Videókártyákról minden

2009. February 01., téma
Fórum » Asztali PC
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.

Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...

Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
csuz-li avatar
lase922: Előre bocsájtom, hogy nálunk irodai környezetben van APU használva, de nem két monitorral, úgyhogy gyakorlatban nem teszteltem, amit írok, csak olvastam róla. Elvileg az apuval lehet két monitort is használni. Ha ilyenre készülsz, akkor értelem szerűen megfelelő alaplap is kell, ahol van elég kimenet és támogatja is a többmonitoros rendszert. (pl.: GIGABYTE GA-F2A55M-HD2.) Alaplapokból kiindulva három különböző kimenet van: d-sub, HDMI, DVI. Tehát ha az egyik monitorod mondjuk d-sub, akkor a másik vagy HDMI, vagy DVI kell legyen. Persze vannak átalakítók is, ha ez nem megoldható (pl: dvi - d-sub átalakító).
Ha APU-t használsz, akkor a teljesítmény miatt fontos, hogy a lehető legmagasabb támogatott órajelen működő memóriád legyen a gépben és lehetőleg jó sok (8GB nem árt, főleg, ha nem egy monitort akasztasz rá.)
Összességében az egész titka a jó alaplap.
0
0
0
0
ddkk22 avatar
csiribi
Cpu limited lenne a 7970-el, de manapság elég a 7970 am a r9 280x ugyan az,csak a prcid fogná vissza, nem lenne több fps ha 7200 fordulat lenne, csak gyorsabb lenne a rendszer.
0
0
0
0
no avatar
Hello! MSI HD 7970 Lightning (BE? passz) lapúl a gépemben, mostani játékokra mennyire elég? FX 6100 elég mellé vagy elgyengül? Jelentene + FPS-t, ha rendszer 5400 helyet 7200 fordulatot kap? Egy hónapja vettem használtan, de még van rá bőő 1 év garancia. Eddig a hangjára tudnék nagyon panaszkodni, kompakt vízhűtés van rá?
0
0
0
0
lase922 avatar
Sziasztok! Nem teljesen ide tartozik a következő kérdésem:
AMD fm2 APU kezelnek 2 displayt (monitor+tv)? Esetleg melyik igen melyik nem?
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
igen, megtaláltam😃 köszi azért😃
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Norbi1996: CCC-t megnyitod_Saját digitális síkképernyőim_Tulajdonságok. Itt már látni fogod mire nyomj, de, Kép méretezése teljes képernyőméretre a helyes megfejtés.😀

Szerk: Törölted a Hsz-t, mindegy, tudod a megfejtést.
0
0
0
0
feri917 avatar
Nálam is és öcsém gépén is tökéletesen működik az Omega driver..
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Norbi1996: Úgy látom csak nálad rossz, miért beszélsz többes számban ? Gyerek gépébe Radeon van, omega driverrel, az is működik...
0
0
0
0
csuz-li avatar
Nálam is jó az omega, meg a céges gépen is, pedig abban elég régi kártya van, amire már nem nagyon figyelnek.
0
0
0
0
tibi980125 avatar
Genesis1919 : Nagyon szépen köszönöm, valószínűleg a HD 7790 mellett fogok dönteni. Ezek szerint nem ér annyit az a 10000 forint.
0
0
0
0
mathejocy avatar
Mind a három gépemen az van.Gondom még nem volt vele,bár cf-nél leizzadtam.A képkocka ütemezést i kellett kapcsolni,mert keményen laggolt a Sniper 3
0
0
0
0
Manyik75 avatar
Nekem is jó az omega. mi baj van vele ?
0
0
0
0
gaborw avatar
Semmi baj nincs az Omega driverral!
0
0
0
0
Puffin avatar
nem tudom mi bajod van az Omega driverral.
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
genesis: az omega driver az nagy rakás...... 😃 mindenkinek rossz
0
0
0
0
mathejocy avatar
Megmondom őszintén,hogy lehet az én szemem rossz,de semmi különbséget nem látok én sem. 😀
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
mathejocy: Én nem használok olyan beállításokat, legalábbis az újabb címeknél megeszi az Fps-t. Amúgy sem annyira recés az objektum. 😆
0
0
0
0
mathejocy avatar
Ha 4x vagy 8x AA-val gamelsz,akkor kevés lesz az 1GB VRAM.Laggos lesz mint az állat.2x AA-val még elég az 1GB.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Norbi1996: Csak 1-2 játéknál jelentkezik a probléma ? Ha igen akkor próbáld meg újratelepíteni, mármint a játékot. Nálam is volt hasonló probléma, ez leginkább kártyacsere után jelentkezett, voltak játékok amik csak fekete képet adtak.
Viszont, elsőnek szedd le a legújabb drivert, lehetőleg nem béta drivert.

Itt a link csak katt a letöltésre, mindent kiválasztottam.
[LINK]
0
0
0
0
ddkk22 avatar
Inkább használtan hd 7870-50- 30-35ezerét mennek.
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
az én driverproblémámra nem tudsz semmit mondani?
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
tibi980125: A két kártya azonos, 7790 lett átnevezve 260x-re, gyárilag megemelték az órajeleket. Ezt te is megteheted 7790-el, ingyen. 2Gb-os verziónak semmi értelme. Géped bőven jó hozzá.
0
0
0
0
tibi980125 avatar
Tisztelt fórumozók! Azt szeretném kérdezni, hogy melyik videokártya a jobb az én gépembe. Nos, az egyik ismerősöm eladja használtan a Sapphire Radeon HD 7790 nevezetű videokártyáját, melyet 25000 forintért árulja. Néztem egy másik videokártyát is, mely újonnan 35000 forint körül mozog. Ez lenne a Radeon R7 260X.

RÉSZLETEZÉS: Sapphire Radeon HD 7790 : 1Gb GDDR5 OC Dual-X
.............. Radeon R7 260X : 1Gb vagy 2Gb GDDR5

ui: Még egy kérdés, az én gépem egyáltalán meghajtaná e ezeket kellő képpen?

A válaszokat nagyon szépen köszönöm! 😀
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
Köszi!!!. olyan problémám van még,hogy van egy-két játék(dayz pl.), aminél a betöltésnél elmegy a kép, és kiírja a tv-m,hogy nincs videó... A betöltésnél hangot hallok mindent, csak a kép feketedik el, és nem is jön vissza... Elvileg driver hiba, egyszer már sikerült megoldanom, de most nem akarja az igazát... Melyik drivert érdemes felrkni? vagy mi lehet a baj? Küldjem el a VGA-t garanciába vagy mi legyen?
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Ne lépj be. Ha tuningolni akarsz "külső" programokkal is megteheted. Annak viszont örülök, hogy tudatlanul is segítettem. 😃
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
Minden jó. Működik a gép a vgaval. Csak ha be akarok lépni a biosba akkor elmegy a kép.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Hol máshol ? Pci-n legyen. Még egy ártatlan kérdés, ugye a monitor kábelét átdugtad a Vga kimenetére, tehát, ha benn van a VGA ne az alaplapi csatlakozóról üzemeltesd.

Szerk: gaborw: Csak tippeltem, bejött. 😆
0
0
0
0
gaborw avatar
Ott a pont "Genesis1919"! 😀 Igen Biosba!
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Szerintem Cpu ad képet, állítsd át a dedikált Gpu-t elsődlegesre. Ez csak tipp, nem volt még ilyen alaplapom.
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
Van még egy olyan gondom a driver mellett,hogy amikor az alaplapi csatira nyomom rá a monitort és a vga-t Kiveszem a gépből akkor megy a BIOS,de ha beteszem a vga-t a nagyobb monitorhoz,akkor nem hozza be a bioszt egyáltalán... Help sos
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Akkor eljutottunk arra a szintre, hogy mégiscsak jók az AMD driverek, de Cf támogatás terén vannak hiányosságok. Ez elég éles váltás, ha jól emlékszem "AMD driver sz@r" kijelentéstől indultunk. Tudtommal másik oldalon is vannak hiányosságok, akkor most kicsit szidjuk azt is.😜

tucanagabor: R7 260x szint, ami belépő modell. Persze annak idején hatalmas durranás volt, első Dx11 támogatás. Mára egy koros, poros veterán.
0
0
0
0
csuz-li avatar
ddkk2: Kösz. Tényleg, belegondolva, én ezt úgy szoktam nézni, hogy például a két Nvidiát hasonlítom össze egy nagyobb Nvidiával a "márkahűség jegyében". Köszönöm az infót, elraktározom magamnak.
0
0
0
0
ddkk22 avatar
csuz-li
Én is azt mondom hogy jobb az 1kártya mint a kettő, de az nem féltétlen igaz hogy, 2kártya árából vehetsz egy erősebbet, pl ott a gtx 980 ami olyan 160ezernél kezdődik, veszel két db 280x-et 1db 77ezeért az 154ezer, és amelyik játék szereti a több kártyát ott azért legalább 10-15fps a különbség a 2db 280x javára. De ami nem szereti a több kártyát ott fordítva sül el. Bár több játékban volt több fps a 2db 280x javára, de akkor is inkább 1db gtx 980 szerintem.
2db gtx 770 meg közel azonos teljesítményt nyújt mint 1db gtx 980, és itt igaz is amit Te is írtál.
0
0
0
0
csuz-li avatar
toopa: köszönöm a részletes hozzászólást a felvetésre. Én őszintén szólva nem raktam össze sem magamnak, sem másnak kétkártyás gépet, lebeszéltem erről mindenkit. Sok gépet amúgy sem rakok össze, átlag negyedévente egyet. Viszont innentől nincs is viszonyítási alapom, hiszen a neten sem lehet oylan összehasonlító tesztet nagyon találni, amin többkártyás rendszert hasonlítanának össze egy erősebb kártyával. Lent írtam, az általam használt ökölszabályt: "két tetszőleges kártya összteljesítménye kevesebb, mint egy olyané, amit a két kártya árából vehetsz." Erről mi a vélemény? Én csak érzésből gondolom azért, mert ilyen tesztek elég ritkák. (Vagy csak én nem találom őket?) Mindenesetre ez lehet csupán az én hülyeségem is.
0
0
0
0
toopa avatar
CF témához: Sajnos nekem sincs túl jó véleményem három év CF használat után.
Amikor megy rendesen, akkor örül az ember a brutál teljesítmények. Viszont amikor jönnek a driveres gondok, akkor annyira nem rózsás a helyzet.
Amikor beraktam a gépbe a két kártyát, ment a ZeroCore ahogy kell, és idle állapotba a második vga kvázi lekapcsolt. Driver frissítás után nem működött a ZeroCore, kellett pár driver mire kiküszöbölték a hibát.
Nem egy játéknál várni kellett a CF támogatásra, néha szintén hónapokat. Számomra azért elég bosszantó volt a tudat, hogy hiába csücsül több 100k értékű vga a gépben, mégsem tudom maximális beállításokkal elfogadhatóan futtatni az adott programot. Ilyen volt pl. anno a Batman: Arkham City. Miután megnéztem pár driverrel később a játékot, megoldódott a probléma, és szépen gyorsult a második kártya hatására. De ez akkor is hagyott bennem egyfajta kellemetlen emléket, mert hiába vettem meg a játékot, és volt hozzá meg elviekben a gépem hogy maximális beállításokkal élvezhessem, mégis várni kellett a megoldásra.
Aztán van az a ritka eset amikor a második kártya hatására még lassul is egy játék ahelyett hogy gyorsulna. Szerencsére ez ezért nem túl gyakori.
Amíg egy kártyát használtam, nekem sem sűrűn voltak driver gondjaim, pedig tíz éve amd vga-im voltak csak. (Nem fanboy-ság miatt, csak úgy jött ki a lépés hogy amikor vga-t vettem, akkor az adott pénzért pont az tűnt a jobb választásnak).
Most ott tartok hogy CF-ből köszönöm szépen, de nem kérek egy darabig. Amint elment a két kártya, valószínűleg kipróbálok egy GTX-et.
0
0
0
0
Norbi1996 avatar
AMD Radeon r9 290-em van... olyan problémám van,hogy van egy-két játék(dayz pl.), aminél a betöltésnél elmegy a kép, és kiírja a tv-m,hogy nincs videó... A betöltésnél hangot hallok mindent, csak a kép feketedik el, és nem is jön vissza... Elvileg driver hiba, egyszer már sikerült megoldanom, de most nem akarja az igazát... Melyik drivert érdemes felrkni? vagy mi lehet a baj?
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Luiboy: 5850 is ezer éves, akkoriban nem volt Bf 4, de még 3 se, bad company 2 talán. 😀 2011-ben ment a Cf, Gtx 580 jött helyette. Azóta nem volt Cf. Komám gépébe 6870 Cf van semmi baja. Persze amihez késik a támogatás, az nem fog megfelelően működni.
0
0
0
0
no avatar
Ferrari056: Én ASUS GTX 660Ti DCUII-ről váltottam GTX 780 DCUII-re. Sokat agyaltam de ezalatt felesleges a váltás érdemben nagyon keveset hoz, ezzel 4K-ban hasít az NFS Rivals, Alien Isolation és minden más 2715x1527 ULTRAn (DSR)
0
0
0
0
csuz-li avatar
Van nagyobb gond is szerintem a CF/SLI történetben. Eleve nem sok játék támogatja, és ahogy kinéz nem is nő ez az arány, talán még csökken is. Ez szerintem annak köszönhető első sorban, hogy nincs oylan grafikus API, ami rendesen le tudná kezelni a többkártyás rendszereket, hanem mindenféle plusz kerülőút kell, ami meg plusz terhelést is jelent. Direkt hozzáférést csak a Mantle ad egyelőre a két kártyához, de az egyrészt még csak kísérlet, másrészt inkább a gyenge CPU problémára ad megoldást (hogy, hogysem...lásd még: AMD procik teljesítménye a versenytárshoz képest). Persze ez változhat.
A másik, hogy nagy általánosságában elmondható, hogy két tetszőleges kártya összteljesítménye kevesebb, mint egy olyané, amit a két kártya árából vehetsz. Persze két TitanZ, az két TitanZ, de nálunk nem túl elterjedt hogy valaki egy játékra alkalmas komplett gép árát elkölti videokártyánként.
Egy gazdag hardcore gamer persze meg lehet lepni egy ilyen konfiggal, amiben két kártya csücsül, de más értelme nem sok van. Persze meggyőzhető vagyok.
0
0
0
0
Manyik75 avatar
Mert egy ezeréves játék azért!
Próbáltál volna új játékkal játszani rájöttél volna rögtön.
A Battlefield-3-at nekem is jól vitte majdnem annyi FPS-em volt mint most 7970-el.
De mikor megjelent a batlefield 4 és amíg nem volt új driver a 2. kártya mintha nem is lett volna, és sorolhatnám még az újabb címeket .
Az volt a legnagyobb baj a CF-el hogy későn jöt hozzá jó driver.
Nem azt mondom hogy egyáltalán nincs de mint mondtam, mire megjelet egy épkézláb driver addigra kitoltam a gamet és már nem is érdekelt.
De ha nekem nem hiszel kérdezd meg bármék AMD-s fórumtársat aki CF-et használ.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Érdekes, akkor nálam miért lett közel duplája a teljesítmény ? Nem okoskodom csak kérdezem. Pl Stalker átlag 30 helyett 55 lett. 😀 Nem neked írtam a leírtakat, általánosítottam. 😉
0
0
0
0
Manyik75 avatar
De akkor mért okoskodsz?????

Én se most kezdtem hidd el és akárhol olvasom/tam nem ment rendesen a CF nem hozott annyit.
És nem egyedi, olvas más hozászolást és néz vidiket egyszerűen az AMD sz@r CF-ben és ez tény.
Mire kijön egy épkézláb CF driver egy újabb játékhoz addigra egy kártyával már rég végigjátszottam a gamet.
Egyébként ha megnézed a configomat akkor nem mondanád a "tápos" hülyeségedet sem.
Ép a CF miatt vettem nagyobb tápot előtte egy CM 500-as volt.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Ezer ok miatt lehetnek Cf problémák. Leggyakoribb a táp, sokan agyonhúzzák a procit, mellé pakolnak 2 kártyát aztán csodálkoznak, hogy kevés 600w. Második a különböző Mhz, illik egyformára állítani. Harmadik a Pci-e csati, jó ha mindkettő 16x. Negyedik az össze vissza állítok mindent hátha jó lesz. Már olyat is láttam, hogy lemaradt a Híd...😆 Ezzel nem okoskodni akarok, nekem se ment elsőre, egy hétig nyálaztam a fórumokat mire minden normálisan működött(5850 Cf).
0
0
0
0
Manyik75 avatar
Az AMD-nek egyedül a CF-el van gondja, (volt HD 6850 CF-em) ha csak egy kártyát használsz akkor általánosságban nincs gond az AMD drivereivel.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Davezorrr: Gtx 590 elég könnyen. 😆

0
0
0
0
Davezorrr avatar
Mind két oldalon voltak driver gondok.AMD-nél több de Nvidiánál volt h a driver megsütötte a kártyát (anno valamelyik felső kategóriás 400seria-ból vagy 500 nem emlékszek).
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Ferrari056: Milyen driver gondok voltak ? Volt már pár Radeon karim, de én nem találkoztam driveres problémával. Manapság divat szidni az Amd drivereket, de ezt szerintem Nv b@zik kiváltsága. 😆
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Maximum gtx 680(/770)-ig gondokozz.
A 290-esnél már cpu limited lenne sajnos 😕. Már a 680 is határeset, lesz 1-2 játék ahol elő fog jönni.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció