3800 PS4 konzollal bányásztak egy illegális ukrán kriptofarmon

Szerző: xoki | 2021. July 12. | hír | 27 hozzászólás

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat csütörtöki jelentésében felfedte, hogy az ukrán hatóságok Vinnicja városában lecsaptak egy illegálisan működő kriptofarmra. A tettesek egy régi raktárépületet használtak, és észrevétlenül rákapcsolódtak a város elektromos hálózatára, hogy kriptovalutát bányászhassanak.

Az ukrán hatóságok állítólag körülbelül 5000 hardvert foglaltak le, köztük 500 grafikus kártyát, 50 processzort és 3800 PlayStation 4 konzolt. Ami ebben a történetben a legérdekesebb, az a helyszínen talált közel 4000 darab PlayStation 4 konzol, melyeket állítólag bányászatra használtak. Ugyebár egyáltalán nem meglepő a processzorok és grafikus kártyák megléte, viszont a PS4 konzolok eléggé kilógnak a sorból.

A hatósági képeken tisztán láthatók az említett konzolok, melyeket látszólag az internetre csatlakoztattak. Nem ez az első ilyen eset, viszont még semmilyen konkrét bizonyíték sincs arról, hogy a gaming konzolok is tökéletesen alkalmasak a kriptovaluta bányászatra. Például már a Game Boy esetében is megtalálták a megoldást, hogy alkalmas legyen Bitcoin bányászatra - még ha egyáltalán nem is hatékony megoldás -, szóval ebből kiindulva valószínűleg az ukrán bányászoknak is sikerült ez a PS4 konzolokkal.

A PS4-re 8GB GDDR5 memória (5,5 Gbps), 256 bites memória interfész és 176 Gbps sávszélesség jellemző, míg a PS4 Pro konzol memóriája már 6,8 Gbps-re képes, melynek sávszélessége 217,6 Gbps. Összehasonlításképpen az egyik legjobb bányászkártya, az RX 580 memória áteresztőképessége 256 Gbps, tehát elméletben a PS4 Pro megközelítheti az RX 580 Ethereum-bányász teljesítményét.

Természetesen grafikus kártya vagy ASIC használata sokkal hatékonyabb, viszont jelen esetben a bányászok lopták az áramot, így azt nem kellett belekalkulálniuk a kiadásaikba.

Hozzászólások: 27
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Ezekre meg akkor GPU-k helyett konzolok rohadjanak, meg az osszes hasonlesore, akik miatt a mezei konzol/PC jatekosok meg mar vagy 1 eve nem jutnak normalis aron hardverekhez, illetve sok esetben semmilyen aron nem lehetett hozzajuk jutni
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 4
xCube avatar
Kíváncsi vagyok mi lesz a sorsuk a sok lefoglalt eszközöknek.


Ezeket általában megsemmisítésre ítélik. Akik közel vannak a tűzhöz kilopnak néhány darabot, esetleg néhány százat, de a nagy része megy a zúzdába. Akárcsak a csempészáru.

raghatnak


Ez komoly?
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
xCube avatar
Kinek veszteséges? A csalóknak, akik kerestek vele egy rakás pénzt, vagy a hatóságoknak, akiknek semmibe sem került. Ha egy konzolt linuxosítasz, akkor annyi volt neki hivatalosan, csak bütykölni lehet vele, semmi értéke nincs onnantól.

Az igazi vesztes a környezet és a megkárosított áramszolgáltató.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Az análnál én nem bírtam tovább olvasni 😊
0
0
0
0
no avatar
@Csakos10: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Azért remélem nem sírod el magad 😳
0
0
0
0
xCube avatar
Érdemes lett volna megkülönböztetni a mértékegységeket az írás végén. A félreértés elkerülése végett alkalmazzák a gigabyte esetén a GB rövidítést, a gigabit esetén pedig a Gb rövidítést. Nagy B és kis b, mivel a Byte nagyobb egység, mint a bit. (1 Byte = 8 bit)
0
0
1
0
SuperPuma avatar
Mondjuk ez így csak natúr áramlopás. Mondjuk az az "észrevétlenül" jelzőt kicsit erősnek érzem.
0
0
0
0
💬 2
santakigyo avatar
@SuperPuma: Észrevétlen volt mindaddig míg észre nem vették.
Azért az se lehetett semmi mikor az ötlet megszületett és elhatározták, hogy beszereznek hozzá "pár" db konzolt.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@santakigyo: Elvitte a pénzt, aztán nem maradt a delejre
0
0
0
0
cabus26 avatar
Na már evvel is,a rohadékok...
0
0
0
0
💬 4
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@cabus26: Persze. Miert, mit gondoltal miert volt/van hiany a konzolokbol is... Az osszes hutot + kavefozot, telot, stb. is felvasarolnak ha lehetne veluk banyaszni... 😂
0
0
0
0
Ozone avatar
@P a i n: mi bajod van? Az ezzel, és az evvel is helyes szó te nagyon okos.
0
0
0
0
wgeorge85 avatar
Küldhetnek ingyen konzolt a spórolt áramból nekünk is. 😆
0
0
0
0
no avatar
Ahogy olvastam, csak a PS-ek termeltek napi 2k dollárt az ingyen áramnak köszönhetően, maga a havi amit elcsaltak az átváltva 215k eurónak megfelelő áram volt, kegyetlen 😆
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@LordSzalko: Csao, ez ilyen PS mennyit fogaszt ugy altalaban?
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Koszonom szepen, akkor kevesebbet is fogyaszt mint egy RX 580..

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/9L6RTPDdMbNWpNcSfF6zB4-970-80.png
0
0
0
0
no avatar
Az idióták. Ha befizetik az áramot és alátámasztják valami gyártói tevékenységgel ami indokolja ezt a fogyasztást, a kutya nem nyúlt volna hozzájuk. De hát LaFontaine is megmondta már régen az aranytojást tojó tyúk meséjében:


Annak talán lenne létjoga, hogy a használt piacról felvásárolják ezeket, elodázva a megsemmisítésüket. 1-2 évig még lehet elketyegnek valamely bányában.
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@Palanova: Ha fizetik az áramot mégis mi benne az illegál? Pont ezért volt ilyen nyereséges
0
0
0
0
no avatar
@Csakos10: Ha fizetik akkor nem buknak le áramlopással. Igen, kevesebb a haszon, de inkább kevesebb legyen mint elússzon az egész. Nekik ez nem ment át a tanmesén keresztül...

Azért az áramszolgáltató jó eséllyel megkérdezi hogy ugyanmár egy magánházban/üres raktárban mitől lett hirtelen ekkora áramfogyasztás. Ha semmi nem indokolja (pl ipari tevékenység) akkor valaki lopja az áramot, ez meg a raktártulaj elemi érdeke hogy erre fény derüljön.
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: Látom nem érted a lényeget pont ez volt a lényeg hogy nem fizetnek áramot nyilván ezért is bányásztak ilyen 'hatékony' módszerrel
0
0
0
0
no avatar
@Csakos10: Komolyan szerinted az volt az egész lényege hogy az elhasznált és lopott áram árát zsebeljék be? Az max növelte a profitot, de nem az volt a fő cél szerintem.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
Mennyi papírnehezék 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció