Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hitoshi avatar
hát addig amíg bírod hűtéssel, és feszel.Gyári hűtőd van ?
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!

Nekem DualCore AMD Athlon II X2 245-ös procim van ezt meddig tudnám felhúzni?😃 (jah és gyárilag 2,9 GHZ-es)
0
0
0
0
Hitoshi avatar
Akinek MSI kártyája van annak ajánlom figyelmébe az MSI AfterBurner-t és az MSI Kombustor-t, az afterburner egy tuningoló program, a másik pedig le teszteli, hogy megy -e. 😀
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
ja csak gyári vga szoftver szar pl az ati CCC je is szar ponthogy az easytune meg a rivatuner meg ezek a jók mert rohadt sok beállítás van benne! AZ elv meg ugyan az órajel emelés a VGA k nál nicsenek ilyen sok marhaságok mint a CPU nál!
0
0
0
0
@insane666 avatar
Szerintem is jobb biosban tuningolni, meg gyári vga szoftverrel. Az ilyen easytune, rivatuner és társai programokat haggyátok.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
sziszifiu irta: jönnek az új játékok és félek h a procim ténylge eléggé karcsú lenne már hozzájukSad mert szerintem vga még jó lenne de ha kicserélném a procit akkor alaplapotis meg memóriát is ki kellene igaz? mert eléggé elavult mind a 3 szeretném kikérni véleményeiteket hogy mennyibe fájna nekem ez a csereSmiley

hát vegyél egy jó kis proci hütőt aztán 2,6 ig feltudod huzni mert néztem mit támogat a procit és msi honlapján athlon X2 6000+ a legnagyobb amit tábogat és ez 3ghz, de ha midndenképpen ujjon gondolkodsz akkor ASUS M4A78-AM ami 14-15k és egy phenom X2 555BE ami 25k és lehet 4 magositani!
0
0
0
0
danhey avatar
szerintem is VGA-val még nincs annyira gond nekem is 4800-as kategóriából van és kis tuninggal még megkap 100%-ot szinte minden játék 😀
hát a procit meg ha cserélni akarod (bár én azzal is próbálnék egy tuningot előbb, akkor maximum olyan erőst nem veszel, hogy az alaplapot is cserélni keljen...
0
0
0
0
no avatar
jönnek az új játékok és félek h a procim ténylge eléggé karcsú lenne már hozzájuk😞 mert szerintem vga még jó lenne de ha kicserélném a procit akkor alaplapotis meg memóriát is ki kellene igaz? mert eléggé elavult mind a 3 szeretném kikérni véleményeiteket hogy mennyibe fájna nekem ez a csere😀
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
vagy atitool havernak karijához mindent kipróbáltam de ez jött be...
0
0
0
0
laci503 avatar
Tesla GoD írta:
az afterburner msi karikhoz való....

minden karihoz lehet használni ám 😃 de a catalyst sem engedi de akkor megpróbálo ma rivatuner-t
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
az afterburner msi karikhoz való....
0
0
0
0
laci503 avatar
SAphire HD5850es vga-M van alap órajele 725/4000Mhz ha minden igaz és tuningot csak 775/4500ig engedi... caralyst is meg minden gondoltam h MSI Afterburner a Catalystos cucc miatt nem engedi fentébb tenni az órajelet... letöröltem a managert és így sem engedi nagyobb órajelre mi lehet a baj?
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
lassabb, de mivel Athlon II van neki, akk ingyen, vagy lapcserével tudja 4 magosítani......
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
de nem lassabb mint ha phenomot 4 magosítanád???
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
már ha van hozzá lapod.....
0
0
0
0
Koppy96 avatar
Sziasztok !
Egy X3 435-t fel lehet húzni 4 magosra ?
0
0
0
0
laci503 avatar
gabi86 írta:
danhey írta:
Szasztok, annyi lenne a kérdésem, hogy valaki megtudja nekem mondani, hogy az Easy Tune 6 programban a Quick Boost funkciót mér nem tudom elérni...?

Hát ezt én is szivesen megtudnám! vagy melyik verzióban van benne ??

szerintem hanyagoljátok az ijesfajta programokat... jobban megéri szerintem biosban megtanulni mint hogy egy programra bízd a dolgot
0
0
0
0
gabi86 avatar
danhey írta:
Szasztok, annyi lenne a kérdésem, hogy valaki megtudja nekem mondani, hogy az Easy Tune 6 programban a Quick Boost funkciót mér nem tudom elérni...?

Hát ezt én is szivesen megtudnám! vagy melyik verzióban van benne ??
0
0
0
0
cseszka avatar
Értem.Vissza is vettem alap órajelekre,ha majd lesz rávalóm keresek egy megfelelöt.Ám addig megnézem meddig melegszik alapbeállitással.Ja,annyi még,h everest-el melegedett eddig,Vantaget meg végig engedtem,és ott nem melegedett 60C fölé.
...na megvan.Alap órajeleken:CPU 60C,magok 65-72C
Nemsokkal hidegebb mint OC-val,de nem kisérletezek,mert nemakarom kisütni.
0
0
0
0
szevo avatar
BIOS-ba nincs sehol Hybrid Booster kikapcsolása!😕
Manualra tudom tenni feszt csak nm lehet emelni csakk csökenteni!
0
0
0
0
thug85 avatar
cseszka: Valóban magas hőmérséklet! Nem ártana valami komolyabb hűtés, ha ilyen órajeleken akarod használni!
0
0
0
0
danhey avatar
Feki1991 írta:
cseszka írta:
Sziasztok.Csináltam egy 13% OC a procimanak (Q8400),igy lett a 2,66Ghz-böl 3,0Ghz.Csináltam everest stabilitás tesztet,minden ok volt,arra lennék kiváncsi hogy ezek a hö fokok mienek.Gyári cooler van rajta,semmi extrém.A hömérséklet felment idáig kb 2-3 perc alatt,majd ezt tartotta.
Kép:
https://img838.imageshack.us/img838/4337/tesztj.jpg

80fok körül a magok?! Az extrém sok! Mindenképp vegyél rá egy új hűtőt!

az a 80° kegyetlen... az enymém tuninggal se látott többett 60nál...
0
0
0
0
Feki1991 avatar
szevo írta:
Akkor ASRock alaplapnál nem is lehet emelni a feszt,csak csökenteni?

De lehet, csak kapcsold ki a Hybrid Booster-t.
0
0
0
0
szevo avatar
Akkor ASRock alaplapnál nem is lehet emelni a feszt,csak csökenteni?
0
0
0
0
Feki1991 avatar
cseszka írta:
Sziasztok.Csináltam egy 13% OC a procimanak (Q8400),igy lett a 2,66Ghz-böl 3,0Ghz.Csináltam everest stabilitás tesztet,minden ok volt,arra lennék kiváncsi hogy ezek a hö fokok mienek.Gyári cooler van rajta,semmi extrém.A hömérséklet felment idáig kb 2-3 perc alatt,majd ezt tartotta.
Kép:

80fok körül a magok?! Az extrém sok! Mindenképp vegyél rá egy új hűtőt!
0
0
0
0
cseszka avatar
Kép:
0
0
0
0
szevo avatar
Az a gáz hogy a feszt nm tudom magasabra álitani csakk lejebb😕
0
0
0
0
Feki1991 avatar
szevo írta:
Mi az a Hybrid booster?
Sztem ez miat nm tudok feszt emelni.

Az egy ASRock specialitás, saját maga állítja a vCore-t a szorzót az FSB-t, AGP/PCIe frekiket a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Szerintem is ez miatt nem tudsz, próbáld meg kikapcsolni, utána sztem fog működni.
0
0
0
0
szevo avatar
Mi az a Hybrid booster?
Sztem ez miat nm tudok feszt emelni.
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
igen, viszont a te alaplapod nem 6 szögletű😜
0
0
0
0
Cooley avatar
Ilyen egy vérbeli kemény tuning alaplap! 😆
Látod ha megvennéd a gépemet, babrálgathatnál minden félével a biosban! 😃
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
az én biosomba asszem a HT-t lehet csak állítani, de az se biztos😃
0
0
0
0
Cooley avatar
Ez alaplap függő, amúgy a bioson keresztül.
0
0
0
0
no avatar
Szeva mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy az Intel Pentium 4 524 @ 3066MHz
nevű procimat hogy lehet tuningolni? ha lehet egyáltalán..
0
0
0
0
danhey avatar
0
0
0
0
Cooley avatar
5-10fps... melyik játékban? 😃 Mert nem mindegy, hogy pongozni akarsz vagy crysisszal tolni! 😀 700/500-ig húzd ki, akkor már ~20%-ot húztál a kártyán, az már elég jó. 😀
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Már sokat szenvedtem az X1650 el...végre sikerült húzni....mennyire lehet felhúzni hogy azért javuljon 5-10 fps-t vagy sokat kérek??? mármint fps szempontból pls most deafult:596/394 felvittem 662/455-re de nem anníira akad(prototype) mint eddig de azért észre lehet venni én meg adtam volna neki 700/500 at is csak haveromé aztán nem hagyja..igaza van addig nehúzza?? ja és HIS X1650 pro 512mb ddr2 és 1,5GB ramja van és egy sempron 2,2Ghz-s proci
0
0
0
0
Hitoshi avatar
amire te gondolsz az az FSB, ha szorzózáras a procid, akkor azt állítsd, viszont akkor figyelni kell másra is, nem vagyok jártas az FSB-es túlhajtásban, ha BE procid van akkor viszont csak CPU szorzót(Raito)-t kell állítani egyre feljebb, és közben figyelni, hogy stabil e a proci, ha nem akkor egy kis feszt kell neki adni, kb 0.005V-t egyszerre, és AMD prociknál a max. 1.475, de ha nincs jó hűtésed akkor bele se kezdj a fesz emelésbe.jaj majdnem elfelejtettem, FSB-t 5-10Mhz-ként emeld, ne egyből 400 Mhz-re 😆
0
0
0
0
Bauxit avatar
hi, a procit akarom felhúzni, az lenne a kérdésem, hogy ez csak annyiból áll, hogy a biosban a CPU frekvenciát felhúzom az 333MHz-ről mondjuk 410-420ig?? vagy egyéb dolog amit csinálni kell hogy biztonságos legyen a tuning???
0
0
0
0
danhey avatar
1 napos keresgélés után találtam egy hihetetlen korrekt progot. Easy Tune 6 a neve és minden Gigavyte alaplapot lehet vele a windows-ból irányítgatni. Órajelekkel lehet babrálni, mindent amit a BIOS-ban csak sokkal egyszerűbben. Szerintem nagyon jó kis prog. [LINK] PLUSZ! : egy igazán jó magyar leírás [LINK]
0
0
0
0
almos avatar
okok,megnézem,mert eddig még nem találtam 😆
0
0
0
0
Cooley avatar
fsb: dram például. 😃 De a legtöbbször dram frequency(ez a leggyakoribb) vagy memory freq, de még ddr clockként is láttam már. 😀
0
0
0
0
almos avatar
Az FSB😃RAM osztót hol lehet átállitani,mármint tudom,hogy a BIOSban,de milyen cim alatt?
0
0
0
0
danhey avatar
danhey írta:
Cooley írta:
Én személy szerint még sosem hallottam olyanról, hogy feszültség emelés nélkül belepusztult volna egy gép az OC-be, de sose lehet tudni. 😀
Don Sajtos: Én most az OC eredményességére gondoltam, nem a konkrét eredményre. 😀 Lényeg az hogyha egy gyengébb géppel sikerül, szerzel némi rutint, és nagyobb magabiztossággal és némi tudással állsz neki a következő OC-nek, ami csökkenti a sikertelenség esélyét, és növeli a siker értékét. 😜
Visszatérve danheyhez: Szinte minden mai prociból a +25%-ot gond nélkül ki lehet hozni, egy komolyabb léghűtéssel egy 3GHz alatti procinál a +50% sem szokott túl nagy gondot okozni jó alaplap és táp társaságában, persze ez azon is múlik, hogy milyen procit fogsz ki, mert például az én Pentium D925-ös procim +50% OC-t kibírt, de lehet, hogy egy másik ugyan ilyen proci 30-40%-nál már nem bír többet. Persze mindez azon is múlik, hogy hány magos az adott proci. Mindenesetre +25%-ot szerintem biztos, hogy ki tudnál húzni a procidból! 😀

Köszönöm a válaszodat, holnap lehet kipróbálom a régi gépen aztán majd mondom az eredményt.

Hát se a holnap, se a BIOS tuning nem lett meg 😆... A probléma igazából az, hogy itt Award Bios van amiben semmit sem úgy kell csinálni, mint az American-ba, szóval nem tudnátok egy leírást vagy egy linket rittyenteni valahonnan? 😲
0
0
0
0
danhey avatar
Cooley írta:
Én személy szerint még sosem hallottam olyanról, hogy feszültség emelés nélkül belepusztult volna egy gép az OC-be, de sose lehet tudni. 😀
Don Sajtos: Én most az OC eredményességére gondoltam, nem a konkrét eredményre. 😀 Lényeg az hogyha egy gyengébb géppel sikerül, szerzel némi rutint, és nagyobb magabiztossággal és némi tudással állsz neki a következő OC-nek, ami csökkenti a sikertelenség esélyét, és növeli a siker értékét. 😜
Visszatérve danheyhez: Szinte minden mai prociból a +25%-ot gond nélkül ki lehet hozni, egy komolyabb léghűtéssel egy 3GHz alatti procinál a +50% sem szokott túl nagy gondot okozni jó alaplap és táp társaságában, persze ez azon is múlik, hogy milyen procit fogsz ki, mert például az én Pentium D925-ös procim +50% OC-t kibírt, de lehet, hogy egy másik ugyan ilyen proci 30-40%-nál már nem bír többet. Persze mindez azon is múlik, hogy hány magos az adott proci. Mindenesetre +25%-ot szerintem biztos, hogy ki tudnál húzni a procidból! 😀

Köszönöm a válaszodat, holnap lehet kipróbálom a régi gépen aztán majd mondom az eredményt.
0
0
0
0
Cooley avatar
0
0
0
0
danhey avatar
Cooley írta:
Röviden annyi lenne, hogyha egyáltalán nem értesz hozzá, akkor inkább először egy lcsóbb procin próbálkozz vagy legyen készenlétben a lóvé az új alaplap/procira! 😃 Kicsit hosszabban meg: bootoláskot bemész a biosba (általában 'del'-lel lehet, de ez alaplaponként változhat), ott megint változó, hogy melyik menüpont alatt, de általában advanced->jumperfree settings(american megatrends bios), találsz egy oc beállítási lehetőséget, ami valószínűleg auto-ra van állítva. Ezt ha manuálra állítod máris babrálhatsz az órajelekkel meg a feszültséggel. Innentől egy elég hosszadalmas babrálgatás jön. 😜 Először is a feszültséget mindenhol hagyd auton, az fsb: dram arányt állítsd a lehető legalacsonyabbra(ez lehet hogy dram frequency-ként fogod megtalálni, akkor is a legalacsonyabb értéket válaszd ki). Ezt követően ha állítható a proci szorzója(általában ez csak lefelé vihető, de vannak szorzózármentes procik is), akkor állítsd a legalacsonyabbra ezt az értéket, majd az FSB frekvenciáját kezd el növelni szép lassan, ha a gép beindul akkor már f*sza! Ha már nem indul a gép akkor áramtalanítsd, majd nyomd meg hosszan a bekapcsoló gombot, ezzel lenullázódik a bios(emiatt érdemes megjegyezni mindig a legutolsó helyes beállítást, különben kezdheted előröl😜, és előfordulhat, hogy ettől nem nullázódik, akkor az alaplapon található egy lapos elem, azt ki kell venni, visszarakni, és már kész is). Na ha megtaláltad azt a frekvenciát, ami még működő képes, utána elkezdheted föltornászni szép apránként a szorzót is. A szorzó emelésnél viszont hagyd, hogy betöltsön a vindóz is! Ha már nem bír betölteni, vedd vissza 1-gyel a proci szorzót, és csinálj pár stressz tesztet(prime95, intel burn test). Ha minden teszt lefutott rendesen, akkor nézz HD filmet, netezz, játsz, és ha nem fagy le a gép vagy hasonlók, akkor f*sza vagy!😜 Ja és persze ugyanez vonatkozik a memóriára(fsb: dram/dram freq). Így kell feszültség emelés nélkül OC-olni, ennél szinte kizárt a meghibásodás. Ha többet akarsz elérni, akkor már feszültséget is emelni kell, de az már kockázatos lehet!!

Próbáltam röviden leírni a lényeget, így viszont lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik. 😃 De ha bonyolult akkor keress a neten egy részletesebb szájbarágós leírást(gugli a legjobb barátod😜). Ha az alapján se megy, akkor inkább felejtsd el vagy hívj egy olyat aki ért hozzá! .)

Szia! nagyon hasznosnak találtam a leírásodat, a kérdésem annyi lenne, hogy csak ebből (feszültséget egyelőre mindenképp békén hagyom) lehet-e valami gondja a gépnek (én is egy régi gépen fogok először tesztelni, de természetesen azt se szeretném galyra küldeni)
Ja és még valami szerinted/tetek az én configomon mennyit birok kihozni ezekkel a kis BIOS-os opciókkal?
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció