A Steam új funkciója lehetővé teszi a játékok ingyenes kipróbálását

Szerző: xoki | 2020. November 05. | hír | 16 hozzászólás

A Steam már sok éve a digitális PC-s játékok áruházaként üzemel, viszont a különböző tesztelésekre nem igazán adtak lehetőséget a fejlesztőknek a demókon és játékkulcsok osztogatásán felül, amelyet sok esetben ki is használtak a rosszakarók.

A Valve most előállt egy új funkcióval, amelynek köszönhetően sokkal több lehetőséget kapnak a játékosok a különböző játékok tesztelésére. A Steam Playtest lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy felhasználókat invitáljanak a tesztfázisokra jelentkező játékosok közül. Mindezt a játékuk áruházi oldalán tehetik meg, így azt is látni fogják, hogy pontosan hányan érdeklődnek az adott cím iránt.

A Valve szerint ez nem az Early Access bétateszteket váltja majd le, hiszen akár mellette is használható lesz. A korai hozzáférésű játékokkal ellentétben az új funkciót teljesen ingyen használhatják a fejlesztők és a fogyasztók is. A Playtest játékokat nem lehet majd értékelni, a játékidő nem fog kihatni a pénzvisszatérítési időre, illetve a megszerezhető achievementek is zárolva lesznek.

A Playtest funkció állítólag már 2015 óta tervben van, és valószínűleg az Epic Games Store előretörése miatt álltak vele elő éppen most. A fejlesztők ezen az oldalon tudják áttanulmányozni a funkciót, a játékosok pedig a Total War: Elysium oldalán már jelentkezni tudnak a játék ily módon történő kipróbálására.

Total War: Elysium
Total War: Elysium
Total War: Elysium
Megjelenés: TBA
Műfaj: Stratégia, Kártyajáték
Fejlesztő: Creative Assembly
Hozzászólások: 16
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
TyronChannel avatar
Ez a demókra vonatkozik csak igaz?
0
0
0
0
💬 1
susguy avatar
@TyronChannel: Olvasd el a cikket.
0
0
0
0
no avatar
Nem rossz, de túl sok a megválaszolatlan kérdés:
- jelentkezek és ha nem automata a jóváhagyás akkor majd valaki valamikor jóváhagyja - jön róla értesítés? Ha nem jön, hogyan lesz a user oldali kezelése?
- linkelt dokisban:
Now that customers are signing up for your Steam Playtest, you can prepare your content for them. Upload depots and set up builds on the Playtest just like any other game or demo.
- vagyis egy előkészített verzióhoz férünk hozzá, nem a teljeshez? Vagy ezt is a fejlesztő dönti el? Miben más ez mint egy Demo?
- lehet úgy is értelmezni, hogy korlátlan kipróbálás, de lehet úgy is, hogy ingyenesen tesztelsz a fejlesztőnek...míg az előbbi jól hangzik az utóbbi ingyen munkának tűnik.
0
0
0
0
💬 3
susguy avatar
@Palanova:
- jelentkezek és ha nem automata a jóváhagyás akkor majd valaki valamikor jóváhagyja - jön róla értesítés? Ha nem jön, hogyan lesz a user oldali kezelése?
"You’ll receive an email when the developer is ready for more participants."
Amúgy sem hiszem hogy egy olyan nagy was ist das lenne jelezni egy ilyet, de írják is a képen.

- vagyis egy előkészített verzióhoz férünk hozzá, nem a teljeshez? Vagy ezt is a fejlesztő dönti el? Miben más ez mint egy Demo?
A demo általában csak felkerül azt úgy marad, ezzel meg konkrét teszteléseket is lehet végezni, abból is többet. Nem tudom van-e még, de pl ott a Dota 2 playtest verziója, ahol a nagyobb update-eket előre lehetett tesztelni, hogy az esetleges hibákat még a teljes megjelenés előtt el lehessen kapni.

- lehet úgy is értelmezni, hogy korlátlan kipróbálás, de lehet úgy is, hogy ingyenesen tesztelsz a fejlesztőnek...míg az előbbi jól hangzik az utóbbi ingyen munkának tűnik.
Nem úgy hangzik, konkrétan úgy hívják hogy Playtest. Érteném a problémát, de tekintve hogy a közösség túlnyomó (de minimum jelentős) részét nem zavarják az EA játékok, nem értem ez miért baj. Annyit szerintem meg lehet hagyni, hogy bizonyos címeknél elkerülhetetlen tud lenni egy ilyen, mert fizetett playtesterek ide vagy oda, szimplán nem lehet annyi hibát elkapatni velük, mint egy nagyobb játékos bázissal akik között sokan konkrétan szét akarják szedni a játékot. Az már más kérdés hogy a fejlesztők/kiadók tényleges milyen okokból fogják használni.

Esetleg a cím lehet zavaró, a lényeg nem az ingyenes kipróbáláson van, hanem hogy a fejlesztők kaptak egy új eszközt tesztelésre.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Pont a Dota2 és társai esetén (pvp játékok) furcsa ez a patchek, változások előre szabad tesztelése. Ráadásul a fejlesztő határozza meg hányan és/vagy kik vehetnek benne részt (tippre a Yt-streamerek és nagyobb arcok bérletet kapnak ide is...). Vagyis bőven előnyben lesznek a tesztelők a csak az élesen játszó társakkal szemben. Persze ez nem a playtest hibája.

És igen, ez inkább ingyenes tesztelési munka, semmint szórakoztató rész. Ráadásul nem is a teljes/végleges verziót tudod kipróbálni hanem egy fejlesztőit, ami így nem mutat valós képet a megjelenéskori termékkel.

Vagyis továbbra sem a teljes verzió hosszabb kipróbálásának a lehetősége de még csak nem is a demokat helyettesíti ez a funkció. Értelmesebb cím lett volna talán: Testbranch, Dummies for free testing, Testground...

nem értem ez miért baj.
- persze nem baj, mindenki maga dönti el hogy mennyiért végez el bizonyos munkát. És ez nyilván nem kötelező, de biztosan lesz játékos aki örömmel dolgozik ingyen a kedvenc fejlesztőjének, aki jó eséllyel azt sem tudja hogy az az player létezik egyáltalán.

Ezt lehetne továbbfejleszteni is, ahol az adott cím fejlesztője pl Steam pénztárcába tolja a tesztelési munka bérét...más kérdés, hogy ez a fejlesztőnek nem érdeke, ellenben a steam és a player is jól járna, bár ez utóbbi olyan ördögtől való manapság.

Én is nyomom nem egy EA címmel (Subnautica Below Zero, Scrap Mechanic) és érdekes látni ahogy összeáll egy játékká az egész. Igen, fizettem a korai verziós játékért, mert így akartam támogatni annak elkészültét, más kérdés hogy egy második játéknál, mint a Subnautica Below Zero, ez mennyire etikus eljárás, de az más lapra tartozik.

Annak idején a Cryptic hirdetett tesztelési lehetőséget a Star Trek Onlinehoz. Kaliforniában a székházukba bemehettél és tesztelhetted egy zárt rendszerben, a semmiért. Vagy mint a kismillió játék teszi ezt nap mint nap a tesztszerveres megoldásokkal (pl.: world of warships - ok adnak az éles accodra némi jutalmat de max annyi hogy ne érezd magad kihasználva - ellenben nem egy kérdőívet csak tesztelés után tölthetsz ki)
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Pont a Dota2 és társai esetén (pvp játékok) furcsa ez a patchek, változások előre szabad tesztelése. Ráadásul a fejlesztő határozza meg hányan és/vagy kik vehetnek benne részt (tippre a Yt-streamerek és nagyobb arcok bérletet kapnak ide is...). Vagyis bőven előnyben lesznek a tesztelők a csak az élesen játszó társakkal szemben. Persze ez nem a playtest hibája.
Fejlesztőtől függ. Dota 2-nél speciel mindenkinek elérhető, és amúgy sem jelent akkora hátrányt ha lemaradtál róla. PvP játékoknál lehet a legfontosabb, hogy lehetőleg ne utólag, éles meccsekben derüljenek ki az exploitok és balance problémák, ha vannak. Más PvP játékoknál és zárt teszteknél, ha jól tudom, inkább a legjobbak/nagyobb csapatok szoktak lenni előnyben meghívás terén (akik persze addigra valószínűleg már jútúberek és/vagy sztrímerek is mellé), aminek valamennyire van értelme, mivel ők fogják a legjobban kivesézni az újításokat.
0
0
0
0
no avatar
Ez egy hasznos kezdeményezés, fejlesztőnek és vásárlónak egyaránt nagy help. GG
0
0
0
0
susguy avatar
valószínűleg az Epic Games Store előretörése miatt álltak vele elő éppen most
Csak a platform indulása óta fejleszgetik folyamtosan új dolgokkal, de persze, most nyilván csak az EGS miatt csinálnak bármit is 😆
0
0
0
0
💬 6
gigazte avatar
@susguy: Őszintén nem lepődtem meg, hogy egy steames cikkben is meg kell említeni az EGS-t, nem is ez az oldal lenne... 😜
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@gigazte: Más nagyobb magyar tech is megemlítette....én ott olvastam először ezt...talán PC Guru, vagy Gamestar....
0
0
0
0
gigazte avatar
@Andor1997: Ettől függetlenül milyen érdekes, hogy itt az oldalon ami kicsit is rossz fényben tűntetné fel az Epic Storet, vagy Epic Gamest, azok a cikkek nem lettek publikálva. Sőt még felsorolhatnám egyesével, amikor tök átlagos frissítések, mint a keresőmotor, vagy az achievement rendszer miatt lett felkapva az az elmaradott store. 😂 Ha viszont a Steam akar a felhasználók felé nyitni, az nyilván csak is az Epic Store miatt van, ez kicsit se röhejes megállapítás! Ha más oldal is így hozta le, akkor se tartom a dolgot relevánsnak... Az általad említett oldalak a negatívabb cikkeket is lehozták, innen gépigényről másolj be nekem egyet. 😂
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Már hirtelen azt hittem, hogy lesz egy 15 perces free trial 😊
0
0
0
0
💬 1
wgeorge85 avatar
@SuperPuma: Grand Theft Auto 1 demo mekkora szám volt nálunk sulis időben. 😃
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció