A 2 nm-es gyártási folyamat kifejlesztésére tér át a TSMC

Szerző: xoki | 2020. April 29. | hír | 47 hozzászólás

Mostanra már köztudott, hogy a harmadik generációs AMD Ryzen processzorok és a Navi grafikus kártyák mind 7 nm-es gyártási technológiával készültek.

Az AMD Ryzen 3000, Ryzen 4000, Navi és Qualcomm szériái 7 nm-es gyártási technológiával készülnek. Az AMD Zen 4 platform, amely 2021-ben érkezik, pedig már az 5 nm-es architektúrára vált át. A TSMC jelenlegi tervei alapján az 5 nm-es termékeik tömeggyártására idén fog sor kerülni, amelyet a 3 nm követ majd 2022-ben, és állítólag a cég már a 2 nm-es technológia kidolgozását is tervezi, legalábbis a DigiTimes értesülése alapján.

Mindenképpen érdekes lesz majd látni, hogy mire lesznek képesek a jövőbeli processzorok egy ilyen nagy fejlődés után, de már az 5 nm is sokakat lázba hoz, hiszen néhány évvel ezelőtt még a 7 nm-es processzorok láttán is sokaknak leesett az álla. A 2 nm mindenképpen jó pár évre van még, és ki tudja, mikor láthatjuk majd az első ilyen fogyasztói termékeket.

Hozzászólások: 46
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
hát akkor én meg várom a zen 4-et és csak akkor cserélem le a gépemet 😜
0
0
0
0
Axel19 avatar
https://www.youtube.com/watch?v=BGGOn-H7s3Q
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
én még anno egy 250nm es p3as proci volt az első gépemben.

a 2nm es technológiával már simán eltudom képzelni hogy kiadjanak egy teljes értékű win 10 et futtató telót amin pc játékokat lehet játszani.

pc nél már biztos lesznek akár még 128 meg 256 és 512 magos procik is, csak olyan árban hogy azt még egy havi fél milla forintot kereső személy sem tudja majd megfizetni.
0
0
0
0
xCube avatar
Ha már itt tartunk az első saját rendelkezésemre álló PC 1,5 mikrométeres procival dolgozott. Az 1.500 nanométer.

Az első teljesen értékű PC -m (hangkártyával és VESA VGA -val) 1.000 nm -es volt.

Az első Windows 95 -öt futtató gépem procija 650 nm -es volt.

Az első saját pénzből vásárolt PC -m procija már 180 nm -es volt. Akkor ezt még 0,18 mikronnak mondták a sajtóban is.

A gép, aminél ülök 22 nm -es procival dolgozik és futtatja a legújabb címeket megfelelő sebességgel.

Nem minden a csíkszélesség, sokkal inkább a technológiák összeegyeztetése. Nem akarom egymáshoz állítani a saját procimat egy 7nm -es hat magos Ryzen -nel, mert elvérzik. De négy éve szolgál kiválóan és sosem bántam meg, hogy megvettem és nem is tervezem a cseréjét, legfeljebb házon belül használtan.
0
0
0
0
💬 1
szhusi avatar
első pc-mbe még 180nm technológiával készült proci volt, szolid 700mhz. Sokat fejlődtek az elmúlt 20 évben 😂
0
0
0
0
toopa avatar
Azt a rohadt... Az első procim még 250 nm-en készült. Történt némi fejlődés azóta.
0
0
0
0
💬 2
Apor avatar
@toopa: Pentium 3 ? 😀
__

Nekem is az volt az első.

Aztán jött a Athlon 2100+ ,
majd MSI GX630-al AMD Turion X2 Ultra ZM-80,
utána FX-6100 (örültem neki mint majom a...) ,
aztán FX-8370E, aztán most van ez ami van, de ezt még 4-5 évig biztos nyúzom.
0
0
0
0
toopa avatar
@Apor: Nem még kicsit korábbról egy celeron 400-as. A cerkát követte egy Prescott magos Pentium 4, aztán jött az i7 920 (Ez volt az a pc ami már viszonylag korrektül össze lett rakva anno). Majd jött az i7 3930K. Na ez volt eddig a legdurvább, legdrágább gépem, 2 csúcs vga-val. Szerintem soha többet nem fogok pc-re annyit elcseszni mint amit erre a gépre sikerült.
A következő egy Ryzen 7 3800X lett volna, csak aztán úgy hozta az élet hogy asztali helyett egy laptopot kellett vennem, így maradt az i7-es vonal. De ahogy elnézem az AMD ténykedését, a következő asztali valószinűleg akkor is egy AMD proci lesz.
0
0
0
0
gerikember avatar
Az nagyon komoly előrelépés lenne.
0
0
0
0
odinx avatar
Lassan már ott fogunk tartani, hogy gombostű méretű lesz a CPU. 😃
0
0
0
0
no avatar
Vajon milyen irányba folytatódik majd a fejlesztés, amikor elérik a minimális NM határt, ami alá már nem tudnak menni? 😀
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@Black-Goku: 3D chipdesign, MCM óriás chipletek, aztán ha minden jól megy kvantumszámítógépek. Egy biztos, az évtized érdekes lesz hardver evolúció tekintetében 😀 .
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Ezzel csak magukkal *** ki.. mert akkor vàrok 2 evet inkabb es nem cserelek Ryzen 4000 re 😶
Kar volt a uj szeria előtt benyőgniük ezt... Nagyon jó hogy most mar prociba is az a menő mint mobiloknàl... 2év alatt a procid leértékelődik a francba majd... 2nm en meg majd vakarjàk a fejüket.. hogy bazzeg hova fejlesszük tovàbb..
Utàna màr csak szerves Quantum gépek lesznek..
Konzolokról nem beszélve hogy be.... őket.. 2 év alatt keves lesz a kraft bennük. 😲
0
0
0
0
💬 19
Geravor avatar
@MaximumGame: Szia uram, bocs a kérdésért de gondolom maga nem az akadémia rendes tagja ugye?

Tényleg jól kicseszett magával az AMD, gepigeny.hu-ról a MaximumJáték nem fog 4. gen ryzent venni, indulhat a csődeljárás. Mesélsz amúgy arról hogy milyen úgy élni hogy azért veszel dolgokat mert nem tudsz létezni anélkül hogy nem a legújabb lenne, ahelyett hogy azt tartanád szem előtt hogy mire van szükséged?

A jelenlegi PC-s hardvereket megvizsgálva amúgy a te logikád szerint a mostani konzoloknak sem szabadna semmit elfuttatniuk, és lám mégis. Biztos fekete mágia van a háttérben ugye? Ja nem, csak a konzolokban található fix hardverkörnyezetre ezerszer könnyebb optimalizálni mint PC-re.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Geravor: Már megbbocsássál 😃 de én pont arra irtam ezeket, hogy 2021-re 5nm és 2022 re 3nm et fognak gyártani...
Ez egy szép állom.. de a gyárakat 1év alatt átalakitani.. miközbe gyártanak is benne.. elég nehézkes..
És valószinü, hogy Intel idegesitése miatt csinálják az egészet. 😀 A Személyeskedésedet meg leszarom.

"Azért veszem amiért más a kocsikat cserélgeti" Hobby
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Nem kell a gyárakat átalakítani, legfőképpen azért nem, mert az 5nm -t felfoghatod intel nyelven egy 7nm++ -nak. Ugyanazon a soron készül minden, mint a 7nm -nél, csak optimalizáltabban.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Geravor:
Tényleg jól kicseszett magával az AMD, gepigeny.hu-ról a MaximumJáték nem fog 4. gen ryzent venni, indulhat a csődeljárás. Mesélsz amúgy arról hogy milyen úgy élni hogy azért veszel dolgokat mert nem tudsz létezni anélkül hogy nem a legújabb lenne, ahelyett hogy azt tartanád szem előtt hogy mire van szükséged?


Látom ismét önmagadat adtad és feljöttél vadászin, merte nem tudsz létezni ezen húzásaid nélkül. MaximumGame-et legalább 14 éve ismerem személyesen és a legjobb barátaim között tartom számon (lehet rá számítani bármiben, minden körülmények között). Egyáltalán nem olyan ember amilyenek te itt diagnosztizáltad önkényesen egy komment alapján. Jó lenne, ha visszavennél egy csöppet, vagy lapozz tovább a következő cikkre.
0
0
0
0
no avatar
@Scorn Face: Azért a barátodat sem kell félteni, általánosságban szeret hülyeségeket beszélni olyan témában amihez egyáltalán nem ért, erre ékes példa a DOOM Eternal topic is. Szóval csak az ilyen típusú emberek alá adja a lovat. Aki normális és konyít hozzá az vagy rendesen hozzászól, hogy ez nem így működik, vagy röhög egy jót és tovább görget.

Személyeskedés az más téma, de ezen az oldalon előszeretettel művelik 😊
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: A Roadmap-en már egy jó ideje fel van tüntetve a Zen 4 mint 5nm-es architektúra (Genoa), hogy erre most eszméltél rá arról nem ők tehetnek.

Én speciel nagy eséllyel ugyan úgy váltok majd 4000-re mint majd később az 5000-es szériára. Nem üti ki egymást a kettő, minimális a ráfizetés valszeg.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Az 5nm csíkszélességet még eltudom képzelni, hogy 1-2 éven belül kaphatóak lesznek, de a 2nm az már durva. Inkább előszériás próbagyártást tudom elképzelni.
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Persze, a 2nm még jóval odébb van. 3nm-t olyan Zen 6-ra tippelem, ha minden gördülékenyen zajlik, arra még rá raknék újabb két-három évet mire levehetem a polcról a 2nm-es terméket. Erősen a jövő zenéje 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Még az intelnek is mozdulnia kellene a 14-ről 😊
15 éve meg még a 130nm-es Northwoodot nyüstöltük...vagyis már aki. Nekem akkor 350nm-es Cyrix volt 😊
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Hát idén nyáron már ők is csapatják a 10nm++-t csak nem desktop, a mobilon belül is csak az ultra-low power szegmensben 😜

Nekem a legelső az egy E4500 volt csak, tiédhez képest jóval fiatalabb 65nm-es, igazából elvoltam vele, csak aztán bevonzott az dolog 😶
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Nekem is E szériás intel cpu-m volt nagyon sokáig, pontosabban E2220. Dead space kaliberű játékokat még elég jól futtatta, bár én egy kicsit húztam rajta. Egyébként akkor az intel következő desktop cpu-ja hány nm lesz?
0
0
0
0
no avatar
@arnold892: Akkoriban én még suta voltam az OC-hoz, bár az első gépem amiben az E4500 volt az egy előreszerelt gép volt, azt kaptam első saját gépnek. Azóta én építgetem szépítgetem 😃

10. generáció még ugyan úgy 14nm-en fog futni, 11.-nél lehet arra számítani, hogy lejjebb mennek desktop vonalon is.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Ha maradnak még az gáz. Néztem a 10900x(10/20) 165 TDP-vel az durva, miközben a 3900x(12/24) meg 105W-ot fogyaszt csak. Ha 10.gen intel procik hasonló magas fogyasztással bírnak a ryzennel szemben, akkor kár a szériáért.
0
0
0
0
no avatar
@arnold892: Játék alatt igazából nem lesz különösképpen veszélyes egy korrektebb hűtő társaságában, render és egyéb munkafázisok mellett már azért húzósabb lesz, pláne komolyabb tuning mellett.
0
0
0
0
Kelori avatar
@LordSzalko: Volt egy Inteles nyilatkozat amiben elismerték hogy a 10 nm-es chipjeik nem alkalmasak high-performance CPU-k gyártására, úgyhogy ha minden igaz akkor azokkal csak a mobilpiacot fogják kiszolgálni. Amíg nem készülnek el a 7nm-el addig meg 14 nm-en nyomják tovább az asztali cuccokat. Fejlesztés azért lesz persze, pl az új 10 nm-es mobil piacra szánt tiger lake-ben található willow cove magokat vissza fogják vinni a 14 nm-es gyártósorra is, csak ott rocket lake néven fog futni. Kérdés hogy önmagában az IPC növekedés mennyire lesz elég, mert szerintem órajelekben már nem nagyon tudnak feljebb menni, legalábbis vállalható fogyasztás mellett biztosan nem. Cache-t meg szintén nem nagyon tudnak növelni mivel ahhoz a kisebb gyártástechnológia által nyújtott nagyobb tranzisztorsűrűség kellene.

Szerk.: link [LINK]
0
0
0
0
no avatar
@Kelori: Tudom hallgattam a "podacast"-et ezzel kapcsolatban még korábban mikor nyilatkozott az Intel, hogy semmiképp ne várjanak az emberek olyan teljesítmény növekedést a 10nm-es architektúrájuktól. Lényegében csak egy nagyon apró lépcsőfokot fog képezni a 7nm-re való átállás során.

Várom mit fog felmutatni az Intel 7nm-en, valamint a későbbi kiaknázásokkal/reszelgetésekkel meddig akarnak majd elmenni. Bár nem hiszem, hogy úgy elhúznák mint a 14nm-t, pláne hogy jelenleg van mellettük egy elég komoly kompetitor architektúra.
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: A TSMC *** ki magával? Vagy ki? Az AMD roadmapját egy ideje el lehet érni, nem olyan megdöbbentő amit itt olvashatsz. Sőt tovább megyek, ezt már korábban is lehetett tudni, most csak hivatalos lett.

A fejlődés ritmusa most csak és kizárólag az AMD miatt gyorsult fel, de hidd el, ennyire közel a fizikai korlátokhoz nem lesz pikk pakk átállás. Az pedig, hogy a proci elértéktelenedik teljesen nevetséges. Sosem volt még ennyire hosszú életű egy processzor, mint manapság. Azt hiszed, hogy három év múlva filléres konzumer 32 magos procikkal fogunk operálni? Akkor nagyot tévedsz, ennyire nem fogunk nagyot ugrani előre.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@xCube: Ezt hogy 2021-re 5nm en lesznek és 2022-ben már 3nm en 😀 ezt hol lehetett olvasni 😀 sehol szerintem !
Ez tény hogy fejlesztenek, és minden évben jön proci... de itt generáció váltást irnak 2 év alatt kurva nagyot.
Vagy hazudnak, vagy saját maguk ellen beszélnek.
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Hogy méginkább kibillentselek az egyensúlyodból megjegyzem, hogy a TSMC idén már tömeggyártásban kínálja az 5nm -es processzt. De NEM x86 CPU -khoz, hanem kisebb chipekhez. Be kell járatni egy gyártósort mielőtt komplex chipek kerülnek rá, különben nincs jó selejt arány.

Nem kell világmegváltásra várni első körön.
0
0
0
0
no avatar
nagyon durva... ha a most aktuális koronavírusra gondolunk, a vírus elemi partikulumának átmérője nagyjából 120 nanométer, a DNS lánc keresztátmérője kb 2 nm, csak összehasonlításképpen... brutál hol tartanak
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@szzso: Ezek tök jó példák 😀 .

Egyébként a legdurvább az, hogy ez még mindig fotolitográfia.
0
0
0
0
no avatar
Fincsi lesz a Zen 4 is azzal az 5nm-el 😶
0
0
0
0
💬 3
ben_aloha avatar
@LordSzalko: nálam meg még mindig az öreg 32nm-es ketyeg (inkább fűt) 😃
0
0
0
0
no avatar
@ben_aloha: Hogy bírja az öreg drágaszág? 😃
0
0
0
0
ben_aloha avatar
@LordSzalko: Még megy, szarráhúzva a mostani játékok sem okoznak problémát, persze kompromisszumot kell kötni az esetek többségében 😃
0
0
0
0
19ati93 avatar
Intel eközben marad 10+ba. 😃
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@19ati93: 10++ kikéri magának 😜
0
0
0
0
Apor avatar
@19ati93: Bizonyára az intelnek is vannak meglepetései, de arra alsó hangon 2 évet várnunk kell.
0
0
0
0
thug85 avatar
Pár év és minusz előjellel fognak gyártani.
0
0
0
0
💬 1
Axel19 avatar
@thug85: Pont erre gondoltam 😆DDDD

én már alig várom, hogy 20nmes alaplap és 1nm-es proci, a többi elfér rajta, ram, vidikari, csatlakozók 😆 stb 😃D:😃😃😃😃 bocsi nem lehetett kihagyni.
0
0
0
0
Apor avatar
Hát az jó kicsi az a 2nm ! LOL
0
0
0
0
tivike avatar
Azért az durva. 2nm... remélem a fogyasztásuk is lentebb csúszik majd. Állítólag 2022-ben már ddr5 ram is lesz. Igazából az elmúlt évek fejlődését tekintve, úgy gondolom, hogy a mostani gépen már nem is fogok fejleszteni. Majd pár év múlva 5-3, vagy akár 2nm procira, ddr5-re, meg ki tudja milyen videokártyára....
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció