Menu
Sonymeans
Szint 19
Sonymeans avatar
((Sony))
20 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 23 napja
7 éve tag
Battlefield - Vietnámi kiruccanás
Írta: Sonymeans, 2013. augusztus 01., játékteszt
Játék: Battlefield Vietnam

A Battlefield sorozat ezúttal Vietnámba repít minket ahol a sűrű dzsungel és a vad városok lesznek a jellemzők. Rotort bekapcsolni fegyvert megtölteni irány a dzsungel.

Sziasztok!
Folytatom a Battlefield játékok tesztelését, az 1942 után mindenki azt gondolta, hogy újra a második világháborút fogjuk átélni. A sok találgatás után 2004-ben a Dice bemutatta a Vietnam-ot, amiben a Vietnámi háború fontosabb bevetésein és rajtaütésein kell részt venniük a játékosoknak. A svédek jobb grafikát és nagyobb játékteret, okosabb ellenfelet és nagyon jó dübörgős 60-as slágereket ígértek. Lássuk hát összejött-e nekik.


Történelmi háttér

A Battlefield Vietnam az 1965-1973-ig tartó Vietnámi háborút dolgozza fel. A Háború ürügye Észak és Dél Vietnám egyesítése volt, de északot az olyan nagyhatalmak, mint Szovjetunió és Kína támogatta, míg a déli oldalt az USA. 1965-ben beindulnak az események, az USA katonákat küld Dél Vietnám megsegítésére, ezzel a beavatkozással kitört a háború. A becslések szerint 5 millió vietnámi és 58000 amerikai vesztette életét a háborúban, amit a televízió is közvetített. A 60-as években volt a legerősebb a „hippi” mozgalom, John Lennon a Beatles tagja is ellenezte a háborút és több olyan dalt írt, ami a háború azonnali befejezését követelte, több száz tüntetés volt az államokban, míg végül 1973-ban Amerika elveszti a háborút és kivonul a békeszerződés után. A Vietnámi háborút sok film elevenítette fel már az embereknek, a filmek közül én Oliver Stone filmjét: a Szakaszt ajánlom mindenkinek, akit érdekel persze a Vietnámi konfliktus. Játéktéren is sok fejlesztő drukkolt elő Vietnámi játékkal, de ezek közül a Conflict: Vietnam a Men of Valor és a Battlefield Vietnam a legjobbak.


Helyszín

A helyszín tehát Vietnám kazamatákkal és csapdákkal teli dzsungele és kisebb városa. A legfontosabb ütközeteket és városi összecsapásokat élhetjük át a Vietnam-ban. Helyt kell állnunk a Kambodzsai betörésnél, Saigon megvédésénél és a Ho Si Minh-ösvény behatolásánál is. A helyszínek változatosak a pályákon sűrűn találhatóak csapdák és kazamaták amik az ellenségnek nagyon jól jön, mert nagyon gyorsan tudnak mozogni az ellenőrző pontok között. A Többjátékos módban a csapdák és a kazamaták használatba vétele játékot dönthet el, ha egy jó csapatban vagyunk, ahol kihasználjuk a természeti adottságokat simán elverhetjük az ellenséget.

Játékmenet

A Battlefield Vietnam játékmenet teljesen megegyezik, az 1942-vel. Minden csatamezőn vannak stratégiai pontok, amiket el kell foglalnunk és tartanunk, amíg az ellenség erősítése elfogy. Általában a pálya közepén alakulnak ki nagyobb akciók, míg a távolabb pontokat az esetek 90%-ban a repülők és helikopterek bombázzák. Mivel a Második Világháború már elmúlt fejlődött a hadviselés, a Vietnámi háborúban a szállítást és a bombázásokat helikopterekre bízták. Nemhiába, lett a Vietnámi háború jelképe a helikopter.


Kasztok

A felállás ugyanaz, mint az 1942-ben csak a fegyverek és a felszerelések változtak, valamint mostantól minden kaszt két felszerelés közül választhat. A rohamgyalogos felszerelése egy M-16-os, egy Colt, gránát, tőr és távcső. A páncéltörő felszerelése egy M79 egy Colt valamint egy tőr és egy M60-asból áll. Az utászok kapnak egy M14-est egy Colt-ot, tőrt, valamint egy forrasztólámpát, csavarkulcsot és egy Claymore-t. Végül a mesterlövészek egy M21-est, Colt-ot valamint egy tőrt, távcsövet és füstgránátot kap. A mentős nem tudni miért, de kimaradt a játékból.

Rock n Roll Soldiers!!

A Battlefield Vietnam volt az első Battlefield játék amiben licencelt dalokat raktak. A játékban a 60-as 70-es évek nagy slágereit hallhatjuk, többek közt a Family Guy-ban is látható „Surfin Bird” a Trashmantől, a „War-t” Edwin Star-tól és a „Somebody to Love” Jefferson Airplane-től, de még a Deep Purple is tiszteletét teszi a „Hush” című dalukkal. A játék másik nagy újítása, hogy a játékközben is hallgathatjuk a zenéket, ha járműben vagyunk, tehát a repülünk Hue városa felett csak benyomjuk az „o” gombot és máris mehet a Rock n Roll.


Grafika

A Battlefield Vietnam grafikájáért a Refractor Engine a felelős, amit a Dice már a Battlefield 1942-ben is használt, de itt a Vietnam-ban sok változáson ment át a motor, a játék kevésbé processzorfüggő, mint az 1942, az optimalizálás is jóra sikeredett. A fények és a speciális effektek is nagyon pazarra sikeredett. A járművek teljesen élethűek és a lövedékek rögpályáját is javították, mert az 1942-ben sok panasz érte a lövedékek pontosságát, persze az emberecskék is nagyon jóra sikerültek, egy kicsit torz néhány helyen, de ezt el lehet viselni, hiszen mégiscsak 64 főt mozgat a játék grafikus motora.


Járművek

A Vietnam-ban található járművek teljesen élethűek, egytől-egyig megvannak, rajzolva. A háború jelképe a helikopterek is nagyon jók. Az amerikai járművek között megtalálható az M551 Sheridan, az M48 Patton és az F-4 Phantom is. Vietcongi oldalról a MíG 17, a PT-76 és a T-54 is megtalálható.

Hangok

Hangok terén is jeleskedik a Vietnam, a robbanások nagyon élethűen hangzanak, az AK-47 és az M-16-os hangja is tökéletes a tankok lánctalpa csak úgy csörög a földön a helikopter rotorja is az igazi Vietnámi hangulatot adja, nem is beszélve a dzsungelről ahol a madarak csiripelnek, a pocsolya hangja és a fák zúgása mind-mind tesz arról, hogy hangulatos legyen a játék. A Vietnam támogatja az 5.1-es hangzást, tehát akinek van, az próbálja ki, mert még vadabb lesz vietnám azt garantálom.


Többjátékos mód

A Battlefield Vietnam is a többjátékos módra épül, ahogyan az 1942-ben is, itt a Vietnam-ban is az egyjátékos mód botokkal csak gyakorlásra és pár óra szórakozásra jó. Én speciel betanultam, a pályák szerkezetét megnéztem hogyan lehetne taktikázni, kipróbáltam a pályákon elhelyezett csapdákat és a kazamaták útvonalait az egyjátékos módban, hogy majd a többjátékos ütközetekben ne bámuljak, mint borjú az újkapura. Napjainkban már kevés szerver működik, de amik vannak, azok színültig tele vannak játékosokkal. Remélem, hogy a Vietnam is kap új szervereket, ha ingyenessé teszik. Visszatérve a többjátékos módra, a csaták általában dzsungelben zajlanak, ritkán volt az, hogy a játékosok kimentek a sík mezőre és ott aprították egymást, a mesterlövészek az esetek 99%-ban dombokon illetve sűrű erős részen bújnak el ahonnan szinte mindig be tudták mérni a csapatom tankjait és egyből jött a légicsapás. A harcokat nagyon befolyásolja a játékosok modora és hozzáállása, sokszor olyan csapatban voltam, akik csak arra mentek, hogy megszerezzék a legjobb helikoptert vagy tankot és mentek is a maguk útján, de volt szerencsém olyan csapatban is lenni, ami nagyon jól volt felépítve, a játék alatt a csapattársalgóban megbeszéltük a támadás irányát, a légicsapás célpontjait, tankot szállítottunk a fontosabb helyekre. Szóval, ha szerencsések vagyunk, kifoghatunk egy nagyon jó közösséget és apríthatjuk a jónépet.


Végszó

A Battlefield Vietnam hozta azt a formát, amit az 1942-ben is láthattunk, grafikai fejlődés, kemény zenék és az igazi vietnámi hangulat. A Dice-nak megint sikerült egy olyan játékot lerakni az asztalra, amit sose fogunk elfelejteni. Remélem sok Battlefield párti embert meggyőztem arra, hogy újra elővegye ezt a csodás darabot. Köszönöm, hogy elolvastátok a tesztem, további szép napot kívánok minden Gépigény tagnak!

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 19
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 16:00:11
#
Hanzo99: Köszi :)
A film pedig bitang jó :D
Hanzo99 avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 15:43:45
#
Nekem megvan "a szakasz" c. film, és rohadt jó, ajánlom mindenkinek!
A teszted nagyon jó lett grat hozzá! :)
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 04. 08:47:58
#
sunray20: Köszi :) Próbálom a helyesírást is korigálni XD
Gerdzso: Igen, a botok olyan Alien fajtájú lények, de egyjátékos módban tűrhető :)
Gerdzso avatar
4 éve | 2013. 08. 03. 23:45:53
#
Sonymeans: hát igen, a második rész az katasztrofális volt, de az első rész kötelező darab mindenkinek aki szereti a Vietnámi háborús játékokat. Amúgy a teszthez annyit, hogy a botok túl pontosan lőnek és röntgen szemük van. :D
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 08. 03. 21:40:19
#
Kerestem benne a hibákat, de a helyesírási hibán kívül nem találtam XD. Elég részletes lett és kedvcsinálónak is tökéletes.
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 03. 15:10:51
#
Köszi Gerdzso :)
Hát igen a Vietcong se rossz, de a második rész az valami borzalom volt szerintem.
Gerdzso avatar
4 éve | 2013. 08. 03. 11:15:00
#
Nagyon jó teszt lett gratula! Amúgy a felsorolásból hiányoltam a Vietcong-ot, ami szerintem a téma legjobbja. :)
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 02. 20:35:37
#
Hát az biztos hogy nem fogjuk elfelejteni ezt a csodás játékot :)
flippy196 avatar
4 éve | 2013. 08. 02. 19:30:04
#
én imádom ezt a játékot a kedvenc játékom és a helikopter irányítását nagyon jól megoldották.
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 02. 10:46:41
#
TorettoHuN: Köszi :) Erősen ajánlom a Szakaszt, nem fogod megbánni :)
Csoki1998: Köszi :D hamarosan jön a folytatás XD
Hory9999: Köcce :) Remélem a következő is kaaafffaaa lesz XD
hory9999 avatar
4 éve | 2013. 08. 02. 10:24:45
#
Kaaaffafaaaa nagyon! 5*
csoki1998 avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 23:42:54
#
Én szerintem az egyik legjobb tesztet olvastam most amióta valaha itt vagyok!
A játékhoz még nem volt szerencsém de ki fogom próbálni! :D
TorettoHuN avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 23:01:15
#
Ismét zseniális teszt! :) 1-2 helyesírási hiba/elírás még mindig van, pl: rögpálya (helyesen röppálya).
Egyébként, a filmet is meg fogom nézni, amit ajánlottál, vagyis a Szakaszt. Valamiért egyre jobban érdekelnek a vietnámos dolgok, BFBC2-ből is megvettem a Vietnam DLC-t, amit holnap kézbe is vehetek. Ezt is ki fogom próbálni! ;)
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 21:47:25
#
Yhea:Nagyon köszönöm :) Igyekszem egyre jobb és összetettebb teszteket írni, remélem a Battlefield 2 teszt még jobb lesz:)
Yhea avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 21:31:13
#
Nagyon élvezem ez a Battlefield-es teszt sorozatot tőled,jó lehet elfogult vagyok mert az egyik kedvenc szériám ról van szó,viszont az biztos hogy a tesztjeid nagyon informálóak,pontosak,és kedvhozzóak,hajrá!
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 21:22:20
#
Köszönöm mindenkinek :)

Tesla GoD: A Men of Valor tényleg egy elfeledett játék, pedig a MoH sorozatot is készítő: 2015 csapata csinálta.
Tesla GoD avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 20:00:18
#
Jó volt látni a Men of Valor címét a cikkben, hatalmas piros pont! Méltatlanul elfeledett játék (a gépigénye se szerepelt az oldalon, mielőtt 2-3 éve beküldtem), minden hibája ellenére az egyik leghangulatosabb vietnámos témájú FPS.
no avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 19:52:52
#
Most akartam nézni egy játékot mivel kellene játszani... megtaláltam hála a tesztednek
Tőled mindig felkészült teszteket lehet kapni, persze másoktól is de a tieid szoktak a legjobbak lenni Gratulálok 5/5
DarkSpy avatar
4 éve | 2013. 08. 01. 19:17:16
#
Nagyon tetszett a teszt!
Kedvem is lett hozzá, hogy újra elő vegyem és játszak vele :D
Ment az 5*! :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek