A CPU-k és más komponensek árát is megnövelné az Intel

Szerző: xoki | 2022. July 18. | hír | 10 hozzászólás

A Nikkei Asia jelentése alapján az Intel egy néhány hónap múlva esedékes áremelésről tájékoztatta az ügyfeleit. Három iparági vezető szerint a megnövekedett áram, nyersanyag, szállítás és a munkaerő költségek miatt kerül egyre többe a chipgyártás. Emellett az infláció szintén egy ide sorolható tényező, amely megköveteli, hogy az Intel árakat emeljen.

Az említett cikk szerint a tervezett árnövekedés az Intel összes termékére vonatkozik, azaz a PC-kbe és szerverekbe kerülő processzorok, Wi-Fi chipek, illetve a különböző vezérlők is drágábbá válhatnak. Az emelés mértéke természetesen termékenként változó lesz, azaz sok esetben alig észrevehető különbségekről lesz szó, de néhány SKU ára akár 10-20%-kal is megugorhat.

Az Intel megerősítette, hogy az ügyfeleik tájékoztatása a közelgő áremelésről már elkezdődött, de arról nem nyilatkoztak, hogy milyen mértékben tervezik megemelni az árakat. Ugyebár a kék csapat több gyártó elsődleges szállítója, szóval amennyiben komolyan felpumpálják az árakat, akkor az a teljes iparágra hatással lesz. Egyelőre kérdéses, hogy más iparági vezetők terveznek-e hasonló lépéseket.

Az Intel 2022 második negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentése július 28-án esedékes, szóval valószínűleg ekkor fogunk bővebb információt kapni hivatalos forrásból is.

Hozzászólások: 10
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
az intel elég pofátlan alapból drágán adja a termékeit és még emelni akar egy foga legyen de,az is fájjon.
hova gyűjtenek ezek a gyártók ennyit pénzt? soha a büdös életbe nem tudják elkölteni már annyi van nekik az emberi kapzsiság undorító!
0
0
0
0
no avatar
Kurva egy világ! Mindenki úgy emeli az árait ahogy akarja, gyártó, boltos, mesterember, vállalkozó, POLITIKUS, aztán mikor az egyszeri emberre kerülne sor, és szeretne mondjuk 10-20%-os fizetésemelést mindig előkerül, hogy nem lehet, infláció növelő. Mintha a gyártó, boltos, mesterember, vállalkozó, POLITIKUS áremelése nem lenne az. Kurva egy világ!

Tudom, alkalmazkodni kell, váltani kell és nem nyafogni. Milyen szép is lenne a világ ha nem lenne más foglalkozás csak informatikus, politikus és egyéb divatszakmák amik JELENLEG jól fizetnek. Ugye?! Azt hiszem hamar éhen halnának a "divatolók".
0
0
0
0
carl18x avatar
Emeljék csak, úgy se veszem meg !:D
0
0
0
0
visor261 avatar
Reméljük az amd nem, már majdnem visszament a 3000G 2020(16k)-árra, most jelenleg 2022.07(28k)-on van.

A gpu piacról nem is beszélve ahol az 580 még 70k volt most meg a 6600 is 120k fölött van.
Legalábbis ha azt feltételezzük hogy a 8=felső kategória, 6=belépő kategória.
0
0
0
0
💬 4
MrPAYER avatar
@visor261: Ne így nézd, hogy mi-minek a párja a régi / új időkből. A belépőszint most már annyiba kerül mint régen a közép-középfelső kat. Anno én is 145-ért vettem az 1070-et ami a felső szint alja, most pedig a belépő 3050 van annyiért. Azóta ennyit romlott forint illetve ennyit drágult az élet általánosan.

Egy VW Polo is annyi a szalonba jelenleg mint 10 éve a Passat, szóval ez nem egyedi, számítástechnikai piaci sajátosság.
0
0
0
1
H-ECTOR avatar
@MrPAYER:
Azóta ennyit romlott forint illetve ennyit drágult az élet általánosan.

ez nettó bullshit. 480, 580 MSRP: $229; 6600 MSRP $329. Magasabb a gyártó által ajánlott fogyasztói ár 44%-kal, ami 70->100k lenne forintban, de még onnan is +20% jelenleg, ami amúgy betudható a szokásos EU-Magyarország árazásnak. Szóval kevéssé van itt az élet/forint drágulásának szerepe, a gyártó emeli az árat.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@H-ECTOR: Hát ebbe mi a nettó bullshit? Általánosan drágább az élet, akkor a gyártó is általánosan azzal párhuzamosan emel. Ugyanazt leírtad mint én csak részletekbe menően. 89-be vége volt a szocinak azóta üdvözöllek a világpiacon. Itt vannak olyan tényezők mint pl. a globális infláció ami minden piaci valutát érint(het) illetve az import termékek esetében előfordulhat, Magyarország esetében pedig kivétel nélkül előfordul, hogy a rendelő ország valutájával nem lehet kifizetni a szállítót mert az ő anyaországában más a hivatalos fizetőeszköz amiből a saját adóhivatala majd megállapítja az ő adóját.

A forint meg igenis szar, mert mikor 150e volt a high end közeli példány 300 Ft volt a $ most meg 400. Vagy ezt nem kell számolni szerinted? xd
0
0
0
0
xCube avatar
@visor261: Ez sorozatonként változik. Az RX 580 a maga idejében középkategóriás termék volt a piacon, de a nevezéktan a X6XX szériát tartja középkategóriának, a X7XX a felső közép, az X8XX pedig afelső kategória alja.

Az RX 400 és 500 generációt inkább úgy kell felfogni, mint annak idején a HD 3000 / 4000 sorozatot.
0
0
0
0
kovb677 avatar
Még szerencse hogy időben vásároltam
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció