Az Intel, AMD és az Nvidia kihívására készülhet a Qualcomm

Szerző: xoki | 2021. November 20. | hír | 9 hozzászólás

A Snapdragon ARM egylapkás rendszereiről ismert Qualcomm azt állítja, hogy a vállalat jelenleg nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy a közeljövőben a PC-k előnyben részesített platformjává válhasson.

A Snapdragon SoC-ok a nagy teljesítményű mobil eszközökbe kerülnek azok kimagasló wattonkénti teljesítménye miatt. Bármennyire is remek termékekről van szó, az AMD és az Intel processzoraival korán sem vehetik fel a versenyt, viszont ez hamarosan megváltozhat, amennyiben a Nuvia ARM magjai képesek lesznek olyan teljesítményre, amit a felhasználók egy jobb PC-től, vagy nagy teljesítményű laptoptól várnak el.

A magokat az alapoktól építik fel, hogy a PC-s terheléseket is támogassák, ahol sokkal kevesebb figyelmet kell szentelniük az energiatakarékosságra. Ezenfelül a Tom's Hardware jelentése alapján az Adreno GPU-kat is úgy próbálják megtervezni, hogy a diszkrét grafikus kártyák szintjére hozzák fel őket. Persze ez a GTX 1050 és az RTX 3080 között bárhol elhelyezkedhet, de teljesítmény szempontjából mindenképpen fontos előrelépés történhet, ha a mérnöki csapat egy okostelefon GPU-jára jellemző fogyasztás húszszorosával gazdálkodhat.

A Qualcomm nagy teljesítményű Nuvia dizájnja 2023-ban érkezik, de az első prototípusok már 2022 közepén elérhetővé válnak.

Hozzászólások: 9
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
lived avatar
Én már azt szeretném látni, hogy ennek a nagy versengésnek MI lennénk a győztesei és (például) megfizethető áron lehetne hozzájutni a dolgokhoz.
2
0
0
0
💬 7
bitpork avatar
@lived: Hol a logikai összekötés a fejlesztés és az olcsóság között? Ott a példa a villanyautóval : kevesebb alkatrész kisebb szerviz igény ződebb- erre kurva drága.
1
0
0
0
no avatar
@bitpork: A versengés... Ha van konkurencia akkor valószínűleg nem b*sznak rá egy valag + $-t... Ha meg nincs akkor meg nyugodtan emelhetik fel az árakat... Pl: Ryzen 5000 széria, kijött a 12.gen az Intel részéről és rögtön árcsökkentés jelentett be az AMD az 5000 procikból. Röviden minél nagyobb a versengés annál olcsóbban tudjuk az adott terméket beszerezni.
4
0
0
0
no avatar
@Lacdika: Hát ha a többi gyártó is háromszoros áron adja a terméket akkor hülye lenne rendes áron adni a sajátjait.
Kicsit alájuk lő és az elég is. De m3g az is lehet minimum kétszeres ára annak aminek valójában lennie kellene
0
0
0
0
lived avatar
@bitpork: Választ megkaptad
0
0
0
0
bitpork avatar
@lived: Semmi köze hozzá. Ha valami kifejlesztésén pl 1000 mérnök dolgozott 2 évet akkor annak lesz egy bekerülési költsége. A cég is meg akar élni ezért ha van konkurencia ha nincs tesz rá hasznot. Az árak versenyeztetése egy dologgal áll egyenes relációban: ha kevés a bevétel miatta elcseszi a minőséget vagy kitolja a fejlesztési idő. Szerintem.
Az h nekünk valami drága kinkább a mi csóróságunknak az indikátora mint a termék valős értékének a felülreprezentáltságáé. Megint csak szerintem.
0
0
0
0
no avatar
@bitpork: Engedd el ezt az üzleti vonalat. Egy jo tanács ne legyél vállalkozó mert igy csődbe mész hamar.
0
0
0
0
bitpork avatar
@norbi18: 16 éves korom óta az vagyok így vagy úgy és köszönöm jól megvagyok :)
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Intel elkezd vga-t gyartani ismét, a qualcomm asztali gépekbe SoC ot, lesz itt kereszttűz :D
1
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció