Menu
sunray20
Szint 19
sunray20 avatar
Jakab Dávid
17 éves, férfi
Kecskemét
Magyarország
Offline, itt járt 1 órája
5 éve tag
Fable The Lost Chapters teszt
Írta: sunray20, 2012. november 18., játékteszt
Játék: Fable: The Lost Chapters

Abilonnak szüksége van hősökre. Eljött a te időd, hogy megmutasd, te is hősnek születtél!

Kategória: Akció/RPG
Fejlesztő: Lionhead Studios
Kiadó: Microsoft Games
Megjelenés dátuma: 2005
Játékidő: 20 óra (Ennél jóval több, ha teljesen ki szeretnétek élvezni a játék nyújtotta lehetőségeket.)

Történet

Egy kisfiúval ébredünk Tölgyvölgy falujában (elnézést, hogy magyarul írom a nevét, de én magyarosítva vittem végig, így nem tudom az angol neveket), mikor az apánk megkérdezi, hogy vettünk-e ajándékot a nővérüknek. Mi persze jó öcsi módjára sikeresen elfelejtettük. Tehát akkor gondolom nem kell részleteznem, ez lesz az első küldetésünk. Ezzel elértünk a játék első pozitívumához mégpedig ahhoz, hogy már egyből választhatunk a jó és a rossz út közt.

Ami után átadjuk neki az ajándékot, banditák támadják meg a falut, és ekkor elmeséli nekünk a nővérünk, hogy ezt pont így megálmodta. Ez egy fontos dolog lesz a későbbiekben de nem akarom lelőni a poént. A támadás után látjuk, hogy apánk a házunk védése közben meghalt. Ekkor értünk jön Tévelygő a hősök céhéből és elvisz minket onnan. Általa kerülünk a céhbe, ahol komoly kiképzést kapunk és pár évnyi munka után hős lesz belőlünk (innentől komolyabb küldetéseket kapunk). Ahogy visszük tovább a sztorit, kiderül 1-2 dolog, amiből nem is akarok elmondani semmit, akit érdekel vigye végig.

Változatos helyszínek

A helyszínek egész változatosak, sötét erdőn át havas terepekig mindent be fogunk járni, ami szerintem nagyon jó ötlet. Sajnos egyik szemem nevet a másik meg sír, mert oké hogy szép terepek meg minden, viszont nagyon kötött az út, ami sok embert szerintem idegesíteni fog (engem nem idegesített mondjuk).

Jó vagy Rossz

Mint azt írtam, lehet jó és rossz karakterünk is, ha jó vagy akkor pillangók repkednek körülötted és az emberektől elismerést kapsz, ha rossz akkor pedig mindenki fél tőled és szarvakat növesztesz. Lesznek mellékküldetések (mindjárt írok is róla) és fő küldetések is, ahol szintén jó és rossz döntéseket lehet hozni. Ilyen például, hogy védd meg a gyümölcskert tanyát vagy segíts a banditáknak ellopni valamit. Később viszont egyre komolyabb döntéseket lehet hozni, de erről inkább nem mondok semmit.

Mellék- és főküldetések

A játékban mind a mellék- mind a főküldetések helyet kaptak. A főküldetés szerintem mindenkinek egyértelmű ha tovább akarod vinni a sztorit, akkor meg kell csinálnod őket. A mellékküldetéseket viszont nem muszáj megcsinálni csak pénzt és extra tapasztalati pontot nyerhetsz (mindjárt azt is elmagyarázom).

Fejlődés

A játékban az egyik legfontosabb dolog a fejlődés. Három osztály van amire elkölthetjük a pontjainkat. Az Erő - ezt nem kell magyaráznom, ez határozza meg az ütésnek az erejét, a Tapasztalat - ez annyit tesz, hogy menyire olcsón kapjuk meg az árut vagy megkapjuk a lopakodás képességet stb., az utolsó pedig a Mágia - ezt se kell szerintem nagyon elmagyarázni, vannak védő meg támadó varázslatok (ezeken kívül pedig még van a szellem idézés stb.). Négy dologért kapunk tapasztalati pontot (amit aztán elkölthetünk): ha fegyverrel öljük meg az adott lényt vagy ha varázslattal öljük meg. Ha megölünk 1 szörnyet, akkor zöld gömbök jönnek ki, azt ha felvesszük, akkor kapjuk a rendes tapasztalatot. Az utolsó mód pedig ha sok mindent eladsz a kereskedőnél. Még 1 fontos dolog, az Erő pontjaidat nem tudod elkölteni a mágiára, de a tapasztalat pontot (azok a zöld gömbök, amiket felveszünk) mindenre el lehet költeni.

Szépek a ládák, de kulcs is kell hozzájuk

A játék bizonyos részein fogunk találni ládákat. A sima barnás színű ládákhoz nem kell kulcs, de azok nem is rejtenek fontos dolgokat (életelixír, ruhák stb...). Viszont az ezüst ládákhoz már kellenek kulcsok. Ezekre rá van írva egy szám és annyi mennyiségű kulcs kell hozzájuk. Összesen 30 kulcs van, amit használat után vissza is kapunk.

Szörnyek

Szerintem egész sokféle szörny van a játékban és persze havas részeken nem fogunk látni 1 kőtrollt... Az elejében még egész gyengék vannak, de a játék során egyre komolyabb ellenfeleket kell legyőzni. Kb. 20 óra játék után a sima darázstól egészen az őrzőkig el lehet jutni (habár nem ők a fő bossok, de direkt nem a főt mondtam, nem akarok spoilerezni ).

Öregedés

A játék során főhősünk folyamatosan öregedik (azt hiszem 55 évig). Ez szerintem nagyon jó ötlet, nekem nagyon tetszett az, hogy nem végig mész a történeten és ugyanúgy 18 éves fiatal vagy. Sajnos ezzel elérkeztünk a játék egyik negatívumához, hiába vagy te 55 éves, mert ugyanúgy mászkálsz, ugrálsz ami szerintem nem éppen jó.

Vásárlás

Abilon szerte sokféle várossal, faluval és rengeteg kereskedővel találkozunk. Útközben is lehet találkozni kereskedőkkel, akik mindent olcsón adnak, de ha bemész egy városba ott találhatsz boltokat is, ahol fegyvereket, ruhákat, és nem utolsó sorban életelixíreket vehetsz. A boltokat idővel meg is lehet venni (ha megölöd a tulajdonost, akkor eladóvá válik). Apropó vásárlás, házakat is találhatsz Abilon szerte, amit vagy kiadsz bérbe vagy megveszed magadnak.

Összegzés

Grafika: szerintem a korához képest nagyon szép, meg ha azt nézzük olyan mesei megvalósítás, de nekem bejött.
Irányítás: elég érdekes irányítása van, de szerintem ez se rossz.
Hangok: nem éppen az igaziak, de gond sincs velük, de ami nagyon idegesített az az, hogy főhősünk meg se fog szólalni.
Összességében: Nálam ez egy erős 9-est érdemel, mert nagyon jó a története, a helyszínek is nagyon jók és a hangulata az valami fenomenális.

Végszó

A játék szerintem nagyon jó. Mindenki próbálja ki aki teheti, nagyon megéri!

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 13
DragonZolee avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 13:49:38
#
Nem lett rossz a teszted..de egy-két bakit kiszúrtam benne,és jó lett volna,ha néhány képet beszúrsz illusztráció gyanánt. :D De nem is könnyű egy ilyen játékot tesztelni,és megértés szinten elmagyarázni a publikumnak ! :D És tényleg ... ami a főhős (kukaságát) illeti,az engem is rendkívül zavart ! De a hősök már csak ilyenek : nem beszélnek,csak cselekednek ! :D Azért egy 4-es értékelést megérdemelsz !
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 03. 18. 16:23:15
#
Nekem ez volt az első RPG-m. Akkor jöttem rá, hogy basszus ez nekem nagyon tetszik :). Ezért gondoltam, hogy megér egy tesztet.
Rezetxlolx avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 13:05:58
#
Nem rossz teszt. :) Emlékszem mennyit függtem ezen anno. Kedvenc RPG játékom volt!:) Lehet, hogy elő kellene megint venni.
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 02. 10. 21:16:22
#
Ez volt a cél :)
Wreithness avatar
4 éve | 2013. 01. 06. 21:25:39
#
Lényegretörő teszt, tehát én is az leszek...
.
.
.
Meggyőztél :D
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 12. 09. 18:56:20
#
Hát igen azt meghiszem, hogy kevés a kép. Amúgy meg találtam benne 1 hasznos bug ot, ha valakit érdekel nyugottan írjon.
no avatar
4 éve | 2012. 11. 29. 14:23:04
#
Régebben én is kijátszottam, elég sok ideig tartott de próbáltam mindennél jobban kihasználni a játék lehetőségeit :) a teszt pedig nagyon jó lett :D csak kicsit kevés a kép
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 11. 21. 15:19:31
#
Köszönöm!
hunnia94 avatar
4 éve | 2012. 11. 21. 14:17:27
#
Én csak egyedül a képeket hiányoltam, nagyon ***a kis összegzés lett! Nagy kedvencem ez a game :)
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 11. 20. 15:14:04
#
Most hogy mondod tényleg igazad van :) legközelebb jobban odafigyelek
no avatar
4 éve | 2012. 11. 20. 11:30:04
#
Nem rossz, de még az öregedéshez írhattad volna, hogy van lehetőség fiatalodni is.
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 11. 18. 10:22:01
#
a következő tesztemben már lesznek képek is
FrostnovaZ avatar
4 éve | 2012. 11. 18. 09:39:30
#
Kicsit tömör a teszt, de amúgy nem rossz, de a képeket hiányolom...
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek