Állítólag a TSMC N5P technológiájával készülnek majd az asztali Ryzen 4000-es CPU-k

Szerző: xoki | 2020. June 01. | hír | 102 hozzászólás

A DigiTimes, illetve a Retired Engineer a Twitteren egy érdekes információt tett közzé az AMD Ryzen 4000-es szériával kapcsolatban.

A DigiTimes belső forrásaira támaszkodva azt állítja, hogy a TSMC fejlettebb 5 nm-es chipjeinek sorozatgyártása a tervezettnél előbb, már az év utolsó negyedévében elrajtol majd. Ennek köszönhetően pedig az AMD és a TSMC úgy döntött, változtatni fognak az eredeti terveiken, és a tervezett 7 nm EUV helyett az új N5P technológiával készülnek majd a Ryzen 4000-es asztali processzorok.

A TSMC már április óta gyártja az 5 nm-es chipeket, és úgy tűnik, az 5 nm+ gyártása a tervezettnél előbb kezdetét veszi. Ezek a fejlesztett 5 nm-es gyártási technológiával készült Ryzen processzorok pedig előreláthatóan eddig még nem tapasztalt nyomást gyakorolnak majd az Intelre, ahol jelenleg még mindig a 14 nm-es technológiával készítik a termékeik legnagyobb részét.

A fenti információkon kívül két 3DMark teszt is felbukkant egy-egy ilyen processzorról, amelyeket egy előző generációs termékkel állítottak szembe. Az első tesztben egy Ryzen 3 PRO 4200G veszi fel a versenyt az AMD Ryzen 3 3200G-vel, míg a másikban az AMD Ryzen 7 PRO 4700G a Ryzen 5 3400G-vel.

Hozzászólások: 102
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Attilamester avatar
Sziasztok találtam egy kis érdekességet, igaz nem teljesen ide vágó a téma, CPU ugye, de egy kis infó a készülőfélben lévő 5 nm-es gyártási technológiából. Amd és a Samsung partnerségéből 2021-re egy 5 nm-es mobil GPU egység dolgozhat a Samsung mobilokban RDNA 2-es névvel.

https://mobile.twitter.com/HansDeVriesNL/status/1267020683072229379

Nem vagyok jó annyira angolból ugyan, hogy teljes egészében értsem a fenti cikket, de legalább egy kis infót azért lehet látni, és véleményem szerint ez az AMD-től, azért jó dolog, talán mégiscsak lehetséges lenne az a "Fránya 5nm-es következő Ryzen generáció" is? mivel az AMD jelenleg csak egy kissebb frissített Terékcsoportot mutatott be nemrég XT modellek ugye, (azt is kétkedve fogadták sokan elsőre azért.) Könnyen meglehet hogy 2021-re tervezik a következő generáció valós bemutatását ? -szeptemberi bemutató és pl jövő év elejei Q1 vagy Q2-es valós megjelenés? (mindez csak az én véleményem nem vagyok márkafüggő v. rajongó, de drukkolok mind 2 cégnek! ha ezt sikerül az AMD-nek megoldania akkor az intel a hírek szerint jövő évben hozhatja ha jól olvastam talán a 10nm-es gyártástechnológián készült processzorait, amivel ismét ténylegesen fej-fej mellett lehet a 2 cég?) Kíváncsian várom mindkét gyártó híreit. Év vége fele tervezek egy nagyobb Gépfejlesztést csinálni, de ha a továbbiakban jó híreket kapunk, akkor lehet megvárom a jövő évet hogy mit tartogat a 2 Cég. [Nvidia is érdekel+ a Navi hogy lessz-e idén A Pirosaknak is valami komoly GPU-juk. >>> Szeretnék olyan hardware-ekből válogatni amivel ismét el lehet lenni 3-4 évig 4K Gamingben "Bűvös szám a minimum stabil *60FPS* " bár a 4K 144hz lenne a tuti, + néha itthoni videóvágást és szerkesztési munkáimat is könnyedén el tudja végezni és gyorsan, és mindezt nem horror áron.)

Szerintetek Megpróbálja tényleg az AMD az 5nm-t behozni kb jövő év elejére vagy még marad a jól bevált 7nm+ on?
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Attilamester: Szerintem reális az 5nm a kövi generációval. A termeléssel sem lennének különösebb bajok, tekintve hogy az AMD az egyik top ügyfele előnyt élveznek ilyen téren.

Utóbbira mondjuk az Nvidia rácáfolhat, mert nemrégiben elkezdte lefoglalni az 5nm-es kapacitásokat, így próbálva keresztbe tenni az AMD-nek ilyen téren.

Aztán majd kiderül 😀
0
0
0
0
Attilamester avatar
@LordSzalko: LordSzalko Én is remélem lesz valami ebből mert még csak pletyka szinten lehetett erről hallani, én lennék az egyik legboldogabb vásárló vagy év végén vagy jövő év elején ha az AMD-hozná az 5nm-es processzoraikat, tényleg kellene már egy nagyobb gép frissítés, aztán majd elválik ha az Intel is bedobja végül a 10nm-es ujdonságait akkor megvárom az első független/otthoni user teszteket aztán veszek magamnak egy 8/16-os CPU-t (de ha jó árban lesznek akkor 10/20- vagy 12/24-is szóba jöhet majd.) 32Gb Ram és vagy az NVidia újdonságával, vagy az AMD Big navijával, ha a pirosak is végre tudnak felső kategóriában mutatni egy jó kártyát. Nagyon Várom mi lesz ebből Hajra Mindenki!!! É L J E N A Z Á R V E R S E N Y ! ! ! 😃
0
0
0
0
no avatar
Ebből nem épül fel az Intel 😃
0
0
0
0
💬 1
Gamernold avatar
@Water001: Nincs rá sok esély 😃
0
0
0
0
xHortY avatar
Most vettem nemrég 3700x-et erre kb évek se telnek el és nyakunkon az 5nm... Kíváncsi leszek most is érvényesek lesznek-e mostantól azok az elvek mint anno ,hogy egy proci elég több évig... Mint ahogy el voltam kiskoromba egy i5 4460-al anno..
0
0
0
0
💬 5
deadly_cross avatar
@xHortY: hat nah haladnak a korral meg a technikaval szoval csak jo,hogy jonnek az ujabb technologiak 😀
hat biztos,hogy 10 evig nemfogod nyuzni a 3700xet 😃
0
0
0
0
odinx avatar
@xHortY: Szerintem jó pár évig el leszel azzal a kombóval.😀
0
0
0
0
xHortY avatar
@odinx: Remélem nem tervezek 1-2 év múlva procit venni max vidikarit inkább hamarabb... 😃 :"D
0
0
0
0
no avatar
@xHortY: Elég lesz még az egy darabig nem kell aggódni miatta, GPU-t tekintve is újabb 2-3 gen-t lazán kiszolgál majd 😃
0
0
0
0
xHortY avatar
@LordSzalko: Ámen! 😃 😆 Így legyen.
0
0
0
0
xCube avatar
@The_Teacher_Man: Köszi 😆
0
0
0
0
odinx avatar
Szép teljesítmény, gratula AMD. Kicsit off, valakinek van valami infója, hogy jönni fog magasabb órajeles 3600?😀
0
0
0
0
💬 8
no avatar
@odinx: Utoljára amit olvastam róla az Július ~7. Franciáknál nem olyan régen listázva is volt 320€ körül, persze aztán lekerült.
0
0
0
0
odinx avatar
@LordSzalko: Hm, érdekes. Köszi.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@odinx: Biztosan jönni fog, be lett jelentve. 3600XT néven, az órajel 4.7 Ghz boost. Árat és megjelenési dátumot még nem tudunk hivatalosan (legalábbis amennyire én tudom, de elég jól informált vagyok), de nagy valószínűséggel 07.07.-én adják ki mert ez a nagy varázsszáma az AMD nek a 7nm-es cuccaihoz. Magyarországon szerintem július elején lesz kapható értelmes áron. Ha új rendszerben gondolkodsz érdemes megvárni, ha korábbi zenről upgradelnél, akkor inkább a zen3 ra várnék.
0
0
0
0
odinx avatar
@Mesterlovesz: Oké, nekem végülis minden előrelépés lesz, csak azt akarom, hogy működjön is a jelenlegi alaplapommal. Köszi.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@odinx: Hát igen, volt egy elég nagy balhé a b450-esek körül, de most az a mondás, hogy supportolni fogják a 3.gent is. 1600X ről válthatsz erre is, ha jó árban lesz, és ez tutira támogatott. Megvárhatod a 3. gent is, ha úgy érzed nincs szükség a cserére. Rosszul nem jársz sehogy sem.
0
0
0
0
odinx avatar
@Mesterlovesz: Ezért nézem most minden nap a Hardware Unboxed videókat, hogy mi történik (mondjuk eddig is néztem, mert nagyon jófej a két srác). 😃
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@odinx: Jaja, nagyon nagy volt mikor egy monitoron jelentkezett be a Steve karanténbarát Q&A ra 😃 Aztán a kövi videójában valaki megkérdezte kommentben, hogy ki engedte ki a monitorból? 😃
0
0
0
0
odinx avatar
@Mesterlovesz: 😆. Nagyon jó teszteket szoktak csinálni és nagyon humorosak. Régebben néztem a Tech of Tomorrow-t is, de már csak ilyen kulcsos videókat tölt fel. Elég unalmasak.
0
0
0
0
tivike avatar
Lehet a következő azért lesz intel, mert nem bírom már a hőingadozást. Vesszőparipám, hogy szinte hangtalan legyen a gép és a 3600 sajnos közismerten ingadozik. Megugrik a cpu használat üresben is. Fel-fel zúg a hűtő. Persze nem nagyon, de nekem az kéne, hogy statikusan hangtalan legyen. Akár terhelés közben is. Az 1600 tudta. A 2600 tudta. A 3600 meg nem. Valamilyen szinten beállításokkal korrigálható, de akkor is érthetetlen. Meglátjuk mit írnak erről a 4000-s szériáról. Hátha erre odafigyelnek kicsit. Amúgy meg AMD, Intel... tök mindegy. Mindkettő jó és erős cpu-kat gyárt. Az egyik 2x3 a másik 3x2....
0
0
0
0
💬 23
Mesterlovesz avatar
@tivike: Én egy olcsó léghűtővel használom egy közepesen szellőző házban, nincs iylen problémám. Próbáld nagyobbra állítani a venti mintavételezési idejét, akkor talán nem ugrál majd annyira. Meg persze nem árt egy jó hűtő. Intelnél meg alapból kétszerakkora hűtés kell, szóval ha egy olyat ráraksz akkor tuti semmi hangja nem lesz.
0
0
0
0
tivike avatar
@Mesterlovesz: Most egy 280-as AIO hűti. (CM Masterbox 5 a ház. Elég jól szellőzik.) Alapjáraton ~500 rpm körül, terhelésen ~750 körüli maximuma van kb.

"Próbáld nagyobbra állítani a venti mintavételezési idejét..."
Pontosan így tettem. Így elviselhető. Viszont nagyritkán még így is meghallom, hogy megy a gép.

Bár leginkább a gpu hűtése a hangos. (3 ventis msi 2070) Sajnos a mostani házban csak előre lehet berakni a 280-as radiátort. Így nem a legjobb a levegőáramlás a vga felé.
Most gondolkodom nagyobb fejlesztésben. A 4000-es szériát megvárom, aztán ha minden ígéretes akkor épített vízhűtés jön vizes 2080-nal. Van olyan InWin ház amibe 2 db 360-as radiátort is be lehet tenni és abből is a 30mm-es vastagságút. Gondolom úgy már 6-700 rpm körül meghűthetném az egész rendszert.

Valahogy el fogom érni, hogy "gyakorlatilag hangtalan" legyen a gép komolyabb teljesítmény leadásakor is. 😀
0
0
0
0
Kelori avatar
@tivike: Miért nem fixálod le a ventik fordulatszámát ha zavar a zajszintingadozás?
0
0
0
0
tivike avatar
@Kelori: Mert akkor meg a hőmérséklet emelkedhet. Így most 50 fok maximum huzamosabb játék alatt. Ha lefixálnám akár 70 is lehetne talán. Bár nem tudom. Talán majd kipróbálom.
0
0
0
0
deadly_cross avatar
@tivike: 70 fok is nagyon jo szoval nem gond ha lenebb veszed 😃
0
0
0
0
tivike avatar
@deadly_cross: Jó az avatarod! 😀 Nagyon jó?? Mi a nem jó?
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@tivike: Hogy a prescott Celeron D-k anno fel tudtak forrni gyári hűtővel, levett oldallal is 100°C-ra és leálltak. Na az a nagyon nem jó
0
0
0
0
deadly_cross avatar
@tivike: hat a nemjo az amikor mar 90-100 kozott van terheles alatt 😜 nemkell levenni a feszkot rola majd o eldonti,hogy mi jo neki 😀 nemlesz baja 😀
Videokartya hat az mar mas deha jol szellozo a haz meg azt is erdemes azert evente ujrapasztazni meg kiporolni 😀 de GPU nal meg a 90C is okes ha stabil es nem megy fenebb 😃
0
0
0
0
Kelori avatar
@tivike: 70 fok még nem veszélyes. Megpróbálhatod az alulfeszelést is ha még nem tetted. A jobb darabok elég nagy negatív offsettel is stabilak tudnak maradni gyári órajelek megtartása mellett, a hőmérséklet és vele a fogyasztás meg drasztikusan megzuhan.
0
0
0
0
tivike avatar
@Kelori: Ez is egy érdekes megoldás. Mondjuk szerintem megszolgálna a 3600 alulfeszelve is. (Minimálisan alulfeszelve persze. 😀 )
A videokártyára nincs tippetek?
0
0
0
0
Kelori avatar
@tivike: Ha ennyire fontos a csend akkor a legjobb megoldás tényleg a custom water loop, fixált pumpa és venti sebességekkel, de amíg ez nem áll rendelkezésre addig megpróbálhatsz készíteni MSI afterburnerrel egy egyedi venti profilt a VGA-nak ahol apró lépésenként követed a ventikkel a hőmérsékletet, és az alacsonyabb fordulatszámot részesíted előnyben az alacsony hőmérséklet helyett, csak túl magasra ne engedd. Mindenki mást mond hogy mi a maximum ami hosszútávon még elfogadható, én 80-85 foknál szoktam megszabni a felső határt.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@tivike: Fizika törvényei miatt ilyen a hőfok. . Kisebb chip=kisebb felület=kisebb hőleadási felület=kevesebb hőátvitel. Semmi gond nincs vele ez a fizika azt pedig nem lehet átverni.
0
0
0
0
tivike avatar
@Andor1997: Nagyon nem is átverni szeretném, hanem erővel elnyomni. Dupla radiátorral. Stb... Valahogy úgyis megoldom csendesen. 😀
0
0
0
0
no avatar
@tivike: Én a 3600-nál -0,2V -re állítottam az offset voltage részt. Bár Cinebench alatt kb - 25% teljesítményt jelent, de játékok alatt nem számít mert úgy is a GPU a szűk keresztmetszet.
Végülis csináltam a 3600-ból egy 2600X-et ami 40 wattot fogyaszt.
A CPU hűtő és a 2 házhűtő is Be Quiet-ből a halkabb fajta, és ha nem játszom 300rpm körül mennek! Úgy állítóttam be, hogy 60C CPU hőmérséklettől felmehetne maxra az összes ventillátor, de játék alatt is 1000Rpm alatt maradnak, az MSI 1660 Super félpasszív, de még húzva sincs hangja. A tápom pedig 9,4dB körül zajong. Így ha nem játszom 10dB alatt megy a gép.
0
0
0
0
tivike avatar
@malna7: Nekem hangos a gaming x 3 ventis sajnos.
0
0
0
0
no avatar
@tivike: Pedig tesztek szerint a leghalkabb hűtök közé tartozik.
Viszont a Tied 90W-al többet eszik és + 1 ventillátor.
Még mindig minden ventillátorod kifelé fúj?
Gondolom a CPU venti légáramlata is hiányzik a kártya fölül.
Nálam néha még játék alatt is passzívban akar menni a kártya, mer nem éri el a 60C-t.
Mondjuk én régebbi játékokkal játszom, talán a Tomb Raiderek és a Wolfensteinek a legnagyobb gépigényű játékok amiket futtatok rajta.
0
0
0
0
tivike avatar
@malna7: Nem, már megfordítottam a légáramlást azóta. Amikor a kép készűlt még felülről tolta be egy 20 centis ventilátor a levegőt. Nem volt az igazi úgy a cpu hűtése. Így viszont zavar a gondolat, hogy a vga felé a radiátoron átfújt meleg levegő áramlik. Arra gondoltam, hogy a videokártya alá tennék még 2 db 12 centis ventilátort ~400 fordulattal, ami direktben még ráfújja a levegőt. Illetve a kártya magasságáig megtörném a radiátor felől jövő áramlatot. A ház méretei miatt kivitelezhető. Szerinted jó lehet így?
0
0
0
0
no avatar
@tivike: Játék alatt fogd meg a packplat-et, forró lesz. A VGA jól ráküldi a hőt a blacklate-re így a VGA "fölé" kerül a meleg levegő. Ezt kéne elszállítania onnan mondjuk egy CPU léghűtésnek.
Vagy belső légáramlatnak.
Annó a felsőtápok miatt volt, hogy elől be hátul ki a levegő.
Plusz alkatrészek beszerzése/beszerelése előtt én a meglévőkkel próbálnám ki, mondjuk hátul be elöl ki a levegő.
Vagy fent nagyon ki.
A GPU-d alá felesleges +venti, mert nem oda kerül a meleg a kártáyról.
Amúgy nem értem minek kell egy 65W TDP-s CPU-ra víz? Azoknak több mint 20dB a punpa zajuk. Az AMD maximum az intel tipikus TDP-t ad meg.
Hacsak nem akarod nagyon húzni.
Amiért még felpöröghet, néhány alaplap a CPU 1,4V offset voltage igényét random 1,5V-ra állítja.
0
0
0
0
tivike avatar
@malna7: Éppen azért raktam vízhűtést a 65w cpu-ra, hogy lejjebb vehessem a fordulatát mindennek. Hidd el, halktalan a vízpumpa. 800-900 között mozog csak. Pedig 2000 lenne a max. A ventikkel sincs gond. Igazából a CPU hűtését így megtudtam "hangtalanra oldani". A "hátul be-elöl ki" rosszabb volt. Max annyit tudok még megtenni, hogy fentre visszateszem a 200mm-s ventit, de ezúttal nem be, hanem kifelé fújatok vele. Ha úgy van ahogy mondod, az talán segíthet.
0
0
0
0
no avatar
@tivike: A meleg levegő felfele száll.
Nekem rendkivül éles a hallásom 10dB felett már zavar a monoton zaj. Erdőben élek.
Ha kiszámolod, hogy mondjuk kéne óránként 60m3 légmozgás a gépben az 16 liter/s ha csak felfele száldogál a meleg úgy nem lesz meg. Vagy nagyon meleg kell hozzá.
Ezért jó a GPU felett egy nagy és nagy felületű fém borda amiben légáramlat van.
A Te kártyád is dupla backplates? A nyák mindkét oldalán van? Ezért tudja hatékonyan a hőt a kártya fölé kivinni ahonnan csak felfele mehet tovább.
Írtad a fel-fel pörgő CPU hűtést.
A ryzenek gyors fogyasztás váltásához kell a legújabb bios és a legújabb windows frissítés mert még finomhangolják. Illetve van rá valami manual windows beállítás is.
0
0
0
0
zelcsi avatar
@tivike: ez elég fura mert nálam nincs hangja!
0
0
0
0
no avatar
@tivike: Nekem van egy ismerősöm aki 3600-at használ, egy marha igénytelenül összerakott setup-ban gyári hűtővel, nem volt problémája ilyennel.

De egyébként hallottam erről, manuálisan belőtt ventivel lazán orvosolható, mivel csak spikeokról beszélünk.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Viktorinho: Spoiler!
Hát hogyne. Pont mint a videokártyák terén, nem? Az Intel a 3nm - rel fog legközelebb előrukkolni, és megint RIP AMD. A 7nm - rel tudták úgy-ahogy megközelíteni az Intelt, jó sokáig tartott.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Ezeket a hülyeségeket melyik Intel-es szektából szedted elő már megint?
0
0
0
0
enslaved avatar
@LordSzalko: Ez nem hülyeség, tervben van az Intelnél, max. nem jövőre még, előtte lesz még egy 5nm is. Amikor ilyeneket látok, hogy RIP INTEL, el tud szaladni velem a ló kicsit.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@enslaved: jó, hát persze butaság, de egyrészt vannak fanboyok, másrészt meg tény, hogy az intel leszarja a desktop piacot. Nem ott van a nagy pénz. Ha kedvük lesz, majd visszajönnek valami kompetitív termékkel. De Te se írtál sokkal reálisabbat ezzel a 3nm-el mint aki RIP Intelezik, azért azt valljuk be.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Lesz 3nm, csak még nem mostanában😀
[LINK]
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@enslaved: Jó, hát ezek csak nagyon távoli jövőre vetített tervek. Egyelőre ott tartunk, hogy adjon már ki az intel valami 10nm-es vagy 7nm-es terméket, ami legyen jó (50% IPC növekedés pletykából fele legyen igaz). Bár igazából, ahogy a Ryzen 7nm es gyártási folyamata maturálódik, a Zen3 meg 5nm en készül a legújabb pletykák szerint, a 10nm-es Intel se hoz nagyon lázba. Nagyon mélyen nem értek az elektronikához, de szerintem egy megtervezett architektúrát nem lehet csak úgy akárhány nanométerre portolni. Eggyel feljebb vag lejjebb még oké, de az is elég nagy plusz meló és nem biztos hogy tökéletesen hozza az elvártakat. Így tuti végigjárjuk a gyártási technológiákat a 3 nm-ig, nem lesz "ugrás", különben az adott architektúrát amit emiatt kihagynak dobhatnák a kukába. Egy ilyen pedig több év munka eredménye és tudja az ég hány millió dollár van belefektetve. Valami profitot ki kell hozni belőle. Max lefizetik a partnereket, ha az AMD nagyon elhúzna. Eddig is ezt csinálták, és nagyon szépen megélnek, pedig az AMD termékei már minden fronton sokkal jobbak, kivéve a PC gaminget, meg az Adobe alkalmazások használatát.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Pont ez az, a PC gaming, ami a felhasználók zömét érdekli. Itt nem tud az AMD az Intel elé kerülni, bárhogyan erőlködik. Az Intel 14nm, az AMD meg 7nm, mégsem gyorsabb valamiért, ami kicsit fura. Az sem a legjobb hőátadás szempontjából, hogy a 3600 - ig két csip van a procin, az X - től van csak egy, illetve a felsőbb kategóriás modelleknél. Mindegy ki mit mond, én maradok az Intelnél, ahogyan még sokan mások is, pont ahogyan a zöld kártyáknál.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@enslaved: Egy baja van az AMD nek játékok alatt, a cache elérés késleltetése különböző CCX-ek között. 2 db 4 magos chipletből áll egy 8 magos CCD, ez a felépítése a 6 és 8 magos prociknak, csak a 6 magoson le van tiltva 1-1 mag mindkét CCX-en. Az, hogy X vagy nem X csak a 4 magos R3 asoknál számít ebből a szempontból, hogy 1X4 mag van, vagy 2X2. Zen3 ban ezt fogják javítani, nem 2X4 lesz, hanem 1X8 mag egyesített cache-el. Akkor ugrik majd igazán a játékos teljesítmény. Nagyonjó eséllyel az Intel fölé. Bár Téged ez úgysem érint, csak funfactként írtam. Neked GPU kell 4k-ra, az a szűk keresztmetszet, CPU váltást már most sem lehet megérezni, mert bottleneckel a 2080 Ti. 9700K körül bármi ugyanolyan jó 4K ra, legyen az Intel vagy AMD.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Mesterlovesz: Várom is a 3080 Ti - t.
0
0
0
0
Neuralink_2022 avatar
@enslaved: Télen biztos jó 😃
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@enslaved: Nem lesz RIP AMD és nem lesz RIP Intel... az, hogy egyszer az egyik jobb egyszer a másik nem jelenti azt, hogy lehúzzák a rolót. Főleg az Intel nem, van ott pénz dögivel.
Egyébként biztos, hogy nem a 3nm-el fog legközelebb előrukkolni. : DD A jelenlegi helyzetükben pláne nem. 2021-re van nekik tervben a 10nm. Tudomásom szerint. 😀 Nem csak a mostani 7nm-es Zen2 volt sikeres AMD részéről, hanem már a Zen+ is szép eredményeket produkált. A Zen 2-vel pedig nem csak "úgy ahogy" tudták megközelíteni a kékeket, hanem sok helyen le is hagyták azokat (nem játékokra gondolok itt első sorban, bár ott is lehet ilyen példát találni). Az olló pedig úgy tűnik, csak nőni fog.
0
0
0
0
gaborw avatar
@enslaved: 3nm Intel? Melyik bolygón élsz? 😂
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@gaborw: 2025-től Intel 3nm, a hivatalos roadmap szerint. De nem azzal fognak legközelebb előrukkolni ahogy a kolléga írta. Csak közben az AMD se fog leállni...
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@kolbaszkarika: 5 év az informatikában szinte beláthatatlan távlat, addigra lehet már kvantumprocesszorok lesznek. Szóval arról bármilyen vitát nyitni, hogy melyik cég mit csinál majd akkor, felesleges. Én most azt a pletykát hallottam, hogy a következő generációs Intel CPUk 50% os IPC növekedést hoznak. Ez a Tiger lake lesz vagy tökömtudjamilyen lake, fene se tudja már ezeket követni. Ezek lesznek a 10 nm-es termékek. Aztán, hogy ebből mi igaz, majd meglátjuk, az 50% az biztos hülyeség, már marketing szempontból is.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: Igen, előtte lesz még 5nm is, csak a RIP INTEL kissé felhúzott.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: Ha olyan könnyen lenne RIP, már nem lenne AMD. Ez a szegmens mindig erről szólt, a váltakozó erőviszonyokról. Most AMD, holnap Intel, aztán újra az egész. Ez egy loop, emiatt fejlődik az emberiség.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: A lényeg, hogy legyen továbbra is verseny, jöjjenek a jobbnál jobb procik, a játékokat meg dobják ki félkészen, amik semmin nem futnak majd normálisan úgyse😆
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@kolbaszkarika: Igen ez így van, csak itt néha azzal van baj, hogy megjelenik az ügyeletes hadvezér és kigenerálja a háborút. Aztán mennek a köpködő kommentek. Tudom tovább kéne görgetni másik cikkre, de a kedves háború kirobbantónak miért nem megy?
0
0
0
0
no avatar
@Scorn Face:
de a kedves háború kirobbantónak miért nem megy?

Mert neki ez a célja 😶 Aztán van aki elmegy mellette, van aki nem.
0
0
0
0
enslaved avatar
@LordSzalko: Aki ezt a háborút kirobbantotta nem volt itt azóta. RIP.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@enslaved: Rám gondolsz? 😃 Nem szidom én sem az intel-t sem az amd-t. De manapság az vesz intel-t aki megteheti,mindenki másnak ott az olcsóbb amd. Bár néha 10 fps különbség nem ér meg harmadannyi árat.Legalábbis nekem nem érné meg. Bánom is,hogy anno miért nem vártam még pár hónapot az amd-re inkább. Bár amikor a mostani procimat vettem még talán hírben sem volt a ryzen,így azért lett ez ami van. Fejleszthetném a konfigot igaz,vehetnlk 7700k-t majd 300 euróért használtan(mert ugye drága inteléknél vegyél generációként új lapot is),de nem veszek,akkor inkább majd r5 3600-at,vagy következő genes ryzent.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Viktorinho: Akkor már inkább 3600x - et.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@enslaved: Felesleges ha már a 3600-at is fellehet húzni az x szintjére. Na meg nekem bőven elég lenne a sima is,de a mostani helyzetre való tekintettem (korona) nem nagyon költekezhetek számítástechnika terén. De nem is bánom,legalább "kivárom" az új szériát,addigra talán megnyitják végre a határokat és elmehet dolgozni az ember.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@Scorn Face: Passzolom. IRL frusztrációra tippelek.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@enslaved: Uhh ez a 3nm nagyon megnevettetett. 2021-ben még asztali vonalra a rocket lake jön, amiben a Tiger Lake- ben (10nm+) lévő Willow Cove magokat gyártják "visszafelé" 14nm+++++-ra. Még 7 nm sem jött. Desktop vonalra 2023 nyár. RIP Intel akkor lesz, ha a mostani willow cove utan a golden cove (Alder Lake) magok nem hozzák a várt teljesitmenyt. Az alder lake procik (12th gen) 50% IPC-t igernek a SklyLakera. Ami soknak tűnik, de a Skylake addigra 8 eves lesz szval kb akkora előrelépés mint Core 2 Quad-ról a Haswell. A 14 nm es a 7 nm példád nem helyes. Mád az architektúra es az Intel gyartas technológiája elegge fejlett. Ami ironikusan pont most negativ hatással van, hiszen a 10nm waffereiket a TSMC 7nm-él is jobbra akartáj csinálni. Es lehet hogy teljesitmenyben nem estek akkorát, de eladasooban igen. Es nekik ez a fiaskó most egy erős konkurenciát adott. Vannak terveik, de az Alder Lake-ig nem nyerik sztem vissza a pociziojukat, főleg nem szerver fronton. 36 magos Ice Lake szerver procik 😆 nem tudom mit akarnak.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@Viktorinho: Ahhoz képest, hogy mindenki mennyire temeti őket én egész jól elvagyok vele. Nem érezném, hogy bármiféle hátrányom lenne a 7nm-es, 15-ezres lap biosfrissítéssel is elég, gyári hűtőt is csomagolnak hozzá AMD-vel szemben. 😀
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Viktorinho: Ugyan már RIP... vicc az egész. (Megy a szekta háború megint)
100%-ban meg vagyok vele elégedve.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Scorn Face: Szintén...egy páran lehülyéztek hogy miért nem vettem ryzent habozás nélkül mert ennyivel meg annyival erősebb az i5-ösnél amit választottam.
El lehet képzelni mennyire zavaró a teszteken lemért erőkülönbség, film/sorozat nézés meg böngészés és paint-es memeszerkesztés közben nagyon kiütközik...ja nem😃
Mikor 1-2 hetente játszok, akkor pedig több fps-t sajtol ki a játékokból, mint az adott ársávban lévő ryzen.
Elhiszem hogy aki dolgozik, annak már jobban fekszik egy amd-s gép, de egy átlagembernek másak az igényei, és a fanboyok ezt nem képesek megérteni, hogy a másiknak nem ugyan arra van szüksége, mint nekik.

"Azért mert a wc kefe 200ft-tal olcsóbb mint a fogkefe, attól még nem szeretnék azzal fogat mosni"
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Viktorinho: Munkában talán de gamingben soha.
0
0
0
0
no avatar
@TRACERHD: Gamingben ugyan úgy van rá példa.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: A legerősebb processzor gaming-re még mindig Intel ha van rá példa ha nincs. De ez nem jelent semmit.
0
0
0
0
no avatar
@bassus16: Cím függő. De valóban nem jelent semmit, mert elenyésző a különbség 😊
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: Igazad van. Cím függő, hogy 30 vagy 50 fps, de szinte lényegtelen is. 😀
0
0
0
0
no avatar
@bassus16: Valami proof-ot hozzá csaphattál volna mert így marhára légből kapott a dolog 😶
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: Ha nagyon érdekel nézz utána a GamerNexus csatornán vagy a Linus Tech Tips-en. De minek nézegetnéd úgy sem szeretnél Intelt venni nem?..
0
0
0
0
no avatar
@bassus16: A diás tesztek sosem tudtak meghatni, ellenben a "real-time"-ra sokkal inkább alapozok mert több mindent elárulnak. Aki high-end Ryzen-el játszik az megoldja magának az fps különbséget SMTO-al legtöbb esetben, ha zavarja.

Mindig megnézem a videókat mert érdekelnek, jelenleg valóban nem vennék Intel-t mert számomra nem versenyképes, ha munka szempontjából megint top-on lesz akkor valszeg vissza térek rá, de addig minek hátráltatnám magam 😶
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: Azért Linus és a Gamer Nexus nem akárki. Nekik lehet hinni.
Az meg, hogy te mire veszel processzort a te dolgod én csak azt mondtam a legerösebb gaming processzor Intel...
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@bassus16: Linus-nak lehet hinni az fix,viszont amikor minden gépét kicserélte AMD-re és elmondta ,hogy milyen király ,majd néhány hete visszanyalt az Intelnek ,hogy mivel fizetnek neki ezért még mindig "szereti őket" így azért volt egy fals érzésem.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@Andor1997: Viszont valótlant nem állított sohasem. A tesztek valósak voltak mind AMD mind pedig Intel részről.
0
0
0
0
no avatar
@Andor1997: A nagyobb tech csatornákat kilóra veszik a cégek mert komoly reklám felület, szóval bármennyire is bírom a fejüket nem támaszkodok a mondandójukra legalábbis termék review-nál semmiképp. A függetlenebb, több forrásból össze gyűjtött tesztek többet nyomnak a latba na meg a saját exp.és az ott szereplő számok sokkal inkább állnak közel a valósághoz.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@LordSzalko: Világéletemben Intel-t használtam nem fogok váltani soha.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@TRACERHD: Kedvenc szavam a "soha". Full ignor minden másra,csak egy akár hogy is legyen.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Andor1997: Hát nem? De.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@TRACERHD: Szó-szó én nem tudnék úgy semmit sem venni,hogy előtte nem járok utána semminek ,csak fixen ragaszkodok egyhez,mert ha egyszer jó máskor is,főleg nem tech kérdéseben,nem véletlen vannak tesztek a tájékozódás érdekében. De ha így látod akkor legyen így! Spoiler!
Kedvenc számnak mehetne a :Kék a színe ,arcom csupa derű ,nálam több az FPS ez olyan mese szerű....😆
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Andor1997: Így is lesz.
0
0
0
0
no avatar
@Andor1997: Nekik nem lehet újat mutatni, csak egy fog létezni. Ezért is játszotta az Intel évekig a lényegében egy helyben toporgást, látta hogy sok a suta ergo ez money.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: Gyözd meg róla, hogy amire neki kell a gép arra jobban járna ha AMD-t venne. Ilyen egyszerű.
0
0
0
0
no avatar
@bassus16: Barátkozz meg a soha szó fogalmával pls 😊
0
0
0
0
bassus16 avatar
@LordSzalko: S*arnak még egy pofon...
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció