Az Nvidia nem támogatja többé a Fermi GPU-kat és a 32 bites drivereket

Szerző: xoki | 2018. April 09. | hír | 20 hozzászólás

Az Nvidia weboldalán jelentette be, hogy nem támogatja többé a Fermi-alapú GPU-kat, valamint - ahogy az már korábban kiderült - a 32 bites driverek is megszűnnek.

A Fermi GPU-t több termék esetében is használták, amely közül talán a GTX 480, 550, 580, illetve 590 a legismertebbek. 2018 folyamán kizárólag fontos biztonsági frissítések érkeznek majd ezekhez, és 2019 januárjától pedig teljesen megszűnik a támogatásuk. A Fermi GPU-k teljes listája megtalálható itt.

A 32 bites driverek esetében szintén hasonló helyzet áll fenn. A teljesítményt javító, új funkciókkal érkező, valamint hibajavításokat tartalmazó frissítések csak a 64 bites rendszerekre érkeznek majd. A 32 bitesek esetében 2019 januárjáig érkeznek a fontos biztonsági frissítések, majd teljesen megszűnik a támogatása.
A GeForce Experience újdonságai szintén csak 64 bites rendszerekre érkeznek, de minden eddigi funkció továbbra is működni fog 32 biten is.

Hozzászólások: 19
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
azért sajnálom azt akinek nem futja erősebb kártyára.
még jó hogy tavaly sikerült be szerválnom olyan olcsón GTX 1050-et
0
0
0
0
💬 3
enslaved avatar
@pinkyke: A GTX 1050 egy nagyon gyenge kártya.
0
0
0
0
V1VOnX avatar
@enslaved: Annyira nem gyenge. Definiáld a hardverek között a gyenge szót ha kérhetlek.
0
0
0
0
enslaved avatar
@V1VOnX: Számomra az a kártya amelyik az újabb címek esetében legalább medium-high beállítások mellett nem tudja a stabil 60 fps - t az gyenge. Az 1050 pedig ilyen, ráadásul a 2 GB vram is igen soványka.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
YoRHa 2B avatar
hát az AMD régen se arról volt híres hogy mennyire hűvös. pl HD2800XT
de hát emlegethetném az nv FX5950 Ultra ját is 😃
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Ez azért már várható volt, sőt azt hiszem arról hogy a 32 bites drivereket nem fejlesztik tovább már régebben is szóba került, csak annyi változott, hogy már dátum is van hozzá. Na meg a régi kártyák támogatásának elhagyása sem annyira új hír. Elvégre a Fermi GPU-k nem mai darabok már. Oké hogy a csúcsa még régebbi játékokhoz jó, de aki komolyabb játékokat akar futtatni az úgy is váltani fog. Na meg akinek legalább 4 GB RAM-ja van, annak általában már 64 bites rendszer is van a gépén.
0
0
0
0
bitpork avatar
Ez a faxa: akinek nincs zsé az dögöljön meg. Imádom a multik gondolkodásmódját.
0
0
0
0
💬 5
InfernoDante avatar
@bitpork: Nem mai GPU-k, nincs akkora teljesítményük már, hogy sokat számítana az új driver, tehát a plusz optimalizáció ott nem sokat számít. De még ha esetleg számít is, tényleg elég régi kártyák, nem lehet a végtelenségig támogatni őket. Még így is örüljünk, hogy a GTX400 széria is megkapta a DX12-t, AMD-nél azért olyan sokáig nem nyúltak vissza. Azt a teljesítményt tudja a kártyád ahogyan megvetted, nem rontottak rajta, tehát nem is igazán értem a problémát. Egyébként sem nyújt sokat az új driver, 3% gyorsulást hozna egy játékban talán?! 60FPS-nél az kemény 1.8FPS, 30-nál pedig 0.9. Még ha 10% gyorsulást hoz esetleg valmaleyik driver, az is semmi, 60-nál 6, 30-nál 3 FPS... Alig észrevehető különbség.
0
0
0
0
Bronson avatar
@bitpork: Nem értem mit kell lázadozni, lassan nyolc éves hardverekről van szó (ami a számítástechnikában fényévekkel mérhető), az hogy a mai játékok nem lesznek optimalizálva arra a kártyákra driverekkel, miért olyan nagy baj? Nem kell attól még a kukába dobnod, ugyanúgy fog működni továbbra is...
0
0
0
0
xCube avatar
@bitpork: 1. Az nvidia nem multi...

2. Az, hogy egy ilyen régi technológiához nem érkezik újabb frissítés az talán megbocsátható. Ha belegondolsz ezeken a kártyákon amúgy sem futnak valami jól a legújabb címek, többet pedig már nem fognak kihozni belőle. Optimalizáció amúgy is inkább az újabb játékokra érkezik az új driverekben. A 32 bit manapság megint csak egy kihaló dolog, akinek kell, annak van lehetősége hesználni, a régi driverek elérhetők maradnak.

3. Ettől nem veszít az értékéből egy hardver sem, ugyanúgy képes lesz futtatni mindent, amit eddig tudott.

Ennél szerintem sokkal felháborítóbb az, ahogy az Apple eltörölte a 32 bit -es Appek támogatását az iOS 11 -ben. Én ez által egy rakás Appet nem tudok használni, amiért korábban fizettem... .
0
0
0
0
bitpork avatar
@xCube: Apple a te választásod és a te bajod 😉
A 8 év nem jelenti hogy nem lesz friss oprendszer és senki nem akar rajta - teljesítményének megfelelően - semmit sem futtatni. Itt az alapvető baj a kompatibilitással lesz. Az nvidia multi. Nem a 32 bitről szólt a hozzászólásom.
0
0
0
0
xCube avatar
@bitpork: Az nvidia tényleg multi, ezt benéztem, elnézést.

Nekem van egy közel tíz éves gépem egy "régi" (Win 7 -es) oprendszerrel, szinte napi használatban. Semmi gondom vele attól függetlenül, hogy nem kapok meg rá mindent frissen, mivel nem is az az elvárásom, hogy egy ilyen öreg gép minden szinten napra kész legyen.
A kilencvenes és kétezres évek úgy teltek el, hogy egy öt éves hardvert gyakorlatilag kukázhattál, mert semmire nem volt jó. Most ha véget ér a terméktámogatása egy nyolc éves GPU családnak a fél internet megzavarodik, hogy ezt mégis hogyan lehet... . A Windows 10 még marad egy darabig, van rá stabil driver, nem húzták ki senki lába alól a talajt.

De hogy az Apple ellenes hozzászólásod elvével éljek, a Fermi GPU a tulajdonos választása, azaz az ő baja 😉 .
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Lassan anni Vram van a kártyákon hogy önmagába megeszi a 32 bitesek 4gb-os kezelését.És akkor még ott a rendszer memória.
Csúcskártya GTX 580 pedig a maga 1,5gb Vramjával soványka.
0
0
0
0
💬 6
19ati93 avatar
@Kiki4444: Már sima belépős kártyákon is alap az hogy van 4gb vram. A helyzet az hogy kell is már. 2 nem elég FHD-ra se. pl 1050TI,RX 470
0
0
0
0
no avatar
@19ati93: Hiába raknak rá millió VRAM-ot egy kártyára attól az még nem lesz erősebb, sajnos így vezetik meg a legtöbb embert.
0
0
0
0
enslaved avatar
@19ati93: Az 1050 Ti - n 4 GB vram van, mégis gyengébb jelentősen mint egy 1060 3GB vrammal szerelt kártya. A vramnak csak akkor van igazán szerepe ha mellé erős GPU is társul.
0
0
0
0
xCube avatar
@enslaved: Viszont ha kevés van belőle, az megöli a teljesítményt.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@xCube: hát ha elfogy a VRAM lesz szép 1-2fps 😂 (feltéve ha nincs optimalizálva az adott méretre, ami mostanában nemnagyon van 😂😉
én 2GB vel elvagyok de nem is játszok túl új játékokkal meg csak 1680x1050 😃
0
0
0
0
enslaved avatar
@xCube: A vramot leginkább a nagyon magas textúra eszi, amit ha egy fokozattal lejjebb raksz máris oké minden, és az esetek 99% - ában észre sem venni.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció