Az Intel évente több millió Arc GPU-t szeretne leszállítani a játékosoknak

Szerző: xoki | 2022. February 03. | hír | 11 hozzászólás

Raja Koduri reagált a PC Gamer nyílt levelére, melyben arra kérik a vállalatot, hogy álljanak elő valamiféle megoldással a magas GPU-árak problémájára.

A GPU-válság a feje tetejére állította a grafikus piacot, a kialakult helyzet pedig régóta fejfájást okoz a gamereknek, hiszen elfogadható áron egyszerűen nem tudnak hozzájutni a GPU-khoz. A komponenshiány, a kriptovaluták értékének rohamos növekedése, illetve a világjárvány miatt megnövekedett otthoni munkavégzés mind hozzájárultak az elmúlt évek legnagyobb GPU-hiányához.

Szerencsére a grafikus kártyák most már sok helyen elérhetők, ellenben azokhoz csak abszurd áron lehet hozzájutni. A kiskereskedelmi árak állítólag csökkenőben vannak a kriptovaluták hirtelen értékcsökkenése miatt, de továbbra sem közelítik meg az ajánlott fogyasztói árat.

Az AMD és az Nvidia új, belépő szintű kártyái és a hamarosan érkező következő generációs termékei biztosan nem fogják azonnal megoldani a helyzetet. A PC Gamer úgy látja, a GPU-piacra hamarosan betörő harmadik fél, az Intel Arc Alchemist GPU-i hozhatják el a várva várt árcsökkenést. Eközben a vállalat gyanúsan csendben van, például a 2022-es CES-en sem kaptunk tőlük semmilyen új információt, de most legalább megerősítették a 2022 első negyedévére tervezett debütálást. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a játékosok pontosan mikor is vásárolhatnak majd asztali Arc GPU-kat. Az Intel azonban tényleg elég nagy dobásra készül, miközben Raja Koduri megoldást keres arra, hogy évente több millió Arc GPU-t tudjanak leszállítani a játékosoknak.

Amennyiben a jelenlegi szállítmányokhoz évente hozzádobnak néhány millió GPU-t, akkor az Intel tényleg pozitív hatással lehet a piacra. A cég többször is elmondta már, hogy az Arc GPU-kkal több évre terveznek, és mivel az első modellek már az AMD és Nvidia next-gen termékei előtt befutnak majd, valószínűleg az Arc Battlemage-re sem kell majd sokat várnunk.

Hozzászólások: 11
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
downuser avatar
Ha már 10-15%-al olcsóbban adják mint a konkurencia, és 10%-al megközelíti a rivális kártyák erejét az csodálatos lenne, csak érjük meg a dolgot. Valamint kívánom, hogy az elkövetkező évben tényleg ennyi legyen a nyomorunk, hogy drágák a GPU-k...
0
0
0
0
csuz-li avatar
Ha mázlink van, akkor az Intel piacszerzésre koncentrál, hogy a lehető legnagyobb részt hasítsa ki a VGA piacból. Ebben az esetben várható, hogy olcsóbban kapunk VGA-t; bár amennyire elmentek az árak, az "olcsóbb" is aránytalanul drága lehet. Mindenesetre most kis szerencsével kiderülhet, hogy mennyire voltak mesterségesen magasan az árak.
Az Intel elég tőkeerős, hogy akár haszon nélkül is piacra dobjon VGA-t csak azért, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzen. Erre mondjuk kicsi az esély, mert ilyen árak mellett busás haszonnal is alacsonyabban tudja adni, mint a másik két szereplő. Ám ha azok is belemennek az árversenybe, hogy megtartsák a pozícióikat, akár szerencsénk is lehet. Persze az is lehet, hogy nem árral akarnak tarolni, hanem marketinggel, amiben szintén van tapasztalatuk, akkor nem lesz itt árverseny. Bár azért jelenleg ott tartunk, hogy egy gémer VGA árából vásárolható egy XBOX, meg egy irodai laptop és még marad is pénz, szóval ha a PC piacot akarják megfogni és sok évre terveznek, akkor bizony mindenképpen le kell mennie az áraknak.
Az időzítés nekünk kedvez. Ha sikerül az Intelnek előbb piacra lépnie, mint ahogy az NV és az AMD piacra dobná az új kártyáit és a nyers erővel történő piacszerzésre koncentrál, akkor az NV és az AMD és már olcsóbban fogja piacra vinni az új kártyáit.
Mondjuk ez egy rakás "HA". Majd kiderül.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@csuz-li: Szerintem marad minden ilyen drága, vagy drágább. :(
0
0
0
0
Kelori avatar
Jaja, tuti a játékosoknak...
Vagy annak aki többet fizet érte 🙄
Biztos az intel hirtelen jótékonysági szervezetté válik és a gamerek kezébe adja majd a kártyáit MSRP áron, és még véletlenül sem adja el közvetlenül bányászoknak vagy scalpereknek mint az AMD vagy az nvidia.
Többmilliárd dolláros megavállalatokról, beszélünk, el ne higyje senki hogy a profitmaximalizáláson kívül bármi vagy bárki is érdekli ezeket a tech cégeket.
3
0
0
0
no avatar
"Az intel évente több millió GPU-t szeretne leszállítani..."
Én meg szeretnék ágyba bújni Emma Stone-val, mindkettőre ugyanakkora esélyt látok.
0
3
0
0
Tuhajohn avatar
Ha normális áron jönne valami RTX 3070 szintű kártya meg is venném.
2
0
0
0
no avatar
A végén majd az lesz, hogy az Nvidia meg majd processzorokat fog piacra dobni. 😂
0
0
0
0
💬 2
H-ECTOR avatar
@gyudani1996: ha akkora kínálata lesz az intelnek, hogy az Nvidia csődbe megy a vga-piacon, én nem bánom😂
0
0
0
0
no avatar
@H-ECTOR: Mondjuk nekem is mindegy, csak ne legyenek olyan méreg drágák, meg amire nekem kell, az menjen rajta.
0
0
0
0
Bonnie and Clyde avatar
Nagyon remélem sikerül ezt a tervet megvalósítani, mivel ami a mostani piacon megy végbe az övön aluli... 😕
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció