Videókártyákról minden

2009. February 01., téma
Fórum » Asztali PC
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.

Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...

Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hunork avatar
Teljesen más elvekre épül a két architektúra, ebből a különbség. Tehát nem érdemes GPU órajeleket, memória tulajdonságokat hasonlítani a két gyártó között, csak a gyártók saját termékeiben. Fogyasztás: mára már annyira nem elsődleges szempont. A teljesítményhez kell az erő, ami meg hőt vonz maga után. Még az igen kemény TDP-vel rendelkező R9 390 kártyám is 30-35 fokos üresjáratban, és ha akarom, a ventik nem forognak. De ha kell az erő, beindul. Ma már minden VGA így készül. Amire figyelni kell az egész PC-t nézve, az a minőségi tápegység. Sajnos, sokan itt akarnak spórolni, és rohannak egy Akyga, vagy KeepOut tápért...

Ha szakmailag kell nézni, akkor azt lehet mondani, hogy az NV a jelenre koncentrál, és ha valamit nem tud a GPU, utólag szoftveresen oldja meg. Az AMD pedig mindig előrébb tekint hardver szinten, ezért jobbak most is DX12 / Vulkan alatt a kártyáik. A héten amúgy jön egy hatalmas AMD driver csomag, benne minden földi jóval, amivel talán először megelőzik ezen a téren is a vetélytársat.

Plusz szakma: az is fontos, hogy ki, milyen felbontáson, milyen monitoron játszik. Mert ez is befolyásolja a kártya vásárlását.

És akkor összegezve: nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az egyik vagy másik ebben vagy abban 100%-ban erősebb, vagy gyengébb. Más elmélet, más technológia. A valódi erőt úgyis a játékok alatt mért tesztek adják. Ma az NV vezet csúcskártya fronton (GTX1080), az AMD meg a középszintet viszi. De piacilag, tőke terén, és a birtokban lévő szabadalmaknak köszönhetően az NV mindig népszerűbb lesz, ez meg már a piac törvénye. (sajnos) Jó lett volna, ha marad még egy vagy két VGA gyártó, akik mernek, fejlesztenek, és a piacot nem engedik ennyire eltorzulni. (S3, Matrox - utóbbi él, de nem a játékos fronton)
0
0
0
0
Andris18 avatar
Úgy általánosságban kérdezem a véleményetek. Nyugodtan javítsatok ki előre félek mit írok rosszul.

Tehát AMD vs NVidia

And mellet szólnak
Olcsóbb
Jobb directx támogatás
Jobb VRAM

Nvidia mellett
Kevesebbet fogyaszt
Kevesebb hőt ad le
Magasabb processzor órajel

Arra lennék kíváncsi persze csak általánosságban a mostani videókártyákat nézve hogy miért van ez az AMD nél a memória a jobb az NVidiánál meg a processzor. Bármilyen hosszú is legyen a válasz elolvasom. Persze más tulajdonságra is kíváncsi vagyok.
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Hunork: Tiszta telepítést csináltam 😀 Azért fogyott a hely, mert frissítés töltődött le. Amint települt visszajött a hely 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
VeresAdam: ha minden kész van, akkor Lemezkarbantartó, Rendszerfájlok törlése, és itt a korábbi Windows példányok törlése esetén jelentős hely szabadítható fel. Meg persze a "sima" Lemezkarbantartó indítással is!
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Hunork: Tényleg! 😀 Ééés most épp azt az évfordulós frissítést tölti, amit vagy egy óráig fog frissíteni 😃 Suliban jó móka volt.
Mintha gyorsan fogyna a c meghajtón a szabad hely 😃
TheXperia: Hát köszi.. 😃 A Te AMD-d is jó erős 😆
0
0
0
0
Hunork avatar
TheXperia: de gonosz vagy 😆

VeresAdam: Amúgy meg mondtam én. Nem kell parázni, főleg, ha virágboltban jártál. 😃
0
0
0
0
TheXperia avatar
Telepítsd fel még párszor a win 10-et. Hátha Skylake procit is varázsol az AMD proci helyett 😀
0
0
0
0
VeresAdam avatar
zsoltdeak17: Úgy tudtam 1-2%-kal jobb az újabb 😆
SZERK: Na emberek. Felraktam a 10 pro-t. Egyből telepítés közben az összes eddig update települt, tehát naprakész a rendszer. A GPU 6770 lett magától. Azt írja megfelelően működik. Nem is piszkálom.. Itt egyből tölt le az áruház 😂😂😂😂😂😂
0
0
0
0
Yezi_ avatar
VeresAdam: A HD 6770 egy az egyben ugyan az mint az 5770. Csak egy átnevezés történt.
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Ment rajta rendesen. Felbontást is beállította automatikusan. Játékot akkor nem próbáltam, de nem is az a fontos, max a windows áruházas játékok. Úgy tudom sokkal jobb a win 10, bár suliba én telepítettem és ott eléggé rosszul muzsikált miután tartományba raktam a rendszert. Bár ez itthon természetesen nem lenne. Sajnos (gondolom) a procim se a legtámogatottabb, bár elfut vele.. Mit meg nem adnék egy skylake i3-ért 😆 😂
0
0
0
0
Hunork avatar
Na, már értem 😀 Semmi baja nem lesz neki, ha 6770-nek ismeri fel. Mennek rajta a játékok, a rendszer? Ha igen, ne foglalkozz fele, lásd alábbi hsz-emet. Ha baja lenne neki, akár hardver, akár szoftver téren, fel sem telepíteni, hibaüzenettel leállna.
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Akkor leírom érthetően 😃
Jelenleg 8.1 van rajta. Működő hd 5770 driverrel.
Egyszer már raktam fel win 10-et és automatikusan 6770 lett a neve. Sehogy nem tudtam HD 5770-re varázsolni, ezért visszaraktam a win 8.1-et. Megint próbálkoznék a win 10 telepítésével, hátha szerzek megfelelő drivert az 5770-hez. Azért maradok távol a win 7-től, mert nekem fontos az áruház.
0
0
0
0
Hunork avatar
Öööö. Nem értem. W8.1 van vagy W10? Mert mindkettőt írod...
Én a suite verziót próbálnám, utána, ha nem menne a beta verziót. ilyenkor sajnos előjön az a fajta ténykedés, hogy ki kell próbálni mindent. vagy maradsz a WIN7-nél, mert a hardveredhez az passzol leginkább.
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Nem, és az áruház is 8.1-en szenved (most a gépen). Ezek voltak beállítva: defender letiltva reg flie-lal, update letiltva servicesben, search szintúgy. Az update-t engedélyeztem mert az áruház csak így megy. Ebben amit Piero küldött van egy suite meg egy beta driver. Akkor melyiket kellene most kipróbálni win10-zel? 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
VeresAdam: nekem is volt ilyen gondom, igaz nem VGA-val. Feltelepíted a drivert, ha lehet, akkor Legacy verziót, és szépen leteszteled. Ha megy, akkor no para. A W10 -sajnos - már nem mindig ismeri fel a régi cuccokat, új kódokat rendel a hardver elemekhez. Nyilván az azonos gyártó sorozatszámát követve.
Áruház: állítsd le, gép restart, a windefend-et kapcsold ki, és ha megy a frissítés (Gépház), akkor szüneteld. (eredeti a W10?)
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Sajnos próbáltam már régebben. MIndenképp 6770-nek jelezte. De most felrakom megint a 10-et és próbálkozok. Ocsmány ez a 8.1.. Az áruházból kéne az asphalt 8 és nem képes letölteni. Azt írja várakozás.. fél órán át. Pedig a net nagyon is jó. És ha mégis 6770 lenne a vége, azzal is működne? Összességében a rendszer jobb, mint a 8.1? 😀
0
0
0
0
Puffin avatar
VeresAdam: itt van hozzá a driver [url]http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=legacy3&os=Windows%2010%20-%2064[/url] Ezzel jónak kell lennie!
0
0
0
0
VeresAdam avatar
SEGÍTSETEK!
Ha win 10-et rakok a gépre más drivert telepít mint az én kártyám, és az enyémre nincs is win10 driver (5770) és 6770-et telepít. Baj ez? Lehet így használni? /játékokra, amik a rendes driverrel win8-on futnak/
0
0
0
0
reszler112233 avatar
csgo123: Elvileg megy Windows 10-el is mivel a hivatalos Geforce oldal szerint van hozzá 10-es driver.
0
0
0
0
cringeKid avatar
sziasztok! Eladnám a haveromnak az egyik kártyám, ami egy Geforce 9800GT, és az volna a kérdésem, hogy a windows 10 kompatibilis-e ezzel a kártyával?(asszem jól írtam le 😃😉 szóval, hogy futnának rendesen vele a dolgok, vagy inkább windows 7?
0
0
0
0
zolcsi86 avatar
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
Neki is állok böngészni a kártyákat. 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
zolcsi86: Természetesen. Óriási lesz, hidd el. Itt egy videó: [LINK] Joggal kérdezheted, hogy itt nincs a GTX660. Nem véletlen, annyira régi tervezés. Amit ajánlottunk 750Ti, és RX 460, annak láthatod a teljesítményét a 660-nál jobb 950-el szemben. (már az is, és a 960 is nagy ugrás lenne!)
Így azt hiszem egyértelmű, hogy akár 750Ti, GTX 960 akár RX 460/470 mellett döntesz (utóbbiak jobbak az új fejlesztéseknek és a DX12 támogatásnak köszönhetően!), mindenképpen előrelépés lesz. Én anno a 660-ról váltottam 960-ra, és egy másvilágba kerültem.
0
0
0
0
zolcsi86 avatar
Hunork: és akkor ha nem is újítanék mást a gépemen, ( se procit, se memóriát) csak a kártyát, akkor is szemmel láthatóan nagyobb lenne a javulás??
0
0
0
0
Hunork avatar
Piero és zolcsi86: milyen igazad van, nem tudom miért, de leragadtam az 50k-nál (vagy közben módosítva lett a hsz) Igen: RX 470 és akár GTX 1060 3GB verzió is jó lehet. Mindegyik pár ezressel több, int 60k! És nagyságrenddel előznek.
0
0
0
0
zolcsi86 avatar
Az is biztos jó, de én inkább Geforce ban gondolkodok.
0
0
0
0
Puffin avatar
Annyiért majdnem RX470-es is van.
0
0
0
0
zolcsi86 avatar
Akkor egyenlőre csak kártyacsere lesz.
Köszönöm a gyors válaszokat és a segítséget!!
0
0
0
0
Hunork avatar
zolcsi86
Szerintem is VGA lenne az elsődleges. Volt nekem is 660 kártyám, sajnos csak 1,5 GB-os, hiába van rajta 2GB...
Ennyi pénzért, vagy picit többért ezek lennének jók: GTX 1050Ti, vagy használtan GTX 960, AMD oldalról használtan R9 380, vagy újonnan RX 460 4GB verzió.
0
0
0
0
Puffin avatar
zolcsi86: egyszer egy kártyacsere dobna rajt! Mondjuk milyen pontosan az az i5?
Majd mehet bele még memória később.
0
0
0
0
zolcsi86 avatar
Sziasztok! Gépet szeretnék fejleszteni és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek elég lenne e csak a videokártyát cserélni ahhoz, hogy jelentős legyen a javulás, vagy mást is kellene a gépben újítani. Pontos adatokat nem tudok a gépről mondani, de remélem ez is elég lesz.

Intel i5 3,1 Ghz, 4 magos
8 Gb ram
Geforce Gtx 660 2 Gb kártya
1 Tb vinyó
Alaplapot nem tudom pontosan, valamilyen ASUS 😀
Kb 50-60 ezer forint értékben gondoltam a kártyát, de ha kicsit több, még az is belefér. Elég a kártyát újítani, vagy mást is kellene?? Milyen kártya érné meg??
Választ előre is köszönöm!!
0
0
0
0
Hunork avatar
r2d2: szerintem az egyik legjobb a már említett MSI, valamint a Sapphire megoldásai. (főleg a Nitro sorozat). Nagyon sokan a Gainward-ra esküsznek, és NV frontos az Asus Strix-re.
Aztán, ha külön hűtőre gondoltál, akkor a legjobbak az AC termékei: [LINK]
Kis szerelés, csavarozás, és sokkal halkabb, időtállóbb hűtést kaphatunk. Fontos tájékozódni a támogatott VGA típusokról! nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk.
0
0
0
0
Slacuuu avatar
Nemrég vettem egy Sapphire RX480-at 4 Gigásba. Véleményetek szerint mennyire bírkózik meg vele a procim(FX8320, 4.20GHz OC)
Tudom nem hajtja ki úgy mint pl egy i7-6700, de azért ha jól sejtem még elbír vele.
Persze megvagyok vele elégedve, nagyon jó kis kártya.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Én véleményem szerint az MSI-nek a Twin Frozr hűtői a legjobbak.Hangsúlyozom az én véleményem mivel már a harmadik kártyám ami ilyen hűtővel szerelt és ahogy váltogattam egyre halkabbak és jobb a teljesítményük is.
0
0
0
0
r2d2 avatar
sziasztok! szerintetek melyik az eddigi legjobb vga ventilátor? akár márkára vagy típusra? pl: hangot illetően?
0
0
0
0
Yezi_ avatar
30-35 ezerért mennek hardveraprón. Én 32-ért hirdetem az enyémet, bár van egy kis hibája, az első venti csapágya már kikopott de a működését nem befolyásolja. Egy hét után csak egy ráfizetéses csere ajánlatot kaptam.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Próbálom eladni ebay-en a 280x-szet. Ma valaki ajánlott érte nagyjából 12.000 forintnak megfelelő fontot. Most én vagyok a hülye hogy 90 fontért tettem fel? Mindenki más 80-90-100 fontokért teszi fel, nekem meg érkeznek a 30-60 fontos ajánlatok 1 hónapja. Mennyiért mennek mostanság ezek a kártyák? Ha ez a kártya nem ér perpillanatnyi árfolyamon 31.000 forintot hanem 15-20 között van, akkor inkább kirakom dísznek. 3gb Sapphire Vapor-X OC
0
0
0
0
Puffin avatar
az sokat eszik az tény 😃
0
0
0
0
r2d2 avatar
piero: nem a mosógépet, a porszívót! már bocs. 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
r2d2: mit mi? 😃 Anyádnak mond meg ne nyomja annyit a mosógépet! 😆
0
0
0
0
r2d2 avatar
Piero: most mivan!? 😀
0
0
0
0
gyulazsolti avatar
Értem.

Erre gondolsz?

[LINK]
0
0
0
0
Puffin avatar
gyulazsolti: olyat egyik kártyához sem adnak! A legkomolyabb átalakító amit kártyához kaptam az a mini Displayport-Displayport átalakító volt a 280X Toxic mellé.
0
0
0
0
gyulazsolti avatar
Gari volt rajta?

Úgy gondoltam, hogy DVI-HDMI, vagy DP-HDMI.

Ennél: [LINK]
0
0
0
0
Puffin avatar
r2d2: Ha non stop gameltél akk nem csoda... De itt a kártyáról van szó!
0
0
0
0
r2d2 avatar
gyulazsolti: kár hogy nem két héttel ezelőtt vagyunk csak mert én az r9 280-asomat 30 ezerért adtam el darabját két hete szombaton még olcsón is adtam
0
0
0
0
Puffin avatar
egy HD7770 szintjén van kb amit már használtan 15 alatt kapni.
0
0
0
0
r2d2 avatar
pieró: érdekes amióta intelem van már nem kapom meg anyámtól hogy megint magas a villanyszámla és azt is el kell mondanom hogy az amd sok áramot hő formájában el pazarol míg az intel nem
0
0
0
0
gyulazsolti avatar
Mi a baj vele?

Itt még olcsóbb: [LINK]
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció