Menu
Deck3515
Szint 2
no avatar
31 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 3 hónapja
1 éve tag
"Kis" Total War
Írta: Deck3515, 2018. szeptember 03., játékteszt
Játék: Total War Saga: Thrones of Britannia

Na jó, a címben szereplő jelző tényleg csak ferdítés. De tárgyaljuk meg kicsit jobban miért is...

Total War hagyaték
Igazándiból erről csak pár mondatban mert meglepne ha a Sega TW sorozatának valamelyik részét még nem próbálta volna ki valaki, stratégia rajongóként. A játék alapjában véve két részre bontható. Az egyik a körökre osztott rendszerben működő térkép. Ezen a felületen rendezgethetjük provinciáink gazdaságát, városainkat fejleszthetjük illetve mozgathatjuk seregeinket. A játék ezen részét talán a Heroes sorozatban látottakhoz tudnám hasonlítani. A második rész pedig maga a harc. Seregünkkel megtámadunk egy ellenséges sereget vagy ostrom alá veszünk egy várost. Ekkor valós idejű stratégiára vált a játék. A küzdelem előtt beállíthatjuk a seregünkben lévő egységek helyzetét de ez után ha a start battle gombra kattintunk beindul a csata, mint mondjuk egy régebbi C&C játékban. Véleményem szerint, ez az egyik legjobb recept, hogy olyan 4x stratégiát tálaljunk ami kellő mélységű de ez mellet látványos csatákat is produkál.

Thrones of Britannia
A sorozat ezen fejezete a 9. és 10. századi Britanniába repit minket. A keresztény szászok szenvednek az állandó Viking portyázások és inváziók miatt. Igazi véres időszak ez két teljesen más vallási kultúrából származó nép között. Ezúttal a térképünk Britanniára szűkül. Ettöl függetlenül én nem éreztem kicsinek a játékteret. Nagyon részletesen ki van dolgozva a térkép. Játszható frakciók közül 10 érhető el. Angol-szászok, vikingek, gallok stb. Nagyon izgalmas, hogy a különböző frakciók élén olyan történelmi szereplők tűnnek fel mint Alfred király vagy épp Guthrum. Amugy a történelem hűség jellemző a játék más részeire is. Helyszínek, jellemző fegyverek, épületek. A játék kétség kívül nagyon hangulatos.
A korábbi részekhez viszonyított változások: Harcászati szempontból nagyon érdekes, hogy ha toborzunk például egy baltás csapatott, nem teljes létszámmal jelenik meg a seregünkben. Csak némi idő (kör) elteltével éri el a teljes létszámot. Szintén a harcok kapcsán lehet érdekes, hogy a kisebb falvakat semmilyen védelemmel nem tudjuk ellátni. Nincs várfal és helyőrség sem. Szerintem ez is egy korhű feature. Hiszen az akkori feljegyzések sokszor arról számoltak be, hogy egy Viking portya során a pogányok szinte semmilyen ellenállásba nem ütköztek. De ha már a falvaknál tartunk. Érdekes módon a kis települések előre meghatározott épülettel rendelkeznek. Legyen az egy kápolna. Na ezen, szintén nem tudunk változtatni (például lebontanánk és barakkot húznánk a helyére).
Gazdasági szempontból komoly újításnak tekinthető az, hogy seregeink táplálék szükségletére is oda kell figyelnünk. Minden csapatnak megvan a maga körönkénti gabona igénye. Nekünk pedig figyelnünk kell arra, hogy ezt ki is tudjuk termelni számukra. Ha megbomlik a balansz, csapataink létszáma csökkenni kezd.

Grafika, hangok,
Grafikai szempontból nem igazán érzek nagy különbséget mondjuk a Rome II-höz képest. Bár ez nem a jelenlegi rész szégyene, hanem inkább a Rome II erénye. Mert, így 2018-ban is teljesen elfogadható. Csaták közben nagyon komolyan rákőzelithetünk harcoló csapatainkra. És ilyen szemléletből is látványos a mozgásuk, páncélzatuk illetve ahogyan küzdenek egymással. A hangok és a zene is korrekt lett. Bár előbbi kicsit lehetne erőteljesebb. Kicsit hiányoltam például a Vikingeknél, a már már pszichedelikus harci kiáltásokat.

Britannia jelenleg
A játék hónapokkal a megjelenése után sincs magára hagyva. Apróbb patch-ekkel csiszolgatják a nehézségi szinteket vagy épp a kiegyensúlyozottságot. Multi-ban szintén akadnak játékosok, mondjuk egy gyorsabb csata erejéig.

Érdekességek, egyéb
Jó hír lehet, hogy a cirka 30 óra alatt amit eddig a játékkal töltöttem, semmilyen bugg-al nem találkoztam.
További pozitívum, hogy mivel a Sega a Britanniát egyfajta mellékágnak szánta, ezért kedvezőbb áron be is tudjuk szerezni azt. Ajánlom a díszdobozos verziót ami 10 ezer alatt volt már a megjelenéskor is. Valamint ha lehet, szeretném felhívni a figyelmetek a Vikingek nevű sorozatra. Nagyon komolyan összevág a hangulata a játékával...

Összegzés
Persze a címben szereplő kicsinyítő jelző hülyeség. :) Szerintem a Britannia egy teljes értékű epizód. Kellő mennyiségű változtatást és újítást tartalmaz a korábbi részekhez képest (eltekintve a grafikától). Valamint, ahogyan azt a Total War játékoktól megszokhattuk, úgy itt is nagyon erős a korhű ábrázolás.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 2
Mesterlovesz avatar
7 hónapja | 2018. 09. 05. 10:26:23
#
Kicsit szűkszavúra sikerült bemutató, én hiányolom a játékmódok, kampány/kampányok bemutatását. Ezt leszámítva viszont jó teszt lett :)
no avatar
7 hónapja | 2018. 09. 05. 19:48:16
#
@Mesterlovesz: Köszi az építő jelegű kritikát...
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
4 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Lite versions: