Állítólag az AMD 7 nm-es Navi GPU-i felülmúlták az elvárásokat

Szerző: xoki | 2018. October 24. | hír | 46 hozzászólás

Hamarosan megismerhetjük az AMD 7 nm-es architektúráját, de a következő generációs CPU-k és GPU-k csak 2019 januárjában, a CES rendezvényen debütálnak majd.

Több forrás is megerősítette, hogy az AMD laboratóriumában már van működő 7 nm-es Navi kártya, amelyek sokkal jobban teljesítenek, mint ahogy azt várták. Természetesen ezek még korai példányok, és még rengeteg munka vár rájuk, mielőtt piacra dobhatják az új kártyákat.

A Fudzilla több forrása is alátámasztja a hírt, mely szerint ezek a tesztpéldányok felülmúlták az elvárásokat. Sajnos nem tértek ki a részletekre, ezért nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen téren nyújtanak a vártnál sokkal jobb teljesítményt. Annyi biztos, hogy nem árasztottak el bennünket információval, ellenben kiderült még az is, hogy az AMD a középkategóriát vette célba ezekkel a kártyákkal, vagyis a Polaris utódja lesz, és nem az új Vega kártyáké. A pletykák szerint egy GTX 1080 szintű modellről van szó, amelyet mindössze 250 dollárért adnak majd. Természetesen nincs kizárva annak a lehetősége sem, hogy high-end Navi kártyák is megjelennek majd, de erre 2020 előtt valószínűleg nem fog sor kerülni.

Hozzászólások: 46
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
áldom az eget hogy nem vagyok gamer 😃
a 9800 GTX+-om még mindig elég nekem
0
0
0
0
💬 1
bukta2 avatar
@Bilizel: Meg tudlak érteni! 😃
0
0
0
0
szulha avatar
Májnkráft elmegy vele 720p-ben? 😲😲😲😲
0
0
0
0
xCube avatar
@rambustibi78: Flame on. Másra ez nem jó.
0
0
0
0
vyne avatar
@xCube: Hagyd ra, Tibor mindig ezt nyomja, altalaban megveszi a legdragabb amd-t es utana rakosgatja ki a benchmarkjait meg a fentihez hasonlo kepeit mindenhova. 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
@vyne: De kemény kép, szakadok rajta 😃 Legalább visz egy kis életet az oldalra 😆
"őrület határán" 😆
0
0
0
0
carl18x avatar
@rambustibi78: Már át is küldöm újdonsült AMD Tulajdonos barátomnak 😃
0
0
0
0
enslaved avatar
@rambustibi78: Poénnak jó, csak sajnos az AMD állandóan kizárólag magát múlja felül, ami nem túl nehéz feladat😉
0
0
0
0
enslaved avatar
@vyne: Amikor megvettem legutóbb a 8700K - t kérdeztem a fiúkat az üzletben hogy mi lenne ha Ryzen 2700X - et vennék. Azt mondták nyugodtan ha folyamatosan szívni akarok majd😆
0
0
0
0
xheynor avatar
@enslaved: 😂 persze nem mindegy hogy 110 vagy pedig 140 ezret hagysz ott a boltban.
0
0
0
0
enslaved avatar
@xheynor: Akinek nem mindegy az vesz Ryzent, mások meg maradnak az Intelnél😀
0
0
0
0
bukta2 avatar
@enslaved: Ezt reggelig lehetne vitatni....egy átlag gamernek akkor is egy ryzen 2600 a leg ideálisabb proci jelenleg full hd ra ár/érték arány miatt, mondom ezt úgy hogy megvagyok elégedve nagyon a kis intelemmel.
0
0
0
0
enslaved avatar
@bukta2: Sok gond van a Ryzenekkel, csak erről nem tud mindenki, vagy nem is gondolják azt a tulajdonosaik hogy mondjuk néhol éppen azért jönnek az fps droppok. Lehet ezekről olvasni eleget. A te kis procid sajnos már most is kevés szerintem olykor, de a későbbiekben még inkább az lesz, gondolkodj el majd a cserén.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@enslaved: nem kell ezen gondolkodni, már el van döntve a pénz is megvan rá már rég csak várok a megfelelő procira, és úgy hallottam ezek a Ryzenek nagyon jók lesznek,ezért várom őket, vehetnék én RTX 2080Ti-t is egy i9 9900k val... de minek, mivel csak Full HD-n játszok azt is keveset, így tök felesleges, elég lesz ide nekem egy ennél jobb CPU ami már kihajtja rendesen a VGA-m és el is leszek vele egy darabig, de viszont pénzt szórni meg megfontolatlanul dönteni meg nem akarok.
0
0
0
0
enslaved avatar
@bukta2: Ryzenek terén nem az lesz a gond hogy nem lesz elég fps - ed, hanem hogy majd kapod az érdekes droppokat amiről írtam. Kérdezz csak meg igazi számítógépes gurukat, ne pedig innen tájékozódj. Ez persze csak egy jó tanács, a döntés a tiéd. A 2080 Ti nekem is azért kell majd mert ugye 4K - ban akarom hajtani, de a sok hibás kártya miatt most inkább kivárok.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@enslaved: 1 dologtól tartok, hogy pl közeledik a fekete péntek meg a karácsony és lesznek pl leértékelések Processzor tájon és én meg nem veszek most semmit hanem megvárom az új ryzeneket és nem hozzák a várt elvárásokat és én meg nem vettem semmit fekete pénteken meg karinál sem. 😃
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Nagyot kell hogy szóljon ilyen eladások és részvény árfolyam mellett: [LINK]
0
0
0
0
carl18x avatar
Az sose baj ha jobb, a kérdés mikor jelenik meg. Ráadásul a Navi lesz a Play station 5 cél hardverre, szóval nem csoda erősre szerették volna legyártani 😃
0
0
0
0
bukta2 avatar
Én a processzorjaikat várom jobban. 😉 egyre beruházok az tuti... sajna a kékek elvannak szálva nem kicsit... de ha értelmes áron adják akkor még egy vga csere sem kizárt majd
0
0
0
0
💬 14
Mesterlovesz avatar
@bukta2: Szerintem először CPUt cserélj, B450 Mobo (vagy 550 ha lesz új generációs az új szériához) 25k körül tök ***ák kaphatóak. + egy R5 ös ryzen (3600?) 60-80k, szóval egy 100asból kijön kb (ha hasonló árazása lesz a 3. szériának mint a mostaninak). Az elég sokat dobna a gépeden, mert a kártya az nem rossz benne, azt nem kell cserélned, ha nem akarsz fullHD felett játszani. Viszont az a gagyi pentium az nagyon kevéske már, amellé max 1050 Ti-t érdemes rakni. Aztán ha később upgradelni akarsz GPUt is akk már annak se lesz akadálya.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@Mesterlovesz: Igen, ez a terv, hogy megvárom az új Ryzen-t és jöhet a 3600X egy X570 es deszkával és egy 16gb 3200 as rammal és akkor el leszek egy darabig. A jó kis pentium meg megmarad a deszkával meg a ramokkal együtt,mert lehet megépítem másodlagos pc nek. (Ilyen netezősnek)
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@bukta2: Ha minden jól megy és tudnék váltani, lehet nekem is Zen2 lesz. Igazából csak azt várom, hogy egy szálas teljesítményben is érjék el ( vagy szárnyalják túl ) az Intelt. Akkor talán játékra, egy szálas feladatokra és munkára is Ryzen lenne a nyerő. Én is jobban várom most a procikat. 😀 S a fentiekre elvileg még van is esély.
0
0
0
0
no avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Olyan sajnos nem fog történni.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@rhPhoto: Biztos? 😀 Majd mindenképp meglátjuk. Ez mindenesetre bizakodásra ad okot:
[LINK]
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Jezusom! ugy csinaltok mintha 30% lenne a differencia jatekokban. 9900K 12% gyorsabb 1080 Ti feletti VGA-val 1080p-ben a 2700X-nel. Melyikotoket fenyegeti az a veszely hogy 1080pre vesztek 1080 Ti/2080/2080 Ti kártyát? Megjegyzem hogy 1440p-n már alig 7% kb a difi ami 2-6 fps 😃 4Kban ennyi sincs. A Ryzen 3xxx szeria is remek lesz es fog hozni 5% IPC-t szvsz, de mivel magasabb orajelen fog porogni igy meg jobb lehet.
0
0
0
0
FoLey avatar
@Quadgame94: Intelnek csak az a előnye hogy magasabb órajelen megy ennyi,de ha hasonló órajelen futna mint a Ryzen akkor nem lenne 12% előnye se.
Tessék forrasztásban sem villógnak [LINK]
0
0
0
0
bukta2 avatar
@FoLey: Ha igazak a pletykák akkor elég durva órajelen fognak ketyegni az úk Ryzen ek.
Minden esetre egy olyan ismerős akinek hiszek is mert otthon van a témában mondta hogy várjam meg a ryzeneket mert nagyon jók lesznek,ezért megvárom és be is ruházok majd egyre az 100% már rég akarok procit cserélni a lovetta is félre van már rá rakva (intelt is vehetnék,de nagyon elszáltak az árakkal így inkább AMD be ölöm a pénzt) tehát február/márciusba jön a ryzen a masinába az biztos. Vagy még talán azt tudom elképzelni hogy mégsem dobbant akkorát az AMD mint a pletykák mondogatják és az intel árak valami miatt lemennek mint zsuzsinéni a pincébe (amit kétlek) és intel lesz. 😀 de amiért az intel ilyen kapzsi lett így inkább AMD felé hajlok! Meghát 7nm az 7nm... 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@bukta2: Egyik gyártót sem kell félteni. Mindkettőnek voltak túlkapásai szép számmal. Bulldozer után illő is volt valami versenyképesebbet mutatni, mintahogy a Conroe előtt is voltak érdekes esetek a másik oldalon.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@SuperPuma: Nem, nem kell csak az intel a 10-15% os előnyével ami 4k ban már csak kb 2-5% brutális felárat kér érte amit nem ér meg. Nem is értem ezt az üzletpolitikát... nagyon sok kék fan áttért AMD re úgy hogy eddig oda sem szagoltak az AMD hez. És ez a drágulásnak és az alacsony különbségnek tudható be,oké az elvakultak eddig is megvették és ezután is megveszik az intelt de aki kicsit is gondolkodik az AMD -t vesz (mondom úgy hogy intel nekem most bevált nagyon a kis G4560 al. Csak lassan már kevéske 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@bukta2: Globális piacon valószínű sok az idióta fogy mint a cukor
Spoiler!
Majd ha nem fogy a portéka, lemennek az árak...és/vagy szoftveresen elkezdik butítani a régi hardvereket
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@bukta2:


Itt elég jól el van magyarázva szerintem az árazási stratégiájuk. Van egy csomó program/rendszer ami Intel párti, és az azokat használó felhasználók megveszik így is. Mivel gyártási nehézségek miatt szűkös a kapacitásuk, azt a "keveset" amit gyártanak jobban megéri nekik eladni drágán, mint hogy olcsóbban adják és folyasmatosan out of stock legyen mindenhol. Így maximális a profit.
0
0
0
0
FoLey avatar
@bukta2: Ideje is lenne egy kis órajel növekedéshez. A mostani Ryzenek sem rosszak,nekem is az van és megvagyok vele elégedve csak egy combosabb vga kell alá pl. RX580 8GB-ot akarok.
Várd meg a márciust és majd akkor döntsd el hogy melyiket akarod megvenni.

Hogy ne csak bullshit dumát nyomjak itt egy játék,Resident Evil 7 40% cpu nagyobb cpu használat sem volt. Nem játék betöltés után kaptam le a ss-t.
https://logout.hu/dl/upc/2018-10/299138_re7_2018_10_24_10_56_49_208.jpg

HakuDragon +1
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Quadgame94: Vannak azért pletykák 13%-os IPC növekedésről is. Többek között ezért is vagyok bizakodó.
[LINK]
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
Kíváncsi vagyok. Ha más nem nyomja le az árakat, mert az NV nagyon el van szállva.
Szerk.: PH-ra linkeltem a forrást, de azt mondják kacsa.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Sokat várok a Navitól, mivel minden ad9tt az AMDnek hogy gyors kártyát készítsenek. 7 nm-en egy 3072SP/192TMU/64ROP mondjuk 1.8 GHz GPU órajellel és 14 Gbps GDDR6 memóriával simán hozna egy Vega 56 szintet kb 200 mm2 méret és 170W TDP mellett. Amit várok az egy olcsóbb 1535SP változat. Nekem bő en elég lenne az is. RTX 2080 Ti-al nem tudom akarnak e egyáltalán harcolni. 5120SP mondjuk hozna jókora teljesítményt. Meglátjuk mindenesetre!
0
0
0
0
odinx avatar
Gyerünk srácok, csak dolgozzatok rajta. Inkább ne siessenek vele, de jó kártya legyen.😀
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Ha csak a fele igaz ennek, már instant buy. Csak kapni lehessen.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Szurkolok nekik,jó lenne egy kis verseny.Nvidiánál eléggé felemásra sikeredett az új széria.DX12-be elég sokat újítottak,örvendetes, viszont evvel az RTX baromsággal(2070 mi az istennek RT-mag,720p 60FPS-el fogok játszani egy 160-220 ezres kártyán???), megfeketeti még a 2080TI- is,és semmit nem ad hozzá a játék élményhez.Fények-árnyékok Ray Tracing nélkűl is áll leejtősek a mai játékokba,ez egy leheletnyit dob rajta,de olyan teljesítmény csökkenés árán, egyszerűen életszerűt-len hogy 2080TI-al abba a néhány játékba FullHD 60 képkockával fog bárki is játszani. Teljesítménybe se azt kaptuk amit vártunk,és árazás is borzalmas.Ha kifogynak a raktárból a Pascalok és Nvidia elkezd árat csökkenteni,akkor is kétlem hogy a 2070 leesik 1070 árba, most is vagy 10-15K-val nőni fognak az árak a korábbi genhez képest.Pascalnal Maxvallhez képest szép teljesitmény növekedést volt,szóval úgy volt vele az ember egye fene, új széria nem hozta ugyanezt, 70-es kártya 160kiló körül, némileg túlzásnak érzem.
0
0
0
0
💬 4
Mesterlovesz avatar
@Kiki4444: Raytracing lehet jó lesz 2-3 év múlva, egyelőre még annyira fejlődő stádiumban van, hogy felesleges számolni vele. Csak egy dísz az RTX kártyákon, amiért borsos felárat kell fizetni. De legalább fejlesztenek valamit, ez nem rossz dolog, és a kezdeti stádiumban semmi sem kellően kiforrott még. Én úgy várok a navi - zen2 érkezésre mint a messiásra. Mert ami most megy gépépítés terén az egy vicc, 1440p gamer monitor + hozzá illő GPU 400k ft, meg nem ártana mondjuk a 8 giga ramot is bővítenem. Kiadnék majdnem félmilliót, úgy hogy gépem van, ez csak egy upgrade lenne 😃
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Mesterlovesz: RTX hosszú távon is bukás.Játékfejlesztőknek célozható piac kell.Várhatóan 5080TI lesz egy olyan kártya ami már nem fossa össze magát a sugárkövetéstől.Viszont nem lehet egy technológiát olyan kártyára alapozni ami csak a userek pár %-nak van.Hány generáció múlva kapod meg mondjuk a 60-as szériába az 5080TI teljesitményét(arról nem beszélve hogy addigra a 60-as széria is kerülni fog vagy 220rongyba,és a következő generációs konzolokba megint AMD hardver lesz, kérdésessé teszi a piac érdeklődését az NV megoldása iránt)????Ráadásul a 5080TI-nál is simán el tudok képzelni 20%teljesitmény csökkenést Raytracing esetén.20%-ot bármi másra el lehet költeni.Játékokból komplexebb fizika,részletesebb sérülésmodellezés,több animáció, ilyesmik hiányoznak,nem azokon a részleteken kellene rejcolni ami már amúgy is a foto realisztikussal vetekszik. Hasonlítsd már össze a játékok leképzőjét és az interaktálhatóságot. Leképzésre elég közel vagyunk a valósághűhöz, interakció szempontjából viszont elmúlt 8 évbe nem léptünk előre semmit.Épkézláb Particle debris fizikát nem sikerült össze rakni,mai napig eltűnik a particle törmelék 2-3 pattanás után,mert a proci nem tudja tovább számolni a fizikáját.Valóságba hol tűnnek el a töltényhüvelyek,törmelék darabok,vagy a kedvencem nézem a holtestet és a szemem láttára tűnik el a holttestről a lövedéknyom, gazdálkodjunk okosan a rajzolási parancsokkal címszó alatt.Még azt se várja meg az a szerencsétlen engine hogy félrenézzek máshova, addig tüntetné el,nem a szemem láttára csinálja.De ja,csak a Ray Tracing hiányzik a játékokból.Bocs ha kicsit harapósnak tűnök,igazából nem neked szólt ez a kirohanás,sokkal inkább a játékfejlesztőknek.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Kiki4444: Egy új technológia kezdetben sose lesz széleskörben elterjedt, az a kevés % fogja fizetni a fejlesztését, aki megveszi a high end kártyákat, azért 1200$ a referenciaár. Azt, hogy 5 év múlva milyen kártya mennyibe fog kerülni meg milyen konzolban milyen hardware lesz senki se tudja ennyire előre. Fizika, sérülésmodellezés pedig a legjobb tudásom szerint CPU oldali feladat, ott pedig a párhuzamosításban van a jövő, mert az egyszálas teljesítményben már nem várható jelentős növekedés. Azzal viszont abszolut egyetértek, hogy a fejlesztés rossz helyre megy, engem pl baromira nem érdekel, hogy egy fűszál árnyáka közelítő megoldásokkal kirajzolt, vagy pontos fizikai modellezést követően megjelenítetten kerül a képernyőre. Ha az ember kimerevíti a képekett és hosszasan nézegeti egymás mellett a kettőt, akkor oké, van különbség, meg valósághűbb nyilván, de játék közben ez nem túl feltűnő, nem erre koncentrál az ember. Az viszont hogy pl Lara haja átbugol a hátára átvetett íjon, vagy puskán, vagy Geralté a kardján stb. az kiüti az ember szemét 1 másodperc alatt, az ilyen triviális bugokkal miért nem foglalkoznak inkább?
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@Mesterlovesz: Nvidia PhysX?GPU-val számolt fizika.Mafia 2(2010.Augusztus),azóta se láttunk olyan Particle debris fizikát(Metro 2033-ba de az szintén PhysX).Plusz rombolható objektumok nem kerültek be,am a hulló törmelék nagyon jól imitálta a rombolható környezetet.Probléma a videójáték fejlesztés költségének növekedése,ez egy költséghatékony eljárás lenne a rombolható környezet imitálására.Vagy ott a Killing Floor 2-es Fluid PhysX,sérülésmodellezéshez jó eszköz.Nem értem a piac miért nem csinált saját GPU-s fizikai motort.Abba igazad van hogy számítások amire a CPU alkalmas,de láthatóan van egy csomó minden amire alkalmatlan/korlátozott,ellenben a GPU gond nélkül megbirkózik.2010-be le tudtak tenni egy szépen animált particle rendszert az akkor GPU-kkal, és az optimalizálás szempontjából erősen korlátolt Nvidia rendszerrel, saját szisztémával,kötöttségek nélkül hogy nem képesek megcsinálni?RTX ugyanúgy fog járni mint a PhysX, hol van az már.Jó ha évente egy játékba bekerül.Nálam okosabb ember véleménye RTX-ről:
https://www.youtube.com/watch?v=3M0WYjefShY&t=1655s
17:10-től van a lényeg.

CPU-nak van más feladata is a fizika számoláson túl, rajzolási parancsok kiadása(Cigánykereket is hányhatsz, kizárólag CPU tudja ezt a feladatot ellátni).Ha aszt szeretnénk hogy a harcok nyomai ne tűnjenek el 20secen belül,kreatív játékokba pl folyadék/homok, bármilyen anyag fizikát szeretnénk használni, szintén jó lenne ha nem tűnne el, érdemes lenne mindent amit csak lehet levenni a CPU válláról.Vagyunk egy páran(gondolom te is közénk tartozol) akik el tudnának viselni egy MineCraft-hoz hasonló mechanikákon alapuló játékot,valósághű fizikára építve lehetne létrehozni szerkezeteket. GPU elég szépen fejlődik,CPU hiába az egyre több mag, DX12/Vulcan , egy helyben toporgunk.
0
0
0
0
bukta2 avatar
Lehet cserélek majd ha értelmes áron adják
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció