Menu
Új biztonsági rés, ezúttal az Intel laptopokban
Szerző: xoki, 2018. január 13., hír

Az F-Secure egy új hibára hívta fel a figyelmet, amely az Intel hardvereknél van jelen, konkrétan a laptopok esetében.

Az Intel MEBx, azaz a Management Engine BIOS Extension tartalmazza az egyszerű belépési kombinációt, vagyis az admin és admint, amelyet sokan nem változtatnak meg. Ebből adódóan a hekkerek számára egy egyszerűen létrehozható támadás lehetősége jött létre. A támadók beléphetnek a BIOS Extensionbe induláskor még akkor is, ha a felhasználó jelszóval is levédte azt. Ezután mindenféle beállítás megváltoztatására lehetőségük lesz. Ez több millió laptopra is hatással lehet a világon.

Ha a hekker egyszer lehetőséget kap egy átkonfigurálásra, – először fizikai formában jelen van a gépnél – később már távolról is irányíthatja azt minden gond nélkül. Egy sikeres támadás után bármilyen adat, amely a számítógépen van, a hekker kezébe jut, akár vállalati szinten is.

Ajánló
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 37
R3dLinE avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 20:37:02
#
Nem igazán tud érdekelni :D 10 éve megvan a hiba, eddig semmi gond nem volt, mert nem tudta senki. Most hogy tudjuk mi változott? Csak az, hogy most már tudjuk. XD
LordSzalko avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 20:45:39
#
@R3dLinE: Röviden tömören.
Vigilante avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 22:14:54
#
@R3dLinE: Ennyi! XD
gerikember avatar
1 éve | 2018. 01. 15. 15:20:42
#
@R3dLinE: +
mikej95 avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 18:55:14
#
Na Intel procival nem veszek új gépet, bár amire lemennek a RAM árak és kipukkad a kriptovaluta lufi már a Ryzen 2 utódjai fognak menni.
Andor1997 avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 14:40:35
#
Egyébként simán lehet,hogy direkt csinálták,hiszen így követhetik a felhasználókat.Esetleg a Microsoft is beleszól ,ki tudja.Vagy a Nemzetbiztonság BT. XD:?:? Amúgy meg Youtubeon az új frissítés óta elvileg nem lehet 10sec késéses liveot indítani.
FekaDog avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 10:03:19
#
Szerintem tuti direkt csinálják! A sok sok hiba, lassulás és biztonsági marhaság után tuti mindenki bele unjon a kínlódásba és váltson újra. Ami persze már jól lett legyártva horrorisztikus áron! Így a régi pc-knek vége és azokból is vissza jut az alapanyag az újrafelhasználás miatt. Így mindenki nyer! Csak a Felhasználó nem!!! Kész viccc
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 13:23:55
#
@FekaDog: Ismét nem az intelt akarom védeni
De a cég fennállása óta valószínűleg nem egy programozócsoport írta/tervezte a procikat
Az hogy régen ki tette bele a hibát és ki nem figyelt fel rá azok más emberek mint akik most dolgoznak rajta. Ha átveszel egy ekkora volumenű projektet esélyed sincs átnézni az elődeid munkáját, hogy minden patent-e
Valahogy megtalálták az első réseket
Meglepődnék ha nem állítottak volna rá pár(száz) embert a további vizsgálatokra.. pláne hogy most már tudják mit kell keresni. Aki tervezett/programozott már az tudja, hogy ha egy helyen szar van a ventilátorban, akkor az szétfröcsköli 26 másik helyre is. Ha egyet javítasz lehet másik kettő kerül a helyébe. Pláne ha minden épül mindenre. Azért nem olyan egyszerű a helyzet.. és igen valószínű, hogy további bugokat fognak felfedezni. Ez ilyen.
AMD-vel a seggem alatt pont nem érdekelnek ezek, csak vigyorgok rajtuk.
De azért látni kéne, hogy mik vannak ezen hírek mögött.
Kemy avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 13:43:05
#
@Mordi: Igen , abban is van valami amit Te mondasz. Viszont vegyük számba azt a lehetőséget is, hogy ez az egész tudatos volt. Tegyük fel, hogy az Intel szándékosan épitette be a hátsó ajtót, mondjuk bizonyos érdekcsoportok "kérésének" eleget téve. Ezt a lehetőséget sem szabad kizárni, tudom ez már paranoiás de nem lehetetlen ;) Illetve ott van a tervezett avultatás ...... Ez már független attól a Kiss Pistától aki tervezett/programozott ha az itiner fentről jön..
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 14:05:14
#
@Kemy: Az, hogy tervezett eléggé meredek számomra.
15 éve direkt betenni egy (több) ilyen rést, hogy majd egyszer jó lesz erre hivatkoztatva megpróbálni lecseréltetni az emberekkel az összes procit. Közben bízva, hogy nem jön rá túl sok hacker erre. Valamint hajukra kenhetik, mert ez egylövetű. 1,5 év és jönnek az új procik.. egyszerre ellőni az összes ilyen rést botorság (amennyiben tervezett).
Valamint a processzor technológia a plafonon van már pár éve. Teljesítményben nem nagyon tudnak feljebb lépni már egy jó ideje lényeges mértékben.. csak a magok számával operálnak. Az unatkozó fejlesztők elkezdtek bugokat keresni :D

De ez olyan, mint az irodalom.. ha elég jó a dumád bármibe belemagyarázol bármit. Lehet, hogy kint van az új technológiás chip, ami kenterbe veri a mostani HQ-sokat. És ezzel próbálnak rakátrakat üríteni, aztán 2 év múlva kidobják a 8 GHzes változatokat.
Ezzel most nem ötletelni akarok mert 10 ilyet kitalálok negyed óra alatt..

A tervezett avultatás meg sosem volt kérdés.. ma már majdnem mindenben benne van :( Van rá 2 év garod, 25 hónap után szétesik.. ez.. sajnos normális
Kemy avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 14:28:13
#
@Mordi: Szerintem a biztonsági rés tervezett beépitését nem (csak) az eladások manipulálása/ösztönzése céljából lépték meg. Én inkább gondolok itt kormányérdekekre mintsem, hogy szabó úr vegye meg a legújabb i9-et..
FekaDog avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 14:48:10
#
@Kemy: Érdekes dolgok ezek kérem szépen :D Annyira nem izgat a dolog akkor sem fogok csak ilyen dolgok miatt cserélni bármit is ha az Intel bele bolondul. Kicsit sajnálom a régi Amd-s gépem Csíptem nagyon akkoriban még Űbernek is számított csak túl helyhez kötött volt. Így a mobilitás miatt váltottam Laposra és Intelre :/ :/ :/ Azóta se vagyok elégedett vele. De kinek mi! Van aki Intelre esküszik van aki Amd-re. Nekem 2-ő kéne egy egy mindkettőből így ha az egyik felbosszant indítanám a másikat. :D
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 16:00:29
#
@FekaDog: Vannak AMD-s laptopok is ;)

Kormányérdek :D ez a kedvenc szavam...
Miben is lenne kormányérdek ez a rés? Hogy belát minden inteles gépbe? Akkor miért leplezték le? Biztos azért mert van 5 rés, most szólnak 4ről és senki sem figyel az utolsóra ^^ Cserébe ha befogták volna a kutya sem figyelne most oda egyikre sem..
F4T4L 3RR0R avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 16:37:31
#
@Mordi: Kormányérdek az egy kicsit túl erős lenne. Az elmúlt időszakban azért meglehetősen sok konteó látott napvilágot a CPU-k sebezhetőségének révén. Ugyan mondhatnánk hogy nem zörög a haraszt... lehetne találgatni, újabb és újabb konteókat gyártani de ennek értelmét nem látnám. Tehettek volna az Intelnél úgy is hogy ők persze tudnak a biztonsági résekről ellenben a vállalaton kívül állóak semmit sem így ennek tudatában tesznek rá nagy ívben mert hát mégis ki jönne rá. Igen ám de mi van abban az esetben ha egy nyughatatlan hacker egy véletlen folytán rábukkan erre a kicsi lyukra...

Sokan rinyáltak/rinyálnak a lassulástól... nem alaptalan az aggodalom de a lassulás legdrasztikusabban a szerverparkokat, adatközpontokat, stb. érinti, egy átlagos home user az egészből semmit sem vesz észre.
Nem alaptalan az aggodalom abból a szempontból sem hogy hasonlóképpen járt el az Apple is a saját termékeivel. Persze itt bejön a képbe a tervezett elavulás, de az meg egy olyasmi amit el kell fogadni.

Viszont ez az egész lehet a '18-as esztendő legnagyobb blamája... és még csak január van.
MaximumGame avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 20:26:47
#
@F4T4L 3RR0R: Kérlek szépen nem kell elfogadni semmit sem... nincs olyan dolog a világon amit el kéne fogadni, ha neked nem tetszik.. olyan sincs hogy neked nem tetszik de a többi 99.9% elfogadja és te nem akkor te vagy a hülye ("Merjél egyedi lenni, ne legyél tömeg";). Ez nem igaz, AMD nél is találtak rést be is vallották 8 magos új procik is lassultak... ez nem csak inteles.. csak AMD alapból szarba van és nem veri nagy dobra... Azt is benyaljátok hogy Intel meg AMD vetélytársak, meg az AMD és Nvidia is... nos ezek nagy cégek mint a politika. És le szoktak ülni megbeszélni a dolgokat. Egyszer egyiknek jó másszor a másiknak. Most érdekes modon Intel is akar VGA-kat gyártani, és pont utána derül ki ez a hír.. Mint ahogy Fidesz és MSZP is együtt kávézik a gyűléseknél a szünetbe.. úgy ezek a cégek nem ellenségek.. Ezek egymás nélkül nem is léteznének! Meg lett beszélve ez a rés, mert mint a windows 10 et is erőltetik, az uj alaplapot porcik amiket el akarnak majd adni, gondolom jobban lefigyelhetőbbek lesznek mint amik most vannak piacon. Vagyis legtöbb emberrel, céggel le akarják cseréltetni a gépeket, hogy 100% os megfigyelés alatt lehessenek... nincs itt szó semmi féle résről.. szerinted egy ekkora cégnél vannak véletlenek ? és AMD nél is találtak meg Intelnél is ? Ez csak annak összeesküvés aki nem érti és nem látja ! Összefüggés elméletek ezek ! Nyitsd ki a szemed.. minden előre meg van tervezve mint az elavulás :)
F4T4L 3RR0R avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 20:50:53
#
@MaximumGame: Nem kötelező elfogadni semmit sem valóban. Nem is vitatom az általad leírtakat mivel jó az érvelésed, én csupán arra világítok rá azzal hogy el kell fogadni a tervezett elavulást mert tenni ellene nem tudunk semmit sem. A nagyobb hardver gyártók részéről egy bizonyos szinten érthető, nekünk ez bármilyen keserű pirula is legyen. Ezt a békát mindig mi nyeljük le. Politikába nagyon nem bocsátkozom bele mert a végén még jól fenékbe billentenek... :D

Amit említettél hogy az Intel is beszállna a VGA gyártásba valóban adhat okot gyanakvásra esetleges szándékosságra. Ezt sem tartom kizártnak mert hát ugye láttunk már érdekes dolgokat mindannyian.
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 20:57:01
#
@MaximumGame: Szabadon ébredő fényemberek előre! A szeretet és az ölelés kozmikus energiáival zászlónk alatt egyesül majd minden ember. Birodalmunk határa a kék ég! Ne hagyjuk hogy a szürke gyíkemberek által vezetett belső-földi kormányérdek cégek kimossák az agyunkat! CHEMTARIL! Tárjátok fel a harmadik szemetek ti is, és vegyétek észre a befolyásoló hatalom megtévesztéseit!!!!44négynégy Mondjatok nemet a Soros-terv ezen szakaszára (is), hogy ellehetetlenítse a telekommunikációt! 15 éve fizeti le az összes embert, aki tudott erről a résről. És most, hogy nyakunkon a bevándorló tömeg kinyírja az átlagember gépeit, hogy ne tájékozódhasson!

Nah ez még nekem is fáj és csoda, hogy nem tört be a kijelzőm, hogy ezt leírtam... de tudnád mutatni a cikket a 8 magos AMD-kről? Érdekelne. Amennyiben nem a https://mindmeghalunk.com vagy hasonló szintű áldás hozta le.

Szerk: a hosszabb hozzászólásodra jobban jön ki az enyém, kár hogy kitörölted a 60%át :(
MaximumGame avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 21:19:42
#
@Mordi: Mordi4: Tudtam már az előző kommentedből :) hogy ilyen egyszerű a gondolkodásod. És te vagy a nagy többség.. Aki annyira az iskolai dolgokhoz van kötve.. hogy nem tudja elfogadni, amiben te hiszel az az alapvető paraszti gondolkodás, és jó emberek a parasztok szó se róla. ennyi esett le neked.. a viccelődés !
Meg tagadod azt amiről fogalmad sincs.. :) sajnos sok ember van 100IQ alatt és a Meduzák is élnek :D
Attól még hogy Liberális gondolkodású vagy nem kell ide hozni a hülye összeskűvéseket.. írtam előbb a nyomorékoknak és hülyéknek ott az összeesküvés elmélet ! Az okosaknak meg érdeklődőknek a fejlődni akaróknak meg ott vannak az összefüggés elméletek ;)

Nem cikk.. hanem egy srác akitől nem rég vásároltam.. panaszkodott hogy AMD procija lassult.. és legújabb fajtája van.. teszteket is csinált... Illetve nem töröltem semmit ki amit írtam az úgy is maradt.. nem szerkesztettem.. ha moderátor megnézi láthatja hogy te kezdeményezted ezt a hülyeséget :) Igazi Liberális beállítottságú vagy már most hazudsz.. hogy kitöröltem a nagy részét annak amit írtam odafent... Nem csak ostoba de álszent is vagy ! 4-es vagy az oldalon, és jobb nekünk ha nem mocskolod tele az oldalt ezzel ;)
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 22:17:51
#
@MaximumGame:
ennyi esett le neked.. a viccelődés
igen mert egy vicc az egész :D

A te tökéletes összefüggés elméleteid mögött meg nincs egy összeesküvés sem :D Az hogy kávézva beszéli meg a nagyhatalom az egészet szünetben annak semmi köze ehhez az nem összeesküvés :D

Jah.. hát nekem csak 6 magos Ryzenem van és abszolút semmi lassulás.. érzetre nem hiszem hogy megmondanék egy 5%ost de a teszt most sem mutatta ki. Ha erősebb Ryzenek is mutatnák akkor nem csak egy embernél jelentkezne plusz az intel már rég teleposztolta volna a holdat is vele

Az hogy kinyírta a K8 előtti atholonkat egy olyan frissítés ami beleszól egy olyan protokollba aminek semmi köze hozzá (szerkesztve ^^ nem ryzent akartam írni), de ráerőltetik.. a régi architectura nem volt képes meggyürkőzni vele sajnos megeshet.
Az meg a másik fele hogy ha saját kerneles Linux alatt kihozza a hibát ez megint a régi garos téma.. ha nem gyárilag használod akkor vállalod hogy amit összehoztál az nem teljes körűen úgy működik ahogy azt a tervezők kitalálták. Valamint akkora probléma egy egyed iLinuxokban hogy 5 soros bugfix kijavítja

Az meg hogy van életem és nem töltöm itt szintet gyűjtve bisztos beleszámít a mondandómba :D
Vigilante avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 21:35:06
#
@Mordi: Mordi: Te szerintem az a típusú ember vagy, aki élből benyalja a 9/11 hivatalosan előadott verzióját is. XD Nem baj, a mindenkori establishment-nek pont az ilyen gépek kellenek, mint te. ;) Ezt példázza tökéletesen a fentebbi kommented... Én még azt hittem múltkor, hogy valami értelmes emberrel van dolgom, hát nagyon elnéztem akkor. :/
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 22:23:11
#
@Vigilante: Nem. Én semmit sem hiszek el. Azt sem amit az intel (szerk: meg a többi) kérdez.
De valahogy sosem tudtam felfogni, hogy mi alapja van az olyan agyhalott emberek nyáladzásának, hogy minden nagy cég egy mocsok multi és csak és kizárólag azért él hogy átverje az embereket és nyerészkedjen és kizsigereljen és kihasználjon. Azt stim hogy nem azért vannak hogy nekem/nekünk jó legyen.. de azért az hogy az intel és az AMD 15 éve kormányérdekekkel egybefüggve összefüggésként döntötte ezt el előre kávézgatva egy szünetben ez már túl sok.
Meg hogy az egész azért van hogy jobban megfigyeljenek :D Fölösleges hülyeség az egész. Nézz meg a telefonodon egy webshopot és a PC-n a facebook már tolja eléd ugyan arról a reklámokat. Totál fölösleges ezekért új alaplapot vetetni az emberrel mert már így is jobban tudják milyen alsó van rajtunk mint mi. Az hogy a nyomi intel procik belassulnak átlagba 5%kal azért nem fog még ez a vérpisti sem új gépet venni.. itt konkrétan csak a nagyvállalatok szopják be
Kemy avatar
1 éve | 2018. 01. 15. 17:01:28
#
@Mordi: Nézd Mordi, szerintem tök fölösleges ezen lovagolni. Mindenkinek van egy véleménye, még ha neked ez szürreálisan is hat , attól még ezek a dolgok jelen vannak. Hidd el minden összeesküvés elméletnek van alapja, aztán , hogy azok mennyire földtől elrugaszkodottak az már más kérdés! Örülök , hogy tetszik a "kormányérdek" , de elhiheted , hogy nem sorosra és orbánékra, de nem is az aktuálpolitikai helyzetre gondoltam !
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 15. 20:14:18
#
@Kemy: A jelenlétüket sosem tagadtam, és teljesen tiszta, hogy jópárnak van alapja (nem is egy brutális mutyit láttam már). Csak van egy szint, ami azért már túl meredek nekem.
Sok nagy cég működésébe beleláttam (olyan helyeken voltam rendszergazda.. és olyan iszonyatos sz@rkavarások mentek...), de ők sem hülyék. Meg kell mondjam kifejezetten intelligens emberek ülnek ott. Tudják, hogy azért ők sem tehetnek meg mindent csak úgy ahogy akarnak. Persze tudják a határt, hogy meddig mehetnek el, ahol még védve vannak.. Ha bebizonyosodik, hogy ez az egész szándékos (márpedig ha igen valakinek úgyis eljár a szája) akkor az intelnek annyi. Egy pár mrd-os bevételért egy intel méretű cég ezt nem kockáztatja meg. Nem éri meg. Nincs értelme.
Lehet földhöz ragadt vagyok, de annak hiszek amit látok és ami belefér az én világképembe, amit tapasztalatok alapján építek fel. Vagy elképzelhetőnek tartom, hogy megtörténhet.
xCube avatar
1 éve | 2018. 01. 15. 20:38:03
#
@Kemy: Nem akarom tovább görgetni ezt a vitát, de nem tudok elmenni anélkül mellette, hogy ne tegyem hozzá a saját véleményem. A szkepticizmus egy nagyon hasznos tulajdonság, ettől sikerült nagyon sok technikai határt áthágni, sok elképzelést megdönteni, alapvetően szükséges ahhoz, hogy az emberiség tovább haladhasson. Manapság meglehetősen sok a különböző elmélet (sok ezek közül évtizedek óta létezik) sok témában, amik elsősorban azért lettek felkapottabbak, mint húsz évvel ezelőtt, mert ma az interneten bárki bármit bármilyen platformon elérhet és publikálhat. Ezzel nincs is semmi baj, de az ember beépített tulajdonsága az, hogy vonzalmat alakítson ki egy személy vagy ideológia iránt, ami meghatározza a mindennapjait. A modern "nyugati" ember jórészt hitevesztett, a mindennapokban és a technikában keresi a kapaszkodópontot. Vannak materialisták, idealisták, humán / reál beállítottságúak, mind mind egyéni tapasztalatuk alapján felépített egyéniségekkel. Mondhatjuk úgy is, hogy mindenki kialakítja a maga filozófiáját és a környező világot ebben a képben vizsgálja, mondhatni torzítja a valóságot a saját lencséjén keresztül. Nem lesz soha senki, aki minden titkot ismer, minden rejtélyt megold, mindenki meg marad a saját csiszoltabb / durvább lencséje mögött.

Manapság sokat beszélünk azokról a "dolgokról", amik a számunkra láthatatlan színfalak mögött zajlanak. Tény, hogy nagyon sok olyan esemény zajlik a színfalak mögött (politikai / gazdasági / technikai / stb...), amit egy "egyszerű földi halandó" csak sejthet, spekulálhat róla, de megtudni talán csak élete végéhez közeledve fog, mivel az különböző érdekcsoportok ezeket megfelelően védik és csak évtizedek múlva kerül napvilágra. A kérdés az, hogy az egyén ezzel mit kezd. Nem egyszerű ez a helyzet, nagyon sokan nem is tudnak ezzel mit kezdeni és zombiként élik le az életüket kételyek között, esetleg ignorálva az egészet. Van viszont az éremnek egy másik oldala, azok akik megrögzött összeesküvés mániások és a világ minden dolgát valamilyen eltusolt háttérvalóság előtti "délibábként" verifikálják. Ezt sokaknak már paranoid módon sikerül előadni.

Minden típusnál rendszerint előkerül a tervezett elavulás kérdése. Ez nem egy vitatott tény, hanem száraz valóság, a villanykörte bevezetése óta bevett gyakorlat olyan esetekben, ahol a technológia elég fejlett ahhoz, hogy túl hosszú ideig működjön. Néha ezt sikerül szimplán azzal abszolválni, hogy megfelelően olcsón állítják elő az eszközt, ami így tönkremegy, néhol ezt manipulálni kell.
Ha ezt a a tényt átforgatjuk, akkor lehet úgy is nézni az eseményeket, hogy az intelnek érdekében állt előállni egy olyan hibával, ami a vásárlókat váltásra sarkallja, hiszen ebből van pénz és a régi platformok ütőképessége miatt eléggé lelassult a vásárlási kedv. De akkor miért is lenne ez jelen a legfrissebb generációkban is? Hogy az ember még véletlenül se tudjon tőlük vásárolni?

A legfelkapottabb téma manapság a lekövetés és az adatbányászat. Én úgy vallom, hogy ha az ember manapság lépést akar tartani a korral, akkor nem tudja kiiktatni ezeknek a lehetőségét, de addig, amíg nincs félnivalója, addig ez teljesen totálisan lényegtelen. Ha félsz attól, hogy valaki megtudja, hogy hentai pornóra rendezed a napi szükségedet, akkor gondolkodj el rajta, hogy saját magaddal tisztában vagy-e.
Beépítették-e a réseket, vagy tényleg véletlen? A korábbi botrány háttereként tudni kell, hogy az egész azon alapul, hogy az intel procik gyakorlatilag sok esetben becsléssel dolgoznak. Az, hogy ma kiderítettük, hogy ezen architekturális döntés miatt sebezhető a hardver (szoftveresen kiiktatható a probléma), az számomra nem azt jelenti, hogy ezt betervezték, pusztán a megalkotáskor nem is volt képben ez a jelenség.

Visszatérve a vitaindító cikkre és a hozzá kapcsolódó, procikban talált hibára én a következőket tudom hozzáfűzni. Milyen adatokat tudnak tőletek kinyerni, ami rátok nézve veszélyes lehet, ha nem védekeztek ellene? Bankkártya adatok? Ellopják a használt online felület adatbázisából, vagy keyloggerrel és nem is kell trükközni ezeken a réseken át. Személyes képek, stb... . Ha celebként a privát pornódat nem archiválva tartod, akkor sorry... . Egyébként meg kit érdekel? Ha egy év alatt több terabyte új filmet, sorozatot és játékot töltöttél le és elkapnak, akkor viseld a következményeit. Több lehetősége van a hackereknek egyéb úton elérni az adataidat, mint így, azok pedig még egyszerűbbek is.

Én akkor már inkább tartanám "betervezett" hibának ezt a BIOS hibát, mivel rengeteg laptop kerül úgy eladásra, hogy előtelepítik rá az OS -t. Ilyen alapon a gyártóknál is lehetnek integrált "kémek", akik mondhatni szabaddá teszik a káros kódok bejutását, de ugyanez az AMD -nél is létezik.…
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 18. 22:17:19
#
@xCube: Rengeteg tervezett elavultatással találkozok.
- Az intel például pasztának csúfolt fogkrémmel kenegeti a procijait már egy ideje... amit 400-ért veszel kb hozza ugyan ezt a szintet. 1 évig semmi baja. Addig tesztelgetsz, küldözgeted másnak mekkora ász cuccod van, de lecseng a dolog.. olyan 1 év után meg havi 1%okat kezd veszteni a teljesítmény ami nem olyan sok, de a 3. év végére már negyedét bukta a felhasználó. "Óóóóóó régi már veszek újat." Vagy úgy van vele, hogy ez megteszi és maradhat, max nem ultrán játszik csak high grafon stb. Miközben egy újrapasztázás egy rendessel visszadobja a csúcsra a gépet (8-10.000 huf és több alkalomra is elég).
Szedtem már szét olyan 3 hónapos i3mas gépet ami már valószínűleg gyárilag hólyagos volt :'(
- Evgánál gyerekbetegség, hogy képtelenek rendesen hűteni a VRM IC-t. Van hogy szó szerint kiforrasztja saját magát és kecsesen lepottyan a gépház aljára.. szánalom
(ez mondjuk néhány Asusnál is így van, de ott csak túlmelegszik és belassul)
- A régi HP-k műanyag lapokkal próbálták ezt kivédeni, de megmentettek 1 alkatrészt a túlmelegedéstől, cserébe megfőztek egy másikat... azokat le kell törni a 'csába és ráereszteni némi légáramlatot és BUMM 3-4x teljesítményt izzad ki magából

De sokszor el sem kell menni 1 éves használatig... van hogy már a futószalagon sem ér annyit mint a papír amin megtervezték
Jönnek az új AMD-s laptopok.. tök jól össze vannak rakva, de szokás szerint direktbe el van rontva valami. Sokuk single channeles rammal fog jönni -.- Az ember azt látja hogy AMD-s gép és nem hozza azt amit kéne tehát a Ryzen a hulladék. Miközben a tervezés egy kalap sz...
Asus.. kitol egy RoGot közel fél milliós végfelhasználói áron és beletosz egy TN panelt.. abból sem a jobb fajtát. Értem én hogy hiány van IPS-ből, de szemetet minek gyártanak?

Naphosszat tudnám ezeket sorolni. Egyszer lehet egy jó blog is születik majd ezekből.. ha le nem vadásznak a gyíkemberek addig

De a lényeg, hogy nekem (sajnos) ezek hétköznapiak már. Megszoktam. Nem kirívóak.
De van, ami ebbe a munkaköri életképembe sem fér bele. Ezekre a szotyadék butaságokra sokszor van megoldás. Egy ThermalPad, + 1 jól elhelyezett venti, vagy csak simán a légutakat jó helyre irányítani stb.. Azért mindig figyelnek a gyártók arra, hogy ha a spórolásuk túl nagy kárt okozna, akkor viszonylag olcsón lehessen orvosolni. A kinyert milliók ne menjenek el javításokra. És nem tesznek bele egy olyan hibát, hogy ne lehessen gyorsan/egyszerűen (olcsón) kijavítani.
Mert ezek mindig kiderülnek. Pláne, hogy az intel procikról az intel is tudja, hogy sokan fel akarják törni a felépítését. Ha ismered a felépítését, könnyebben jutsz be. Ez nem az Egri vár, hogy nyitott kapuval várják a törököt, az meg nem mer bemenni.
Gh0sT_FeRii avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 09:28:34
#
Nyugi srácok, ez még semmi..Majd a későbbiekben lesz vagy 30 új biztonsági rés..De igazából én szarok az egészre XDD
Kemy avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 07:18:47
#
Valahogy már meg sem lepődöm. Megint kiderült egy hiba, és még csak január van... Mi lesz még idén az Intelnél??
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 13:11:15
#
@Kemy: 2017 a LED világítás éve volt... ami +5 mentális FPS-t adott a játékok alatt
2018 a biztonsági rések éve
Kemy avatar
1 éve | 2018. 01. 17. 16:51:01
#
@Mordi: Ezt még csak most olvastam :D +5 Mentális FPS , kéész
gigazte avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 03:02:58
#
Tiszta vicc ez az egész biztonsági réses mizéria! Idén ez lesz a trend? Miért kell amúgy ország világ elé tárni ezeket a hibákat? Aztán utána meg lehet csodálkozni...
MaximumGame avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 02:32:02
#
8-) nevessek vagy sírjak ? :D
FoLey avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 00:50:46
#
Csoda hogy régebbi Core 2 Duo-s cpu felszerelt laptopot keresek magamnak. XD
Mordi avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 13:26:19
#
@FoLey: Inkább várd meg az új G-s Ryzeneket
https://overclock3d.net/gfx/articles/…21870l.jpg
Nemsokára jönnek lapikba is
F4T4L 3RR0R avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 00:04:52
#
Nem indul valami túl fényesen ez az év az Intel számára... nem kicsit csapnak össze a hullámok a fejük felett. XD
KRZT963 avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 00:02:25
#
Várom az árcsökkenéseket.XD
balazs0117 avatar
1 éve | 2018. 01. 14. 10:25:59
#
@KRZT963: XD
ichigo23619 avatar
1 éve | 2018. 01. 13. 23:18:53
#
nagy gratula az intelnek. XD


Lite versions: