Menu
Deck3515
Szint 2
no avatar
31 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 63 napja
1 éve tag
Csapatni jó...
Írta: Deck3515, 2018. április 20., játékteszt
Játék: DiRT 4

Érdemes még tesztet írni egy tavaly megjelent játékról?
Véleményem szerint igen.
Egyrészt ennek a game-nek nincs a megjelenése óta érdemi utódja, másrészt, kategóriájában talán a legnépszerűbb cím. Ugyanakkor napjaink játékiparára totál jellemző, hogy sokszor félkészen jelennek meg a játékok és csak hónapok elteltével érik el azt a szintet amit már alapból is képviselniük kellet volna. Ráadásul a Dirt 4 multiplayer szegmenssel is rendelkezik, így érdekes lehet a game online népszerűsége is.

Szóval nézzük, hogyan is muzsikál napjainkban a Dirt 4, a jó öreg Codemasters-től.

Ez a játék a keményvonalas Dirt Rally utódjaként jelent meg 2017-ben. A fejlesztők ez-utal azt szerették volna, hogy a cím ne csak a hardcore gamer-eket szólítsa meg, hanem azokat is akik kicsit beugranának csapatni, mindenféle komolyabb gyakorlás nélkül.
Ahogy elindítjuk a játékot választhatunk is a Gamer és Simulation kezelhetőségek között. Előbbi esetében tényleg azt kapjuk amit a neve is sugall. Igazándiból itt nem kell különösebben odafigyelnünk a megfelelő ívekre, fék és gáz adagolására sőt még nagyon a kocsi töréseire sem. Szerintem amugy ez a sótlanabb része a játéknak, úgyhogy ezzel tovább nem is foglalkoznék.
A simulation rész már komolyabb kihívásokat állít de a helyzet it is árnyaltabb azért. Mivel jó-pár paraméter alapján tovább állíthatjuk a nehézségi szintet, hogy nekünk minél inkább megfeleljen. Ilyenek például: AI ügyessége, visszatekerési lehetőségek száma (ez mekkora baromság, persze hogy 0 :)), fék rásegítés, ABS, stb.

Igazándiból ugy érzem, mivel ilyen részletesen be lehet állítani a nehézséget, érdemes mindenkinek a simulation kezeléssel játszani.
Miután ez megvan fel fogjuk fedezni, hogy a játék gerincét a carrier mód jelenti. Itt létrehozhatjuk saját csapatunkat. Megadhatjuk a csapat színét (ergo, igy festjük a kocsinkat), szponzorok között válogathatunk illetve menedzselhetjük a service brigádunkat. A carrier mód licence alapon működik, minél többel rendelkezünk annál több versenyen vehetünk részt. A versenyek során pénzt és tapasztalati pontot gyűjtünk helyezésünknek megfelelően. Ezáltal tudunk újabb gépszörnyeket venni illetve fejleszteni a service brigád eszközeit vagy épp jobb mérnökök szerződtetését is így érhetjük el.

No de milyen a maga a játék, élvezetesek a futamok?
Igen, persze! Igazi dögös, Rally versenyeket kapunk. A fizika szerintem jól el van találva. Komolyabb odafigyelésre készteti a játékost mint mondjuk a WRC sorozatok. Az autók hangjai is nagyon el vannak találva ahogyan a navigátor szövege is rendben van. Külön kiemelném, hogy a napszakok és az időjárási viszonyok is nagyon jól megvannak csinálva. Alkonyatkor vagy ködben tényleg rosszabbak a látási viszonyok nem csak látványelemek. A por és a kavicsfelverődés is nagyon pöpec.
Egyéb tartalom terén, természetesen custom bajnokságokat is fabrikálhatunk (sajnos az úgynevezett hotseat - egy gépnél többen játszhatunk-felváltva módra nincs lehetőség, bezzeg a Colin 4-ben). Van Dirt Academy is ami egy gyakorló pálya, kiváló a különböző vezetési segédek ki/be kapcsolásának próbálgatására. Van pályaszerkesztő, plusz a Joyride-ban egy kis ökörködésre is van lehetőség.
A tartalom kapcsán azonban mindenképp megemlíteném még, hogy nem csak ralizni lehet a játékban (bár kétségtelenül ez a fővonal), mivel a Rallycross és az Offroad is képviseli magát. Utóbbi egy érdekes adalék, egész más tulajdonságú kocsikkal és verseny lebonyolítással. Előbbi pedig valódi FIA pályákat is tartalmaz (sajnos ez a klasszikus Rally esetében nincs így).
A felhozatal összességében rendben van. Nagyon sok autó képviselteti magát és külön piros-pont, hogy egészen régi klasszikusok is megtalálhatóak (pl: Lancia Stratos, Ford Escort RS cosworth), olyanok melyekkel más Rally címben tényleg nem találkozhatunk. Pályák terén talán lehetne kicsit több, hiszen a Rally esetében 5 helyszínről beszélhetünk "csak". Bár ezek a saras földutaktól az aszfalton át a havas felületekig reprezentálnak mindent.

Dirt 4 most...

A multiplayer részben gamer vagy simulation serverekre is rákereshetünk. A tapasztalatom szerint, sajnos már nem túl sok szervert találni (1-1-et).
Viszont, érdekes módon a RallyCross még mindig népszerű online. Az elmúlt napokban, munka után hazaérve, mindig találtam 6-7 fős szervert (szigorúan simulation kezeléssel).
Plusz, a játék minden egyes futam után rögzíti az időnket a világranglistán. Igy igazándiból az általunk elért legjobb időnket egy adott szakaszon, bármikor összehasonlíthatjuk másokéval.
Amugy a játék jelenleg az 1.8-as patch-nél jár. Szóval párszor átcsiszolták, javították a produktumot. Ennek megfelelően az optimalizáltsága rendben van, semmilyen bug-al nem találkoztam.

Összességében ajánlani tudom a játékot. Megfelelő beállítások mellet komolyabb kihívásokat tud támasztani a játék de ugyanakkor pont a széleskörű finomhangolás miatt kezdők számára is megfelelő választás lehet. Persze a legfontosabb mégiscsak az, hogy élvezetes játszani a Dirt 4-el...

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Lite versions: