Milyen videókártyát vegyek?
Az örök talány...
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Szerintetek melyiket érdemes megvenni ezek közül?
[url]http://www.emag.ro/placi_video/filter/procesor-video-f547,nvidia-gtx-700-v7267/memorie-f2645,2-gb-v7277/bus-memorie-f280,128bit-v815/pret,intre-500-si-650/sort-priceasc/c[/url]
Én az elsőt hasonlitottam össze az enyémmel a gt630-al és nem csodálkozom,hogy ekkora a különbség.Itt a gépem amibe venném:[url=http://gepigeny.hu/profile.php?lookup=79371&sub=usercomp&comp=85192]Gépem adatai[/url]
Igaz,hogy az egész gtx750 ti,de pár dolgot azért nem értek amik fel vannak tüntetve.
Várom a válaszokat és előre köszönöm is egyben.
Mit jelent: "GPU órajele 110 MHz (eredeti 600 MHz)" ?
Neten találtam ezt a képet. Everesttel mérve, jól láthatóan nem fut semmi videó:
http://img19.olx.hu/images_aprodhu/39824453_8_1000x700_ati-radeon-hd-2600-pro-512mb-agp-_rev007.jpg
Megnéztem a sajátomat:
Nálam GPU órajele 110 MHz (eredeti 600 MHz)
Elindítok egy videót, akkor felugrik egy pillanatra 297 MHz-re.
Ati Catalystban az "Ati Overdrive" menüpontban a GPU órajele 600-ra van beállítva a mért GPU aktivitás 0-18% között ingázik.
Ez mit jelent? Ez normális? Nálam miért nem 600/600???
A belinkelt képen látható a memóriabusz tulajdonságainál: valódi órajele: 405 MHz (eredeti 405 MHz)
Nálam: Valódi órajel 252 MHz (DDR) (eredeti: 400 MHz)
Ez is miért nem 100%-os nálam? Jelent ez valami hibát? Nézzétek már meg, nálatok mi a helyzet.
Ha az Everestben a PCI-eszközök menűpontban rákeresek a videókártyára, akkor az alábbiak szúrnak szemet:
Busz típusa AGP 8x
Fast Back-to-Back Transactions Támogatva, Letiltva
Bus Mastering Engedélyezve
AGP verzió 3.00
AGP állapota Engedélyezve
Támogatott AGP sebességek 1x, 2x, 8x
Aktív AGP sebesség 8x
Fast-Write Támogatva, Letiltva
Side Band Addressing Támogatva, Engedélyezve
Tehát két dolog is támogatva van, de le van tiltva. Ez számít? Fontos lenne ezeket engedélyezni? És ha igen, akkor hogy tehetem meg?
http://www.asus.com/Graphics_Cards/AH3450HTP256M/HelpDesk_Download/
Ma a hotfixet magyarázták nekem egy üzletben, de egyenlőre nem volt rá szükség.
Keresek egy vinyót, amin újratelepíthetem a rendszert. Nem akarom, hogy esetleg egy régi vinyómon boruljon a bili.
Legyél rajt az ügyemen, ha tudsz nézz esetleg utána a problémámnak más oldalon is... Én eléggé az alapoknál vagyok, fel sem fognám mit mondanak nekem, Te viszont ki tudod szűrni, hogy mi lehet hasznos infó vagy tanács.
Most nagyon megfontolt válaszokat szeretnék kapni, mert becsületbeli az ügy és szeretnék helyesen dönteni.
Ma letöröltem a legfrisebb catalyst drivereket, illesztőket ami a gépemen volt, s egy ismerösöm tanácsára letöltöttem innét a drivert, ami potom 69.76 MB.
http://www.asus.com/Graphics_Cards/AH3450HTP256M/HelpDesk_Download/
A gépet bekapcsoltam, s felugrott a varázsló, hogy új hardver, telepíteni szeretné. Nem törődtem vele, nem lőttem le, hogy most inkább ne, hanem függőben hagytam.
Ehelyett setupoltam a letöltött drivert. Installálás közben a varázsló magától bezárt, közölve, hogy az új driver nem fog megfelelően működni.
Feltelepült a driver, de minden pont úgy nézett ki mint tegnap. Ugyanott volt a sárga kérdőjel "PCI Device". Ráklikkeltem és illesztőprogram frissítést kértem. Elvileg a netről, de mivel benne volt a CD a meghajtóban ott is rákeresett.
És ekkor jött a döbbenet!!!
Talált valamit, s feltelepítette (AA HIGH busz valami ilyesmi). Az eszközkezelő szerkezete is megváltozott, a hangkártyák alatt sorakozni kezdtek az illesztmények. Azonban még mindig volt egy sárga kérdőjel, de már megnevezve: "Ati function driver for high definition audio - ATI AA01". Kértem az illesztőprogi frissítését. Két variációs választást ajánlott. A felsőre klikkeltem. Nem sikerült, nem erre a platformra készült. Újra klikkeltem, s most az alsót választotta. Sikeres telepítést írt ki. Jelen pillanatban az összes illesztőprogi megvan.
Ami viszont necces, hogy a FULL HD-s videók pont úgy szaggatnak mint az integrált videókártyával. Tök mindegy, hogy melyik VGA csatlakozót használom a kép-hang egyforma. Akár benn van a kártya, akár kiveszem belőle s úgy pörgetem a filmet minden megegyezik. Egyetlen változás van: az eszközkezelő nem érzékel hiányt, a tegnapi sárga jel megszünt, az illesztőprogram a helyére került.
A gép:
ACPI egyprocesszoros PC
BIOS típusa Award (03/02/05)
Op. rendszer win XP SP2
CPU típusa AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2600+
Alaplap neve ECS 760GX-M (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Alaplapi lapkakészlet SiS 760GX, AMD Hammer
Rendszermemória 1,25 GB DDR1 400 Mhz
Videokártya ASUS AH3450 Series (256 MB)
3D gyorsító ATI Radeon HD 3450 AGP (RV620)
Hangkártya ATI Radeon HDMI @ ATI RV620 - High Definition Audio Controller
Hangkártya Realtek ALC655 @ SiS 7012 Audio Device
A kérdés egyszerű. A videókártya működik vagy sem?
Az eladót e-mailben értesítettem még anno a problémáról. Tegnap olvasta a levelem. SMS-t küldött arra a számra, amiről anno felhívtam: "Sajnálom, ha a videókártya nem működik...". Ma felhívta a telefonszámot, s beszélt a barátnőmmel, aki nem is tudott az esetről, de megadta neki a számom... A barátnőmnek felajánlotta, hogy ma visszacsinálja az ügyletet. Viszont a válasz az volt: a vid.kártya Győrben van, nem Bp-en. Felhívott engem is, s mondta, hogy nem lesz elérhető egy darabig, de ne aggódjak, elmenti a számom, s fog érdeklődni, hogy áll a dolog.
1. A kártya működik, a gépem a gyenge. Esetleg a kártya gyenge, de nem hibás. A beállításokon lehetne javítani, s jobban menne a kártya.
2. A kártyának többet kellene tudni, nem igaz, hogy nem ver rá az alaplapira. Igaz, hogy az illesztőprogik rendben vannak, de attól még a kártya valószínűszeg hibás.
Ha az első eset áll fenn, akkor tartozom az illetőnek a telefonhívások árával és egy nagy elnézést kéréssel. Egy ilyen korrekt ember ezt megérdemli.
Ha a második eset áll fenn, akkor akár le is mondhatok a kártyáról. Nem nagy összeg (3500 Ft), inkább elkárolom. Viszont akkor nem fizetek költséget és nem meaculpázok ezerrel, hogy én voltam a balf*sz. És legközelebb tudni fogom, hogy...
Vagyis elképzelhető, hogy a kártya rendben van, csak az XP2-es és a 1.6 GHz-s proci a ludas? De akkor miért nem megy ennél is szarabbul az integrált alaplapi kártyával?
Akkor az ASUS HD3450-es kártyámnak a hangdriverét senki sem tudja XP-hez letölteni? Ez az illesztőprogi hiányzik, valószínűleg jó lenne a gép, ha fel tudnám telepíteni. Ez az az illesztőprogi, ami hiányzik. Nagyon megköszönném.
Illetve a problémámat meg tudnátok osztani más oldalakon? Én csak itt regisztráltam, hátha másnak van ötlete.
Köszi: Zoli
Taylor: egy rendszergazda ismerősöm említette ezt a hotfix dolgot... leírnád pontosan mit jelent?
Kipróbálom abban is, ha ebben összejön. Nyilván az erősebb gépben akarom alkalmazni végső soron.
Matyasowski: igen, nemsokára újratelepítem egy másik vinyón, de nekem csak a Pack 2 van meg (szóval én is gondoltam rá, de van valami ami ellene szól: tudom mi a hiányzó driver)
PCI\VEN_1002&DEV_AA28&SUBSYS -re rákeresve kiderült, hogy a videókártya audiódrivere hiányzik. A telepítőCDjéről az AUDIO könyvtár XP alkönyvtárából indítottam a setupot, de nem állt helyre. A neten rákerestem, de XP-hez nem adott illesztőt.
Rákerestem így is: Radeon HD 34xx (RV620 Sound). Így már volt illesztőprogi XP-hez, de nem működött.
Nem tudnátok rákeresni? Szóval az a lényeg, hogy a videókártya audiódrivere kellene, az az a bizonyos illesztőhiba.
Lehetséges, hogy hibás a vidkártya ezért nem fogadja el a drivert?
https://www.***/termek/asus-r7-250x-1gb-ddr5-r7250x-1gd5-videokartya-79418
KB: 7770 szintjén van
m.emag.hu/msi-amd-radeon-r7-250-oc-videokartya-2048mb-ddr3-128bit-hdmi-dvi-vga-propeller-blade-technologia-r7-250-2gd3-oc/pd/DY87JBBBM/
vagy ez:
www.***/AMD/MSI_R7_250_1GD5_OC_AMD_R7_250_1GB_videokartya-p367950.html
szerintetek megérné beruházni rá vagy nem tud többet mint a jelenleg? És ha megéri melyiket válasszam? Esetleg hasonló árban valaki tud segíteni választani?
Egy másik gépembe tettem bele a korábban megnevezett AGP-s videókártyát, de van egy kis gond. Na írom a gép jellemzőit:
ACPI egyprocesszoros PC
BIOS típusa Award (03/02/05)
Op. rendszer win XP SP2
CPU típusa AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2600+
Alaplap neve ECS 760GX-M (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Alaplapi lapkakészlet SiS 760GX, AMD Hammer
Rendszermemória 1,25 GB DDR1 400 Mhz
Na és itt kezdődik a baj:
Videokártya ASUS AH3450 Series (256 MB)
3D gyorsító ATI Radeon HD 3450 AGP (RV620)
Hangkártya ATI Radeon HDMI @ ATI RV620 - High Definition Audio Controller
Hangkártya Realtek ALC655 @ SiS 7012 Audio Device
Mielőtt a videókártyát a gépbe illesztettem volna az eszközkezelőben minden oké volt.
Mikor először indítottam a videókártyával turbózott 😀 gépet, a gép észlelte a kompatibilis VGA vezérlőt és a varázsló engedélyt kért a beavatkozás nélküli telepítésre. Betettem a gyári driver CD-t, s engedélyeztem. Miután telepítette új hardvert észlelt (VGA vezérlő) s ezt is telepítette... majd észlelt egy harmadik hardvert és telepíteni próbálta, de nem sikerült. Ki is írta, a telepítés sikertelen, mert nem találta a lemezen amit keresett, s a neten sem... ezért a hardver nem fog megfelelően működni. Na de milyen hardver?
Ezután betettem a CD-t s elindítottam a setupot. Feltelepített mindent... Frame Network 2.0-t is. Igen ám, de az eszközkezelőben megjelent egy sárga folt: ( - egyéb eszközök (?! PCI Device) ).
Általános leírása:
Eszköz típusa: ismeretlen
Gyártó: ismeretlen
Helye: 1. PCI-busz, 0. eszköz, 1. funkció
Zárójelben jegyzem meg az ASUS videókártya helye: 1. PCI-busz, 0. eszköz, 0. funkció
vagyis elég közel vannak egymáshoz (???)
"Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28)"
Az illesztőprogram verziója, szállítója: ismeretlen ill. nem lehet elérni
A "részletek" között a PCI Device eszközpéldány azonosítójaként ez szerepel:
PCI\VEN_1002&DEV_AA28&SUBSYS_AA281043&REV_00\4&1C526AC9&0&0108
Zárójelben jegyzem meg a videókártyánál ugyanezen a helyen ez olvasható:
PCI\VEN_1002&DEV_95C6&SUBSYS_00281043&REV_00\4&1C526AC9&0&0008
Ha a videókártyát kiveszem, ez a "hiba" elhárul, tehát az ismeretlen PCI Device amihez illesztőprogi kellene a videókártyán található.
A videókártya átszabta az asztal képét illetve beállításait, de sem a képek (jpg) minősége, sem a filmek lejátszási sebessége nem javult, sőt, inkább romlott, pedig legjobb esetben is csak 2005-ös az alaplapra integrált videókártya.
Felhívtam pár PC szaküzletet, s a köv. tanácsokat adták:
Egyik helyen: Catalyst Software Suite 14.4-es verziójának telepítése (2014. áprilisi) - nem segített
A másik helyen: ne foglalkozzak vele, a videókártya memóriahibás
Ti mit gondoltok?
Szerk: Biosban advanceden belül chipset configurationon belül init.graphics adapter prioritynél tedd olyanra ahol balról jobbra nézve az AGI megelőzi az Onboardot. Ezek után a módosítások elmentésével lepj ki a BIOSból. Reménykedj😃 Lehetőleg a monitort is dugd rá a kártyára.
Vettem egy ilyen videókártyát:
http://olx.hu/hirdetes/asus-ah3450-htp-256m-videokartya-ID2dZeh.html
Na az enyémen is van az az áramkábel vagy mi.
Azt is be kell kötni?
Mert más képeken nem látok ilyent:
https://www.google.hu/search?q=ASUS+HD3450+agp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nCunU_qXBornygOavYDYBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1024&bih=629#facrc=_&imgdii=_&imgrc=cIvrTOcnCJt1eM%253A%3B4neqnVIAPBAn-M%3Bhttp%253A%252F%252Fpcbonto.hu%252Fportal%252Fstatic%252Fupload_apro%252F2011-08-09%252F967517_orig0.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpcbonto.hu%252Fportal%252FMiskolc_%252FPC_cuccok%252FVideobigyulak%252FAGP_foglalat%252FASUS_HD3450_512MB_AGP_VGA_2_439098_967517.html%3B1570%3B1052
Az egyik olyan mint az IDE csatlakozós vinyó, a másik meg annak a neje... Tehát egymásba dughatók. Melyiket hova tegyem? Az alaplapra kellene kötnöm vagy a tápból adjak neki feszkót mint a vinyómnak? Vagy nincs rá szükség hogy bekössem?
Priviben is válaszolhattok.