár. Egy két akció reakció ciklus szerintem mindenképp kell, hogy ezt elkönyvelhessük. Nameg ha az amd alkot valami nagyot azt az intel kétlem, hogy sokáig szó nélkül hagyná.
Ahogy a vak is mondta: Majd meglátjuk.
0
0
0
0
szilver avatar
Hát én RTX OFF-al is ellennék ha nvidia kártyám lenne.Legalább is biztos nem fizetnék ezért súlyos többletet.Anno asszem a PhysX is kapcsolható feature volt bizonyos játékokban ha jól emlékszem.Ment is OFF-ra mert feleslegesnek éreztem.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@szilver: Írni akartam hogy régebben a physx azért eléggé sokat tett a jobb fizikai megjelenítésért, de most utánakerestem a physx támogatott játékoknak és totál más címeket sorol fel, mint amikre én emlékeztem (http://physxinfo.com/).

De úgy látszik kevertem a Havok-kal.
0
0
0
0
norbi6 avatar
Az NV elég stílusosan vágja maga alatt a fát.
0
0
0
0
xCube avatar
Sokan az RT magokat tényleges magoknak gondolják, de ez egy rendszer, egy plusz bedrótozás az eljárás felgyorsítására, magát a számolást ugyanúgy a shader és tensor magok végzik. Ha a szoftver megfelelően tudjas ezeket ütemezni, akkor a RT bedrótozás szinte áthidalható. A feldolgozás sebessége viszont csak olyan GPU -kon lesz elegendő, ami komplex számításokra készült, így a kis Pascal esetén én nem látok fényes jövőt DX12 RT szempontjából, hiszen neki csak sima shader tömbjei vannak.

Ennek ellenére ez egy hatalmas pofon. Sokkal nagyobb, mint anno a PhysX fiaskó volt.
0
0
0
0
💬 14
kolbaszkarika avatar
@xCube: Az RT magok tényleges, fizikálisan létező magok. Pont a szoftveres számolásokról hivatott levenni a terhet. Ha nem így értetted hogy nem tényleges magok, akkor elnézést.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@kolbaszkarika: Csak kérdés hogy mennyire kell ez a Játékhoz 😃 és mennyivel jobbak a 2000 es kártyák 😃 a Hiper Szuper magokkal !
0
0
0
0
xCube avatar
@kolbaszkarika: Úgy értettem, hogy ezek nem konkrét számolóegységek, hanem egy fix funkciós gyorsító és ütemezőrendszer. Fizikailag egység a SM -en belül, de nem olyan, mint mondjuk egy CUDA mag.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: A PhysX fiaskó az mi is volt pontosan? Mert bár figyelemmel követem a VGA piacot, de csak kocaturista stílusban, éppen mi az aktuális kártya, stb...

Mintha anno terveztek volna valami külön fizikai gyorsító kártyát is nem? Ugyanarra gondoltál vagy volt még azon kívül valami?
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: A PhysX probléma az volt, amikor kiderült, hogy mesterségesen van lekorlátozva nvidia GPU -ra és még CPU -n is lazán futhatna párhuzamosan szinte teljesítménycsökkenés nélkül.

Kb. mint a Crysis 2 utcaszint alatt renderelt tengervize.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Közben utánaolvastam kicsit, és igen volt egy ilyen pofára esés, hogy CPU-n lekorlátozta hogy a GPU-t használja vagy az általuk annyira nyomott fizikai gyorsítókártyát, közben meg a korabeli CPU is elbírta ha nincs lelassítva mesterségesen az egész folyamat. Gondolom ez rúgta ki a kerékpárt a "fizikai gyorsítókártyák játékosok körében elterjedése" alól.

Furcsa hogy már belefutottak egy ilyen jellegű pofára esésbe és most ismét. Mondjuk ha máshogy kommunikálják akkor menthető lenne a helyzet, de így...

RTX = ray tracing kb ennyi jött le a marketingrizsák alapján. Most meg kiderül hogy RTX sem kell kifejezetten hozzá.

Ezt a fajta pontatlanságot, megvezetést nem szeressük. Ahogy a 4GB vs 3,5Gb VRAM is csúnya lépés volt. Ellenben anno amikor a letiltott magokról elhíresztelték hogy fizikailag vannak tiltva, közben kiderült hogy "csak" szoftveresen, mint a GT6800-asok esetében.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Palanova: Folytatás:
Ebből a szempontból jó ötlet volt NV kártyákba beépiteni a PhysX-et,igy akinek legalább középkategóriás NV kártyája volt célozható
piacot jelentett a fejlesztőknek.Aztán az egészet NV ***ta a zárt koncepciójával,ezért van kevés GPU PhysX-es játék.
Aztán az egészet NV ***ta a zárt koncepciójával,ezért van kevés GPU PhysX-es játék.
NV nem rég nyitotta meg a komplett PhysX rendszert,igy vissza került a teljesitmény kontroll teljes egészében a fejlesztőkhoz(https://gepigeny.hu/hir/elerhetove-valt-a-physx…dk-40-2579).Csakhogy mostanra AAA cégek saját fizikai motort használnak,nem valószinű hogy a saját motorba feccölt pénzt kidobják az ablakon hogy beépitség Nvidia megoldását szintént nem kevés pénzt elköltve.
Marad az Indie piac,de ők anyagilag és technikailag messze le vannak maradva AAA cégektől.Játékaik 95% kókler szar.Jó játékaik döntő többsége pedig az ötletessége miatt jó,nem a technikai megvalósitás miatt(PL RimWorld).
Idővel kiderül mire viszi a PhysX, problémákat fel oldotta NV a nyilt forráskodúvá tétellel, az a kérdés nem késtek-e el vele.Nyilván azért is tették nyilt forráskodúvá,mert a zárt rendszer iránt vajmi kevesen érdeklődtek.

PhsX-másik része a CPU-s PhysX, ugyazt tudja mint bármelyik más CPU-s fizikai motor, nincs semmi extra benne,cserébe végig nyilt forráskodú volt,nagyságrendileg nagyobb sikereket ért el mint a GPU-s rész,
játékos szemszögből viszont marha mindegy hogy a CPU-s Havok vagy CPU-s PhysX duruzsol a játékba, fejlesztők igényességén múlik hogy egy egy játékba milyen minőségű lesz a fizika,egy szint fölé úgy se tudnak menni a véges számitási kapacitás miatt.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Palanova: PhysX egy király ötlet volt,lényege hogy CPU helyett át tegyük a Fizika számolások döntő többségét GPU-ra(Van néhény folyamat amit CPU hatékonyabban tud kiszámolni,nyilvan azokat hülyeség át tenni GPU-ra).Sajnos a megvalósítás programozói oldalról problémás lett,ugyanis NV zárt rendszerbe adta a fejlesztőknek vagyis nem lehetett úgy hozzányulni a PhysX kódhoz ahogy a fejlesztők akarták,ami optimalizálás miatt szükséges lett volna.Lényegébe NV kivette a fejlesztők kezéből a sebesség kontroll jelentős részét GPU PhysX esetében.Viszont játékos oldalról azt kell mondjam ilyen látványos Particle,Soft Bofy,Rigid Body és Fluid Simulationt egy hagyományos CPU-s fizikával megáldott játékba se láttam.Az egésznek az lett a vége hogy a fejlesztők vagy licenceltek más modositható fizikai motorokat(pl. a fizetős HAVOK,vagy az ingyenes Bullet) vagy csináltak saját fizikai motort.Sajnos ezek mind CPU-sak szóval nem tudnak paraszt hajszállal se többet mint 10 évvel ezelőtt ami kúrva nagy gáz ha engem kérdezel.Fizikai oldalról nagyon keveset fejlődtek a játékok az elmúlt 10 évbe.Ami fejlődött az az objektumszám,animációk minősége és mennyisége és a nyers grafika vagyis a leképzés.Viszont ezek is kb elérték a mostani szintet úgy 4 évvel ezelőtt a mai szintet, elmúlt évekbe kb rááltak arra a fejlesztők hogy csinálnak egy új Single Player story camaign-t és hozzá új mapot,új mapokhoz kb 15-20% új modellt és kész az új játék.Fizika,animációk,test lövedék fizika,sérülésmodellezés stb ezekhez hozzá se nyúlnak.Shadow Of The Tomb Raider bekerült új animáció ahogy Lara bekeni magát sárral hogy nehezebben vegyék észre,és ennyi,még textúrák 90-95% ugyanaz.Ezzek együtt jó játék,de hogy lesz így valaha valósághű fizika a játékokba,holott mostanra a Grafika a realisztikussal vetekszik fizika/interakció béka segge alatt van.Animációkból is jóval több kellene a játékokba de ez se érdekli a fejlesztőket.Sajnos teljesen úrrá lett a mérnöki és pénzügyi szemlélet,minek újítsunk ha így is megveszik.Sajnos igazuk van,mai videojáték nagyságrendekkel komplexebbek mint a régi nagy cimek,pl Jedy Academy VS Shadow Of Mordor, zongorázni lehet a különbséget maradjunk annyiba.Én imádok videó játékokkal játszani,mai szinten is van olyan szórakoztató hogy csiga fejlődés ellenére is akarok játszani új játékokkal,hisz visszafejlődésről nem beszélhetünk, a fejlődés lassult le.
Néhány kivétel:Doom,Wolfeinstein 2,sérülés modellezés elképesztően igényes,játékmenet is király.Új ID Tech Engie egyszerűen zseniális,álomszépen fut a gyenge gépeken is, és elég látványosan lehet hentelni.Evil Within 1-2 dettó.
PhysX a játékokba:
[LINK]
Ez elég Badass:
[LINK]
Mafia 2:
[LINK]
[LINK]
Mafia 2 2010-es játék és mai játékokba kúrva messze van a fizika ettől, egyszerűen a CPU nem képes 2-3 particle pattanásnál többet kiszámolni ezért még bőven a levegőbe eltűnnek a semmibe a törmelék darabok,nem csak maga a törmelék hullás kevésbé dinamikus, de mig GPU-s PhysX-nél megmaradnak a törmelék darabok hisz végig ki tudja számolni a GPU a lehulló darabok fizikáját nem kell trükközni,tűzharc közben és után elég jól néz ki a mindent beborító törmelék halom.CPU-nál ezt elfelejtheted.
És Végül Killing Floor 2 Flex PhysX:Itt sajnos nem találtam PhysX On-Off Comparison-t, amit behoz az a folyadék/Vér fizika és a repkedő belek.PhysX offba ezek nincsenek.
[LINK]
Flex Techdemó(2 perc):
[url]https://www.youtube.com/watch?v=1o0Nuq71gI4&t=35s[/url]

Emlitetted a dedikált fizikai gyorsitót.Jól emlékszel anno annak indult Ageia PhysX card néven,Nvidaia felvásárólta őket és a CUDA rendszeren keresztül épitette be a saját GPU-iba.CUDA és a zárt kód miatt működik csak NV kártyákon,
egyébként AMD kártyák ugyanúgy kitudják számolni,sőt a GCN architektúra bevezetése óta GCN-ek inkább Compute nehezek,mig az NV arvhitektúrája a Grafikára gyúr.Bár a VOLTA és az Új Turing(20-as szária) szintén elment a Compute felé.:)
Az Ageia PhysX társkártya ott bukott meg hogy a fejlesztők arra vártak hogy a Userek vegyenek PhysX társkártyát, legyen célozható piac,hisz szoftveresem megcsinálni az effekteket pénzbe kerül,
a társkártya csak a szémitási kapacitást biztositja, particle, folyadék stb fizikát a fejlesztőknek kell megcsinálni,akik órabérért dolgoznak.Ha a csak a PC játkosok 10% rendelkezik társkártyával,amiatt a pár User miatt
nem éri meg a befektetés,Konzolon amire már akkor is több játékot adtak el mint PC-re(Igaz akkora különbség nem volt mint ma) alabból nem működött a dolog.
A Userek meg arra vártak hogy legyenek játékok amik kihasználják a társkártyát
extra effektek révén,vagyis a User és a Programozó bambán néztek egymésra,igazi 22-es csapdája Story.Ebből a szempontból jó ötlet volt NV kártyákba beépiteni a PhysX-et,igy akinek legalább középkategór…
0
0
0
0
xCube avatar
@Kiki4444: Az Ageia is komplett csomagot árult, volt benne rigid és soft body fizika, folyadékszimuláció és "törmelékmenedzsment". A probléma maga a fix hardver volt, senki sem akart egy új kártyát venni egy frissen induló kiszámíthatatlan platformhoz.

Az, amit ma játékokban láthat az ember az a PhysX egy nagyon kicsi része. A Mafia 2 nagyon jó példa amúgy, ott tényleg kitettek magukért a fejlesztők de az is csak a jéghegy csúcsa.

Amit én nagyon hiányolok az a ruha fizika, és itt nem a zászlókat és szőnyegeket értem, hanem a karakterek ruházatát. Itt az utóbbi időben alig fejlődtünk valamit, ami történt az is csak normal map szinten maradt.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@xCube: Szerintem a ruha fizika pont királyul néz ki mostanra, karakter mozgásának megfelelően mozog/gyűrődik kb 99%-ba.Mafia 2-be király volt a Cloth fizika de lövöldözős játékba pont ezt figyelem a legkevésbé,kétségtelen azért valamit hozzáad ha a főszereplőn az ilyen finom részletek is ki vannak dolgozva.inkább a prioritással van gondom.Particle fizika leszarjuk,de a ruha meg a haj az úgy mozogjon ahogy a valóságba.X D

Aamibe bele tudnék kötni hogy a lövésekre,vágásokra nem reagál sehogy se a ruha,szitává lövésnél ki tudna jól nézni ha ruhából is leválnának apróbb darabok.Vagy te mire gondolsz pontosan?
0
0
0
0
no avatar
@Kiki4444: A vége lemaradt sajnos, pedig érdekes és tartalmas írás. Sajnos az oldal nem szól ha végét leollózza.

Elején írtad hogy a fizika alig fejlődött ellenben a grafika már realisztikus. Ebben egyetértünk, bár szerintem a fizika addig nem igazán fog ismét komolyabban fejlődni amíg nem lesz szerves része a játékmenetnek. Persze eddig is megoldották a játékmenetbe a fizika érzését, pl
- Half Life 2 mikor a gravigun vagy mivel a körfűrészpengéket lehetett lődözni
- Red Faction 1 és a Guerilla - pusztítható felszín, épületek, leszakadó hidak, szellőzőben vagy szák helyen kilőtt lövedékek többször gellert kapva érnek célba
- Unreal Tournament 2003-tól kezdve a ragdoll alkalmazása
- karaktersérülésben meg eddig az ami a legjobban megfogott a Soldier of Fortune 1 és az Operation Flashpoint. Igaz ez utóbbi fizika modellje vicc, mikor össze-vissza pattog a fenyőfának ütközött 40 tonnás tank...
- Warthunder az amit még most nagyon Physx-el tolnak és van benne részletes sérülésmodell, már amennyit abból láttam abban a másfél órában amennyit játszottam vele

A dedikált gyorsító kérdésében viszont én más állásponton vagyok. Kb ugyanaz történhetett volna akár ismét, mint anno a 3DFx gyorsítók esetében. Ott is hasonló volt a felállás: játékos várta a 3DFx támogatott játékokat, vagy éppen a meglévő játékhoz a 3DFx patchet (ami szintén érdekes téma, hogy nem egy játék esetében egy párszáz megás patch megoldotta a kérdést, viszont más kérdés hogy az időtájt nagy rókabőr lehúzások voltak ismert játékokról, lévén kiadtak egy közel azonos tartalommal rendelkező, de 3DFx-esített verziót is belük - Need for Speed SE talán ha 3 pálya és két új autó volt benne az egyik a Ford Indigo, plusz a 3DFx időjárás effektek és annyi volt az "SE"😉, míg a fejlesztők meg vártak a kártyák elterjedésére, közben még a kártyák is fejlődtek, generációt is váltottak. Igaz nem csak egy gyártó volt aki ilyen kártyákat készített, így ez is közrejátszhatott a terjedésben. Más kérdés hogy ha jól emlékszem, pár év alatt eltűntek ezek a kártyák és az addigi mezei VGA kártyák helyét átvették a 3D kártyák és ezzel a gyorsítópiacot kiterjesztették az egész PC piacra.
Emiatt szerintem inkább a monopolizálás az ami megfogta a terjedést és nem a két fél egymásra várása.

Továbbá a grafikai fejlődés egy screenshoton is látszik. Egy fizikai motor fejlesztés nem annyira. Egy hangzásbeli fejlesztés meg még annyira sem. Mondjuk a nyomtatott "sajtónak" nagyon beszűkült a piaca, így lehet érdemesebb ráfeküdni az egyéb médiára, mint csak a kép, de más szempontból meg ha a nagyobb bemutatókon csalnak a grafikai megjelenítéssel, és csalnak, akkor a fizikaival is csalni fognak.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Palanova: Azóta észrevettem,ott van fölötte a folytatás.És az első részt szerkesztettem némi kiegészítés formájába.
😀😀😀
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Palanova: ,,Mondjuk a nyomtatott "sajtónak" nagyon beszűkült a piaca, így lehet érdemesebb ráfeküdni az egyéb médiára, mint csak a kép, de más szempontból meg ha a nagyobb bemutatókon csalnak a grafikai megjelenítéssel, és csalnak, akkor a fizikaival is csalni fognak."

Jól beszélsz, részletes fizikát azért videóba elég szépen lehet demonstrálni és jobban harapnak rá a Gamerek mint a fotó realisztikus grafikára.Nem hiába írja le fórumokon rengeteg játékos hogy jó lenen komplexebb fizika behozása a játékokba,és ilyenkor mindig fel szokott jönni pozitív példaként a PhysX.
Foto realsztikus grafikára visszatérve szinte minden játék tudja,még a PUBG-is teljesen vállalhatóan néz ki már High Settingsen.Minden 2-3 évnél nem régebbi játékról elmondható hogy gyönyörű grafikával rendelkezik.2010-es Mafia 2-nek is szép a grafikája,elég magas az objektumszám,modellrészletesség stb, Elöző generációs konzolra készitett játék,mégis simán megállja a helyét mostani generációval összevetve is, bekapcsolt PhysX mellett még jobb is a helyzet.😀
0
0
0
0
no avatar
@Kiki4444: Persze egy remek fizikával elkészített játék nagyságrendekkel jobb élményt tud nyújtani mint egy ótvar fizikás, de mint fentebb elhangzott, amíg a mostani játékok futószalagon készülnek, 4 új textúra és 6 új pálya és kész az idei blockbuster, addig nem nagyon fognak komoly munkát beleölni a fizikába, pláne ha mondjuk a korrekt fizika érzetét átvezetőkkel pótolni tudják, lásd COD:MW2 favela pálya vége:
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Olvastam 1-2 hete egy külföldi fórumon hogy aktiválható lesz hamarosan az RT más kártyákon is, de azt hittem hülyeség. Kíváncsi leszek hogy bírnak majd vele a GTX-ek.
Közben pedig brutális cink kezd kialakulni az NV-nél, lassan körvonalazódik hogy a raytracing még nagyobb parasztvakítás mint bárki gondolta eddig.
0
0
0
0
💬 5
MaximumGame avatar
@kolbaszkarika: Szerintem itt nagy bajok lesznek most ebből 😲
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@MaximumGame: Aki ennyire hülyének nézi az embereket, az meg is érdemli.
0
0
0
0
no avatar
@kolbaszkarika: Valószínűleg megbuknak mint ahogyan 4k-ban is. Attól, hogy egy Titan V-n működött a dolog a maga nyers erejével, az nem azt jelenti, hogy egy hagyományos 1080 vagy egy ti-n is élvezhetően működne. Bár akinek a 30fps körüli érték játszható az reménykedhet benne. 😊
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@LordSzalko: Én a Horizon 4 óta nem a hardvereket tartom bukásnak, hanem a játékok optimalizációját, lévén hogy a kistáska 1070-em a playtime 98 százalékában 4K@60 volt.
A többit meg majd meglátjuk, szerintem senki nem tudja előre.
0
0
0
0
Belchior10 avatar
@kolbaszkarika: Abszolút jogos. Más kérdés, hogy sok esetben direkt nem optimalizálják normálisan a játékokat.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció