Tuning műhely
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Nekem DualCore AMD Athlon II X2 245-ös procim van ezt meddig tudnám felhúzni?😃 (jah és gyárilag 2,9 GHZ-es)
hát vegyél egy jó kis proci hütőt aztán 2,6 ig feltudod huzni mert néztem mit támogat a procit és msi honlapján athlon X2 6000+ a legnagyobb amit tábogat és ez 3ghz, de ha midndenképpen ujjon gondolkodsz akkor ASUS M4A78-AM ami 14-15k és egy phenom X2 555BE ami 25k és lehet 4 magositani!
hát a procit meg ha cserélni akarod (bár én azzal is próbálnék egy tuningot előbb, akkor maximum olyan erőst nem veszel, hogy az alaplapot is cserélni keljen...
az afterburner msi karikhoz való....
minden karihoz lehet használni ám 😃 de a catalyst sem engedi de akkor megpróbálo ma rivatuner-t
Egy X3 435-t fel lehet húzni 4 magosra ?
Szasztok, annyi lenne a kérdésem, hogy valaki megtudja nekem mondani, hogy az Easy Tune 6 programban a Quick Boost funkciót mér nem tudom elérni...?
Hát ezt én is szivesen megtudnám! vagy melyik verzióban van benne ??
szerintem hanyagoljátok az ijesfajta programokat... jobban megéri szerintem biosban megtanulni mint hogy egy programra bízd a dolgot
Szasztok, annyi lenne a kérdésem, hogy valaki megtudja nekem mondani, hogy az Easy Tune 6 programban a Quick Boost funkciót mér nem tudom elérni...?
Hát ezt én is szivesen megtudnám! vagy melyik verzióban van benne ??
...na megvan.Alap órajeleken:CPU 60C,magok 65-72C
Nemsokkal hidegebb mint OC-val,de nem kisérletezek,mert nemakarom kisütni.
Manualra tudom tenni feszt csak nm lehet emelni csakk csökenteni!
Sziasztok.Csináltam egy 13% OC a procimanak (Q8400),igy lett a 2,66Ghz-böl 3,0Ghz.Csináltam everest stabilitás tesztet,minden ok volt,arra lennék kiváncsi hogy ezek a hö fokok mienek.Gyári cooler van rajta,semmi extrém.A hömérséklet felment idáig kb 2-3 perc alatt,majd ezt tartotta.
Kép:
80fok körül a magok?! Az extrém sok! Mindenképp vegyél rá egy új hűtőt!
az a 80° kegyetlen... az enymém tuninggal se látott többett 60nál...
Akkor ASRock alaplapnál nem is lehet emelni a feszt,csak csökenteni?
De lehet, csak kapcsold ki a Hybrid Booster-t.
Sziasztok.Csináltam egy 13% OC a procimanak (Q8400),igy lett a 2,66Ghz-böl 3,0Ghz.Csináltam everest stabilitás tesztet,minden ok volt,arra lennék kiváncsi hogy ezek a hö fokok mienek.Gyári cooler van rajta,semmi extrém.A hömérséklet felment idáig kb 2-3 perc alatt,majd ezt tartotta.
Kép:
80fok körül a magok?! Az extrém sok! Mindenképp vegyél rá egy új hűtőt!
Kép:
Mi az a Hybrid booster?
Sztem ez miat nm tudok feszt emelni.
Az egy ASRock specialitás, saját maga állítja a vCore-t a szorzót az FSB-t, AGP/PCIe frekiket a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Szerintem is ez miatt nem tudsz, próbáld meg kikapcsolni, utána sztem fog működni.
Sztem ez miat nm tudok feszt emelni.
Látod ha megvennéd a gépemet, babrálgathatnál minden félével a biosban! 😃
Az lenne a kérdésem hogy az Intel Pentium 4 524 @ 3066MHz
nevű procimat hogy lehet tuningolni? ha lehet egyáltalán..
Én személy szerint még sosem hallottam olyanról, hogy feszültség emelés nélkül belepusztult volna egy gép az OC-be, de sose lehet tudni. 😀
Don Sajtos: Én most az OC eredményességére gondoltam, nem a konkrét eredményre. 😀 Lényeg az hogyha egy gyengébb géppel sikerül, szerzel némi rutint, és nagyobb magabiztossággal és némi tudással állsz neki a következő OC-nek, ami csökkenti a sikertelenség esélyét, és növeli a siker értékét. 😜
Visszatérve danheyhez: Szinte minden mai prociból a +25%-ot gond nélkül ki lehet hozni, egy komolyabb léghűtéssel egy 3GHz alatti procinál a +50% sem szokott túl nagy gondot okozni jó alaplap és táp társaságában, persze ez azon is múlik, hogy milyen procit fogsz ki, mert például az én Pentium D925-ös procim +50% OC-t kibírt, de lehet, hogy egy másik ugyan ilyen proci 30-40%-nál már nem bír többet. Persze mindez azon is múlik, hogy hány magos az adott proci. Mindenesetre +25%-ot szerintem biztos, hogy ki tudnál húzni a procidból! 😀
Köszönöm a válaszodat, holnap lehet kipróbálom a régi gépen aztán majd mondom az eredményt.
Hát se a holnap, se a BIOS tuning nem lett meg 😆... A probléma igazából az, hogy itt Award Bios van amiben semmit sem úgy kell csinálni, mint az American-ba, szóval nem tudnátok egy leírást vagy egy linket rittyenteni valahonnan? 😲
Én személy szerint még sosem hallottam olyanról, hogy feszültség emelés nélkül belepusztult volna egy gép az OC-be, de sose lehet tudni. 😀
Don Sajtos: Én most az OC eredményességére gondoltam, nem a konkrét eredményre. 😀 Lényeg az hogyha egy gyengébb géppel sikerül, szerzel némi rutint, és nagyobb magabiztossággal és némi tudással állsz neki a következő OC-nek, ami csökkenti a sikertelenség esélyét, és növeli a siker értékét. 😜
Visszatérve danheyhez: Szinte minden mai prociból a +25%-ot gond nélkül ki lehet hozni, egy komolyabb léghűtéssel egy 3GHz alatti procinál a +50% sem szokott túl nagy gondot okozni jó alaplap és táp társaságában, persze ez azon is múlik, hogy milyen procit fogsz ki, mert például az én Pentium D925-ös procim +50% OC-t kibírt, de lehet, hogy egy másik ugyan ilyen proci 30-40%-nál már nem bír többet. Persze mindez azon is múlik, hogy hány magos az adott proci. Mindenesetre +25%-ot szerintem biztos, hogy ki tudnál húzni a procidból! 😀
Köszönöm a válaszodat, holnap lehet kipróbálom a régi gépen aztán majd mondom az eredményt.
Röviden annyi lenne, hogyha egyáltalán nem értesz hozzá, akkor inkább először egy lcsóbb procin próbálkozz vagy legyen készenlétben a lóvé az új alaplap/procira! 😃 Kicsit hosszabban meg: bootoláskot bemész a biosba (általában 'del'-lel lehet, de ez alaplaponként változhat), ott megint változó, hogy melyik menüpont alatt, de általában advanced->jumperfree settings(american megatrends bios), találsz egy oc beállítási lehetőséget, ami valószínűleg auto-ra van állítva. Ezt ha manuálra állítod máris babrálhatsz az órajelekkel meg a feszültséggel. Innentől egy elég hosszadalmas babrálgatás jön. 😜 Először is a feszültséget mindenhol hagyd auton, az fsb: dram arányt állítsd a lehető legalacsonyabbra(ez lehet hogy dram frequency-ként fogod megtalálni, akkor is a legalacsonyabb értéket válaszd ki). Ezt követően ha állítható a proci szorzója(általában ez csak lefelé vihető, de vannak szorzózármentes procik is), akkor állítsd a legalacsonyabbra ezt az értéket, majd az FSB frekvenciáját kezd el növelni szép lassan, ha a gép beindul akkor már f*sza! Ha már nem indul a gép akkor áramtalanítsd, majd nyomd meg hosszan a bekapcsoló gombot, ezzel lenullázódik a bios(emiatt érdemes megjegyezni mindig a legutolsó helyes beállítást, különben kezdheted előröl😜, és előfordulhat, hogy ettől nem nullázódik, akkor az alaplapon található egy lapos elem, azt ki kell venni, visszarakni, és már kész is). Na ha megtaláltad azt a frekvenciát, ami még működő képes, utána elkezdheted föltornászni szép apránként a szorzót is. A szorzó emelésnél viszont hagyd, hogy betöltsön a vindóz is! Ha már nem bír betölteni, vedd vissza 1-gyel a proci szorzót, és csinálj pár stressz tesztet(prime95, intel burn test). Ha minden teszt lefutott rendesen, akkor nézz HD filmet, netezz, játsz, és ha nem fagy le a gép vagy hasonlók, akkor f*sza vagy!😜 Ja és persze ugyanez vonatkozik a memóriára(fsb: dram/dram freq). Így kell feszültség emelés nélkül OC-olni, ennél szinte kizárt a meghibásodás. Ha többet akarsz elérni, akkor már feszültséget is emelni kell, de az már kockázatos lehet!!
Próbáltam röviden leírni a lényeget, így viszont lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik. 😃 De ha bonyolult akkor keress a neten egy részletesebb szájbarágós leírást(gugli a legjobb barátod😜). Ha az alapján se megy, akkor inkább felejtsd el vagy hívj egy olyat aki ért hozzá! .)
Szia! nagyon hasznosnak találtam a leírásodat, a kérdésem annyi lenne, hogy csak ebből (feszültséget egyelőre mindenképp békén hagyom) lehet-e valami gondja a gépnek (én is egy régi gépen fogok először tesztelni, de természetesen azt se szeretném galyra küldeni)
Ja és még valami szerinted/tetek az én configomon mennyit birok kihozni ezekkel a kis BIOS-os opciókkal?