Az Intel kivonja a forgalomból a 300-as lapkaszériát

Szerző: xoki | 2021. January 07. | hír | 33 hozzászólás

A ComputerBase értesülése szerint az Intel megerősítette, hogy a 300-as szériába tartozó alaplap chipsetek forgalmazását megszüntetik. Ez azt jelenti, hogy ezeket az LGA 1151-es socketet tartalmazó alaplapokat többé nem gyártják majd, még a high-end (H310, H370, Z370, Z390) modelleket sem.

A folyamat 2021. január 4-én vette kezdetét, amelynek köszönhetően az alábbi termékekről hamarosan teljesen lemondhatunk: Z390, Z370, H370, H310, H310D/H310C, B365, B360, QMS380. Tavaly az Intel már bejelentette, hogy a teljes 9. generációs Coffee Lake refresh asztali processzorszéria erre a sorsra jut, így az alaplapokkal kapcsolatos hír sem meglepő.

A 300-as széria utolsó szállítmányait 2022. január 28-án indítják el. A közzétett PDF fájlban látható az is, hogy a gyártás idén júliusban áll majd le hivatalosan.

Hozzászólások: 33
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
SuperPuma avatar
Még a high-end...és ott a H310 😊
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
Nem gyártanak többet, és? Én egy darabig nem tervezek váltani. Majd max 12es gen-kor 😀
0
0
0
0
pinkyke avatar
hát az intel is el mehet a jó csába oda nem elég hogy mindig új alaplapot kell venni amikor kiadnak új procit de,még ez is.
ez volt az utolsó alkalom hogy én intelt vettem a kövi gépem már ryzen lesz az intel meg be kaphatja.
0
0
0
0
💬 25
Tuhajohn avatar
@pinkyke: Miért ekkora gond, hogy egy több éves széria gyártását megszüntetik?
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Tuhajohn: Ha bedöglik az alaplapod, nem tudsz újat venni, csak használtat, ami kockázatos, mivel a gép legösszetettebb és egyik leggyorsabban elhasználódó alkatrészéről beszélünk, ami a gép alapját képezi, így egy alaplaphiba esetén kénytelen vagy új alaplapon túl új processzort is venni; rosszabb esetben memóriát is cserélni.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@csuz-li: Es ezen mit oldana meg ha lennének még új alaplapok? Ha tönkre ment a procid is meg a ramod is akkor az az ember mar úgy is új foglallatban gondolkodik majd nem pedig az addigra 4 v 5 éves rendszerében. Gari addigra úgy sincs rá. Ha meg a gari idő alatt törtebik akkor cserélik úgy is és kompenzálnak. Persze ez egy extrém pelda amit leirtál és kb az esetek 5%-ban ha elő jön. A többi 95%-nak semmi baja nem lesz és majd vesz új rendszert ha már elavultnak gondolja.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Quadgame94: Úgy kezdődik, amit írtam, hogy " Ha bedöglik az alaplapod, nem tudsz újat venni,". Ebből hogyan jön ki, hogy "tönkre ment a procid is meg a ramod is"?
És az emberek jelentős része, nem vesz új rendszert csak azért, merte gy alkatrésze bedöglött.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@csuz-li: Én úgy tudom hogy proci és ram együttesen nem döglik be (hasracsapok) tized annyiszor sem, mint alaplap 😃
3db sandy bridge proci és 5 féle DDR3 ram a mai napig gond nélkül működik, de az alaplapok sorra hullottak. Pedig én a 3770-nel bőven ellennék még most is ha van hozzá lap 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
@botmunpls: Hogy lehet azt a mondatot, hogy " Ha bedöglik az alaplapod, nem tudsz újat venni," úgy értelmezni, hogy nem csak az alaplapod döglik be?
Ennyire nehéz a szövegértés? Sokszor olvastam, mennyire rosszul állunk a PISA teszten, de nem akartam elhinni eddig.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@csuz-li: Öhm, most ezt nekem szántad? Mert én értem, mire akartál kilyukadni, és egy személyes tapasztalatot akartam hozzácsatolni, hogy én is ugyan úgy jártam nem egyszer, ahogy leírtad.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@botmunpls: Neked, de akkor lehet, félreértettelek. Bocs!
0
0
0
0
botmunpls avatar
@csuz-li: Nincs mit. De ha senki se ért senkit, akkor egy rövid számszerűsítés:

40 000 ft lett volna a kiadásom, ha tovább lenne alaplap gyártás/támogatás és tudtam volna venni.
100 000+ ft volt a kiadásom (a régi alkatrészeket be tudtam számíttatni, anélkül kb 140K), mivel mindent cserélnem kellett.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@botmunpls: Nekem ugyan ez ~30 000 vs 212 000. Persze nem kellett volna mindjárt ennyit költeni a cserekor, de ha már lúd...
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: Én alaplappal mindig úgy jártam, hogy vagy örökké megy vagy meghal 1-2 év alatt de ellen példát elfogadok.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Csakos10: Az enyém több, mint 6 év után halt meg.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@csuz-li: Úgy jön ide, hogy te írtad le:
egyik leggyorsabban elhasználódó alkatrészéről beszélünk, ami a gép alapját képezi, így egy alaplaphiba esetén kénytelen vagy új alaplapon túl új processzort is venni; rosszabb esetben memóriát is cserélni.


De egyébként a hsz-ed nehezen értelmezhető. Elromlik a lapod, akarsz venni újat de nem tudsz mert nem gyártják majd veszel egyet használtan de az kockázatos mert az is elromolhat? És akkor viszi magával a rendszert? Még 2022-ig gyártva lesznek a lapok, szóval 23-ban is veszel majd használtan garanciás lapot, szóval nem tudom mi a gond itt. 24-ben meg hidd el akinek elromlik az már új rendszert fog építeni.

És az emberek jelentős része, nem vesz új rendszert csak azért, merte gy alkatrésze bedöglött.

Ha olvastad amit írtam akkor látnád, hogy én alaplapra értettem és garancia időn túli elromlásra. Akkor igenis az emberek nagy része új rendszert épit, vagy ha nincs rá pénze vesz használtan, amire tellik neki. Mint ahogy ez mindig is ment. Ez az új rendszer nem mondta senki hogy drágának kell lennie.

Nem mondom, hogy ez annyira jó, hogy ha az Intel lelövi a gyártást jövőre de kb. a kit érdekel kategória. Akinek van garija az addig védve van, ha meg lejár akkor teljesen mindegy hogy gyártva van e vagy sincs. És mint írtam, használtan 2023-ban is vehetsz garis lapot ezek közül simán.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Quadgame94: Még az idézett mondatban sincs bent, hogy elromlott a processzor és a memória.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@csuz-li: Igen már rájöttem.

Az egész abból indult ki, hogy szerinted gáz hogy le állítja az Intel a gyártást mert ha elromlik a lap akkor nem tudsz újat venni, vagyis venned kell, ami kockázatos (és ezt nem is értem miért lenne az, ha csak nem valami kétes embertől veszed, nulla garival) vagy veszel újat és akkor ".... kénytelen vagy új alaplapon túl új processzort is venni; rosszabb esetben memóriát is cserélni."

Ez a kénytelen miért gond? Akinek már nics rajta garija az mint írtam vesz használtan még évekig lesz garis lap, ha meg újat akar az vesz két vagy három év múlva újat.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Quadgame94: Hát nemigazán gáz szerintem. Az eredeti bejegyzésre adott válasz miatt próbáltam magyarázni, hogy mire is gondolhatott, aki írta. Ami persze nem túl jó dolgo, de így jött ki. Az Intel már régóta ezt csinálja, hogy rendszeresen cserélgeti a tokozást és ezzel az alaplapokat.

A kénytelent arra gondolom, hogy például én is 6-7 évig használok egy gépet. A mostani is azért van, mert bedöglött az alaplapom 6 év után, így "kénytelen" voltam cserélni, mivel még simán használtam volna. Azért írtam, mert itt a gépigényen azért főleg pc gamerek vannak, akik átlagban 2 évente gépet cserélnek, de azért a nagy átlag nem ez. A steam statisztikában is az "átlagos pc" négy magos processzorral és egy 1060-al van szerelve. Szóóval elég sok embernek jelent gondot az alkatrészutánpótlás.
0
0
0
0
sunny474 avatar
@csuz-li: Lassan egy hűtőt se tudsz venni 10 évre ami funkcionálisan csöppet kevésbé avul el mint egy PC alkatrész. Elég régóta afelé haladunk sajnos, hogy ha bármi tovább működik mint amennyi garanciát vállal rá a gyártó az már csodaszámba megy. Így nem túl meglepő egy ilyen lépés olyan holmira, ami sokaknál 2 max 3 év múlva megy a levesbe.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@pinkyke: Nemtom hogy vagy vele de ha jó a 300as lapod, belerakod a 9900-at és van egy 10700-ad lényegében. A cache mérete is stimmel. Lehetőség mindenkinek ez. És kellett lapot cserélni? Nem. Ha 8700K-d van akkor sem kell cserélni, mert az is elég erős, kb mint egy 10400F. Nem értem mi a problémád.
0
0
0
0
HARD avatar
@YourMomIsNotMale: Ebben egyet értek veled 😃
0
0
0
0
pinkyke avatar
@YourMomIsNotMale: i5-9400f-em van meg ASUS ROG STRIX B365-G GAMING alaplap nem igazán fogok csak azért venni 9900-at hogy legyen egy 10700-am amit venni fogok az videó kártya majd persze csak akkor ha normális áron lesz a kártya és lesz is a boltban.
A mostani árak mind amd én nvidia fronton nevetségesen nagy.
addig meg el vagyok a 1060-al.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@pinkyke: akkor mi a baj? Ki vagy akadva h uj lap kell az intelnek, de te nem is akarsz valtani. Azaz i5 eleg hurka, ne eroltesd. A masik hogy a 9900 egy 10700 lenyegeben, a 8700k meg egy 10400F. Nem kell lapot cserelni az i telnel sem es hisztizni h de rossz h mindig uj lap kell.
0
0
0
0
Ozone avatar
@pinkyke: 2021-ben ryzen a nyerő, az intel jobb teljesítményben, csak 1.5-szeres áron.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Ozone: hát nem tudom mert a ryzen árak is egyre fentebb vannak lassan drágább lesz mint az intel.
az i5 elenfele a ryzen 5 és a ryzen 5 drágább mint az i5-ös proci és nem érdekel hogy 12 szálon megy és hogy 15 fokkal melgebb is a ryzen 5-ös széria.
0
0
0
0
Ozone avatar
@pinkyke: mondjuk ryzen 3-ból van 6 magos, i5-ből csak 9. generáció fölött, nézegettem kb. 150 euróért nálunk lehet venni újanta 6 magos ryzen 3 procit, i5-öt találd ki mennyiért?300 euró. És veszel egy am4 alaplapot és leggyengébb ryzen 3-tól legerősebb ryzen 9-et belepakolod, intelnél nem így működik, ott generáció alapján rakod bele, ami fos, van egy 9.generációs alaplapod, nem rakhatsz bele 8. at, gondolom érted mire akarok kilyukadni, persze mennek fel az árak, de mindennek IS, most a használzt GPUknak is felment az áruk, nemsokára lemennek, és majd lehet gépet építeni.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Ozone: amúgy támogatja a 8 és a 9 -et is az alaplapom de,ha fejlesztek is az nem most lesz mint ahogy mondtad is magasak az árak.
remélhetőleg nyáron már vissza megy az ára.
0
0
0
0
Ozone avatar
Akkor, ha jól értem nem lesz többet gyártva és ennyi. Használtan simán lehet még majd venni, nem támogatást vesznek el, hanem gyártást. Habár nem értem minek, mikor 9. generációs processzorokat támogattak, az meg már majdnem a legújabb.
0
0
0
0
kmetovics avatar
Na de jó ezt tudni. Nekem az alábbiak közül van meg az egyik pont 😆
0
0
0
0
no avatar
Nem gond van helyette mas alaplap meg proci. De ha mar megvan nem adom el 😃
0
0
0
0
MaximumGame avatar
gyorsan eladják a maradékot 😃 Majd így az alaplapok árát is az égbe viszik 😶
0
0
0
0
💬 1
Techthomas avatar
@MaximumGame: Jól mondod, meg tetszett nekik ez a készlet hiányos dolog Gpu fronton. '' Úgy is viszik '' akkor miért ne kérhetnénk ezért is többet?! Kell a népnek és vinni is fogja. 😕
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció