A Samsung és az SK Hynix hamarosan leállítja a DDR3 gyártását

Szerző: xoki | 2022. April 05. | hír | 13 hozzászólás

A DRAM legnagyobb gyártói, a Samsung és az SK Hynix a DDR3 memóriagyártás leállítását fontolgatják, amely elsősorban az olyan olcsó eszközökre lesz hatással, mint a routerek, amelyek még mindig ezt a memóriát használják. A Micron és a speciális DRAM-ok gyártói továbbra is készíteni fogják azt, de már jócskán eljárt felettük az idő, így belátható időn belül végleg elbúcsúzhatunk a DDR3 moduloktól.

A DigiTimes információi szerint a Samsung már értesítette ügyfeleit arról, hogy csak 2022 végéig fogadják a DDR3 memória megrendeléseket, amelyeket 2023 végéig terveznek leszállítani. A népszerű 1 GB-os, 2 GB-os és 4 GB-os DDR3 chipeket előreláthatóan kivonják a forgalomból. Az SK Hynix pedig állítólag az SDRAM gyártását is szép lassan leállítja, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor szüntetik be ezek szállítását. A jelentés szerint a Micron jelenleg még nem akarja leállítani a DDR3 SDRAM gyártását.

A fentieken kívül a speciális tajvani DRAM-gyártók (Nanya Technology, Winbond Electronics, Etron Technology és Elite Semiconductor Memory Technology (ESMT)) szintén nem terveznek DDR3 SDRAM-ot szállítani az ügyfeleiknek, bár érdemes szem előtt tartani, hogy az Etron és az ESMT nagyban függ azoktól a gyártóktól, akikkel szerződésben állnak.

A mainstream asztali és mobil termékek már régóta nem használják a DDR3 és DDR3L memóriát, de rengeteg elektronikai termékben található meg, mint például router, switch, wi-fi hozzáférési pontok, médialejátszók, illetve olcsóbb tabletek, okostelefonok és laptopok.

Ezek az eszközök nem követelik meg a sok memóriát, ezért 1 GB-os, 2 GB-os vagy 4 GB-os DDR3 chipeket használtak a gyártók, de a DDR3 megszűnése után kénytelenek lesznek átváltani a drágább DDR4-re, amely értelemszerűen az eszközök árát is megemeli majd.

Hozzászólások: 13
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Ideje volt már nagyon, úgyis csak használtpiacról lehetett behúzni őket, és a procik is 2015 től nem támogatják úgy sem. Semmi értelme nincsen tovább halasztani a zárását.
0
0
0
0
💬 12
FoLey avatar
@Kings Bounty fan: Nem mindegy az neked? Valaki nem engedheti meg magának hogy más foglalatú drágább alkatrészekre adja ki azt a bizonyos összeget. Vagy úgy vannak vele hogy nekik ez is elég csak ram bővítés kell neki.
Mellesleg használtpiac az lutri zsákbamacska hogy mit fo ki az ember. Sokan úgy vannak hogy inkább vesznek új és garanciális memóriát.
1
0
0
0
no avatar
@FoLey: Ennél olcsóbb már nem lesz a 4, és a hozzávaló alkatrészek sem. Tehát ez a legallja ami most van. Majd idővel kiszorítja úgyis a ddr5 is.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Kings Bounty fan: hát max akkor ha sikerül a válasz időt cl16 ra le vinni mert a mostani ddr5-ős ramok nagyon lassúak és drágák nevetséges áron vannak 8 giga annyiba kerül mint a 2x16-os ddr4 ben.
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: Hát jah az a 100 ezer nagyon sok érte.
0
0
0
0
FoLey avatar
@Kings Bounty fan: Cikkben benne van hogy miért gyártanak még. Meg ne arra vergődj már hogy DDR4,DDR5 száma van. Attól nem lesz gyorsabb. Hanem időzítés számít a legjobban.
0
0
0
0
no avatar
@FoLey: Cl 16 nál nem lesz kissebb.
0
0
0
0
FoLey avatar
@Kings Bounty fan: Istenem.... Hagyjuk inkább...
0
0
0
0
no avatar
@FoLey: Meg haladni kell a korral, otthoni felhasználásra elavult régóta amúgyis, a többi nem érint senkit se.
0
0
0
0
FoLey avatar
@Kings Bounty fan: Ostoba vagy sosem tanulsz a hülyeségeidből. Olvasd már el mégegyszer a cikket,hogy mire kellenek!
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Kings Bounty fan: Azért ezt vitatnám. Több ismerősöm is elvan még a DDR3-al, de akad köztük még DDR2-es RAM-okkal szerelt gép is, és a legtöbb el is van vele. Van aki már váltott volna feljebb, de az árak miatt nem lépték meg, és az is ok hogy amikkel játszanak azokat a játékokat elviszi a régebbi RAM is. Jómagam már DDR4-en vagyok 2016 óta, de én sem fogok feljebb menni még jó darabig, hacsak be nem adja a kulcsot a gépem. Ugyanis amikkel játszok azt a mostani gépem szépen viszi még 1080p-be, az új címek meg nem nagyon izgatnak. Ebben az esetben meg nem látom értelmét hogy leváltsam, és kidobjak a zsebemből több mint fél milliót, ha el nem érné az 1 millát egy erősnek mondható gép.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Hát igen mi se cseréljük le jó pár évig 25-be elég lesz. Addigra lemennek az árak. Most kezdenek rendeződni az év végére ha nem jön közbe semmi akkor visszaáll a rend, és mehet az egész újítás.
0
0
0
0
no avatar
@Kings Bounty fan: Ott van a cikkben, hogy miért nem feleslegesek még.
Mostani években ezzel is csak plusz egy ami felveri az összes tech eszköz árát ami ramot használ.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció