A CD Projekt teljesen átalakítja a működése alapjait

Szerző: Pafry | 2021. April 11. | hír | 17 hozzászólás

A CD Projekt neve mostanság leginkább a Cyberpunk 2077 miatt került különösen előtérbe, és lehet őket szeretni vagy gyűlölni, még mindig rendkívül meghatározó szereplői a videojáték-iparnak. A cég YouTube-csatornájára felkerült egy hosszabb videó azzal kapcsolatban, miket terveznek a jövőre nézve, és milyen változások várhatók a működésük terén.

A vezérigazgató Adam Kiciński, valamint több kollégája tolmácsolásában létrejövő videó elején szó esik arról, jelenleg hogyan néz ki a CD Projekt szerkezete. A CD Projekt Red részleg a videojátékok fejlesztésére fókuszál, itt jelenleg nagyjából ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Aztán van a GOG Digital Distribution, akik a kiadással, valamint a webáruházzal foglalkoznak, ők kétszáz főt számlálnak. Végül pedig egy még viszonylag új csapat, a Spokko is a berkeiken belül mozog, ők elsősorban mobiljátékokra specializálódtak, ők fejlesztik jelenleg a The Witcher: Monster Slayer nevű kiterjesztett valóság alapú játékot.

A cég a jövőben három irányra szeretne fókuszálni, ezek közül az első a RED 2.0 nevű új játékfejlesztési módszer. Ez a munkahelyi körülmények jelentős átalakításával jár majd, melynek keretein belül szeretnének egy jelentősen kreatívabb közeget biztosítani a fejlesztők számára, ilyet már korábban az EA stúdióvezetője is nyilatkozott.

Létrehoznak egy külön testületet, melyen keresztül a vezetőség jóval hatékonyabban tud majd odafigyelni a fejlesztők problémáira, panaszaira, valamint olyan csapatokat hívnak életre, akik gyorsan mozgósíthatók bármelyik éppen futó projektjük mellé segítségképpen. Ez elsősorban a cég saját grafikai motorja, a REDengine érdeme, hiszen mindenkinek mindenhol ugyanazzal a motorral kell dolgoznia majd a fejlesztési részlegen belül, így egy esetleges gyors átállás egy másik játék fejlesztésébe nem okozhat nagy gondot senkinek.

A cég tanult a Cyberpunk 2077 marketing kampányának hibáiból. Ezentúl csak akkor kezdenek el rákapcsolni egy-egy játék reklámozására, ha már belátható időn belül lesz annak befejezése, és nem kívánnak többé feleslegesen nagy hype-ot generálni, ám kisebb teaserekre továbbra is számíthatunk a játékok korai szakaszaiban. Továbbá, a jövőben nem előre renderelt felvételeket, hanem valós, a játék motorjával készült videókat szeretnének elhelyezni a bemutatók anyagaiban.

A másik irány a tulajdonukban lévő nagy címek bővítése mindenfélével. A fenti tweeten is látszik, a cég inkább a rövid távú célokat helyezi mindig előtérbe, és innentől kezdve amolyan egyéves szakaszokban gondolkodnak. Mind a Cyberpunk 2077, mind pedig a The Witcher franchise-okat bővítik a közeljövőben, előbbit DLC-kkel és folyamatos javításokkal, utóbbit pedig a sokak által várt The Witcher 3 next-gen verziójával, valamint a fentebb már említett mobiljátékkal.

A fő profil továbbra is az AAA single-player játékok fejlesztése marad, viszont ez a két nagy cím a jövőben rengeteg tartalmat kaphat élőszereplős sorozat, anime, zene vagy akár képregény/könyv formájában is. Egyrészt, mivel a cégnél izgalmasnak tartják ezeknek az új irányoknak a megismerését, másrészt pedig fontosnak tartják a játékuniverzumaik kiszélesítését, hogy azok immáron többek legyenek egyszerű játékoknál.

A harmadik, és egyben utolsó irány az online terjeszkedés, amit elsősorban a GOG Galaxy 2.0 segítségével szeretnének magasabb szintre emelni. Ez az egyszemélyes játékaik online eseményekkel való színesítését jelenti, ám a videó szerint ezzel nem akarnak túlzásba esni, és csak akkor csinálnak hasonló dolgokat, ha erre valós igény mutatkozik majd. A vezérigazgató Kiciński elmondása szerint mégsem készül multiplayer mód a Cyberpunkhoz, az egész projektnek véget vetettek, inkább az egyjátékos élményre összpontosítanának. A jövőben viszont elképzelhető, hogy minden játékukban lesz majd online rész, már dolgoznak ennek a megvalósításán, azonban jelenleg erről nem tudtunk meg többet.

Mit gondoltok, hatásos lehet egy ilyesfajta átalakulás? Vajon valóban el kellett buknia a Cyberpunk 2077-nek ahhoz, hogy a CD Projekt és több nagyobb stúdió is hasonló változásokat hajtson végre?

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Megjelenés: 2020. December 10. (PC)
Műfaj: Akció, Kaland, Szerepjáték
Fejlesztő: CD Projekt RED
Hozzászólások: 17
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Rocky12 avatar
Na ennyit a nagy ígéretekről, mégsem lesz multi 😕
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Rocky12: Azért ebben az iparágban nem egyedi hogy törölnek projekteket, és eddig is kapták elég rendesen az ívet! Nem hiszem hogy jót tenne nekik ha még a multi gyermekbetegségeit is a nyakukba vállalnák! Maradjanak csak a single résznél, a történeteik úgy is eszméletlenek a küldetésekkel együtt, és talán most Cp hibáján okulva jobban törekednek majd mínőségibb összhatásra!
0
0
0
0
Unstoppable avatar
Vagy mondjuk használhatják a józan eszüket is és nem adják ki a játékokat félkészen befektetői nyomásra, és nem szórnak el közel 25M dollárt tv reklámokra, Keanu Reeves-re és óriásplakátokra a promózáshoz 😂 😆
0
0
0
0
💬 2
Apor avatar
@Unstoppable: Pornózáshoz-t olvastam. 😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Innentől fagylaltot fognak árulni 50 különböző ízben
0
0
0
0
💬 1
Warzoz avatar
@SuperPuma: A végére persze kiderül, hogy 4 szín lesz, de az 1 ízben.
0
0
0
0
santakigyo avatar
"A fő profil továbbra is az AAA single-player játékok fejlesztése marad..."
Ennek örülök, remélem legközelebb nem lesz ennyi baki.
0
0
0
0
Apor avatar
Olyan lett a CDPR mint a Hellraiser cenobitái: " Angels to some, demons to others..."
0
0
0
0
no avatar
https://i.imgur.com/NQ7RZm6.gif Itt egy szent Jézi kép, igy már senki nem vitatkozhat ebben a topicban!
0
0
0
0
💬 5
Larten avatar
@ahaaa: Zsidóként technikailag Jézus megátalkodott ellensége vagyok, szóval örülök, hogy a kereszten van.
0
0
0
0
Apor avatar
@Larten: Napi szabad vallásgyakorlás.

😆
0
0
0
0
no avatar
Kifejezetten várós mit hoznak idén a Witcher szériával. Első komolyabb CP DLC is várós, bár idén kétlem hogy megérkezne, az ingyenes kiegek valszeg ugyan olyan content mennyiséget tartalmaznak majd mint anno W3 esetében.

Na de mindegy is, kezdődjön a műsor.
https://media.giphy.com/media/edho4s1lWEawo/giphy.gif
0
0
0
0
💬 1
Warzoz avatar
@LordSzalko: Pimp my ride, pimp my hair, pimp my body and many others
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció