Programozásról minden

Szerző: Ferrari, 2011. March 14., téma
Fórum » Szoftver
Ebben a témában lehet megvitatni mindent a programozásról, legyen az Pascal, C, C++, C#, HTML, java, delphi, PHP, Python stb...
Meg lehet osztani tapasztalatokat, vagy akár saját készítésű programokat is, valamint akár segíteni is lehet vkinek megírni egy programot.
Hozzászólások: 99
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
sudosu avatar
khaled98: Hát ha MYSQL-t akarsz üzemeltetni otthoni gépedről, akkor csak annyi hogy kiengeded azaz Online-á teszed a MYSQL-t és majd egy ingyenes DNS szolgáltatóról eltudod érni (példaként no-ip) ha több szolgáltatást is telepítesz akkor fontos lesz a portot is megadni kódodban!
Csatlakozásnál meg majd azt a DNS-t kell használnod amit az ingyenes regisztráció során kaptál.
MSSQL szervert nem túl sokat engedtem még ki, de valahogy azzal is hasonlóan működik, gondolom. De azt ne is erőltesd Java-val mivel az inkább .NET alapú nyelvekhez megfelelő mint C#, VB, VC++, ASPX

Ha nem erre gondoltál kövezz meg 😀!

Visszatérve a robotra, persze csinálok róla videót. Bár az még elég messze van. Nekem se nagyon erősségem a programdesign. Olyan felületet próbálok összedobni ami jól átlátható és viszonylag kényelmes. Az elektronika nem áll még sehogy 😀 szóval még odébb lesz amire ez a project kész lesz.
A szoftveres rész se haladt túl sokat az utóbbi pár hétben.
0
0
0
0
khaled98 avatar
sudosu: Köszi szépen, nem késő még, mert még mindig ftp szerverre csinálom a progit, csak annyi különbséggel, hogy lefoglaltam egy dns-t és otthon saját ftp szervert üzemeltetem. Ez megvalósítható mysql-lel is? vagy mssql lényeg, hogy sql és tudjak rá javaról csatlakozni. 000webhostra felregisztráltam, megpróbálom ott is.
Arról a programról majd csinálj valami kis 1 perces vidót 😀😉 tetszik az ötlet,bár nem nagyon fogtam még olyasmi félébe. Design sem az én világom sajnos 😞 .
0
0
0
0
sudosu avatar
khaled98: Bocsi a késői válaszért, igazából jónak kéne lennie localhost-al.
Szerintem ilyen komoly dolgokra ne erőltesd az atw.hu-t. Javaslom a 000webhost használatát!

Na és srácok szeretnék véleményeket, ötleteket kérni egy Robot PC-s vezérlőjének a grafikus felületének tervezésében. Jelenleg így néz ki:
https://kepfeltoltes.hu/140312/K_perny_k_p_err_l__2014-03-12_19_58_37_www.kepfeltoltes.hu_.png
Ez persze még nincs kész.
Egyébként robotot építünk egy ismerősömmel és Androidos telefon lesz az ún. vezérlőegység. Tehát az androidos telefon fogja vezérelni az elektronikát ami lehetővé teszi a mozgást. Lesz hangvezérlés is. Lényegében PC-re csak azért kell program hogy ehhez legyen egy TCP/IP majd egy UDP (Kamera előnézethez) szerver. Erre kéne egy megfelelő felületet megalkotnom, hogy tudjunk ki-be kapcsolgatni funkciókat meg amit a telefon visszadob megtekinthetővé tenni (mivel bele lesz építve a robotba magába a telefon)
0
0
0
0
khaled98 avatar
Sziasztok!
Van egy kis problémám. Egy atw-s (lényeg hogy subdomain-es) mysql-re akarok csatlakozni, de nem megy... Java-ban vagyok, connectorJ-t löltöttem le, a kérdésem hogy mi a host? Istenért sem akar működni sem localhosttal sem 127.0.0.1-gyel, van valami portforward? :S bár nem hinnám, am 3306-os porton.
Köszi előre is!!
0
0
0
0
Durtime avatar
Köszi a segítséget. Persze tudtam hogy először programozással kell kezdeni, a játékfejlesztést csak azért írtam, mert úgy tudom nem mindegy milyen céllal áll neki az ember programozni.
0
0
0
0
sudosu avatar
Durtime: Először nem játékfejlesztéssel kell foglalkoznod, hanem valamilyen alapnyelvet kéne megtanulnod! Ezek közül az egyik legmodernebb és egyszerűbb nyelv a C#. Ha már jól megtanultad a C#-ot utána elkezdhetsz foglalkozni Unity-vel vagy XNA-val.

C# jegyzet: [url]https://devportal.hu/Fajlok/Download.ashx?shareid=1&path=Konyvek%5ccsharp+jegzyet%5ccsharp.pdf[/url]

Ha meg már unity-nél tartasz akkor unity oldalán vannak remek útmutatók, leírások, példa játékok.
Ha ilyen UnrealEngine szintű motorokkal akarsz foglalkozni ahhoz C++ kell elég komoly szinten.
0
0
0
0
Durtime avatar
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy engem nagyon érdekel/ne a programozás és a játékfejletszés, de nem értek hozzájuk, viszont szeretném önerőből megtanulni, vagy legalább megpróbálni, igen olvastam hogy nem egyszerű dolog, de nem is azért érdekel mert egyszerű.
Szóval szerintetek hol kéne kezdenem? Valami könyvet tudtok ajánlani?
Előre is köszönöm.
0
0
0
0
sudosu avatar
Tudtok olyan C# vagy Java játék motort, amelynek használatát egyszerű megtanulni?
Linux platformra, viszont jó lenne ha játékot lelehetne fordítani Windows-ra is. Elegendő a 2D is!
0
0
0
0
TaylorXIII avatar
Javaban senki sem programoz?
0
0
0
0
Sanchez avatar
Másik kérdésem mi az a parancs, h ne Enter leütésig várjon, és akkor lépjen ki, hanem egy konkrét betűre.


ezt egy KeyPressel simán meg tudod oldani.
0
0
0
0
akos328 avatar
az egész programot egy if zárja. miszerint ha I-t nyom akkor gotoval elejére ugrik és előröl kezdi a az egész programsort. Ha N-t nyom akkor kilép.
csak nem írtam le az igazi problémát.
If-else zárja a programsort, if-nél gotoval előről kezdi else-nél kilép,
ezt szeretném megcsinálni.
0
0
0
0
apetit1989 avatar
Ez nem ilyen egyszeru, es meg ha latnam is konretan mi a kod, akkor sem tudnam pontosan meg mondani, mert ugyan eleg ugyes voltam benne, de nem zseni... en mindenesetre a megismetlendo ciklust ledefinialnam egy kulon jelolessel (tokmindegy mire), aztan GOTO-val visszaforditanam ra, meg az END elott es a programot leallito utasitasok elott. Fog kelleni a LOOP is, mert igy a vegtelensegig ismetelgetni a kodot a program, szoval azt is meg kell majd adnod, hogy hanyszor jatsza ujra. Esetleg az ismetlendo ciklus utan teszel meg egy GOTO-t, azt meg a program vegere iranyitod, de az elso GOTO utanra.
0
0
0
0
akos328 avatar
switchből és 24 case ből áll az egész.
amikor lefut az egész program. a végére kéne a goto ami a legelejére visszadobja és kezdi előröl a futtatást.
tehát felcímkézem onanntól ahonnan akarom ha újra fusson és a végére goto címke?
0
0
0
0
apetit1989 avatar
Tuti nem while. Reg foglalkoztam vele. De ha egy mar regebben megirt ciklusra akarod visszateriteni a programot, tombbe kell rakni a ciklust, megjelolni egy konkret cimezessel es GOTO utasitasal visszairanyitod ra. Szerintem.
0
0
0
0
akos328 avatar
Olyan embert keresek aki ért C#-hoz.
Kérdésem az lenne mi az a parancs, vagy mi az a ciklus, amivel egy már lefutott parancssort újra és újra letudok futtatni. Esetleg While, v Do-While?
Másik kérdésem mi az a parancs, h ne Enter leütésig várjon, és akkor lépjen ki, hanem egy konkrét betűre.
Segítséget előre is köszönöm.
Console app-ról van szó.
0
0
0
0
Joker avatar
E107php hozzáértőt keresek ha vki ezzel foglalkozik légyszi irjon rám köszi.
0
0
0
0
kalaoi avatar
Valaki használ gamemakert? abba nem sokat kell programozni de ide tartozik.
0
0
0
0
asdasd998 avatar
most kezdtem el a régi gépemen a turbo pascalt és mikor futtatni akarom a munkát ki írja hogy nem sikerült be tölteni az f meghajtót van valami meg oldás?
0
0
0
0
bazsi213 avatar
űdv arra lanék kiváncsi hogy xbmc-ert lehet e őnmagában telepiteni pc-re?hogy az jőjőn be az xp hejet lahet hogy hűlyeséget kérdezek akkor sorry de (beképzelt leépitős hozászolok kimáljenek) kőszi a segitséget.

már megoldva xbmc 10.1 😀
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Mi borland illetve Dev C-n tanuljuk a C-t. Bár éppenséggel előző órán a tanár az életútját mesélte el hogy hogy lett belőle informatikus tanár elég érdekes volt 😆
0
0
0
0
madchief avatar
Fúúú programozás.....😆😆

Mi suliban CodeBlocks-on tanulunk C++ -t hétfőn doga....
hááát 😆D összeadás megy a ciklusok meg Waddafakk?😆
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
én is a pascal-->C... ajánlom az iskolába is így tanítják a pascal semmire nem való már de megtanítja a logikáját a gondolkodásmódját a programozásnak. Mi most kezdtük el a C nyelvet eddig tetszik
0
0
0
0
rob_B avatar
HTML--> CSH --> Turbo Pascal --> C --> C++ --> C#
0
0
0
0
Devis avatar
én így kezdeném: html (legyegyszerűbb, legalapabb). már cask azért is h lásd h mit hogy kell, szerkezet stb. aztán vegyteni lehet pl css-el hogy bonyolítsd. aztán php. (na az már kicsit keményebb). aztán vmi komolyabbat, pl c++. én így csinálnám 😀
0
0
0
0
khaled98 avatar
na az engem is érdekelne, mivel kezdjem? (vagy mikor kezdjem? 13 vok januárig 15-ig 😃😉

vki?😢
0
0
0
0
Saiga-223 avatar
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy abszolút kezdő vagyok, eddig még forráskódot csak láttam és nem programoztam még sose, de nagyon tetszik és kihagnsúlyoznám HOBBI szinten szeretném ezt űzni. A segítségeteket szeretném kérni, hogy hol kezdjem el, melyik nyelvel kezdjem, mit kell tudni alapként, hogy értsem is mit miért csinálok/írok, illetve tudnátok ajánlani könyveket ahol érthetően leírják hogy kell programozni? Illetve tudnátok egyéb tanácsot adni egy kezdőnek?
Válaszotokat előre is köszönöm!

apetit1989: Tuti lenne rá igény, sajnos nekem nincs meg a mafia 2, de szurkolok, hogy sikerüljön, de ha ez a project sikerül és még van szabadidőd, akkor ajánlanám még az L.A. Noire-t azt mondják ahoz még nagyon kell az angoltudás és akkor gondolom sokaknak jól jönne egy magyarítás.
0
0
0
0
apetit1989 avatar
Ez nem ide tartozik, de nem akartam új témát nyitni evégett.
A szitu az, hogy úgy adódott, hogy hetekig nincs mit csinálnom. Van ez így. Angolul tudok és lefordítanám a Mafia 2-t magyarra.
Ha van itt moddingolásban járatos ember, megkérném, küldje el a játékből az angol feliratokat, és meg visszaküldeném neki magyarra lefordítva.
A magyarítások oldalon láttam, hogy valakik elkezdték, de nem hinném, hogy komolyan veszik mert még azóta sincs kész.
Van erre igény?

Senki?
0
0
0
0
Devis avatar
c++ az egyik legsiralmasabb programnyelv, nehéz bonyolult tele van baromsággal...na persze ha vki megtanulja normálisan használni akkor jó progikat lehet vele alkotni. php.. na az a másik fele a dolognak 😆 am ezt a 2 nyelvet utálom a legjobban 😆
0
0
0
0
pukkancs avatar
nekünk c++ van suliban. vagyis azt tanítanak. fura . tizedikben még turbo pascal volt, azt értettem, de idén valamiért már c++t nyomjuk és hát a pascal sokkal könnyebb. tavaly még 4-5ös voltam programozásból, idén meg 3as. amúgy a programozási tételek megvannak vkinek? mmint úgy értem h program van rá írva? mert most nekünka zt kell csinálni, hogy az első 10 programozási tételhez magunktól kell programot írni rá és nem nagyon megy. mármint az ilyen minimum-maximum kiválasztás még megy, de ilyen hogy szétválogatás helyben, vagy kiválogatás helyben az már nem megy. szal ha valakinek vannak ilyen "kidolgozott tételek" megköszönném ha elküldené pm-ben vagy valahogyan. előre is kösz 😀
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
elkezdtem kicsit tanulgatni PHP-t elég jókis nyelv És az iskolában hamarosan C-t fogok tanulni hát az lesz még a szép halál 😆
0
0
0
0
ea-st-ar avatar
Amit eddig mutattak, azt magasszintű programozásnak hivják. Ez olyan, hogy mindegy, hogy milyen hardware-re írod a programot, menni fog rajta. Az alacsonyszintű programozás az egy nagyon kemény dió, assemblynek hívják. Ott konkrétan ismerni kell a processzor és a hardware utasításait és a működést/felépítést. Akkor szokás használni, ha nagyon hardware közeli dolgokkal kell foglalkozni pl: drivereknél, a vírusok egyes részei is asm-ben (assemblyben) íródtak, ha perifériákat programoznak, stb. A Crysis 3at határozottan nem ebben írják mert beleőszülnének. Viszont az tény, ha ASM-ben írnák, akkor a program villámgyorsan futna.
Itt egy progi, ami annyit tud, hogy a lenyomott karakter ASCII kódját kiírja a képernyőre. (lefuttatni nem tudod, mert 32 bitre íródott):

.MODE SMALL
.STACK
.CODE
START:
mov ax,0003h
int 10h
mov ax,0b800h
mov es,ax
mov di,12*160-72
mov ah,0
int 16h
mov bl,al
mov cx,8
mov ah,7
leptet:shl bl,1
jc egyes
mov al,30h
jmp kiir
egyes:mov al,31h
kiir:mov es:[di],ax
add di,2
dec cx
jnz leptet
mov ax,4c00h
int 21h
END START
0
0
0
0
Ferrari avatar
Azt befolyásolja h a program mindig 1 random számot válasszon és ne ismétlődjön egymás után 2x ugyan az a szám.
A program az első 100 számot ismeri csak, így csak azok közül gondol mindig egy számra...akár milyen számot beírhatsz h mennyiből találjon ki...
0
0
0
0
R3KH1T avatar
Ferrari írta:
Én a netbeans programot használom cygwin fordítóval, C, C++ programozáshoz, megírod benne a programot és aztán le is futtatja neked, ha pedig vmi hiba van akkor azt is kiírja...suliban is ezen tanulunk 😆

Itt van 1 egyszerű program:

#include <stdio.h>
int main()
{
srand(time(NULL));
int szam = (rand() % 100) + 1;
int tip;
while(1)
{
printf("\nTalald ki a szamot, amire gondoltam (1-100):" );
scanf("%d",&tip);
if(tip==szam)
{
printf("\nEltalaltad!\n" );
break;
}
if(tip<szam)
{
printf("\nNagyobb szamra gondolok." );
continue;
}
if(tip>szam)
{
printf("\nKisebb szamra gondolok." );
continue;
}
}
return 0;
}

A program lényege annyi h a program gondol 1 számra, neked pedig el kell találnod azt a számot 😆


Ebbe a programba a srand az milyen ciklus?meg a számnak egy kicsit bonyolult kezdőértéket adtál meg nem gondolod? 😃 meg lehet ezt csinálni egyszerűbben is 😜
0
0
0
0
Ferrari avatar
Hát jah, elméletet is tudni kell azért + főleg megtanulni a parancsokat h mit mikor használd és mire, és azért sem árt ha értesz a matekhoz 😆
Ám ha belejössz akkor annyira nem is nehéz, csak addig míg beletanulsz...
0
0
0
0
Cooley avatar
Én DEVC++-t használok. Egyetlen baja, hogy gondja van az ékezetekkel. 😀 Ha elsajátítottam minden apróságot, akkor áttérek a java/html/php-re. Aztán remélem az egyetemen is belém vernek valamit, aztán majd csak viszem valamire. 😂
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
A programozás nem csak annyi hogy leírjuk a cuccost. Elméletből is rengeteg szart kell tanulni. Turbopascalnál ilyeneket kellett hogy tömb függvények egy csomó parancsot meg kell tanulni
Itt egy egyszerűbb
program kocka;
uses crt;
var a,b:integer;
a1,a2,a3,a4,a5,a6:integer;
t:array[1..10000]of byte;
begin
clrscr;
randomize;
writeln('tömb feltölt&#8218;se');
for a:=1 to 10000 do
t[a]:=random(6)+1;
writeln('mék sz m volt hányszor');
for a:=1 to 10000 do
begin
b:=t[a];
case b of
1:inc(a1);
2:inc(a2);
3:inc(a3);
4:inc(a4);
5:inc(a5);
6:inc(a6);
end;
end;
writeln('lássuk amelyik volt hányszor');
writeln('1 :',a1);
writeln('2 :',a2);
writeln('3 :',a3);
writeln('4 :',a4);
writeln('5 :',a5);
writeln('6 :',a6);
writeln('vége');
readln;
end.

Ez annyit csinál hogy feltölt egy tömböt 1-10000 ig majd kiírja hogy 1-6 ig melyik hányszor volt a tömbben
0
0
0
0
chrissz avatar
Én Visual studiot használok szerintem az a legkönnyebb a c++ nagyon magas az még rá ér.. egyébként hacket meg virust szoktam írni.. 😆
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
jujj ilyen a programozás? úristen... pedig énsem vagyok qtya a gépek terén de ez nekem is magas
0
0
0
0
Ferrari avatar
Én a netbeans programot használom cygwin fordítóval, C, C++ programozáshoz, megírod benne a programot és aztán le is futtatja neked, ha pedig vmi hiba van akkor azt is kiírja...suliban is ezen tanulunk 😆

Itt van 1 egyszerű program:

#include <stdio.h>
int main()
{
srand(time(NULL));
int szam = (rand() % 100) + 1;
int tip;
while(1)
{
printf("\nTalald ki a szamot, amire gondoltam (1-100):" );
scanf("%d",&tip);
if(tip==szam)
{
printf("\nEltalaltad!\n" );
break;
}
if(tip<szam)
{
printf("\nNagyobb szamra gondolok." );
continue;
}
if(tip>szam)
{
printf("\nKisebb szamra gondolok." );
continue;
}
}
return 0;
}

A program lényege annyi h a program gondol 1 számra, neked pedig el kell találnod azt a számot 😆
0
0
0
0
twoKgames avatar
Akkor utána fogok nézni a htmlt-nek 😀
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
twoKgames írta:
Kmisi99 írta:
twoKgames írta:
Én örülnék neki ha valaki leírná, hogy melyik programozás mire való, mert egyáltalán nem értek hozzá, de érdekel a dolog.
Letöltöttem Kmisi munkáit, de a pascal cuccal mit tudok kezdeni, mert nekem csak egy fájl jelent meg.
A html fájlban pedig csak néhány kép volt. 😶

A pascalhoz kell egy turbo pascal ami viszont win7 en csak trükközéssel fut
A html es ben pedig az index.html el kell indítani és akkor hozza be a böngészőben a honlapot

a honlapot megnéztem, de a képeknél nem láttam a képeket :S
nehéz ilyet csinálni vagy sokat kell tanulni hozzá?

Ki kell csomagolni mindenestől együtt valahova mert mindnek megvan az elérési útja. Egy ilyen honlapot mint az enyém 15 perc összeütni. Nagyon könnyű. Sőt ha nem akarsz htmlt tanulni ott az NVU program amivel grafikus felületen tudod csinálni a honlapot én is ott csináltam. Van a youtuben sok tutorial vidi. Ha viszont turbo pascalt akarsz tanulni az otthon nem fog menni! Mi kb 5 hónapja heti 6 órában azt vesszük
0
0
0
0
twoKgames avatar
Kmisi99 írta:
twoKgames írta:
Én örülnék neki ha valaki leírná, hogy melyik programozás mire való, mert egyáltalán nem értek hozzá, de érdekel a dolog.
Letöltöttem Kmisi munkáit, de a pascal cuccal mit tudok kezdeni, mert nekem csak egy fájl jelent meg.
A html fájlban pedig csak néhány kép volt. 😶

A pascalhoz kell egy turbo pascal ami viszont win7 en csak trükközéssel fut
A html es ben pedig az index.html el kell indítani és akkor hozza be a böngészőben a honlapot

a honlapot megnéztem, de a képeknél nem láttam a képeket :S
nehéz ilyet csinálni vagy sokat kell tanulni hozzá?
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
twoKgames írta:
Én örülnék neki ha valaki leírná, hogy melyik programozás mire való, mert egyáltalán nem értek hozzá, de érdekel a dolog.
Letöltöttem Kmisi munkáit, de a pascal cuccal mit tudok kezdeni, mert nekem csak egy fájl jelent meg.
A html fájlban pedig csak néhány kép volt. 😶

A pascalhoz kell egy turbo pascal ami viszont win7 en csak trükközéssel fut
A html es ben pedig az index.html el kell indítani és akkor hozza be a böngészőben a honlapot
0
0
0
0
szabyy avatar
Én csak cs-s szerót tok configolni, többihez nem értek 😆
0
0
0
0
twoKgames avatar
Én örülnék neki ha valaki leírná, hogy melyik programozás mire való, mert egyáltalán nem értek hozzá, de érdekel a dolog.
Letöltöttem Kmisi munkáit, de a pascal cuccal mit tudok kezdeni, mert nekem csak egy fájl jelent meg.
A html fájlban pedig csak néhány kép volt. 😶
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Lol mire megnyílt a téma pont készlettem a gané turbó pacal házimmal 😆 Itt van[LINK]
Nincs még kész de nem szarakodtam vele többet beküldtem így 😆
Itt meg egy html honlap amit szintén informatikából kell holnapra beküldeni ilyen gané 15 perces munka
[LINK]
0
0
0
0
szabyy avatar
Énis, de akk valaki megírja nekem a crysis 3-at? 😆
0
0
0
0
R3KH1T avatar
Erre kiváncsi leszek 😀
0
0
0
0
Ferrari avatar
Ebben a témában lehet megvitatni mindent a programozásról, legyen az Pascal, C, C++, C#, HTML, java, delphi, PHP, Python stb...
Meg lehet osztani tapasztalatokat, vagy akár saját készítésű programokat is, valamint akár segíteni is lehet vkinek megírni egy programot.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció