AMD Zen 3: marad a 7 nm

Szerző: xoki | 2020. June 10. | hír | 11 hozzászólás

A múlt hónap vége felé felbukkant egy pletyka, amely szerint az AMD Ryzen 4000-es széria, vagyis a Zen 3 asztali CPU-k már a TSMC N5P technológiájával fognak készülni. Az AMD viszont nemrégiben közzétett néhány új, frissített ütemtervet, amelyek sajnos megcáfolták ezt az információt.

Az alábbi képen látható, hogy a Zen 3 esetében mindenképpen marad a 7 nm, és kénytelenek leszünk a Zen 4-ig várni, ha látni szeretnénk a cég első 5 nm-es CPU-it.

Az AMD az oldalán feltüntette, hogy a GCN-ről RDNA architektúrára, valamint utóbbiról az RDNA 2-re való váltás is 50%-os növekedést jelent majd wattonkénti teljesítményben.

Természetesen a CPU-k mellett az AMD GPU architektúrájának ütemterve is megtalálható az oldalon. A lenti képen látható, hogy milyen technológiai újítások érkeznek majd az RDNA 2-vel, amely szintén 7 nm-es gyártási folyamattal fog készülni. Az RDNA 2-t az RDNA 3 váltja majd le valamikor 2022 előtt, de ezenkívül egyelőre nem tudni, hogy mire is számíthatunk.

Hozzászólások: 11
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
odinx avatar
Nem is kell nekik váltani 7nm-ről. Hozzák ki a maximumot 7nm-ből és ha már kiaknáztak mindent, akkor mehet az 5nm. Persze ehhez GPU vonalon is olyan keményen kell dolgozniuk, mint CPU vonalon. 😉
0
0
0
0
💬 2
Mesterlovesz avatar
@odinx: Szerintem is, ez még csak az első generációs termékük, rengeteg potenciál lehet még a 7nm ben. Látod, hogy az intel már vagy 5. generáció óta tud fejlesztgetni ugyanazon a node on (még ha nem is túl nagy sikerrel).
0
0
0
0
odinx avatar
@Mesterlovesz: Igen, nem kell elkapkodni semmit. Jó lenne egy kis árverseny.
0
0
0
0
cabus26 avatar
Még csak kezdeti státuszban van szinte a 7 nm.Elég sokat ki lehet hozni még belőle,elnézve az Intelt a 14 nm-el... 😆
0
0
0
0
no avatar
Várható volt, elég légből kapottnak tűnt az 5nm-es infó. Amúgy se lenne sok értelme rusholni, meg nem is az a mérvadó igazából.

RDNA 2-es cumókra kíváncsi leszek mennyi lesz igaz belőlük, NV látszólag kicsit tart tőlük.
0
0
0
0
💬 6
Mesterlovesz avatar
@LordSzalko: a 350W-os kártyáikat elnézve nem kicsit 😃
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Nyilván kell a teljesítményhez energia is. Egy 3080 Ti esetében a 350W nem olyan sok. Proci terén meg valóban van még hova fejlődni az AMD - nek 7nm - en, hiszen csak most kezdik beérni az Intelt 14 - en. Majd lépnek ők is amikor kell.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@enslaved: Az nem normális, hogy csíkszélesség csökkentés után majdnem dupla akkora TDP-jű kártyákat dobnak ki. Főleg úgy, hogy 250W nál nagyobb kártyát sose gyártottak, ez volt eddig a lélektani határ. Ennek azért vannak okai. Vagy az Ampere vacak (amit nem hiszek annyira), vagy az RDNA2 nagyon jó.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Majd kiderül amikor már megjelentek, és a tesztek is napvilágot láttak.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@enslaved: Teljesítményben biztos nagyon jó lesz, ha az Nvidia belepumpál 350Wot egy kártyába, az jó kell hogy legyen. Ha ennyire le akarják nyomni az AMD-t akkor az erős lesz. Sokkal inkább attól félek, hogy hűthetetlen és baromi hangos lesz (és mellékesen a mostani árazásnál is drágább). Én például nem akarok egy sugárhajtóművet a lábam mellé, bármilyen is a teljesítménye.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Én is kényes vagyok a hangra, szóval erre én is nagyon kíváncsi leszek. A 2080 Ti jól vizsgázott a maga 250W TDP - jével (már amelyik persze), de azért itt lesz plusz 100 W, lehet víz kell majd neki.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció