AMD vs. INTEL

Szerző: Tamas76, 2009. January 23., téma
Fórum » Asztali PC
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
winrar avatar
Az Intel meg akart 10ghz-es P4-et 😜
Amúgy igen, szerverekbe van.
0
0
0
0
Dani46 avatar
Szerver gépekbe biztos hogy van 128 magos proci,sőt annál több is!
0
0
0
0
no avatar
Az előrejelzés szerint már 5 éve lenni kéne 128 magos intel processzornak 😃 LOL 😆
http://sg.hu/cikkek/40968/intel-jonnek-a-128-magos-processzorok
nem úgy alakult ahogy álmodták 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
Más út nem nagyon van, mint a sok mag. A csíkszélességet már nem nagyon lehet csökkenteni, már az Intel is lassított a hagyományos fejlesztési ciklusán, mert szembe jött a fizika. Az órajelet sem lehet a végtelembe emelni, szintén a fizika törvényei miatt, mivel ennél nagyobb órajelekhez már mindenkinek vízhűtés kéne alapból. Szóval már csak az egyre több mag/szál maradt, mint fejlesztési irány. Vagy, kitalál valaki egy teljesen új architektúrát/technikát, ami viszont még eddig senkinek sem sikerült a számítástechnika történetében. Ma is ugyan az a működési elve a legmodernebb processzornak, mint ami a legelsőnek is volt.
0
0
0
0
no avatar
Az amd jó írányba mozdul el, ez olyasmi mint mikor megjelent az első 2 magos processzor 2005 fele!. Órajeleket már nem hiszem hogy növelnek majd. Inkább több magosítás jön majd végre. 16 mag 3 ghz-n például! 😀
0
0
0
0
PC GAMER avatar
Intel "T" jelzésel ellátott.
0
0
0
0
csuz-li avatar
intelIA32: Adnak ki. A lent említett celeronok is ilyenek például. Az AMD-nek is van sempronban ilyen, meg az alja az A4-nek.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Úgy tudom, arra törekednek mindkét félnél, hogy minél lejjebb tudják vinni a magórajeleket, hogy minél kevesebbet egyenek a procik.
Egyáltalán adnak ki valamit mostanság 3Ghz alatt?
0
0
0
0
csuz-li avatar
weri: Anno ez a "hülyeség ez a sok mag" jellegű dolog már felmerült a 64 bit-nél, hogy minek, meg nem kell, illetve az első kétmagos procinál is, hogy felesleges. Azután meg valahogy mégsem volt felesleges egyik sem. Amúgy a több szálasítást csak rézben kell programozni. Leginkább az oprendszer osztja el a feladatokat. Játékoknál más a helyzet, ott a játékmotor az, ami elsősorban ezzel foglalkozik. De klasszikusan ezzel a kérdéssel elsősorban a fejlesztői környezet (vagy épp játékmotor) létrehozója bajlódik. Már ma is képes pár száz szálat futtatni a windows, ha jól emlékszem (bár ebben nem vagyok biztos) 256 logikai processzort tud lekezelni, ahol egy logikai processzor = egy szál)
0
0
0
0
winrar avatar
Az AMD dolgozott a HBM készítésében, de nem saját technológiájuk, attól függetlenül, hogy ők alkalmazták először a kártyáikon. Az Nvidia is használni fogja majd a HBM-et.
0
0
0
0
no avatar
Jó vágom már! 😃 Szóval tejelnek azért hogy használják! 😀 😃
Majd meglátjuk mit tud a zen! 😃 Most mindenki reménykedik hogy jó lesz!
Azért a 4 éves Sandy-t jó volna ha végre beérné! 😀 Egy I5-2500 szinjét hozhatná! 😃
0
0
0
0
weri avatar
Zoli73 A HBM nem csak azert elonyos mert kozvetlen a gpu mellett van hanem, azert is mert nagy felbontason is meg marad a vram teljesitmeny, ez latszott a teszteken is, minel nagyobb felbontason teszteltek annal jobban jott ki az elonye.

A Zen-el kapcsolatban en h*lyesegnek tartom ezt a qva sok magot, nem tudom mi ertelme van. Bar nem vagyok programozo nem tudom mennyire konnyu vagy nehez valamit minel tobb szalra megirni.
0
0
0
0
csuz-li avatar
carl18: A processzoros kérdéshez: Sem a HT technológia, sem az AMD modulos technológiája nem teljesen saját. Mindkettőnek volt előzménye, amit a cégek átvettek és továbbfejlesztettek. Ezt használják. Magyarul, ha az AMD egy HT "szerű" technikát akar használni, akkor ugyan azt csinálja, mint az Intel: fogja az elvet és továbbfejleszti magának.
Ha már itt tartunk, a HBM memória nem az AMD fejlesztése, hanem egy másik céggel (egy memóriagyártóval) közösen fejlesztették ki és tették szabvánnyá. Innentől más is használhatja. Persze megfelelő díjért cserébe. Praktikusan az Nvidia fizet az AMD-nek, hogy használhassa a HBM-et.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Az Nvidia nem fogja lopni a HBM-et mert náluk működni fog! Ellentétben a Radeonnal! Az egy vicc az a kártya épp hogy utol éri a GTX 980-ast de egy 100-assal drágább!
0
0
0
0
no avatar
Azért kíváncsi leszek erre a zenre 😃 FX8XXX széria óta nem adtak igazán életképes megoldást hard gamingra! 😀 FX 8320-8350 amit általában jó még erős kártya mellé játékra!
Ja egy valamit nem értek 😃 Persze ez nem processzor hanem videókártya 😀
Nos szóval ugyebár az amd jött ezzel a hbm-el videókártyára, és az nvidia pascsal már hbm 2-vel jön! Na most ilyenkor nincs valami szabály? hogy az nvidia nem lophatja az hbm-t ? :😆 Vagy ez szabadfelhasználás? Meg úgy tudom hogy a Zen is Hyper Treading szerű dologgal jelenik majd meg....
0
0
0
0
csuz-li avatar
bukta2: Hát kinek mi a hobbija... 😀
0
0
0
0
bukta2 avatar
csuz-li Ha igaz amit írsz (amit nem kétlek) akkor, azt a betyár mindenit eléggé képben vagy :'D én a 3. sornál néztem hogy "most MIVAN??!!" x'Đ 😃 de értem amúgy nagyjából, csak aki nem ezekben utazik annak eléggé furcsa lehet amit így leírtál 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
weri: Az igaz, hogy ha modulonként letiltasz egy magot, akkor nem kell osztozni az erőforrásokon, csakhogy a modulos rendszernek az a lényege, hogy a két mag nem teljesen egyforma és a modul is másként osztja le a feladatokat.
Nagyon tágan értelmezve arról van szó, hogy az Intelnél úgy van két-két szál, hogy egy mag dolgozik, de a szabad kapacitását, amikor épp üresjárata lenne, azt felhasználja még egy szál futtatására.
Az AMD-nél ez úgy van, hogy egy modul dolgozik mindig egyszerre és a különböző számítási feladatokat külön szálon futtatja egy-egy magra dedikálva. A magok üresjárata viszont nincs kihasználva. Egy modul a lebegőpontos számításoknál a két maggal egyszerre dolgozik úgy, mintha egy mag lenne az egész modul, viszont fixpontos számításoknál a modulon belüli magok külön szálon dolgoznak úgy, mint ha két mag lenne. Magyarul képzelj el egy olyan AMD CPU-t, amiben egy modul van: Ha lebegőpontos számítást kell végezni, akkor egy egy magos processzorod van, ha pedig fixpontosa feladat jön, akkor kétmagos processzorod van.
A két eredmény hasonló lesz. Hiszen az Intelnél, ha egy mag csak egy szálon dolgozik, ahhoz képest ugyan az a mag HT mellett nem kétszer annyi számítást tud elvégezni, hiszen a mag üresjárata nem fele a teljes működésnek. Modulrendszerben pedig a két szál azért nem kétszer annyi, mint ha egy teljes értékű mag lenne, mivel nem minden feladat osztható meg a modulon belül a magpárok között.
0
0
0
0
weri avatar
FoLey-v

De te sem gondolod komolyan hogy egy 2011-es amd-t mondasz jobbnak egy 3. generacio es folotti procira.
Amit irtam azert irtam mert meg tapasztaltam, jeleznem ez egy sima bulldozer volt nem egy vishera. A ket fx kozott 30% kulomseg van [LINK] ami azert nem keves, de meg ha 6300-am lett volna se hajtotta volna ki a mar regi 7950-emet.
Azt gondoltam mikor meg vettem ezt az i5-ot hogy semmit nem fog valtozni a teljesitmeny, sot rosszabb lesz, de bf4-be 2x annyi atlag fps-em lett, alig van kulombseg mantle es dx11.2 kozott. Fx-6100-al meg ugralt, bar Mantle alatt stabilabb volt de megis voltak micro lagjaim amit kesobb mar tudtam hogy bottleneck.
A fogyasztas az nem szokott erdekelni, de azert azt is eszre vettem hogy nincsennek nagy fordulaton a proci hutok + a haz.

FX-eknel inkabb arra lennek meg kivancsi hogy a 8xxx szerianal ha modulonkent letiltunk 1 magot akkor milyen a teljesitmenye, lehet hogy jobban teljesitene mivel nem kell osztozniuk az eroforrasokon. De ez csak egy elkepzeles tolem.
0
0
0
0
FoLey avatar
carl18: Most ezzel a GTA 5 teszttel drukkoltál elő meg a fogyasztással? 😊
Akkor játszatok órakon át vegyetek intel procit,mert kevesebbet fogyaszt TERHELÉSNÉL az alapjárati fogyasztást meg senki nem nézi az tény igazatok van.

Akkor én is benyögök ide valamilyen tesztet,de fogyasztásilag,hogy-hogy nincs 100W-os különbség? FX 9590-et ne nézzük az egy kazán az tény és van 100W-os különbsége.
[LINK]

Mint mondtam vásárlási szempontjából ő dönt AMD-t vagy Intelt vesz szvsz.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Carl18: Pedig egy rendes AMD fanatikus azt kéne, hogy mondja: Irodai gépbe jobb az AMD APU, mivel olcsóbb és jobb az IGP-je... Szóval ez nem épp rendes AMD fanatikus duma.
0
0
0
0
no avatar
A legkeményebb amd fanatika duma az volt, az intel irodai processzor az amd meg játékra való! 😃 LOL 😆
0
0
0
0
fewq001 avatar
Nem oyan rosszak azok a mobil celeronok 😃 teljesitményben egy cire 2 duo körül vannak ,de nem fogyasztanak semmit.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
winrar: Volt egy D925öm is. Konkrétan semmivel sem volt jobb a P4 630nál. Utóbbi meg legalább nem melegedett túl.
0
0
0
0
no avatar
FoLey-v! Nem az intel pártolomt, tegnap megmondtam djsiegfried-nek is! Mikor itt volt nálam vendégségbe én nem vagy gyártóhoz kötött vagyok, nekem jöhet intel-amd cpu, vagy Nvidia-Amd kártya! 😃 Én ilyen téren nem vagyok kötött, az már más hogy adott esetbe mit kapok a pénzemért. Mikor vettem ezt a processzort úgy voltam vele hogy a jövőre tervezek. Most a gépem üres járaton 47 wattot eszik. Én úgy terveztem hogy most lehet egybe drágább megvenni az I5 processzort de ha valaki nem keveset gépezik idővel fogyasztásban vissza hozza az árát, egy amd-hez képset. 😀 Arról nem is beszélve hogy jobb fps értékeket kap az ember a játékok 80%-ban! 😃 Persze ha valaki olcsón akar processzort akkor az amd se rossz alternatíva, lehet nem mindenki olyan fukar mint én hogy kis fogyasztásból akar erős gépet! 😃 Most az a 100 watt különbség óránként nem elhanyagolható. GTA 5 alatt elég szépen győz a intel! 😃
itt a teszt is https://i.imgur.com/s1Em8AI.jpg
0
0
0
0
winrar avatar
Mai Celeron egész jó. A régi "szegény ember pentiumja" már más kategória 😆
intelIA32: Azért a Pentium D-t se féltsed, az is tudott fűteni rendesen 😂
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Hát a Celeron D-nél biztos jobb 😆 Az egy katasztrófa volt. Melegedtek mint az ökör a relative magas órajelükön, de nem mentek.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
csuz-li:Ebből a szemszögből teljesen igazad van!
0
0
0
0
csuz-li avatar
Nincs a Celeronnal semmi gond. A legolcsóbb i3 30e Ft. A 10-20 ezer forintos kategóriába is kell processzor. Irodai munkára az is elég. Hát az Intel a Celeronokkal fedi le ezt a szegmenst. Az annyit tud, ami egy irodai masinába elég. És azért ne felejtsük el, hogy a legnagyobb vásárlók a cégek, akiknek nagy tömegben kell gép olcsón, amin meg lehet írni néhány dokumentumot. Még az Intel sem állítja, hogy játékra való lenne, vagy akár azt sem, hogy komoly gépbe kéne rakni. Olcsó irodai gépbe ajánlja és arra a célra tökéletesen meg is felel. Van bent rendes IGP, akár 3 monitort is le lehet vele kezelni, szóval nem rossz választás az arra, amire szánták. Az AMD-nél ez az A4-A6 kategória.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
soulknight:Szerény véleményem szerint a celeron egy vicc! Sohasem tartottam processzornak!
0
0
0
0
soulknight avatar
Heló.
Egy véleményt osztanék meg veletek az Intel-lel kapcsolatban. A most frissen kijött Celeron N sorozat tejesen elszomorított, az olcsó kategóriás laptopokba most ezt pakolják, 2magosak 1mb cach-el és 2ghz körül mozognak. Egyszerűen kiábrándító hogy mi volt ezzel a cél, olyan szinten használhatatlanok szerintem hogy én személy szerint menekülök tőlük, ez szerintem egy ballépés volt az Intel-től és engem innentől kezdve nem tudnak érdekelni. AMD Fx sorozat egy elfogadható lappal, 2gigás AMD kártyával és 8giga rammal minden célra megfelelnek amit egy otthoni használó elvárhat. Várom a véleményeket erről a Celeron N sorozatról de szeritnem aki teheti i3 alá ne menjen laptop vásárláskor.
0
0
0
0
FoLey avatar
Hagyjuk már ezt a i5-ös meg az intel féle dumákat annyira nem vagyok elájulva tőlük,így letojom a sablonos dumákat,AMD alá kell normális lap és kész és megközelítik az intelt annyira nem lehetnek egyeduralkodók csak a fogyasztásban jobb ennyi,azért meglehetne nézni a PH! tesztekben,hogy melyik éri jobban ár/teljesítmény arányt még használtban is,akinek telik rá költse arra aki meg nem azt a másik oldalt választja megfelelő alaplappal. 😉
0
0
0
0
laci19920811 avatar
carl18 így van i7 ink videó vágás szerkesztés stb stb terén mutatja meg az igazi erejét. és igen mint már írtam csak valakinek nem tetszett a szó kincstáram nekem se veszi meg (apu,anyu,mikulás) az alkatrészeket i5 "az arany közép út" .

Dani46 semmi túlzás nincs a "dumámban" és ahogy írod i3 nak lehet ellenfele de te mégis azt vennéd erre annyit írok fck logic 😃
ha meglesz új vga dobok majd fel pár tesztet mit bír a 2 cseresznyemag 😀
0
0
0
0
no avatar
Hát na 😃 Nem muszáj i7 játékra 😃 Egy i5 manapság minden játékra elég! 😃 Nekem se veszi anyu/apu a géphez a cuccokat. Ezért vettem használtan 36-ba a I5-3470-et ! Szerintem jelenleg egy használt i5-től játékra nincs jobb választás! GTA 5, gta 4 , crysis 3 , watch dogs, ezek kérik az erőt, ide már nem árt a 4 mag 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Nincs mese, építeni kell egyedi freon hűtést 😆
0
0
0
0
djsiegfried avatar
Akkor úgy kérdezném 😃, hogy Dead Rising 3-at játszik-e valaki FX6300-ason?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Azért van abban valami, amit rambustibi írt a rossz hővezetőről, mert az Intel most sem vitte túlzásba a pasztát, pedig most már nagyobb a távolság a processzor és a kupak között. A cikk szerint továbbra is érdemes a tuningot skalpolással kezdeni.
[LINK]
Még egy teszt, ami szintén a rossz hővezetőpasztát is megemlíti: [LINK] ""

Dani46: Na ebben teljesen egyetértek veled.
0
0
0
0
Dani46 avatar
Utálom a túlzott dumát hogy ez aztán milyen erős,erős igen i3 nak lehet ellenfele,hülyeség i5-i7 hez hasonlítani,de hosszáteszem inkább vennék i3-at!Összehasonlítottad fx 8350 el intel párti vagyok,de elöbb venném meg ott az amd-t!!Ahova meg majd kell a sok szál ott sehol se lesz a 2 cseresznye magod,főleg ha vmi normális vga-t raksz mellé!!!
0
0
0
0
laci19920811 avatar
Dani46 sejtettem hogy egy nagy tudású i7 birtokos ide fog írni és sírni 1 sort de nyugodj meg (megsúgom erősebb a processzorod az enyémtől) 😀 😆

fewq001 ez így van 😀 1 szálas/magos teljesítményről beszélünk azonos GHZ számon stb stb irkálhatnám holnapig 😀

Ezekket a teszteket csak azért osztom meg stb hogy aki nem engedheti meg magának az i7 proszesszort (nem veszi meg anyu,apu mikulás stb ) annak 20 FT -ért tökéletes választás ez a processzor 1080p-s monitor és kellő vas mellett 😀

PS: és igen fogyasztásai is minimális tudásához képest nem úgy mint AMD társaié pénz szempontjából igen sokat jelent ez is 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
weri: Azért alapfogalmakat tisztázzunk: Az egy magos teljesítmény nem ugyan az, mint az egy szálas. Egy szálas teljesítményben pedig az i5 jobb, mint az i7, vagy az i3. Egyszerűen a technológiából adódóan. Márpedig a régi játékok, amik dx9-el futnak, egy szálra vannak kihegyezve. Én erről írtam.
0
0
0
0
fewq001 avatar
Pesze húzva lehet ,hogy egy szálas teljesitményben oda pörköl egy i7 4770k nak ,de azt az i7 et is lehet extrémen tuningolni + remélem aki i7 et vesz az azért vesz i7 et mer kell neki az a sok száll :S.
0
0
0
0
laci19920811 avatar
Zoli73 természetesen 😀
carl18 igen éldegélek kockulgatok 😀
fewq001 2 core 2 thread megteszi tudom i3 4 threads stb de sajnos i3-ban nem tudok szorzó zár mentes kiadásról 😀 és tesztek alapján 1-2 játékban azaz http://www.legitreviews.com/intel-pentium-g3258-dual-core-processor-gaming-performance_145873/9 kellő tuningal és aftermarket hűtéssel ami van 😃 helyenként oda pörköl i7 4770k-nak ami azért már teljesítmény full hd -ban 😃
0
0
0
0
weri avatar
csuz-li
Az i3 ugyan az mint az i5, csupan 2 maggal kevesebb de, magonkent ugyan olyan eros.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
bukta2: A zárójeles az konkrét 😆

terepmintaHun: Már tényleg szükség lenne valami versenyhelyzetre.
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun: Szerintem nem. Inkább úgy néz ki, hogy bepótol pár év lemaradást. Pl a Zen-ben már egy HT-hez hasonló rendszert akarnak bevezetni a mostani magpáronként megosztott erőforrással operáló helyett. Meg ugye a csíkszélességben is utolérik az Intel már ma is kapható CPU-it, de nem lesz benne semmi olyan, ami komolyabban felvenné a versenyt. Inkább csak a technológiai lemaradásból faragnak egy kicsit.
0
0
0
0
csuz-li avatar
weri: Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy ha veszek egy 32 e Ft-os processzor helyett egy 2-3 e Ft-al drágábbat, aminek csak kicsit rosszabb a teljesítménye ([LINK]), bár játékok alatt kiegyenlített a verseny, akkor jobban járok, mert később még több pénzt költhetek egy újabb processzorra? Mi tiltja, hogy később a 6300 helyett is vehess egy erősebbet?
Persze abban igazad van, hogy ha valaki notóriusan kerüli azokat a játékokat, amik az új konzolgenerációra készültek és kizárólag régiekkel játszik, akkor jobban jár egy Intellel, bár ott meg az i5 a nyerő, hiszen az a legerősebb egy szálon az i3-i5-i7 hármasból.
0
0
0
0
bukta2 avatar
rambustibi78 1 db ra nem lehet alapozni, garanciás gondolom vissza vitte és visszakapta az árát vagy választott abban az árban másikat. tehát nem hiszem hogy a pénze bánta 😀

pont kifogott egy hibásat, akármivel előfordulhat. motor autó,processzor,videókártya,(nő)... 😀
0
0
0
0
weri avatar
Az a baj hogy az rendben van hogy veszel egy 6 magos amd-t, de az intelek 1 szalon majdnem olyan gyorsak mint az amd-k ketton. Tehat ha veszel egy i3-at egy 6 magos helyett, akkor meg mindig jobban jarsz mert azt kesobb lecserelheted egy i5-re.
[LINK]
Pl. ha az illeto mmorpg-vel jatszik vagy mobazik akkor jobban jar az i3-al mert azok a jatekok tobbnyire egy szalra vannak kielezve.
En Warframe-ezni is szoktam es az az egy jatek amire 100%-ra tudom mondani hogy CPU igenyes jatek. 180Fps-t kaptam i5-el mig fx-el 60-ak voltak csak.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció