Menu
Nogitsune
Szint 20
Nogitsune avatar
Offline, itt járt 58 napja
4 éve tag
World of Warcraft: Mists of Pandaria
Írta: Nogitsune, 2013. július 21., játékteszt
Játék: World Of Warcraft

A Blizzard sikerjátékba még mindig tarol. Ha többet szeretnél megtudni a World of Warcraft: Mists of Pandaria című kiegészítőről akkor olvasd el ezt a kis irományt.


Az első tesztem a World of Warcraft Cataclysm volt, ami törlésre került az előző profilommal együtt. Saját döntésem volt a törlés, de azért valahol bánt a teszt elvesztése mivel az olvasok jól fogadták. De most mivel már egy ideje kint van a World of Warcraft új kiegészítője és jelenleg is játszok, rajta úgy gondoltam megpróbálok írni róla. Az új kiegészítő teljes neve World of Warcraft: Mists of Pandaria, ahol 90-ig felhúzták a szinteket. Mikor bejelentették és kiderült, hogy egy új faj kerül be sokan nem voltak elragadtatva, az új faj neve Pandaren. Ahogy a nevébe is benne van, emberszabású pandákról van szó. Sokan nem tudják, hogy benne voltak a Warcraft 3-ban is például, emiatt is voltak felháborodva elég sokan mivel azt hittek nem találnak bele a Warcraft világba. De tévedtek, nagyon is bele találnak.


Én személy szerint nem igen vagyok oda értük, próbáltam természetesen, de én túl "cukik"-nak találom őket (jobb szeretem a komor, mogorva dolgokat/lényeket), meg a mechanikájuk/ menésük se felel meg számomra. A Pandaren-ek kezdéskor egyik oldalhoz se tartoznak, vagyis se az Alliance-hoz se a Hordához, amikor elérik a lvl 10-et akkor megválaszthatják, hogy melyik fél oldalán akarnak harcolni. Egy új cast is bekerült velük, a Monk, a Monk képes healelni, tankolni és dps-elni is. A tank és a dps chi-t és energy-t használ a képességeihez, míg a healer manát. A Pandaren-ekkel bekerült egy új kontinens is, ami a 85-90-ig tartó fejlődés helyszíne és az új főváros otthona is, az új kontinens neve nem más, mint Pandaria.


Eddig a kontinenst egy ködfátyol védte, amit a Pandaren-ek egyik vezetője alkotott, hogy megvédje otthonát. De a Deathwing miatt ez a köd felbomlott és így Pandaria-t nem védte semmi.


Egy döntetlen csatájuk után a Horda és az Alliance túlélői kisodródtak Pandaria partjára, ahogy az a trailerben is látszott. Ezután kezdődött meg a felfedezés. A Horda és az Alliance hozta harc felborította a békét és a Pandaren-ek is 2 félre szakadtak és harcoltak egymással. A sok harc és negatív gondolatok miatt egy ismeretlen erő emelkedett fel, a Sha-k. Ők a negatív gondolatokból táplálkoznak, és szép lassan megfertőznek mindent és mindenkit. Mists of Pandaria sok mindent merít az ókori Japán és Kínai kultúrából és a tájak, zenék, és az állat/növényvilág is keleties. A játékban megtalálható a Kínai nagyfal kisebb változata is. Az egyik új zóna Kun-lai Summit például Mongóliát juttatja nekem eszembe. Található Pandaria-n 4 world boss is, amikhez legalább 40 ember szükséges. De a legerősebb közülük egy nagy páncélos T-rexhez hasonló dinoszaurusz, Oondasta, hozzá van, hogy 80 ember szükséges, de még így is alig megy le. Természetesen 40 emberrel is üthető, nekem volt ilyenhez már szerencsém de random emberekkel ne nagyon számítsunk rá.


Ezek a world bossok olyan új loot rendszert kaptak, mint a raid finder. Mégpedig talent szerint osztja ki minden embernek a külön lootot. Nem kell félni, nem 100%-osan adja a lootot, van, hogy nem dob semmit se csak aranyat. Persze be lehet más talentra is állítani, hogy arra adjon felszerelést. Így például healerként szerezhetünk dps felszerelést. Ezt az újítást jó ötletnek tartom mivel így nem tudnak el lopni semmit előled.

Akik a PVE-t szeretik azok örülhetnek, mert kibővültek a lehetőségek. Bekerült egy új nehézségi szint az instákhoz ami időre megy, ez a challenge mode. Arany, ezüst, bronz kategóriákba jutalmaz meg a játék, ha megfelelő időben végzünk az instával. Nem kell félni attól, hogy csak azoknak sikerül jól, akiknek nagyon jó felszerelésük van, a rendszer felhúzza azoknak az itemlevelét akiknek kicsi, akinek pedig nagy azoknak meg lehúzza egy megadott szintre. Így leginkább a csapatmunkán és a tapasztalaton múlik, hogy jó eredményt érünk-e el. Véleményem szerint szükséges ehhez a ts, skype, ventriló használata is. Bekerült még egy Scenario-nak nevezett kisebb, insta is, ebbe csak hárman lehet részt venni, nem szükséges tank se healer ide. Ennek van heroic módja is ahol már szükséges healer és tank, a rendszer jutalmaz, ha minél hamarabb végzünk vele.

A PVP kedvelői se kell, féljenek, kaptak ők is új szórakozási lehetőséget. Két új battleground-ot kaptak, a Silvershard Mines-t és a Temple of Kotmogu-t. A Silvershard Mines-ban nyersanyagot kell gyűjteni, a-ból b pontba el kell kísérni és megvédeni egy kis nyersanyagot szállító vasúti kocsit. A Temple of Kotmogu-ban gömböket kell birtokolni és az termeli a pontokat, ha egy gömbbirtokló meghal, akkor róla lekerül a gömb és valaki más birtokába kerül. Összesen 4 gömb van. Sajnos ennyit tudtam a PVP-röl írni mivel én nem vagyok nagy kedvelője.Szintén az újítások közé tartozik a Cross-Realm Zónák. Ennek köszönhetően a kihalt területek újra megteltek élettel. Vagyis a rendszer automatikusan elosztja a zónákon a játékosokat és emiatt nincs se kihalt se zsúfolt terület. Ahány karakter van, egy accounton azok mind megkapják az achievementeket (de azért írja az adott karakternél, hogy annak megvan-e), mountokat és pet-eket. Így hát nem kell minden karakternek megszerezni még egyszer minden mountot vagy pet-et mert megosztódik (persze van egy-két kivétel). Ha már pet-ek akkor megemlítem a Pet Battle-t, a játékos, amiket szerzett pet-eket azokkal tud harcolni más játékosok petjeivel, vagy pedig NPC petjeivel. Ezek a pet-ek különböző családba tartoznak, mint a yu-gi-oh-ban (víz, tűz, szél, mechanikus, stb). Ezek a harcok körökre vannak osztva. Összesen csak három pet-el harcolhatunk egy csatában, a pet-ek külön achievementeket kapnak.
Black Market Auction House-nak nevezett új típusú aukciósház került még be ahol ritka tárgyakra licitálhatunk, a licit magas áron kezdődik, elérheti a 900 ezer aranyat is akár. Olyan tárgyakról van szó, amik például nagyon nehéz megszerezni vagy már nem is lehet megszerezni, mint például a régi Naxxramas szetteket. Továbbá mountokat, pet-eket is lehet kapni. Ezeket a tárgyakat a rendszer generálja és nem a játékosok rakják fel, mint a régi szokványos aukciós házban. Körülbelül 12 óráig tart egy aukció, és csak 10 tárgy van egyszerre kint.
A végére hagytam az egyik legfontosabb és legdrámaibb változást a játékban. A talent ágak teljes megszűnése. A talent pontokat is minden 15 szint után kapja meg a játékos és oszthatja el a három képesség közül, ez a 90-es szintig megy. Mikor elérjük, a 15 szintet akkor választhatunk specialization-t is, amik külön képességeket adnak. Az alapképességeket, amik függetlenek ezektől azokat magától megtanulja, így nem kell elrohangálni szintezés közbe a trainerekhez.


Összességében a World of Warcraft: Mists of Pandaria megállja a helyét az újításaival és mindennel együtt szórakoztató, ez az, ami igazán számít. Véleményem szerint nem a legjobb, de nem is a legrosszabb kiegészítő. Ez az iromány az 5.2 és az 5.3 patch végén írtam, az azutáni újításokról emiatt nem került szó, mivel még nem tapasztaltam ki azokat. Ezt olyanoknak írtam leginkább, akik jártasak a WoW világába, de nem tudták ki próbálni az új kiegészítőt.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 21
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 08. 08. 11:20:04
#
Hát ebben az esetben megéri mivel ha nem veszed meg nem is tudsz játszani vele. De itt szerencsére nem olyan örülten drágák a kiegészítők, milyen lenne ha minden kiegészítő olyan árban lenne mint a Diablo 3 vagy a SC2.
whiplaser avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 21:36:51
#
úgy vagyok vele hogy sok esetben lehet hogy DlC nem feltétlenül éri meg az árát... azért mert főleg az új játékok dlc-i annyiba kerülnek mint egy másik régebbi játék amely lehet hogy u.a. élményt adja...
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 20:24:38
#
Kösz. Sok mindent mondtam a múltban ami később más lett XD De végül is az hülyeség volt amit mondtam, ugyanaz a játék csak van benne pár új hely és új faj, cast. Játékélményileg ugyanaz, legalább is számomra.
whiplaser avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 18:29:21
#
egészen jó teszt :D emlékszem rá régen azt mondtad hogy nem wowozol többet ha kijön ez az új dlc :D
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 08. 04. 17:08:37
#
Pontosan, mindig valakik valamiért sírnak, semmi se tetszik nekik, ha túl hosszú a talent ha nem, ha van panda ha nincs. Ha jól tudom akkor TBC előtt mikor tervbe voltak az új fajok akkor a draenei helyett a pandákat akarták be rakni de végül nem ez lett. Ha ez így lett volna akkor a draenei miatt ment volna a sírás most.
Engem például egyik se zavart, se a mostani talent rendszer se a régiek, végül is egyik se befolyásolja a játékmenetet.
Arnybiro avatar
4 éve | 2013. 07. 28. 10:34:11
#
Beelzebul És ugyan ez a Pandarienekre is érvényes. BC idején az egész játékostársadalom azért tüntetett, hogy rakják be őket. Akkor GhostCrawler elmondta, hogy nem, mert nem lenne logikus, nem lehetne hogy behozni őket úgy, ne legyen megtekerve az egész. Elmúlt BC, levertük Lich Kinget, majd Deathwing is eltűnt, és végre itt volt az alakalom, hogy a pusztítása során történt változásokkal együtt Pandaria szigetének megjelenése se legyen túl nagy falat. Most ezért is panaszkodnak, hogy jaj de gyerekes, meg így meg úgy....
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 07. 28. 00:43:28
#
Zobi14: Köszönöm. Hú azt tényleg nagyon elírtam, többször is átnéztem de nem tűnt fel. De kösz az észrevételt, legközelebb alaposabb leszek. Én csak kis szinten pvp-zek, de ott bejön, nagy szinten már nem, hiába megy jól nem köt le, inkább pve és achizás.
Igen öltem is úgy de volt már olyanhoz is szerencsém, hogy 80-an 2 wipe után tudtuk csak le csapni. Néha vicc amit leművelnek egyesek...

chrono02: Nem vagy ezzel egyedül. Engem már idegesít is ez, amit leművelnek egyesek a chat-en az már katasztrófa.
Arnybiro avatar
4 éve | 2013. 07. 27. 23:58:25
#
Zobi14 Ehhez csak azt tudom mondani, hogy a kedves játékosközösség nyavajgott azért mert túl bonyolult a rendszer. Most könnyítettek rajta, azért rinyál mindenki. Csak én nem értem ezt?
Zobi14 avatar
4 éve | 2013. 07. 27. 23:45:14
#
nem rossz iromány :) bár mikor arról írsz hogy level 15ön választhat az ember specializációt.. 10. szinten tud választani, 15ön csak az elstő válaszható talentot kapja meg, bár szerintem nagyon elrontották ezt a kiegészítőt, nekem jobban tetszett a cataclysm, mivel jobb volt a pvp rendszer is sokkal, mióta ez a mop van nem is pvp-ztem sokat, max kis szinten, de ez van ezt kell szeretni :P
szerk: És Oondasta simán lemegy 40 emberrel :D többszöri tapasztalat pug-al, max 1-2 guild társ :D
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 07. 27. 20:33:00
#
Az enyém egy tauren warrior volt, lvl 20-ig húztam majd ott hagytam, kezdtem egy huntát amit felhúztam 70-re, majd szintén ott hagytam, újra kezdtem egy warit amit felhúztam de majd eladtam (valódi pénzért XD), utána majd egy paladint kezdtem ami aztán megmaradt, azzal jártam bt, swp, ssc és a többi-be, ez volt a bc pályafutásom csúcsa. Majd a szerver megomlott XD utána meg mentem össze vissza, majd egyszer gondoltuk, hogy próbáljuk ki eredetit, és hát azóta ott vagyunk. Egyébként szerintem is a bc volt a legjobb, imádtam, máig vissza sírom.
bukta2 avatar
4 éve | 2013. 07. 27. 17:48:06
#
aham,én is emlékszem mikor haver hívott h próbáljam ki először azt hittem hogy ez 1 stratégiai játék, de mikor kipróbáltam....az első karakterem egy night elf csávó druid volt és Darnasus magával ragadott úgy rendesen megszerettem a game-et és pont az nap amikor kipróbáltam elkezdtem játszani és rá 2-3 órára jött 1 szerver leállás vagy 4 órás.... :D tört szeró volt de nem akartam másikra menni mert miért mentem volna azt se tudtam hogykell át írni 1 realmot :D És nagyon kivoltam már.... :DDD ejjj a Bc-s korszak volt a legjobb!!! nem tudom ez a pandaria is tuti jó megvan a maga játék élménye de az biztos hogy a bc-s "70" lvl volt a legjobb , jó kis SWP stb :D ejjj :D
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 07. 26. 13:12:13
#
Én is olyan 8 éve WoW-ozok. Emlékszek is arra a pillanatra amikor haverom meghívott játszani, 2005-ben, valamelyik órán volt XD de eredetin olyan 1-1,5 éve vagyok.
bukta2 avatar
4 éve | 2013. 07. 24. 17:49:55
#
Ossian1993" Ha ezt mondod 8 év után amiből 3 év eredeti akkor énis kipróbálom eredetin :D énis vagy 3-4 évig tört szerón játszottam de már 2 éve nem wow-ozok de nincs még 1 ilyen játék mint a wow! Tera,Aion oké nagyon szuper játékok! de a wow-ot semmi nem pótolja!
no avatar
4 éve | 2013. 07. 24. 17:32:50
#
én már közel 8 éve wowozok eredetin csak 3 éve és eddig nem csalódtam a gameba minden egyedi benne hangulata meg 100% os számomra hibátlan és az egyetlen
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 07. 24. 14:53:49
#
sunray20: Aki azon gondolkozik, hogy ki próbálja-e a játékot az nem csak ez az írás alapján dönti el szerintem. Meg a végén látja, hogy ez csak egy kiegészítőről szól, ahhoz ami jelenleg is üzemel. Tegyük fel, hogy elkezd játszani valaki rajta, az a legújabb kiegészítővel fog játszani vagyis ezzel, úgy, hogy még aktuális is. Nem fogja a játék se elmagyarázni nagyon, hogy mi mire való vagy, hogy mi miből alakult ki, pláne ha az illető angol nyelv tudása nem elég.
Figyelembe vettem persze, hogy olyan is olvashatja aki nem játszott vele, de abból indultam ki, hogy aki nem játszott a WoW-al az utálja (legalább is ezt tapasztaltam a legtöbbet) vagy nem is érdekli és úgy se fogja el olvasni.

bukta2: Az Aion-al nem játszottam de a Tera-val igen, de az nagyon nem jött be. A gépem nem a legjobb így nem tudtam valami szép beállításokkal játszani, undorító volt alacsony grafikán, lehet emiatt nem jött be. Meg én nem szeretem ezeket a vékony japános karaktereket vagy, hogy is hívják ezeket.
bukta2 avatar
4 éve | 2013. 07. 22. 11:42:04
#
Maradjunk annyiban hogy ahogy írta is, ez a teszt olyanoknak késült akik jártasak a wow-ban :D ahhoz pedig tökéletes
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 07. 22. 10:54:13
#
Véleményem szerint inkább legyen hosszú egy teszt, minthogy ne értsen belőle az ember semmit. Na meg azt is figyelembe kell venni, hogy nem csak olyan ember olvassa el a tesztet aki már kipróbálta, hanem olyan is aki mondjuk ilyenek alapján ítéli meg, hogy játszon e vele. Habár mint mondtam én nem értek ehhez így hát nem tudom, hogy tényleg ennyire vissza kellet-e volna menni a gyökerekhez.
bukta2 avatar
4 éve | 2013. 07. 21. 18:36:25
#
Most fentvan a Tera, játszottam már az Aion-al mind2 jó de a wow-nál nincs jobb mmorpg, nemhiába játszák 2004-óta a mai napig több mint 10 millióan, igen az eredeti biztosan jó, a közeljövőbe kipróbálom mindenféleképpen :) kösz a választ!
Nogitsune avatar
4 éve | 2013. 07. 21. 13:27:45
#
sunray20: Jó, hogy igaz mert úgy akartam. Azért nem írtam úgy, hogy az is megértse aki nem játszott a WoW-al mert az túl sok lenne és az előző kiegészítőktől kellet volna kezdjem, hogy minden érhető legyen külsősök számára is. Ez most csak a MOP-ról szól.

bukta2: Nem olyan rég játszok eredetin én se, Cata végétől játszok ott, kisebb nagyok kihagyások után. Eddig legtöbbet én is tört szervereken játszottam. Én azt mondom, hogy legalább egyszer megéri elmenni eredetire, teljesen más világ a törtszerverhez képest.
bukta2 avatar
4 éve | 2013. 07. 21. 11:58:33
#
Véleményem szerint,remek teszt megy az 5 csillag! ;) imádtam régen ezt a játékot de már a catával sem játszottam,nem wow-ozok már vagy 2 éve de érdekelne ez az eredetizés is,mert én eddig mindig tört szerón nyomtam
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 07. 21. 11:16:59
#
Az utolsó mondat nagyon igaz a tesztre. Sajnos nem jó értelemben. Én még életemben nem játszottam WoW-val, és alig értettem a tesztből valamit. Legközelebb szerintem írj egy olyan kis részt is mondjuk hogy " Aki még nem játszott WoW-val annak egy kis segítség...". Ez miatt csak 3* lenne, de mivel hogy aki játszik vele az valószínűleg érti, hogy miről szól ez az egész. 4*
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
18 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek