Valószínűleg 2025-ben érkeznek az AMD, az Nvidia és az Intel következő generációs GPU-i

Szerző: xoki | 2024. June 11. | hír | 17 hozzászólás

A Tweakers megosztotta a Computexen jelen lévő cégek képviselőivel folytatott beszélgetésekből származó észrevételeit. Úgy tűnik, mindannyian egyetértettek abban, hogy ebben az évben nem érdemes a Radeon RX 8000 vagy Intel Arc B szériával számolnunk, és bár eredetileg nem tettek közzé híreket a GeForce GPU-król, most olyan történettel álltak elő, mely szerint az Nvidia GPU-k sem idén érkeznek.

Az Nvidiához szorosan kapcsolódó források a Computexen arról számoltak be a Tweakersnek, hogy a következő generációs grafikus kártyák megjelenését csak 2025 elejére tervezik. Persze a bejelentésre ettől függetlenül még sor kerülhet a folyó év végén, de igazából ez sincs kőbe vésve.

Amennyiben igazak a hírek, akkor az Intel Arc B-Series (Battlemage/Xe2-HPG), az AMD Radeon RX 8000 (RDNA4) és az NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell) mind áttolódnak 2025 elejére. Az Nvidia vezérigazgatója megemlítette az RTX 50 szériát a Computexen, azonban a részleteket későbbre ígérte, és a szavaiból sajnos az sem derült ki, hogy ebben az évben sort kerítenek-e a bejelentésre.

Hassan Mujtaba, a Wccftech munkatársa szerint a partnerek az idei év utolsó negyedévében vagy 2025 elején várják az új szériát. Az Nvidia terveit ismerő AGF pedig azt állítja, hogy semmi sem változott: az RTX 50-es széria továbbra is 2024-ben várható. A zűrzavar valószínűleg az RTX 50 széria év végi terveiből adódik, vagy pedig abból, hogy a partnerek felváltva használják a bejelentési és megjelenési dátumokat, ami két különböző dolog.

Hozzászólások: 17
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
https://companiesmarketcap.com
Ma a vilag legnagyobb erteku cegekent zarta az amerikai tozsdet ez a kis mocsok NVIDIA 3335 milliard dollar ertekkel, barmit megtehetnek amit a teknologia megenged , gondolom meg is teszik. A kovetkezo kartyam is az lesz.
0
0
0
0
xHortY avatar
Én most ezt a gen-t ki húzom az RTX 4070-el. Remélem elég lesz még...
0
0
0
0
MrPAYER avatar
Ezt az érkező generációt valószínűleg kibackelem még a 7900 XTX-el kompetens új Radeon hiányában. Aztán majd látjuk, hogy a GTA 6 mennyi kakaót kér és annak függvényében talán majd egy 5080-at behúzok ha nagyon muszáj és nem tudja majd az XTX az 1440p ultra 100 FPS-t. Már ha addigra nem lesz bejelentve, hogy 27' elején jön RDNA 5-ből majd XTX, akkor inkább megvárom azt és kompletten skip ez a generáció.
0
0
0
0
💬 5
Kredo1996 avatar
@MrPAYER: Egy third person játékhoz minek a 100fps? :) Egyébként pedig nem hiszem hogy bármilyen problémád lesz vele hiszen az xtx egy 4k-ra tervezett kártya.
0
1
0
0
MrPAYER avatar
@Kredo1996: Itt nem az a lényeg, hogy egy adott játék milyen nézetet használ, vagy a stílusa, hogy a reakcióidő mennyit számít.

Mivel én a játékra szánt időm kb. 75%-ban CoD multizok egy 170Hz kijelzőn amit a gépem maradéktalanul ki is tud szolgálni, így a szemem egy fixált, konstans 165 FPS-es frissítéshez van szokva. (Azért 165 mert kisebb spike-ok előfordulhatnak és ha 170 fölé kúszna a frame akkor látványos screen tearing lenne mert kilógna az érték a FreeSync által kezelni képes tartományból, de 5-öt már jellemzően nem tud ugrani felfelé, max 3-at)

Emiatt nekem pl. a 60 FPS konkrétan diavetítés és ez nem sznobság, csak szimplán az igazság. Kb. olyan mintha valaki a 60-hoz van szokva és 30-al kell játszon. A 100-120 FPS nálam az ideális érték a singleplayer játékokhoz mert ezek azért jellemzően nagyobb gépigénnyel bírnak és ultrán még az XTX-el se lenne meg a fix 165 frame, de azért ha előtte egy hétig mondjuk csak codot játszottam és utána kezdek bele valami single-be kell egy bő félóra mire megszokom a 165 -> 100/120 downgrade-t, addig az is zavaró.

Egyébként miért 4k-ra tervezett kártya az XTX? A 170 Hz képfrissítésű kijelzőm nem egy űrtechnika, hogy 1/10000 gamernek ha van egyáltalán ilyen és azt az igényt sem képes kielégíteni a kártya, hogy mondjuk, csak hogy újabb játékot említsek: AC Mirage-ban maximális részletesség mellett a legkisebb megingás nélkül tudja hozni a stabil 170 FPS-t, mindezt 1440p-ben, nem hogy 4k-ban. Először inkább oda jusson el az ipar, hogy az XX80 / X900 XT/X 1440p-ben minden körülmény között tudjon hozni egy stabil 200 FPS-t minden játékban, utána majd lehet 4k-ról beszélgetni. Egyéni vélemény de bármikor a magas frissítésű fluid képet választanám a felbontás helyett de szerintem ezzel a többség is így van.

Nyilván van egy küszöb azért, ezzel a gondolatmenettel akkor miért nem játszok 720p 400 Hz-en..... alapvetően azért mert az ideális gamer monitor mérete egy átlagos gamer asztal ülő távolságából nézve 27 inch, amire már az 1080p PPI értéke is harmatos. A másik ok pedig az oly népszerű élsimitási eljárás a TAA ami konyhanyelven most leírva pixeleket mos össze, hogy kiírtsa a recés éleket de emiatt homályosodik a kép. Minél több pixel van annál kevésbé lesz zavaró, ezért tartom minimum szintnek az 1440p-t a modern (2016<) játékokhoz.
0
0
0
0
Kredo1996 avatar
@MrPAYER: Érdekes gondolatok…én egyébként azért hoztam fel a third person nézetet mert annál kevésbé zavaró ha kevesebb az fps.
Pl.en tökéletesen elvagyok 30 feletti fps számmal külső nézetű játékoknál, belső nezetueknel igénylem a 60 vagy a feletti fpst.
Ps-en és pc-n is legtöbbször mindig a képminőséget részesítem előnyben!
Te gondolom ha csak 100+ fps-el szoktál játszani akkor nem is használsz konzolt?
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@Kredo1996: Egyáltalán nem játszok konzolon. Egyszer még gyerekkoromban volt egy PS2-őm kb 1-2 hónapig, majd elcseréltem egy vinyóra és egy tápra azt hiszem 😅.

Számomra mindig is a PC jelentette az egyetlen eszközt ha videojátékokról van szó.

Visszatérve erre a képfrissítés témára. Minden attól függ, hogy adott egyén mihez van hozzászokva. Én már az 1080p hőskorában is próbáltam törekedni arra, hogy minél gyorsabb kijelzőm legyen. A 10 évvel ezelőtti standard a 60Hz volt, nekem már akkor is 75, majd 100 Hz 1080p kijelzőim voltak. Aztán ahogy a gamernek titulált monitorok léptek feljebb felbontásban és képfrissítésben én is próbáltam tartani a tempót, aztán most ott tartok, hogy 1440p 170 Hz, de egy jó ideig innen nem lesz váltás, mert semmi értelme. A 4k drasztikusan nagyobb GPU sebességet követelne meg, a magasabb képfrissítés pedig számomra már értelmetlen, 170 vs 240 Hz között már én sem látok semmi egetverő különbséget.
1
0
0
0
Pokman avatar
@Kredo1996: Kissé későn érkeztem ide, úgyhogy csak annyit tennék hozzá hogy pl nekem egy belső nézetes játékot 100 alatt lehetetlen játszani, egyszerűen rosszul leszek tőle MOST. Régen ez nem fordult elő de amióta hozzászoktam a min 90 max 165 FPS-hez már nem megy, pedig úgy terveztem hogy régebbi játékokat még el-eljátszogatok az 1060-as laptopomon amikor nyaralok vagy valami, de azt vettem észre hogy nagyon zavar ha 90 alá esik az FPS és belső nézeteseket egyáltalán nem bírtam játszani 100 alatt. És erre a pontra fél év után jutottam el hogy megépítettem a mostani gépem és elkezdtem magas képfrissítéssel játszani. Valószínűleg visszaszoknék ugyanennyi idő alatt, de az sok fejfájás után lenne 😂
0
0
0
1
Tuhajohn avatar
Nvidia-nak és amd-nek oké, de intel-nek illene még idén kiadni őket.
1
0
0
0
💬 6
xCube avatar
@Tuhajohn: Én úgy fogalmaznék, hogy praktikusabb lenne. De ha nincsen kész, akkor nincsen kész.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@xCube: Szerintem meg nagy fejlődés lesz, és lehet meglepetés is lesz. Mert nem alsó szegmensbe fognak indulni mint eddig. Hanem felső közép, esetleg csúcsként is felső kategória aljàba.🙄
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Nem értem, hogy hogyan kapcsolódik ez a kommentemhez, de ha már írtál, akkor válaszolok.

Én az eddigiek alapján maximum a középkategóriába várom őket.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@xCube: Én is úgy gondolom hogy oda jönnének, "DE" Szerintem meglepetés lesz itt Inteltől
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
@xCube: Ha nincs kész, akkor inkább várjanak még, de ha túl későn jön, akkor megint olcsóbban kell adniuk, mert már a következő nvidia és amd kártyák ellen kell küldeniük.
0
0
0
0
szilver avatar
@Tuhajohn: Az árakra kíváncsi leszek.Lehet ,hogy most az Intel lesz az új AMD? :D mint anno cpu fronton,gyengébb volt,de olcsóbb jóval,erre gondolok ez alatt csak.Nah majd kiderül :)
0
0
0
0
no avatar
Ezt már 2023 őszén is tudtuk, akkor is posztoltátok egy cikkben, de azért köszi.
0
1
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció