Az Nvidia vezérigazgatója felkerült a világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára

Szerző: xoki | 2021. September 16. | hír | 34 hozzászólás

Jensen Huang - egy tajvani-amerikai milliárdos, aki az Nvidia társalapítója volt, most pedig a cég vezérigazgatójaként és elnökeként tevékenykedik - helyet kapott a Time 2021-re vonatkozó 100 legbefolyásosabb embereinek listáján.

Jensen Huang a Stanford Egyetemen szerzett villamosmérnöki mesterképzést. A DeepLearning.AI alapítója, Andrew Ng a Time-nak írt cikkében nem meglepő módon technikailag az egyik leghozzáértőbb vezérigazgatóként hivatkozott rá. A GPU-kra való fókuszálás volt az egyik legjobb és legkifizetődőbb döntése, hiszen vállalata minden évben milliárdokat hoz a konyhára, legyen szó gamingről vagy adatközpontokról.

Jensen Huang mellett az Apple vezérigazgatója, Tim Cook és a Tesla/SpaceX CEO-ja, Elon Musk is felkerült a 100 legbefolyásosabb ember listájára.

Hozzászólások: 34
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Puffin avatar
A GPU-kra való fókuszálás volt az egyik legjobb és legkifizetődőbb döntése, hiszen vállalata minden évben milliárdokat hoz a konyhára, legyen szó gamingről vagy adatközpontokról.

Vagy inkább bányászatról.
2
0
0
0
xCube avatar
Emberek! Ti komolyan ennyire életuntak vagytok? Létezik olyan téma a világon, amire nem pökhendi arroganciával reagáltok?
2
2
0
0
💬 7
Tuhajohn avatar
@xCube: Szerintem senki nem így reagált volna, ha meg lehetne kapni a kártyákat a bejelentett ár környékén.
0
0
0
0
xCube avatar
@Tuhajohn: Na de ezért nem konkrétan ő a felelős.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@xCube: Nem ő a felelős, ez igaz. Nvidia mondott a játékosok védelméről meg hogy ők a játékoskért vannak, szánalmas volt. Szabályok amiket hoztak annyit értek mint halottnak a csók, mindezt sikerült megkoronázni avval hogy kezdésnek maguk rakták fel a védelmet kikerülő drivert...
Egyébként pokoli jó vezető, látszik hogy a kisujjába van az egész, tudja hogyan kell az elméletet át ültetni a gyakorlatba. És van víziója, akárcsak Musknak, viszont a személyisége mentes Elon baromságaitól.
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
@xCube: Nem, valóban nem. De, ha tettek volna valamit a bányászok ellen akkor nem lett volna ilyen reakció.
0
0
0
0
xCube avatar
@Tuhajohn: Mit tehettek volna a bányászok ellen? A rutinjukat zárolni? Nem lehet hardveresen, megtették szoftveresen. Nem ért semmit, mert meghackelték. A Tensor magokat zárolni? Lehet hardveresen, de attól a játékteljesítmény és a plusz lehetőségek is kiestek volna.
0
0
0
0
no avatar
@xCube:
Nem ért semmit, mert meghackelték.
- a "véletlenül" kikerült developer verzió alapján amiben ez az opció ki volt kapcsolva, már ha hinni lehet a hírnek, hogy véletlen volt.

Nem vagyok az amd fizetett ügynöke, sőt, de amit most az elmúlt egy évben az nvidia művelt az nem éppen végfelhasználó barát lépések sorozata.

Lehet most ez alatt a cikk alatt nagyon negatív vagyok, de nem sokat tett az nvidia azért hogy ne ilyen legyen a helyzet.
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
@xCube: Kezdetnek egy recaptcha is megtette volna és fejenként 1 kártya, hogy a botok ne tudjanak mindent felvásárolni. És ez az üzletekre is vonatkozik.
2
0
0
0
zsiroslangos avatar
Bekerült a 100 legnagyobb szélhámos közé. 😀
7
1
0
0
TRACERHD avatar
Hova tűnt az a komment? XD
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@TRACERHD: Nagyon helyesen törölve lett.

Értem, hogy nem kedveljük a fickót, de a halálát kívánni...hát az kicsit extrém megnyilvánulás.
1
0
0
0
TRACERHD avatar
@Palanova: 9 like volt rajta. Ennyit még sose láttam az oldalon XD Nincs bajom vele, nem is vettem észre hogy a halálát kívánta.
0
0
0
0
venator5 avatar
A kripto bányászok adják a részüket rendesen.
1
0
0
0
Thomaz avatar
Ő már inkább kabát, mint ember, torz és ördögi.
0
0
0
0
gigazte avatar
A bányászok hozták neki a Top 100-at. 😆
0
0
0
0
💬 17
xCube avatar
@gigazte: Vagy a több évtizedes munka esetleg?
0
2
0
0
gigazte avatar
@xCube: De biztos, és véletlenül pont a bányászás idején csúcsosodott ki az életpályája. 😅 Teljesen hihető!
2
0
0
0
xCube avatar
@gigazte: Ha nem lenne ekkora bányászláz akkor is bekerült volna a Times százas körébe, de szerintem kár magyaráznom a dolgot, ha nem akarsz távolabb látni a saját véleményedtől.
0
1
0
0
no avatar
@xCube: Persze az is benne van biztosan még akkor is ha közben voltak nem kis balhék az nvidia háza táján, de azért a 3000-es széria körüli balhékkal nem kevés gamernek okozott csalódottságot.

Lassan oda jutunk, hogy:
Örülök hogy kijön a 4000-es széria, így talán lejjebb megy a 3000-esek ára, és végül vehetek egy használt 2060-at 200k-ért.

Keményen benne van az ő felelőssége is az iszonyatos áremelésben. Anno még röhögtünk az 1000$-os Titanokon, hogy soha senki nem fogja megvenni...
3
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: Engem az áremelkedésből csak a készlethiányból kialakult többlet dühít. Hogy miért? Úgy a kétezres évek vége óta tudni lehet, hogy a hardverárak meg fognak emelkedni. Sokan korábbra jósolták, de a technológia szerencsére sokáig a kezünkre játszott, de most elértünk egy olyan határhoz, ami masszívan megdrágítja a chipek termelését. És mivel a gyártók nem segélyegyletek, nem a profitjukat csökkentik, hanem az árat növelik teljesen érthető módon.

Azt is hozzá teszem, hogy az nvidia a készlethiány alatt nem emelt az MSRP -n, az ártöbbletet a partnerek és a kereskedő teszi zsebre. Azért sem tenném őket felelőssé, hogy a kártyáikat bányászok vásárolják fel.
0
2
0
0
no avatar
@xCube: Én felelőssé teszem őket, mert bár igen, nem emeltek közvetlenül árat, mégis felelősnek tartom őket. Hogy miért?

Tudták, hogy gáz lesz a gyártásnál. Tudták, hogy a gyártókapacitás nem elég. Mégis bejelentették és ki is adták a 3000-es szériát. Ha bejelentik és tartalékolnak míg annyi készlet nem lesz amennyi elegendő minden érdeklődőnek, talán megértette volna a nép, hogy bejelentés után gyártási gondok miatt 1 évvel később jön ki a termék. De nem. Ők kiadták amit lehetett, nem érdekelte őket hogy hová kerül, csak legyen eladva. Értem hogy nem jótékonysági szervezet, meg hogy a profit az kell, de így szembebrunyálni a vásárlókat kevés cég meri. És a vásárló réteg jelenleg szerintem a gamer szekció. Akivel kib*sztak, nem gyengén. Értem, hogy összecsinálta magát az amd kártyáktól, csökkent a piaci részesedése, meg hogy a konzolok is egyszerre jelennek meg, de lehet érdemes lett volna inkább bevállalni és várni, hiszen bejelentve be van, mint most is a 4000-es széria és már most röhög rajta a gamer szekció, hogy f*sza hogy bejelentették de kb minek, meg hogy értelmetlen, mert kapni még a 3000-est sem lehet, nemhogy majd a 4000-est...kb mint a porsche reklám a YT-on: lehet f*sza az új Macan, de tippre nem yt-zik a célzott vásárlóközönsége. Lásd Lambo: nem készítenek tv reklámokat, mert a célközönségüknek nincs ideje nem tv-zni.

Plusz: nem emelt árat, de hagyta, hogy az árak az egekbe menjenek. Értem, hogy nem mi vagyunk a fő vásárló réteg, de az, hogy most a 3060 kb 375.000.- ami 1250$, míg az msrp elvben 329$. Alig 4x-es ár, de mondjuk nálunk mindig minden drága így legyen csak 3x-os a differencia. Nem hiszem hogy ennyire ne érdekelné hogy károsítják a piacát. De nem érdekli. Sőt, ha
//konteo on
még örül is neki, így nem ő lesz a csúnya gonosz multi aki árat emel, csak majd a 4000-nek ez lesz az "alapára"
//konteo off

Lehet hogy tévedek, de én így látom a helyzetet.
1
0
1
0
xCube avatar
@Palanova: Nem pénzel az nvidia, nem vagyok kapcsolatban senkivel a cégnél, pusztán a saját termelési, gyártási és termék életciklus tervezési tapasztalataim alapján írom, amit írok. Ezt kérlek vedd figyelembe.

Tudták, hogy gáz lesz a gyártásnál. Tudták, hogy a gyártókapacitás nem elég. Mégis bejelentették és ki is adták a 3000-es szériát. Ha bejelentik és tartalékolnak míg annyi készlet nem lesz amennyi elegendő minden érdeklődőnek, talán megértette volna a nép, hogy bejelentés után gyártási gondok miatt 1 évvel később jön ki a termék. De nem. Ők kiadták amit lehetett, nem érdekelte őket hogy hová kerül, csak legyen eladva. Értem hogy nem jótékonysági szervezet, meg hogy a profit az kell, de így szembebrunyálni a vásárlókat kevés cég meri.


Nem nagyon tudok olyan modern céget elképzelni, ami képes lenne egy éven keresztül kötött tőkét felhalmozni bevétel nélkül egy fő projektgenerációnál. Az nvidia tőkeerős cég, de nem ennyire. Ha meglépték volna azt, hogy visszatartják a GPU -kat, akkor a partnereket is le kellett volna szedálniuk, amit a szerződéses keretek nem engednek. Számolhattak a chipgyártói kapacitás szűkösségével, de ne felejtsd el, hogy az RTX 3000 széria életútja még a Corona időszak és az új bányászláz előtt lett megtervezve. Egy ilyen volumenű termelési láncot nem tudsz szimplán megállítani, mert ha kilépsz, akkor érkezik más a helyedre, és kint maradsz a következő évekre, arról nem is beszélve, hogy az előkészítés tárgyi és tervezett költségeit is állnod kell.

Vegyünk egy példát. Az nvidia az ASUS szerződéses partnere, így egy, a termékindításhoz elegendő készletet termelnek. Az nvidia szállítja a GPU -t, az ASUS megtervezte a PCB -t, a hűtést, a csomagolást, megrendelte a megfelelő komponenseket, minden az eladáshoz szükséges elemet. Elindul a széria, veszik, mint a cukrot, mert a bányászok is ott loholnak. Mindenki a legjobb úton jár. A készletek elfogynak és utántermelésre lenne szükség, amire nincsen termelési kapacitás. Az nvidia nem tud több gamer GPU -t gyártatni, az ASUS pedig dörzsöli a tenyerét, mert gyártóként az MSRP figyelmen kívül tartása nélkül adhatja tovább a hiánycikket, mert nem köti a piacra irányított szerződéses kötelesség a viszonteladókhoz. Az nvidia beindítja a gépezeteit a selejt GPU -k hasznosítására miner szinten, amit az ASUS dettó örömmel fogad, mivel minimális árcsökkenés mellett tudja értékesíteni a sokkal olcsóbb kártyákat. A piac piac, a termék nem definiált olyan szempontból, hogy csak játékra lehet használni, így az egész megy tovább.

Az nvidia még hardveres korlátozással sem tudna szembe menni a bányász áradattal teljesítményveszteség nélkül. Az, hogy ezt nem ismerik be, számomra annyit jelent, hogy a tény egyértelmű. Ha letiltanák a Tensor magokat, akkor a GPU játékosoknak szánt extra képességei is eltűnnének, a GPU nagy része pedig kihasználatlanul melegítené a rendszert.

Lehet arról vitatkozni, hogy az nvidia bányászkártyát készített vagy sem, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a jelenlegi gyártási és piaci helyzetben nem lehet lefékezni a bányászokat, ha architekturális előnyben vagy.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: A jelenlegi helyzettel meg az nvidián kívül mindenki bukik. A gamer mert nem tud vagy 3-4x-esen vásárolni, az asus, mert nem tud terméket előállítani. Az nvidia meg számolja a casht, mert neki mindegy ki veszi meg a kártyáit. Csak éppen azt a réteget nem szolgáltja ki akiből eddig kb élt.

Nem hiszem hogy az nvidia minden árbevétele csak a 3000-es szériából származna. A termelési gondokért meg lehet kötbérezni a gyártót ha nem tud x időre a szerződésben vállalt mennyiséget szállítani. Ha a gyártó olyan pozicíóban van, hogy nem lehet kötbérezni, akkor megette a fene azt a szerződést.

Se az AMD-nek se az nvdidiának nem érdeke a bányászok visszaszorítása. Nekik a lényeg hogy a le sem gyártott kártyák már el legyenek adva és az ár lehetőleg magasabb legyen mint az azt megelőző kártyageneráció azonos besorolású darabja.

Elhiszem hogy cseszett nagy meló lett volna egy termék életciklust áttervezi, átütemezni, de tegyük fel a gyár kiesik mondjuk a divatos szakkifejezéssel élve: "a koronavírus miatt" - akkor mihez kezd mondjuk az nvidia? Erre biztosan volt terv, hogy halasztani, stb...
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova:
És a vásárló réteg jelenleg szerintem a gamer szekció. Akivel kib*sztak, nem gyengén. Értem, hogy összecsinálta magát az amd kártyáktól, csökkent a piaci részesedése, meg hogy a konzolok is egyszerre jelennek meg, de lehet érdemes lett volna inkább bevállalni és várni, hiszen bejelentve be van, mint most is a 4000-es széria és már most röhög rajta a gamer szekció, hogy f*sza hogy bejelentették de kb minek, meg hogy értelmetlen, mert kapni még a 3000-est sem lehet, nemhogy majd a 4000-est...kb mint a porsche reklám a YT-on: lehet f*sza az új Macan, de tippre nem yt-zik a célzott vásárlóközönsége. Lásd Lambo: nem készítenek tv reklámokat, mert a célközönségüknek nincs ideje nem tv-zni.


Az AMD ój szériájának érkezése és általános térnyerése a piacon egyértelmű nyomást ad az nvida -nak, hiszen az eddig piacvezető és diktáló funkciójuk kerül kérdésbe. Viszont adig, amíg a gamer piacon az ő implementációjuk alapján kerülnek be a feature - ök a low level API -kba nem nagyon van mitől félniük. A DXR gyakorlatilag az ő sémájukra épül, a Vulcan RT pedig szinte az általuk kitaposott ösvényen halad. Az AMD válasza egy sokkal kevésbé effektív, de cserébe nagyon energiatakatékos megoldás, ami hosszú évek során integrálja magát, míg az nvidia úgymond kiélte az új effektet.

Az RTX 4000 széria az RTX 3000 startjánál be volt tervezve, így ezt nem elindítani dettó öngyilkosság lenne a fentebb említett indokok miatt.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Elhiszem hogy meg volt tervezve a 4000 is mikor a 3000-t bejelentették hogy az amd meg a konzolok miatt paráztak. Most meg röhögnek rajtuk, hogy bejelentik de minek. Kb mint anno az amd csinálta a cpu-kkal: paperstart. Sehol a termék de elrajtolt már. Mint az Űrgolyhók: a film még nincs kész, de kazettán már kapható.
https://media3.giphy.com/media/11CGJUWW1TqnHW/giphy.gif
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova:
Plusz: nem emelt árat, de hagyta, hogy az árak az egekbe menjenek. Értem, hogy nem mi vagyunk a fő vásárló réteg, de az, hogy most a 3060 kb 375.000.- ami 1250$, míg az msrp elvben 329$. Alig 4x-es ár, de mondjuk nálunk mindig minden drága így legyen csak 3x-os a differencia. Nem hiszem hogy ennyire ne érdekelné hogy károsítják a piacát. De nem érdekli. Sőt, ha
//konteo on
még örül is neki, így nem ő lesz a csúnya gonosz multi aki árat emel, csak majd a 4000-nek ez lesz az "alapára"
//konteo off


Mégis hogyan fékezte volna meg az áremelkedést, amit a piac diktál? Nem az ő döntése volt, hanem a piacé. Azt pedig nagyon sajnálom, hogy Magyarországon egy RTX 3060 annyiba kerül, mint itt egy RTX 3080, de ez már tényleg nem az nvidia hibája, hanem a magyar piacé. Itt jóval kevesebbért is hozzájutsz egy kártyához, ha van türelmed.

A 4000 széria alapára nem lesz jóval nagyobb, mint a 3000 széria sajátja. Hogy miért? A 3000 széria alapvetően magas áron indult a gyártástechnológiai költségek miatt, de nem szabad elfelejteni, hogy az nvidia az új gyártósorokon gyártat majd. Egy ilyen helyzetben a selejtarány és a kihozatal sokkal barátibb közreműködést eredményez. Mindemellett biztos vagyok benne, hogy a 8nm -es Samsung node -ot is továbbra ki fogják használni.

Az eddigi bejelentett "csöves" kártyák bevetése csak és kizárólag arra irányult, hogy asz OEM partnereket lefedjék, de a szerződéses partnerek sem akartak kimaradni a balhéból.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: A piacot eddig is tudta befolyásolni országtól függetlenül: egyre emelte az árait.
Magyar viszonylat lehet speciális, de ebből indulok ki:
2005-ben a csúcskártya akkori árakkal 100.000.- volt.
Kettő között a csúcskártyájuk a Titan 1000$-os kártya volt.
2019-ben 1060 6Gb volt 125.000.-, ami messze van a csúcs 1080 Ti től, ami ekkorra is már két éves volt legalább és talán valahol 250-300.000 körül lehetett, de majd kijavít aki akar, a példa szempontjából lényegtelen.
2021-ben a 3060 375.000.-, a 3080 TI 880.000.-
Igen, a piac és az árak elszálltak ennek nagy része a magyar piac "érdeme", de akkor is legalább duplázódtak az árak már országokban is.

Igen, a piac önszabályozó, ha nincs rá külső befolyás, és az árakat a kereslet kínálat határozza meg. Ebben az esetben az nvidia a kínálat oldalán borította fel a mérleget. Nem volt kínálata emiatt mentek fel az árak. Az, hogy a nyerészkedők rászálltak a szintén kis induló készletnek a következménye. Az ő döntése volt hogy ilyen kis készlettel is elindul. És biztos vagyok benne hogy van az ilyen szerződéseknek vis maior pontja, amivel mindkét fél jól járt volna. nvidia és a példában szereplő asus is. Egyiket sem anyázná a vásárló, hogy nincs kártya normális árban, ha a kiskereskedelembe el sem lett volna indítva a termék amíg nincs normális készlet.

Sarkított példa: lidl/tesco/auchan/tudjami meghirdet egy terméket, hogy lesz náluk, adott áron. Bemész az üzletbe és csak 3x-os áron találod. Gazdasági versenyhivatal vizsgálja az esetet majd megbünteti a céget a hamis hirdetés miatt. Persze a büntetést röhögve kifizeti, és a hatására sem lesz olcsóbb a termék, sőt, az eredeti árhoz képest picit drágább lesz, mert a büntetés költségét beleépítik a termékbe, de ha nincs semmiféle szankció akkor nem is érzik hogy elb*szták, nem kicsit, nagyon.

Lehet hogy a 3000-s alapára a gyártás miatt magas, de én inkább hiszem, hogy a 4000 nem emiatt lesz drágább mint a 3000-s hanem mert látta az nvidia hogy ennyiért is elmegy. Ha megveszik 650$-t azt amit 325$-ért árulsz akkor ne add 325$-ért.

Lehet, hogy a véletlenek egybeesése okozza ezt és nem tudatos üzelti döntés volt hogy:
- a gyártókapacitás a határán van lassan évek óta
- egyszerre indult a konzolgeneráció váltás
- amd is ez időre jelentette be az újabb kártyáját
- bányászat sosem látott méreteket öltött
lépniük kellett, de ez most szerintem az egyik legrosszabb döntés volt amit hoztak.
Kis készlettel indultak, magas ár lett belőle, bányászok beelőztek mindenki mást, kis készlet miatt megjelentek a nyerészkedők, mert a lezárások miatt volt idejük ilyenekkel foglalkozni. Egy lépés megakadályozta volna az egész dominó effektust. Nem vállalták fel, azt hitték megtehetik amit a Playstation. Majd idővel kiderül.

Most a 4000 esetén meg nem az ár a kérdés, mert azt tudjuk hogy drágább lesz mint eddig bármelyik kártya. Hanem hogy tanultak-e a 3000-es indulás hibájából és ismét kis készlettel indulnak, vagy inkább felhalmoznak egy jelentős készletet mielőtt kb 100000 darabbal útnak indítják a terméket az egész bolygón.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Palanova: (nem olvastam el a későbbi kommenteket még, lehet el se jutok a végére)
De részben igaz. Más cikknél kifejtettem, hogy elvileg lett volna lehetőség újragyártatni régebbi kártyákat, amik jóval lejjebb viszik az árakat. Pláne ha ők nem nyertek rajta többet, mint ahogy azt állítják, hogy csak a kereskedők profitálnak belőle... :D
Biztos lett volna másik chip gyár/tósor, ahol újra tudnak gyártásba adni 1060, 1070 és társait, nem pedig 1030-at meg 710-et(?) újra kiadni.
+
Lehet hogy tévedek, de én így látom a helyzetet
1
0
0
0
no avatar
@botmunpls: A régebbiek indítása így is közröhej tárgyává tette őket, és aki éppen az 1000-es szériáról akart 3000-sre váltani azon ez nem segített volna.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Palanova: Ezt nem vitatom, de sokan, főleg fiatalok használnak 7-9. gen nvidia kártyát, vagy r9-rx4 kártyákat, illetve sokaknak tönkrement ezidő alatt az alkatrészük. Ők pl potenciális vevők lettek volna, ha mérsékelt áron be tudnak újítani egy 1060-1070-et.
0
0
0
0
no avatar
@botmunpls: Igen, és segített volna is talán a vga nélküli gamer gépek helyzetén is.
0
0
0
0
gigazte avatar
@botmunpls: A 1030-at és a társait se mentőövként adták el újra, mert azok is röhejes áron kerültek a boltba... 😅
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció