Menu
Deck3515
Szint 2
no avatar
31 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 42 napja
1 éve tag
EA Sports, it's in the game
Írta: Deck3515, 2017. november 25., játékteszt
Játék: FIFA 18

Fifa, úristen... Ha belegondolok hány 100 játékórát raktam már bele ezen cím különböző részeibe. Kezdve az első 94-es epizódtól, egészen mostanáig. Azt hiszem ehhez azért az is kellett, hogy magát a football-t is szeressem mint sportot és mint szórakozást. Kollégákkal, haverokkal alkalmanként most is el szókatam járni focizni illetve a Serie A és a Squadra Azzurra történéseivel is képben vagyok. :)
No de ennél érdekesebb mit is tudhat a legnépszerűbb futball szoftver manapság...

Igazság szerint mindent, amire csak egy foci iránt valamennyire is rajongó gamer vágyhat.
A játék az EA egy bődületes létszámmal rendelkező stábja által készül, akik ráadásul nem most és nem is tavaly kezdtek el digitális foci fejlesztésével foglalkozni. A tartalom több mint 50 Gb-ra rúg és ezzel azonnal szembesülni is fogunk ahogy elkezdünk mozgolódni a menüben. Rengeteg bajnokság, csapat és ennek megfelelően játékos kapott helyet a játékban. Ráadásul a kicsit is ismertebb játékosok kifejezetten hasonlítanak valódi énjükre mind az arcukat mind képességeiket illetően. Itt nincsenek kamu nevekkel és kamu mezekkel operáló csapatok. Legyen szó a Bayern-ről, a Manchester-ről, a Juvé-ról vagy épp a Real Madrid-ról. Tuti, hogy a csapatok teljes pompájukban tündökölnek. (Számít ez kedves PES....? Ja, természetesen.)
Itt nincs szükség semmi féle mod-ra vagy ilyen-olyan patch-ekkel való szórakozásra (ami esetleg a játék működését is megzavarhatja), hogy végre a Zebrák tényleg fekete-fehérben rúgják a bőrt.
Az is igaz persze, hogy a licenc-ek önmagukban még nem tennék a játékot szórakoztatóvá de mint azt már korábban is írtam, rengeteg programozó, szakember és futball iránt rajongó dolgozott a játékon. Ennek eredménye az elképesztő hangulat és élmény a meccseken. Vegyünk példának egy Real - Barca örökrangadó-t. Már a mérkőzés felvezetője is teljesen olyan mintha egy tv közvetítést néznénk. A kommentátorok felvezetői, a Bernabeu látványa és a telt-ház gerjesztette hangulat. Aztán elkezdődik a játék. Ha rendelkezünk a megfelelő gamepad-dal, hamar érezni fogjuk milyen kifinomult a kezelhetőség. Minden a helyén, nincs semmi reakció késés. Mind kezdők számára, mind haladók számára megfelelő. Könnyen elsajátítható de kellő mélységű a fejlődéshez. A játékosok mozgásai is elképesztő részletességgel lettek lemodellezve. Szinte nincs semmilyen kimaradó mozdulat vagy furcsa megakadás. Szerintem az emberi test mozgásának lemodellezésében a FIFA a maga rendjében páratlan.

A játékmódok száma is bőséges. Csak egy egyszerű meccset szeretnénk gyorsban játszani a gép ellen vagy online? Pipa. Indítanánk egy bajnokságot kedvenc csapatunkkal de csak magukra a mérkőzésekre szeretnénk figyelni? Pipa. Egy összetett karrier módban szeretnénk a mély ismeretlenségből felküzdeni magunkat a top-ra? Pipa. Átszeretnénk élni milyen lehet egy ismeretlen ám tehetséges játékosként beküzdeni magukat az elit futball világába? Pipa.

Ultimate Team
Áhh, igen. Megint csak Pipa. Ez az a játékmód amely az előzőekben felsoroltakat egybe gyúrja. Itt megalkothatjuk saját csapatunk, mellyel aztán próbára tehetjük a tudásunk mind a gép mind pedig más játékosokkal szemben. Játékosok adás -vétele, szerződések, csapat erőnlét kontrollálása, állandóan frissülő bajnokságok, új kihívások... stb. Megunhatatlan (szinte). Még akár arra is van itt lehetőségünk, hogy az Origin-en lévő barátunkkal külön mini bajnokságot vívjunk. Ehhez még pluszban hozzá jön az a tény, hogy a cím elképesztő játékosbázissal rendelkezik szerte a világon. Így igazándiból mindig találhatunk olyan ellenfelet aki a tudásunkhoz hasonló szinten áll. Ja, igen, ezen módozat egyik árnyoldala a mikrotranzakció. Ezáltal lehetőségünk van azonnal olyan klasszisok leigazolására amire eleinte biztos nem lenne lehetőségünk. Azonban én itt úgy gondolom, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan vészes. Ha az embernek van elképzelése csapatépítés kapcsán, előbb-utóbb megszerezhetőek az igazán nagy nevek is mindenféle plusz pénz elköltése nélkül. Igazándiból csak kedv kell a játékhoz, viszont hogyha az meg nincs akkor miért is szereznénk be ezt a címet....

Újdonságok a korábbi részekhez képest
A cikkem eddigi része kicsit úgy alakult, hogy inkább az újoncoknak szólt. De most lássuk milyen újdonságokkal találkozhatunk a korábbi Fifákhoz képest.
Picit kifinomultabb, talán első látásra lassúbb játékmenet. Ez szerintem rendben van, mert így érzésem szerint realisztikusabb lett a játék. Gyors-cserék funkciója, mely segítségével mérkőzés közben akár egy gombnyomásra elvégezhető az általunk korábban beállított friss játékos pályára küldése. Karrier módban a játékosok igazolása kapcsán már egész komoly tárgyalásokon kell részt vennünk. Párbeszéd szerűen kell ezt elképzelni a játékossal illetve az öt képviselő menedzserrel. Itt komolyabb angol nyelvtudás már nem árthat. Ja igen, érdekes módon magyar nyelven a játék már nem elérhető.
Így a korábbi részekben a kommentártól elhangzó "Kigyótérről lővi!" felkiáltásra már hiába is várnánk (bármit is jelentsen).

Technikai oldal
A játék grafikus motorja most már második ízben a Frostbite. Teljesen elégedettek is lehetünk vele. A játékosok, a pálya, az időjárási effektek mind hitelesek és látványosak. Mindezek mellet jól optimalizált a cucc. Talán amibe bele tudnék kötni az a játékosok arcán tapasztalható érzelmek hiánya. Itt lehetne még fejlődni. A hangokkal viszont semmi probléma. Sőt, a közönség által keltett szurkolói hangzavar szerintem kiválóra sikeredet. Nem így azonban a zenék kapcsán. Elképesztően gyenge a repertoár ezen a téren. De tényleg, némelyik nótát én már inkább csak egyfajta zajnak minősíteném. Régebben pedig volt FatBoy Slim, Blur... stb....

Fanyalgások, apróbb idétlenségek
Egyik nemtetszésemről már írtam a zene kapcsán. Viszont azért ennél vannak súlyosabb hibák is. Ilyen az online mérkőzéseken véleményem szerint még mindig megfigyelhető szerencsefaktor túlzott kiemelése. Példa: Jól játszol, érzed, az általad képviselt taktika bejön, többet van nálad a labda és könnyedén tudsz helyzeteket kialakítani, azonban gólt csak nem sikerül lőni. Majd végül az ellenfél a semmiből lő egy gólt és kész, 3 pont az övé neked meg semmi. Ilyen végül is ritkán a valóságban is előfordul de itt én úgy érzem picit többször mint kéne. További idétlenség még, hogy, Ultimate Team-ben a játék képtelen a beállított mezszámok mentésére. Tök jó például Dybalát a csatársorban 1-es mezszámmal látni alkalmanként( ezt illet volna patch-elni már 2 hónappal a megjelenés után).
Valamint ez nem is igazán negatívum hanem inkább következmény. Ez a cím egy évente megjelenő sorozat legújabb része, így komoly újítás az előző részhez képest alig van. Inkább finomításról, apróbb csiszolásokról beszélhetünk.

Végeredmény
Számomra nem vitás, hogy a FIFA 18 a legjobb futball-al foglalkozó tétel amit ma be lehet szerezni. Elképesztő tartalom, kiváló hangulat és kivitelezés melynek eredménye a jó szórakozás (szinte mindig).
Mindenkinek merem ajánlani akik szeretik a focit. Talán csak azok várjanak egy nagyobb leárazásra akik rendelkeznek a 17-el. Nekik azért a kelő mennyiségű újdonság hiánya fájó lehet.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 9
no avatar
10 hónapja | 2017. 12. 15. 14:09:48
#
Számomra ez is csak egy focis játék. A '99 volt az utolsó, amivel játszottam még anno, mert abban fel lehetett rúgni az ellenfelet. Csak azzal szórakoztam, hogy mennyi pirosat tudok begyűjteni :) . Mondjuk nekem a foci úgy ahogy van egy semmirevaló "sport" :)
Imre94 avatar
10 hónapja | 2017. 12. 09. 19:52:59
#
ELADÓ!!! Van egy kulcsom a játékhoz, originen beváltható! Ha valaki meg szeretné venni, de nem baj ha nem dobozos verzió, annak egy megegyezés szerinti áron eladom. (Természetesen jóval a dobozos ára alatt) Részletekről e-mailben dumálunk, miután itt rámdobott egy üzenetet.
Törölt hozzászólás
Bioritmus avatar
11 hónapja | 2017. 11. 27. 00:11:46
#
@NP_Nani: Hát az UT hülye dolgairól könyvet lehetne írni :D sok csaló lecsalja a squad battles meccseket a szintén csaló gép ellen aztán minden héten top 1 és milliárdokat nyit a pakkokból :D sok ratyi :D aki meg nem csal az meg dugja fel magának a gold 2 vagy gold 3 rangját :D vicc az egész :D
no avatar
11 hónapja | 2017. 11. 27. 19:06:43
#
@NP_Nani: Igazad van nanarnii. Valóban a játék 34 Gb környékén van (bár ez sem kevés).
Amugy én például össze tudtam rakni az általam kigondolt csapatott. 5 csillagos a klub és 58 óra játékidőm volt vele.
Bioritmus avatar
11 hónapja | 2017. 11. 27. 19:08:35
#
@Deck3515: Puszta kíváncsiság ez már teljesen témától független csak érdekel, milyen csapat volt az? :D ha szabad tudnom :D
no avatar
11 hónapja | 2017. 11. 27. 19:10:40
#
@Bioritmus: 5 csillagos, java rész a Serie A-ból összehozott klub.
Bioritmus avatar
11 hónapja | 2017. 11. 25. 20:42:19
#
A teszt maga nem rossz de a fifa annál inkább rossz :D az előttem kommentelővel egyet kell értenem, hemzseg a hibáktól és hülyeségektől a fifa és a játékosok közül Ronaldo és Messi arca van megcsinálva teljesen jól meg néhány játékosnak átlagosan..a többi felismerhetetlen szemben a PES-el ahol tény hogy picit a pálya meg a környezet furábban néz ki de a lényeg (a játékosok) sokkal élethűbbek. Plusz a fizika pl a PES-ben fura szemben a fifával ahol egyenesen rossz (120 centis 50 kg-s Messi dobálja arrébb a 2 méteres 120kg-s védőket stb) az UT pedig a világtörténelem legnagyobb lehúzásai közé is bekerülhetne mivel a rakás pénzért amit beleöl az ember nem kap semmit csak bugokat, játék által előre eldöntött vagy éppen másik játékos által lecsalt meccseket..és a probléma ott a legnagyobb hogy nem csak az online meccseket dönti el előre a gép hanem az offline meccseket is hajlamos lecsalni magának már World Class nehézségen is sajnos..plusz a PES-nél hiába kell évek óta patch ahhoz hogy eredeti legyen minden eddig egyszer sem okozott játékbeli hibákat a dolog, és ha egyik évben nem a fifának adná el mindenki a licence-et akkor attól az évtől kezdve úgyis a PES vinné a prímet mert tény hogy csak itt van lemaradva a fifa mögött meg egy nagyon picit grafikában, minden másban köröket tesz rá. A teszt jó arra 9 pontot adok és gratulálok hozzá, jó írás lett :D viszont a játék elég gyenge :/
no avatar
11 hónapja | 2017. 11. 27. 19:09:06
#
@Bioritmus: Részemről én a játékot semmikép nem nevezném gyengének, talán ez a teszt-emből is lejött. Minden esetre köszönöm az építő jelegű kritikát!
norbi6 avatar
11 hónapja | 2017. 11. 25. 19:55:02
#
Hát ne haragudj ,de vitatkoznék veled egy-két dologról. :D
Én mind a Pessel is és ezzel is játszok mind online és offline is évek óta.
Hát például, az hogy patchelgetni kell a pest az engem nem érdekel mert a letöltéssel és telepítéssel együtt nincs 10 perc móka.
Ha már licenc engem pl. a BL indulója jobban izgat mint a Bernabeu indulója.
A multiról meg annyit hogy ezek a problémák évek óta megvannak az x+1 kapufával és abból a kontrából kapok gólt,szóval ezt sem tudják évek óta kijavítani. Az arcokról megint csak annyit ,hogy elég ránézni Casemiro-ra vagy Nacho-ra vagy Ousmané Demelére és ezeket a neveket csak a két gigászról soroltam fel a többi nagy csapatból nem is hoztam fel senkit.
A közép és kisebb csapatok arcai már évek óta olyan. Lásd pl. Dzsudzsák arca a Fifa 11-be is ez volt.
Szerintem egy kicsit szubjektívan közelítetted meg a teszted,nyilván jobban kedveled a fifát mint a pest,de szerintem ennyivel nem jobb nála.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Lite versions: