Számítógép hűtése

Szerző: skinny, 2009. April 11., téma
Fórum » Asztali PC
A téma a gép vagy részegység hűtése.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
matyu20 avatar
Sziasztok! Van egy i5 4440-em és szeretnék hozzá venni egy hűtőt. Nem szeretném overclockolni, csak a stock hűtő elég hangos és ez idegesítő tud lenni, tudnátok ajánlani egyet kb. 5k környékén?
0
0
0
0
Hu-cROPP avatar
Kipróbálom mindenképp! Mert félve játszok, minden verseny után tartok 5 perc szunetet 😃D
0
0
0
0
Puffin avatar
Lehet túlmelegszik valami! Érdemes lenne feltenni az MSI Afterburner progit én megnézni a hőfokokat játék közben!
0
0
0
0
Hu-cROPP avatar
Piero: bocsi, kifelejtettem 😀 AMD Corporation 970A-UD3 AM3+ ...egyébként ha így tolom a game-t, hogy 15-30 percenként lekapcsol a gép..lehet valami gáz?
0
0
0
0
Puffin avatar
Meg akkor tegyél fel egy Win 10-et! Jobban fog futni!
Az alaplap milyen?
0
0
0
0
Hu-cROPP avatar
Piero: köszi a válaszod. Haverom gépe, de kicseréltük a gépünket( az én gépem az adatlapomon található) egyébként hát ez a config: Win7 Ult, AMD fx8350, 16GB RAM, 1TB HDD, AMD radeon hd 7950 gigabyte 3GB.
0
0
0
0
Puffin avatar
Hu-cROPP: cseréld a gyári hűtőt!!! Különben milyen konfigod van?
0
0
0
0
Hu-cROPP avatar
srácok egy AMD Fx 8350-el tolom az ipart, HD 7950-el 16GB RAMon, na szóval az a nagy gond, hogy amikor nagy teljesitmenyű játékot megyek játszani..pl uj nfs most..abnormálisan hangos ez a szaros proci..es 15perc játék után leáll kikapcsol magától a gép...haverom aztmondja hogy ez normalis ennél a procinál, hogy gyárilag nem birja a hűtés..de szeritenm rohadtul nincs rendben..max a gépet cseszem el vele..na ügye arról nem beszéllve hogy marha idegesitő hogy verseny közben leáll a gép.
Valaszokat elore koszi sracok.
0
0
0
0
csuz-li avatar
H-ECTOR: a 8350 is meg van 50-55 fokon... A 4170-nek nincs "brutálisan nagy fogyasztása" a maga 125w-os TD keretével. A csúcs i7-ek is 130-150w között vannak...
Isti26: Házad jól szellőzik? Ott is lehet gond.
Mediziner Troll: Igen.
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
Piero:
Nem is baj, nem szándékoztam 0-ra levenni, egyáltalán nem is hangos. Bár az eddig se nagyon érdekelt 😀
csuz-li:
Oks, köszönöm így logikus. Gyakorlatilag akkor egynek látja a rendszer, csak én tudom hogy fizikailag kettő van.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
"Csak" 125 W a TDP-je nem olyan nagy az. Azt meg tényleg le kéne hűteni annak a cpu hűtőnek.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Teljesen jó az a hőmérséklet, egy brutálisan nagy fogyasztású kártyáról van szó. Majd 85-90 környékén aggódj 😃
0
0
0
0
no avatar
Be van paztazva frissen. De igy is jatek kozbe 70-71 fokos. Mitol lehet?
0
0
0
0
Viktorinho avatar
Van pasztázva is,vagy csak "vas a vason" ?? Mert állítólag 200w tpd-s procit is lekéne hűtenie neki.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok! Egy olyan kerdesem lenne ,hogy van nekem egy AMD fx 4170 proci hozzà egy arctic freezer 13. Jatekok hasznalata kozben akar felmegy 70-75 fokra is. Ez normalis? Ha nem megy jatek akkor ugy 40 fok korul megy. Koszi a valaszokat
0
0
0
0
Zoli73 avatar
H-ECTOR: Szerintem nem. Mivel az a minimum fordulata a CPU hűtődnek.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Omg akkor ez így elég rossz. Szoftveresen nem lehet megoldani valahogy?
0
0
0
0
Zoli73 avatar
H-ECTOR: Azért nem tudod álítani 900-as fordulat alá, mert annak a CPU hűtőnek az a minimum fordulatszáma, és mivel a CPU hűtőt nem lehet leálítani mint a rendszer hűtőket, ezért a legkisebb fordulaton megy még ha a CPU alacsony hőmérsékleten van akkor is.

Szerk: Tehát kérdésedre válaszolva semmi baj nincs! 😀
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
na most viszont én szeretnék egyet kérdezni:
i5 6500-am van, deepcool gamma 300 hűtővel, és mx-4 pasztával. mivel nem megy fentebb a hőfok soha 50°C-nál, azt gondoltam, állítok rajta kicsit, hogy ha nem szükséges, ne pörögjön annyira. viszont hiába állítgatom biosban, folyamatosan 900-1000 között jár a ventilátor, függetlenül a terheléstől.
[LINK]
a rendszerhűtő ventilátorok ezzel szemben teljesen jól szabályozhatók, 30 fok alatt le is állítja őket, mert így állítottam be. mi lehet a baj?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Mediziner Troll: Ha Y csatlakozót használsz, akkor az arra rákötött két ventilátor párhuzamosan megy, hiszen egy helyről kapja a jelet/áramot mind a kettő. Ez csak egy elosztó, nincs bent vezérlés.
0
0
0
0
Puffin avatar
Mediziner Troll: én is hiába akarom szoftveresen 0-ra állítani a proci ventiket, nem engedi. De a panelen le lehet tekerni...
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
H-ECTOR:
Értem, és köszönöm. 😀
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
én úgy tudom, hogy az azt jelenti, hogy az egyik ventitől kapja a jelet, és az összeset az alapján kezeli
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
Sziasztok
Sikerült minden, App center tudja külön is kezelni a CPU_OPT hűtőt, olyan 250-300 RPM-mel magasabban is megy mint a CPU hűtő, és nem is állt le semmi. Ahogy nézem engedi is hogy külön kezeljem, csak annyira "letekerni" nem hagyja mint a normál hűtőket, bár ezt nem is szándékoztam. Még1x köszönöm mindenkinek a segítséget.

csuz-li:
Van még egy üres helyem a gépházban. Ha esetleg a későbbiekben oda is beszerelek egyet, akkor az az Y-kábel amit ajánlottál, ugye jól tudom hogy az egyik ventilátort folyamatosan max. fordulaton fogja üzemeltetni?
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
A kártyáét felesleges mert ha kevésnek érzed akkor azt szoftveresen is meg tudod csinálni. De 3 pineset is kezeli szerintem, mert ezek csak úgy mint a Sata csatlakozók visszafelé kompatibilisek. Nem lesz vele baj szerintem! 😀
0
0
0
0
DDarkness avatar
[LINK]
Ezzel olyan ventiket is lehet állítani ami csak 3-pines?
Ezzel valahogy tudom a vidikarim hűtését is szabályozni?
Köszi a válaszokat előre is 😀
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Igazából nekem tök mindegy, de egy kicsit tényleg fura, hogy ha nem használom akkor ilyen laza 17°C körül van. 😃 De ha megfogom a hűtőt akkor az meg kb. épp melegebb mint a kezem úgyhogy az a lényeg, hogy nem melegszik jobban mint eddig! 😀 Köszi a válaszokat! 😀
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
csuz-li:
Kösz hogy szóltál, már lerendeltem a hűtőket, jövőhét hétfő-kedd-en kiderül hogy működik-e. Ha nem, akkor veszek egy ilyen Y kábelt a helyi boltban, ez a pár száz forint már nem vág földhöz.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Most miért ne lehetne 40 fok valós érték. Nálam sem megy 40 fok fölé játék alatt a CPU hőmérséklet már linkeltem be képet játék alatt 27 fokos CPU hőmérsékletről is igaz az télen volt.😀
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Nekem is nagyon gyanús volt... De talán ha erősen gondolok rá akkor igaz lesz! 😆

Szerk. Most nézem, hogy az előző válaszokat nem jelenítette meg, de igen Noctua NH-U12P SE2 van rajta.
0
0
0
0
Bronson avatar
az fx 8xxx szérián el van cseszve a szenzor (a lapon valszeg), sokszor a szobahőmérsékletnél kisebb értéket mutat, ami mint tudjuk, nem lehetséges léghűtéssel 😀 esetedben is nagyon alacsony, szerintem nem valós...
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Igen, de az OC amúgy sem fétisem, csak néhányan írták, hogy nem feltétlen lesz olyan kellemes használni a gépet ezzel a lappal. :/
0
0
0
0
pzolika95 avatar
NoobHUN:

Gyárilag így tervezték, tehát nem lesz belőle gond. Csak ne overclockolj. 😀
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Noctua volt az előző, de egy pöppet be volt száradva. Ez így dúrva 😲 Amúgy ha már hűtés topic akkor a lapomon ugye nincs hűtés és eléggé melegszik, de nem fagy meg szarakodik és az érdekelne, hogy hosszútávon lehet belőle baj?
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Szerinte ez: Noctua NH-U12P SE2

Legalábbis a gépénél ez van feltüntetve.
0
0
0
0
Puffin avatar
Milyen hűtő van rajta?
0
0
0
0
Zoli73 avatar
15 fokot simán ad az MX-4 paszta pláne ha elötte valami gagyival volt feltéve a hűtő, vagy ha már kiszáradt a paszta!
0
0
0
0
Zoli73 avatar
NoobHUN:Miért? Eddig mennyi volt?
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Gyerekek, nekem is lenne egy kérdésem! Az létezik, hogy ugye megvettem a 8370E-t és ugyan az a hűtő van rajta mint eddig, csak most MX-4 pasztával és a procit minden program 35-40°C-nak írja játék alatt?
0
0
0
0
Puffin avatar
Nálam a CPU, és a CPU-Optionalt azt egyformán tudom csak állítani, külön-külön nem.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Mediziner Troll: he nem működik, akkor simán elosztod az alaplapit, ami eredetileg is erre szolgál: [LINK]
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
Sziasztok
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek. Közben megnéztem a BIOS-t, tényleg lehet állítani a CPU_OPT-on maunálisra, silent vagy fullspeedre is.
Elsőnek auton próbálom ki azért 😀
Köszönöm még1x
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Nekem msi lapon van, biosban lehet állítani minden egyes fan csatlakozó profilján, szerintem nálad is működik. Ez alapján, ha annak a csatlakozónak a profilját jól állítod be, nem lesz semmi probléma.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Mediziner Troll: Azt a ventit, amit a CPU_opt-ra kötsz azt a cpu hőszenzora fogja vezérelni, de szerintem be lehet külön profilt állítani annak is habár és a Gigabyte lapnak a vezérlő progiát nem ismerem de az Asus-én simán lehet külön profilt csinálni minden ventinek, független attól hogy melyik szenzor vezérli, és nem lehet olyan szerintem legalábbis hogy az egyik ventit leállítsa csak ha te nem állítod be úgy hogy csak bizonyos hőmérséklet fölött induljon el alatta meg megálljon. Ha ugyan az a másik CPU tdp-je elvileg jó hozzá, és igen a turbóval többet fogyaszt a cpu de azt szokták megadni a tdp-ben nem az alap órajeles fogyasztást.
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
Sziasztok!
Gépház ill. CPU hűtéssel kapcsolatosan lenne pár kérdésem a hozzáértőkhöz. A következőkről lenne szó:
ZALMAN Z11 NEO
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3
Intel i5-4590 + gyári cooler

Eddig csak a gyári ventilátorokkal ment a gép, ez két 80mm-est és 3db 120 mm-est takar, ebből csak kettő 4 pin-es, ezek az alaplapra vannak csatlakoztatva, a többi elől molex. Van még szabadon 3 hely, ebből kettőre szeretnék 1-1 120 mm-est venni (előre az "orrába", és felülre a "plafonra" ).
Ezek is 4-pin-esek lesznek, így alaplapra kell csatlakoztatnom őket, a lapon viszont már csak egy hely van.
Itt jön képbe plus egy csatlakozás. Van az alaplapomon egy olyan hogy CPU_OPT.
Ez elvileg vízhűtésnek, illetve 2 ventis CPU hűtőnek lett kitalálva. De simán rá lehet csatlakoztatni egy normál házhűtőt is. Szóval a kérdések:

-Ha ide csatlakoztatom az egyik hűtőt, annak a sebességét teljesen a CPU hőmérséklete fogja megszabni, így esélyem se lesz arra hogy manuálisan állítsak a sebességén (pl.: Gigabyte App centerben)? Vagy be lehet ezt valahogy állítani, hogy normál hűtőként kezelje a lap?

-Előfordulhat-e olyan anomália, hogy egyszer csak leállítja a gyári intel hűtőt a rendszer? (pl.: azt "hiszi", hogy két ventilátoros CPU hűtő van rajta, de a pillanatnyi hő leesik annyira, hogy elég csak az egyik ventit pörgetni.) Vagy ilyen nincs, és a két ventilátoros hűtők esetében is mindig, minden körülmények között valamekkora minimális fordulattal üzemelnie kell mind2 ventinek?

Nem tudom még mikor (lehetőleg idén), de tervezem a CPU cseréjét egy i7-4790-re. OEM lesz, úgy néz ki ezt tudom megoldani olcsón. Ennek a TDP-je szintén 84W.

-A mostani gyári hűtő elég lesz-e hozzá, ha most kiépítem a szellőzést (ref.: AC Syndicate alatt a mostani állapotban 55 C-fok fölé még nem ment a CPU hőmérséklete)? Olvastam valahol olyat, hogy amikor turboboost-ba kapcsol a CPU, többet kér mint a TDP érték.
Kövezettek meg érte, de nekem ez a hűtő kellene. :/ Nem rajongok a csicsás-giccses cuccokért. Tudom hogy hatékonyabbak, de ettől nem szeretnék megválni csak ha nagyon muszáj.

ill.: Pasztából: Thermal Grizzly TG-H-015-R és TG-H-030-R között van kb 500 Ft eltérés, de a hővezető képesség mindkettőnél 11,8.
-Van valami ok ami miatt érdemesebb lenne a H-030-at választani, vagy mindegy?

Válaszokat előre is köszönöm.
0
0
0
0
no avatar
köszönöm a választ, a paszta is ludas lehet lassan 2 éves
0
0
0
0
csuz-li avatar
hugyoskakao: ZALMAN CNPS5X Performa. Még az fx-8350-et is 50-55 fokon tartja. Ráadásul csupán 6e Ft. Amúgy azért nézz rá, mert a gyárinak sem szabadna ennyire felengedni a hőmérsékletet, mondjuk az a proci is a melegedős szériából van.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
Adott a konfigom gyári procihűtővel.
Fel-fel szökik 70 fok fölé a hőmérséklete, ezért le szeretném cserélni.
Mit ajánlotok? 20k-ig a lehető leghatékonyabb hűtő? A zajosság annyira nem szempont a lényeg a hatásfok.
Előre is köszönöm.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Vagy Zalman Z3 Plus, úgy 12 körül. Gyárilag négy ventilátorral szerelve, alsó tápos és belefér egy hatalmas VGA is.
Omis: Amúgy tényleg fontos a ház. Hiába a processzorhűtő, meg a jó VGA hűtés; azok csak a házba nyomják be a meleget. Annak a melegnek még onnan is el kell távoznia, különben a hűtőventilátorok csak meleg levegőt tudnak forgatni és meleg levegővel nem nagyon lehet lehűteni semmit.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció