Windows bug fogja vissza a Ryzen CPU-k teljesítményét

Szerző: xoki | 2017. March 11. | hír | 39 hozzászólás

Rengeteg Ryzen teszt látott napvilágot, amelyekben egy közös negatívum fedezhető fel a játékteljesítményt illetően: a vártnál kicsit gyengébben teljesít. Az AMD szerint ennek oka az optimalizáció hiánya, de most a Microsoft elárulta, hogy egy Windows bug szintén visszafogja a CPU-k teljesítményét.

A Windows 10 nem ismeri fel megfelelően az SMT szálakat, azok természetesen gyengébbek is a rendes CPU magokhoz hasonlítva. Lényegében a gond ott kezdődik, hogy minden mag egy további szimulált szálat kap, ez a „simultaneous multi-threading”. Az Intel hyper-threading néven hívja az SMT-t, amely kicsit ismertebb kifejezés lehet. Ezen kívül a Windows 10 rosszul ismeri fel a cache memória méretét, valamint néhány szorzót egyszerűen nem fogad el.

A fenti jelenség az Intel esetében is jelen volt, amikor először létrehozta a hyper-threading technológiát, és akkor csak idő kérdése volt a hiba javítása. Ebből kiindulva remélhetőleg a Microsoft hamarosan megoldja a problémát.

Hozzászólások: 37
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
kornel244 avatar
gaborw Milyen játék közben? (mmo érdekelne mert ugye azok csak egy szállat használnak szinte)
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
@gaborw

Mennyiért vetted az 1800X -et?
0
0
0
0
NE0NFACE avatar
gaborw:Megírnád majd a tapasztalataidat a procival kapcsolatban?
Nagyon érdekelne, hogy valójában milyen a proci!
Gondolom, hogy kell egy kis idő, mire teljesen tökéletes lesz.
Bízok benne, hogy sikerül ismét feljönnie az AMD-nek!!!😉😉😉
0
0
0
0
gaborw avatar
kornel244-én már kedd óta nyüstölöm az 1800X-et! 😉
0
0
0
0
wiza avatar
Gratulálok az AMD-nek!!Intel párti vagyok örülök ,hogy végre arcon csapta valaki a az intelt és némi árverseny lesz kialakulóban kellet ez már nagyon....
0
0
0
0
kornel244 avatar
Én láttam ma élöben az 1800x procit legfrisebb frissítésekkel és kb olyan +2-3 fps eddig (de szerintem az hibahatár) ismerősöm folyamatosan teszteli. Kíváncsi leszek mert már úton van a proci hozzám, 1080Ti-re meg elküldtem ez előleget. Úgy hogy nállam nincsen visszaút 😆😶
0
0
0
0
no avatar
I5 ára lesz a legnagyobb 4/8 Ryzen! 200 dolcsi, és az egy I5 6500 ára. 229 Dollár lesz a hírek szerint a legkisebb 6/12. 😀
Az inkább a 7600K ára lesz.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Egy kicsit drágának tartanám a 4 magos csúcsmodellt 75 ezerért. Az már i5-7600K/7640K kategória lesz Ha pedig az utóbbi tényleg HT-s lesz, ahogy a pletykák szólnak, akkor alá kell menni az AMD-nek, ha piacot akar nyerni.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Az előre meghirdetett árak alapján magyar áfát rászámolva a 4 magos R5 csúcsmodell kb. 75000 Ft, a 6 magos csúcsmodell kb. 100000 Ft lesz. Gaming alatt valószínűleg ugyanazt a teljesítményt hozzák, mint az R7 esek, minvel az architektúra ugyanaz, csak a magok száma kevesebb. Igaz, a 4 magos verziók feleannyi cache el rendelkeznek. Ahogy ár/érték arányban a workstation ösöknek best buy az R7, úgy a mezei játékos is megtalálhatja a neki való R5 öst. Legalábbis én így gondolom, aztán bízzunk benne, hogy így is lesz, mert azzal mindenki csak jól jár 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Azért akárhogy is, de most ez egy jó start volt.
FX-hez képest látványosan fejlődött minden tekintetben.
0
0
0
0
gibdj avatar
Szerintem hibátlanul csinálja az AMD: kidobta a nagyobb ragadozóit, amiket inkább munkára szánt, ott elég jól teljesítenek. Mire megoldják, hogy játékokban is rendesen muzsikáljon, jönnek a kistestvérek már megfelelő játékos teljesítménnyel.
0
0
0
0
HGabe avatar
YellowFlash:
Na ez az...
Viszont ez kvázi, azzal egyenlő, hogy éppen azt a célközönséget hagyják ki -vagyis, éppen azok kapnak kisebb prioritást-, akik korábban a kedvező ár, viszont egészen jó teljesítmény miatt alapoztak egy gamer PC-t az AMD-kre.
Viszont, igaz, hogy a kisebb tesókról még nincsenek biztos infók, de ha véletlenül azoknál is hasonló lesz a helyzet, csak gyengébb kivitelben, akkor az megint nem feltétlen lesz nyerő megoldás.

(<Fél-Off> Azért szeretem ezt az oldalt, mert itt általában inkább eszmecsere zajlik, nem pedig anyázásba átfutó "harc" a táborok között. Aki ebbe valami vérre menő szócsatát lát bele, az nem biztos, hogy megfelelően értelmezi a mondatainkat. 😀 </Fél-Off> )
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Nyilván a CPU is fontos, azért írtam hogy inkább a GPU a fontosabb játékoknál.

[LINK]
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Moon_Breaker
Mint minden feladatnál, játéknál is az egyensúly a lényeg. A CPU nem számít, amíg nem az fogja vissza a teljesítményt. Ha veszel egy GTX1080-at, de a procid 20%-kal (random szám) alacsonyabb framerate-et tud kihozni belőle, akkor azzal már csak a saját lelkiismereted nyugtatod, hogy az nem is annyira fontos, mert így is elég a teljesítmény. A valóság az, hogy bárhogy magyarázod, van egy komoly bottlenecked.
0
0
0
0
Sicu33 avatar
Tök jó,annyira fel dobják az estéimet ezek a kommentek 😆 Öröm ide járni 😃
Majd nem sokára kiderül úgy is minden,nem értem ezt az értelmetlen civakodásokat...
0
0
0
0
NE0NFACE avatar
Mivel a Ryzen egy új proci még nem ismerik a programozók sem.Hamarosan viszont a játékok lehet, hogy jobban fogják szeretni, mint az Intelt.
Az összes konzolban AMD Jaguar 8 magos proci van.
Játékok konzolról való portolásánál ez még akár komoly előny is lehet!😆
Nem véletlen, hogy ezekkel a procikkal nyitott az AMD...
Van az Intelnél is bőven hiba, csak azt nem reklámozzák ennyire.
0
0
0
0
YellowFlash avatar
HGabe: A top Ryzen procik professzionális környezetben a legjobbak, oda szánják őket. Pl.: streaming, videóvágás, grafikai munkák. Az egy dolog hogy játékban is tesztelik őket, mivel arra is van kereslet.
0
0
0
0
hashimoto avatar
atemi105: Nekem volt régebben egy 3770-em, de ott nem okozott gondot. 😃
0
0
0
0
Propy avatar
Legközelebb nem fogok ilyen kédést feltenni 😃
Amúgy én mindentöl függetlenül ,bízok az AMDben ^^ És szeretettel várom a kisebb procikat 😀
0
0
0
0
atemi105 avatar
bszilvagyi: nekem volt egy Hyper threading-es Pentium 4-em és mondhatom, több játék is volt ami szarabbul ment, ha be volt kapcsolva a ht.
0
0
0
0
NE0NFACE avatar
Tuti, hogy jó proci a Ryzen!
Ezeket a hibákat gyorsan orvosolni fogják!
Az Amazonon nagyon jó kritikákat kap.Van már több teszt is fent a neten.
Jól is áraztak vele, mert a i7 6900K-helyett sokan választják az 1800X-et.
Ár/teljesítményben simán veri az Intel-t.
Amúgy majd megnézem, hogy mit villant az intel a Skylake-X procikkal.
Biztos, hogy össze kapja magát egy kicsit!😉
Most valamit adnia kell a vásárlóinak.
A négymagos, túlhúzott órajeles és túlárazott procikat szerintem jegelhetnék.Csak lehúzás az egész.
Szerintem tehetnék az összeset I5 kategóriába....
Nagy esélyes lehet nálam egy 8 magos belépő szintű Intel proci, ha jó lesz az árazása!
Viszont, ha drága lesz, akkor egy Ryzen 1800X!
0
0
0
0
hashimoto avatar
Nemtudom mit kell háborogni, "A fenti jelenség az Intel esetében is jelen volt", ezt is megszögelik majd odafent a Microsoftnál, keep calm guys.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Ha nem dropol, akkor nincs gond, csak jobb lesz innentől.
0
0
0
0
no avatar
Tomblack egyet értek! 😀 Most a proci valóban jó, de játékokba nem mindig tökéletes. Na Majd a a hibák javítva meglátjuk mennyit gyorsul a tesztek alatt. Azért bírom hogy van hogy pont olyanok szolnak hozzá akiknek fogalma sincs egy processzor működéséről. De a Lényeg lehessen fikázni a Ryzent! Majd lesznek tesztek mikor a bugok és bios gondok javítva lesznek, és meglátjuk milyen valódi erő van benne. Cinebenchbe Verte a 1800X a 6950X-et, ami nem elhanyagolható a szemembe! 😃
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
De játéknál még mindíg nem a CPU a lényeg hanem a GPU...

A gyors proci tervező meg renderelő programoknál számít igazán.
0
0
0
0
Thomaz avatar
Van valami abban hogy ha az AMD új terméke varázslatosan jó szintett nyújt mindenben, kivéve játékokban, legalább most nem IPC singlethreaded probléma okozta ezúttal.
0
0
0
0
Kelori avatar


Valóban undorító ami a téma körül folyik. És ennek ez a community is ugyanúgy része. Gondolkodjatok el rajta. Gyász amit műveltek. Fölnőtt, (elmétileg) értelmes emberek vitatkoznak, és szidják egymás anyját, mert mást vesz. Alapból abszurd számomra hogy emberek márkákhoz ragaszkodnak, szeretik őket, már-már istenítik. Az meg hab a tortán amilyen módon megy a 2 tábor között az a fajta vita amiben a kötőszó a baz*meg, a legnyomósabb érvként pedig a másik személy édesanyjának a foglalkozása jön fel.

Szerintem ami energiát beletoltok ebbe az értelmetlen hülyeségbe azt nyugodtan fordíthatnátok valami értelmesebbre is. Hobbi, család, barátnő. Vagy ülj le és játsz azon a konfigon ami neked szimpatikus. Azzal a játékkal amit te szeretsz. Anélkül hogy belekötnél másba csak azért mert más játékot szeret, vagy más configgal tolja.
0
0
0
0
HGabe avatar
Azért elgondolkodtató.
Még mindig...
Az 1700-as, amit 120-128.000Ft-ért adnak, játékok alatt 6-22 FPS-sel (erősen változó) gyengébben teljesít, mint egy "régi" i5 4460, amit most simán megkaphatunk 55-58.000Ft-ért. Csak 1-2 játék volt, ahol jobban teljesített, mint az említett i5, de ott sem volt túl nagy, csak 2-3 FPS-nyi különbség.
Rendben, tegyük fel, hogy bug, etc...
Valamiért én kizártnak tartom, hogy 40-50%-os FPS-emelkedést érjünk el játékok alatt a javítása után, valószínű, hogy a legjobb esetben is egy olyan 10-12%-kal lehet számolni -spekuláció-, vagyis még mindig nem éri be a szintén 120.000Ft környékén mocorgó i7-eseket.
Akkor viszont még mindig gyengén teljesít játékok alatt azért a 120.000ft-ért (meg többért), tehát még mindig kérdés, hogy akkor kiknek is szánják ezt a terméket, mert eddig akárhány tesztet néztem, olvastam, vagy éppen láttam (élőben), minden esetben az jött ki, hogy melóhoz nem rossz, de játékokhoz nem biztos, hogy megéri az árát.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Ez szimpla folytatás 😀
0
0
0
0
Tyrion Lannister avatar
https://i1.kym-cdn.com/entries/icons/facebook/000/000/554/facepalm.jpg
Ne kezdjétek el már megint!
0
0
0
0
gaborw avatar
Ja, csak kemény játékon kívül, így is elpicsázza az intelt! 😉
0
0
0
0
xeon pc game avatar
A megjelenés előtt agyontesztelték és nem vették észre?......Ezt nem gondolják komolyan,😂kb olyan mint a 1986-os Mexikói labdarúgó-világbajnokság magyarázata..azért kaptunk ki mert túl melegvolt😆 Nem tudom most vagy a tesztelőknek kellene új szakma után nézni amit kétlek vagy fejtől büdös a láb...Kezd nekem Fx Déjà vu-lenni.😕
0
0
0
0
bencsikpeti4 avatar
Minden hülyeséget kitalálnak hogy azért meg ezért nem olyan jó a ryzen mint amilyen jónak mondtuk...
0
0
0
0
mk10 avatar
akkor mivel benchmarkoltak linuxal vagy mi? ne őrüljünk már meg.... kifogás akkor már ez vagy én nem tom..
0
0
0
0
Simon21 avatar
Ez van - "Microsoft" 😆
0
0
0
0
Propy avatar
Felmerül a kérdés akkor az AMD milyen OPrendszeren érte el azokat a jóbb eredményeket?😃 Amúgy örülök a hírnek ^^
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció