A játékfejlesztők és a hardvergyártók szoros kapcsolatban állnak egymással, ez nagyon régóta így megy, olyanok mint a borsó meg a héja 😊 ha ezt sem tudod megérteni akkor nem tudom hova ragozzuk tovább... a tipikus megvakarod az én hátam, akkor majd én is a tiédet alapon megy ez a marketinggel is. elég csak megnézni a tápegységek ajánlott kapacitását a videókártyáknál. odaírnak 6-700 wattokat, amikor egy jobb 400-as is elég annak a kártyának. miért? hogy egy szarabb 700-as táp is elvigye. igen, csak az nincs sehova odaírva ha van egy normális tápod, akkor nem kell ekkora, és hátha veszel egy drága 700-as tápot. és elég benézni a milyen tápot vegyek topikba, mennyi a félreértés ezzel kapcsolatban a mai napig. mi sem bizonyítja jobban hogy tökéletesen működik a marketinggépezet, nekik az az érdekük hogy MINÉL TÖBBET ÉS MINÉL DRÁGÁBBAT adjanak el. totálisan nem érdekli őket mennyire túlzás a gépigény, ŐK ELADNI AKARNAK. a milyen processzort vegyek topik szintén ez miatt van tele félreértésekkel, mindenki i7-et akar venni játékra, pedig az i5 is elég, aminek van 4 erős magja és gól, hiába optimalizálnak szerinted 8 szálra, a 4mag még mindig elég és egy darabig az is marad. szerinted miért van ajánlott gépigényben i7 i5 helyett, amikor játékok alatt azonos a teljeseítmény, mégis sokkal drágább?? most akkor ők a hülyék az elméleted szerint, de pontosan tisztában vannak ezzel. ennyi a rövid sztori, nem egy sikátorban találkoznak a partnerek, feláldozva egy kecskét a több fps érdekében meg aktatáskákat cserélgetve hogy mi legyen a gépigényben. ők csupán reklámoznak. nem akarok nagyot mondani, de kb a gépigények java részében a minimális ajánlott gépigény elegendő a high beállításokhoz is.
Tehát az Intel fizet azért minden játékfejlesztőnek, hogy azt sugallják, miszerint az i5 nevű gyártmányuk nem ér semmit és az i7 is csupán annyit ér, mint a fele annyiba kerülő AMD? Mondjuk persze fizethet az AMD is ezért, nekik nagyobb reklám lenne, csak ugye az IT ipar a pereiről híres, úgyhogy nem nagyon értem, hogy miért nézi tétlenül az Intel, amikor milliárdokat kaszálhatna egy peren, mint ahogy az AMD kaszált azzal, hogy felnyomta az Intelt a laptopgyártókkal kötött versenytorzító megállapodásuk miatt. Pedig jó visszavágás lenne, elég magas labda. Már ugye, ha így lenne...
Nem is értem, hogy a játékfejlesztők miért nem fórumozóktól kérnek szakmai tanácsot a gépigényeikkel kapcsolatban.
Vagy persze az is lehet, hogy tényleg 8 szálra optimalizálnak, ha már egyszer az új konzolokban is ennyi van. Persze ez így túl egyszerű és logikus lenne és sehol nem lenne benne egy kis izgalmas összeesküvés, meg titkos megállapodásról szóló vadregényes sztori.
csuz-li : az ember azt gondolná kicsit vágod ezt a témát, de te még mindig nem tudod hogy a gépigények nincsenek köszönőviszonyban a valósággal a legtöbb esetben, szimpla marketing az egész? a max payne 3 ajánlott gépigénye alapján vegyünk gépet szerinted? gépigényekre hivatkozni egyszerűen butaság, nem érvelési alap... nem elriasztani akarják a vásárlókat, hanem teret hódítani, ha egy laikus megnézi, simán bedől neki... de ezek szerint nem csak a laikusok...
csuz-li
Azzal hogy i7-et írnak oda annyit érnek el hogy valaki egy játék kedvéért i7-et vesz, de neked látom ezt nem lehet bemagyarázni 😃 Akkor azzal is elriasszák a vevőt hogy 100ezres kártyákat írnak a gépigényekhez nem? 😃
Ezzel nem riasszák el a vevőt? https://gepigeny.hu/games.php?id=2617
😃
Már látom is magam előtt, ahogy a stúdióban megszületik a döntés:
- Te figyu, ugyan a játék optimálisan futna i5-ön is, ami ugye azt jelenti, hogy valószínűleg i3-on is, de azért írjunk oda i7-et, mert ha minden jól megy, akkor pár vevőt így el tudunk riasztani és annak nagyon örül a pénzügyi osztály, mert így pár millió dollárral kevesebbet kell lekönyvelniük és tudjátok milyen nehéz elköltségelni azt a sok bevételt. Szóval csináljunk mesterségesen kevesebbet!
- Jó ötlet!
😂
Erre meg azt tudom mondani hogy amikor készítenek egy játékot, hogy milyen jó meg szép lesz, meg milyen jól optimalizált, és amikor kijön meg egy szutyok valami, de valahogy el kell adni a terméket. A gépigény is hasonló, van amikor messze áll a valóságtól, de van amikor nagyon megközelíti lásd Gta 5
ddkk22: Igen, mint írtam is, elképzelhető, hogy a játékfejlesztők nem értenek ehhez. Csak én kevésbé tartom valószínűnek, mint ti. Feltételezem, hogy azok, akik a játékmotorokat készítik és magát a játékot programozzák, nagyjából azt is tudják, hogy mit készítettek.
De ne higgye már azt senki el ami lát egy játék gépigénynél, egy játéknak se kell i7, ez is egyfajta reklám csak. Meg ez is hogy i7-et meg fx-et kérnek a mai játékok, akkor mindenki fx-et venne játékra ha egy szinten lennének nem (de nincsenek)? Na de mind1 is.
erre pedig csak annyit mondanék, hiába írnak oda FX 83xx eket, ha az i5 elveri őket majdnem minden játékban
Tételezzük fel, hogy igazad van. Akkor ebből logikusan következik, hogy a játékfejlesztők, azok akik a játékok motorját írják, képtelenek jól felmérni az általuk készített játék hardverigényét és mivel nem ismerik a saját szoftverüket sem, ezért i7-et írnak i5 helyett.
bukta2: Szerintem is érdemesebb, magam is i7-ben gondolkodtam, csak nekem nem volt rá pénz. Ha megteheted, akkor vedd meg szerintem.
Alapból azt sem értem, miért létezik AMD vs. INTEL nevű topic, hogy ezen mit lehet vitatkozni? Az FX processzorok magonkénti teljesítménye egy 8 éves Intelével van egy szinten, hogy lehet akkor összehasonlítani a kettőt?😃
bukta2: Az i5 jövőre nézve, ahogy írták nagyon is elég lesz. Felesleges +100 eurót kidobni +1 fps-ért. Messze van még az, amikor egy i5 kevés lesz.
csuz-li
igazából Fury X-re is mindenki azt mondta 980Ti, TX verő aztán ahhoz képest valahol Fullhd-ba(4k-ba kb egy szint velük) sima 980tól is kikap szóval lehet a zennel is ez lesz
"figyelembe venném, hogy már ma is a játékok ajánlott gépigénye 8 szálas processzorokat kíván"
erre pedig csak annyit mondanék, hiába írnak oda FX 83xx eket, ha az i5 elveri őket majdnem minden játékban
buikta2: Konyhanyelven összefoglalva a lényeg: egy i3 két magos és négy szálas, egy i5 négy magos és négy szálas. A Windows mindkét processzort úgy látja, mintha 4 darab processzor lenne a gépedben. Az i3 azért gyengébb, mint az i5, mert egy valós processzormag két "processzor" munkáját kell, hogy ellássa. Persze az Intel technológiájának az a szépsége és attól hatalmas innováció, hogy ettől nem lesz fele akkora az egy szálra eső teljesítmény, hanem csak pár százalékkal kisebb.
az i5 ma is, holnap is, meg még évekig elég lesz játékra, kár itt szálakkal meg gépigényekkel dobálózni... senkinek nem ajánlom hogy csak azért vegyen fx procit mert 'hátha' a dx 12-vel megtáltosodnak az amd cpu-k. bárcsak így lenne, de aki a jelenben épít gépet és megengedi a keret, nem is kell gondolkoznia hogy i5 vagy fx...
Reinkz: Igen gépet a jelenben építesz. Ha játékhoz kell, akkor annak megfelelően, hogy a mai játékok mit kérnek. Márpedig ma már a játékok 8 szálat kérnek. Ha olyan feladatra kell, ahol fontos az egy szálas teljesítmény, akkor meg i5-öt veszel i7 helyett, mert abban meg az a jobb.
SiposG: azért a 14 nm-es Zen elég nagy fejlesztésnek tűnik. Annyira nagynak, hogy pár szakértő szerint erre rámegy a gatyája az AMD-nek és ha nem jön be, akkor egyszereplős lesz a piac, mert csődbe mennek.
Dani46: Hát a Nike cipő is drágább, mint a mellette lévő gyártósoron készülő ugyan oylan, ámde kevésbé neves sportcipőé... A brandet mindig meg kell fizetni.
bukta2: Örülök, ha segíthettem, de ne feledd: a többiek érvelése sem hülyeség, csak más oldalról közelítenek.
bukta2: Bár a lényeget megválaszolták, azért egy apróságra hadd hívjam fel a figyelmet. Az i7 ugyan négy magos de 8 szálas, ilyen értelemben pont annyi szál dolgozik a gépben, mint egy fx-8350-nél. Mondjuk én ez utóbbit vettem pont, mert olcsóbb, mint az Intel hasonló processzorai. De ugye nekem játékra kellett a gép, másra nem nagyon használom.
A többieknek igazuk van abban, hogy az i5 elég, meg abban is, hogy ez még egy darabig így is marad, no meg abban, hogy ki tudja mit hoz a holnap; azonban én figyelembe venném, hogy már ma is a játékok ajánlott gépigénye 8 szálas processzorokat kíván, és az kisit sem valószínű, hogy később ez az igény csökkenni fog, szóval én elgondolkodnék egy 8 szálas processzoron, akár i7-en, akár fx-8350-en. Ha van rá keret, akkor mindenképpen érdemes az Intelt venni.
Erre voltam kíváncsi! köszönöm a gyors választ. ahogy nézem youtube-on i5 4690k és i7 4790k egy gtx 980 társaságában játékok alatt 2-5fps különbség azért tényleg fölösleges i7-et venni! Kösz még1x sőt most hogy tovább néztem a videót még valahol meg is fogja az i7-et 😃
okés, ha ilyen biztosan mered állítani akkor nem költök annyi pénzt legalább elég nekem a 4 magos i5-is ha még jövőre is profi proci lesz, és abból legalább tudok venni bikát, melyiket ajánlanád? egy olyan lappal amivel meg is lehet majd rántani rendesen persze
nem kell mindjárt i7... i5 is elég, és még jövőre is elég lesz, nyugi... az hogy nem lesz elég, meg jövőre már 6-8-124 mag fog kelleni mindjárt, az csak spekuláció egyenlőre...
Üdv, Lassan eljön az idő hogy gépet újjítok talán év végén elszánom magam,
Nem tudok dönteni intel és AMD között AMD baromi sokkal olcsóbb pl egy FX 8350 170€ míg egy 4 magos i7 a duplája 350€ körül mozog, értem én hogy jobbak az intel procik de én már keveslem a 4 magot hiába erősebb, de gondolni kell 2016 ra is ahol már lehet kevés lesz a 4 mag de viszont 300-400€ nál nem szánnék többet Processzorra, ha valaki tudna mondani valami nagyon jó procit ami még 2016 ban is megálja rendesen a helyét és belefér abba a 300-400€ ba legyen az intel vagy AMD kérem írja meg meg egy alaplapot is ami hozzá jó lenne alaplap olyan max 150-ig jöhet szóba VGA azt egy GTX 970 4gb ot tervezek, gondolni kell 2016 ra is! 😀
danee23: Mind az Intel, mind az AMD gyári hűtője pont elég a processzor hűtéséhez alapjáraton. Ha húzod, akkor mindkettőhöz kell nagyobb hűtő. Azért tűnik az Intel hűtője "gagyibbnak", mivel nem kell annyi hőt elvezetnie. Mivel az AMD melegebb, ezért ott már a komolyabb processzorokhoz eleve réz hővezetőcsöves lég-, vagy vízhűtés van gyárilag. Szóval az Intelé nem "gagyibb", csupán az van, hogy Intelhez nem kell a réz hővezetőcső. (Mellékszál: de az Intel 3-4 generációs processzorainak melegedésproblémáját meg amúgy sem oldja meg a gyári hűtés)
Carl18: használtat a használttal, újat az újjal hasonlítunk össze, mikor árakat hasonlítunk egymáshoz. Sőt, ha már itt tartunk, akkor érdemes azonos árú processzorok teljesítményét egymáshoz mérni. (Meg persze azt is figyelembe venni, hogy mire akarjuk használni, hiszen egy szálas teljesítményben az i5 is leveri az i7-et, pedig utóbbi drágább, viszont a játékok meg több szálas folyamatok, ahol meg az i7 jobb, mint az i5)
Persze sokat elárul a teljesítmény/fogyasztás/melegedés/ár kérdéséről, hogy az AMD a saját Quantum PC-it is úgy tervezi, hogy abba nem csak AMD, hanem Intel processzort is lehet kérni...
Ami nekem van azt 2400 ft ért vettem akcioba pcxről. Nagyon kafa alapjàraton mellegbe 32 celcius -teljes terhelés mellett 55-57 celcius. 58 felett még sose láttam. Droid 😆 lol :. Újanta drága vásárolni, használtan vettem az i5 3470 et. 36e voLt szállitással. Anyiért simán jó vétel és bika erős , minden játék simán fut vele. Bocsi telorol irok azért irtam ilyen hibásan. 😀 😃 majd ha kész a szobafestés leoltom az Amdt gépről 😃
Dehogy a màrkát. A valodi erőt aminek ára, és az Amd- nél mit fizetsz meg a fogyasztást vagy a gagyi porszìvo gyári hütést. A legerősebb amd proci képes kikapni az én procimtol. Mikor az amd egyenrangu már szénné tunningolva akkor 2 óra alatt bever 1kw energiát. 😀 persze videokártya mellett. Mellé kell egy méreg dràga hütés,ennyi plusz fogyasztás és költség àrábol már megveszi az ember az i7et is.
Jó most én egy i7 hez képest mondtam hogy messze járok a drága procihoz
viszont azt hozzá teszem hogy az intel olyan mint a iphone a márkát fizeted meg.
Szerintem is jó kis proci az X4 860K főleg az áráért 😃 Ha venni kéne valamit újonnan én is azt venném főleg hogy jó árba van. Amit eladtam G2130-at újonnan zsír újba 18E jelenleg az ára. A X860K ehez képest 21-22E és azért 4 valódi fizikai mag + tunning potenciál van benne.
Áhh másik konkurens kizárt ez a két fel állás marad(amd intel).
Kajak 14nm processzort terveznek?az nagy ugrás lenne.
Én már annak is örülnék ha a kis kaki processzorom(x4 860k)kidobnának jövőre egy újat 22nm-ben😀 esetleg 6 magos verzióban már cserélném is le.hmm szép álom😀
Azt pedig senki sem szeretné, hogy ne legyen az Intelnek konkurenciája, ha esetleg csődbe menne az AMD a Global Foundries-al együtt...
Néha belegondolok, hogy volt idő, amikor az AMD volt a piacvezető 😀
Azért többségében már a mai játékok ajánlott gépigénye is 8 szálas (i7 és fx). Hogy a Zen sok szálát mi tudja kihasználni, az jó kérdés. Ugyan a Vulkan és a Mantle ki tud használni sok szálat, az egy dolog. A legtöbb játék dx12-es lesz, azt fogják leginkább használni a fejlesztők, főleg, mert a dx12 a Microsoft ígérete szerint az xbox-on is használható lesz, meg ugye az oprendszereket is ingyen cserélik win10-re, ami kell hozzá, tehát hamar el fog terjedni. Viszont a dx12 csak hat szálig skálázódik, ami persze nem jelenti azt, hogy a több szálas processzoroknál nem lesz előny, hiszen a dx10 és11 csak egy szálon dolgozik, mégis kihasználják a játékok a 4-8 szálat. Másrészt pont az új grafikus API-k miatt háttérbe szorul az, hogy egy szálon mennyire erős a processzor. Ha a játékfejlesztők szemszögéből nézzük, még egy darabig a játékmotorok 8 szálra lesznek optimalizálva, mert annyi van a konzolokban és annyi az elérhető a piacon. Az intelnek már van 8-nál több szálas procija, csak annyira drága, hogy azt nem sokan veszik meg. Az átlag 4-8 szál, amiben gondolkodhatnak. Mivel az Intel jelenleg nem hajt 8-nál több szálra és ők a piacvezetők, biztos, hogy a játékmotorok fejlesztői sem gondolkodnak a közeljövőben 8-nál több szálban egyrészt emiatt, másrészt azért, mert a konzolokban sincs több.
Winrar-nak abban igaza van, hogy már megint előre rohan az AMD, bár valahol érthető, mert a másik választás lassan a csődvédelem...
Nem is értem, hogy a játékfejlesztők miért nem fórumozóktól kérnek szakmai tanácsot a gépigényeikkel kapcsolatban.
Vagy persze az is lehet, hogy tényleg 8 szálra optimalizálnak, ha már egyszer az új konzolokban is ennyi van. Persze ez így túl egyszerű és logikus lenne és sehol nem lenne benne egy kis izgalmas összeesküvés, meg titkos megállapodásról szóló vadregényes sztori.
Azzal hogy i7-et írnak oda annyit érnek el hogy valaki egy játék kedvéért i7-et vesz, de neked látom ezt nem lehet bemagyarázni 😃 Akkor azzal is elriasszák a vevőt hogy 100ezres kártyákat írnak a gépigényekhez nem? 😃
Ezzel nem riasszák el a vevőt? https://gepigeny.hu/games.php?id=2617
Már látom is magam előtt, ahogy a stúdióban megszületik a döntés:
- Te figyu, ugyan a játék optimálisan futna i5-ön is, ami ugye azt jelenti, hogy valószínűleg i3-on is, de azért írjunk oda i7-et, mert ha minden jól megy, akkor pár vevőt így el tudunk riasztani és annak nagyon örül a pénzügyi osztály, mert így pár millió dollárral kevesebbet kell lekönyvelniük és tudjátok milyen nehéz elköltségelni azt a sok bevételt. Szóval csináljunk mesterségesen kevesebbet!
- Jó ötlet!
😂
Tételezzük fel, hogy igazad van. Akkor ebből logikusan következik, hogy a játékfejlesztők, azok akik a játékok motorját írják, képtelenek jól felmérni az általuk készített játék hardverigényét és mivel nem ismerik a saját szoftverüket sem, ezért i7-et írnak i5 helyett.
bukta2: Szerintem is érdemesebb, magam is i7-ben gondolkodtam, csak nekem nem volt rá pénz. Ha megteheted, akkor vedd meg szerintem.
bukta2: Az i5 jövőre nézve, ahogy írták nagyon is elég lesz. Felesleges +100 eurót kidobni +1 fps-ért. Messze van még az, amikor egy i5 kevés lesz.
igazából Fury X-re is mindenki azt mondta 980Ti, TX verő aztán ahhoz képest valahol Fullhd-ba(4k-ba kb egy szint velük) sima 980tól is kikap szóval lehet a zennel is ez lesz
"figyelembe venném, hogy már ma is a játékok ajánlott gépigénye 8 szálas processzorokat kíván"
SiposG: azért a 14 nm-es Zen elég nagy fejlesztésnek tűnik. Annyira nagynak, hogy pár szakértő szerint erre rámegy a gatyája az AMD-nek és ha nem jön be, akkor egyszereplős lesz a piac, mert csődbe mennek.
Dani46: Hát a Nike cipő is drágább, mint a mellette lévő gyártósoron készülő ugyan oylan, ámde kevésbé neves sportcipőé... A brandet mindig meg kell fizetni.
bukta2: Örülök, ha segíthettem, de ne feledd: a többiek érvelése sem hülyeség, csak más oldalról közelítenek.
A többieknek igazuk van abban, hogy az i5 elég, meg abban is, hogy ez még egy darabig így is marad, no meg abban, hogy ki tudja mit hoz a holnap; azonban én figyelembe venném, hogy már ma is a játékok ajánlott gépigénye 8 szálas processzorokat kíván, és az kisit sem valószínű, hogy később ez az igény csökkenni fog, szóval én elgondolkodnék egy 8 szálas processzoron, akár i7-en, akár fx-8350-en. Ha van rá keret, akkor mindenképpen érdemes az Intelt venni.
Erre voltam kíváncsi! köszönöm a gyors választ. ahogy nézem youtube-on i5 4690k és i7 4790k egy gtx 980 társaságában játékok alatt 2-5fps különbség azért tényleg fölösleges i7-et venni! Kösz még1x sőt most hogy tovább néztem a videót még valahol meg is fogja az i7-et 😃
proci: i5 4690k
Németben lakom tehát német oldalról rendelek mindent
Egy i5 4690k szerintem még vagy 2évig bőven jó lesz, ha nem tovább.
Nem tudok dönteni intel és AMD között AMD baromi sokkal olcsóbb pl egy FX 8350 170€ míg egy 4 magos i7 a duplája 350€ körül mozog, értem én hogy jobbak az intel procik de én már keveslem a 4 magot hiába erősebb, de gondolni kell 2016 ra is ahol már lehet kevés lesz a 4 mag de viszont 300-400€ nál nem szánnék többet Processzorra, ha valaki tudna mondani valami nagyon jó procit ami még 2016 ban is megálja rendesen a helyét és belefér abba a 300-400€ ba legyen az intel vagy AMD kérem írja meg meg egy alaplapot is ami hozzá jó lenne alaplap olyan max 150-ig jöhet szóba VGA azt egy GTX 970 4gb ot tervezek, gondolni kell 2016 ra is! 😀
Carl18: használtat a használttal, újat az újjal hasonlítunk össze, mikor árakat hasonlítunk egymáshoz. Sőt, ha már itt tartunk, akkor érdemes azonos árú processzorok teljesítményét egymáshoz mérni. (Meg persze azt is figyelembe venni, hogy mire akarjuk használni, hiszen egy szálas teljesítményben az i5 is leveri az i7-et, pedig utóbbi drágább, viszont a játékok meg több szálas folyamatok, ahol meg az i7 jobb, mint az i5)
Persze sokat elárul a teljesítmény/fogyasztás/melegedés/ár kérdéséről, hogy az AMD a saját Quantum PC-it is úgy tervezi, hogy abba nem csak AMD, hanem Intel processzort is lehet kérni...
viszont azt hozzá teszem hogy az intel olyan mint a iphone a márkát fizeted meg.
Kajak 14nm processzort terveznek?az nagy ugrás lenne.
Én már annak is örülnék ha a kis kaki processzorom(x4 860k)kidobnának jövőre egy újat 22nm-ben😀 esetleg 6 magos verzióban már cserélném is le.hmm szép álom😀
Néha belegondolok, hogy volt idő, amikor az AMD volt a piacvezető 😀
Winrar-nak abban igaza van, hogy már megint előre rohan az AMD, bár valahol érthető, mert a másik választás lassan a csődvédelem...