Steam: megszűnik az Ubuntu támogatása

Szerző: xoki | 2019. June 25. | hír | 16 hozzászólás

A Valve bejelentette, hogy az Ubuntu következő verzióját (19.10) követően a legnépszerűbb Linux disztribúció többé nem lesz támogatott a Steamen.

Canonical, az Ubuntu fejlesztője bejelentette, hogy az Ubuntu 19.10 megjelenésével teljesen megszűnik a 32 bit támogatása. Ez sokaknak nem tetszett, ezért később elmagyarázták, hogy nem teljes megszűnésről van szó, viszont a 32 bites könyvtárakhoz többé nem érkeznek majd frissítések.

A bejelentést követően a Valve egyik fejlesztője Twitteren elárulta, hogy az Ubuntu 19.10-et és az azt követő verziókat a Steam nem támogatja majd. Ez nem azt jelenti, hogy a Valve teljesen megszünteti a Linux támogatását, ugyanis Pierre-Loup Griffais azt is felfedte, hogy ezt követően a cég egy másik Linux disztribúcióra szeretne majd figyelmet fordítani, de egyelőre még nem tudni, melyik lesz az.

A 32 bit támogatásának megszűnése nem lenne kihatással a Valve kliensére, viszont sok játékra igen. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a Valve rákényszerül a váltásra, hiszen rengetegen vannak, akik ezekkel a régebbi játékokkal szeretnének játszani.

Hozzászólások: 16
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
sudosu avatar
Azóta már jött egy frissítés, még sem szüntetik meg a 32Bit támogatást Ubuntu alatt, pont a Proton, Wine és a Steam miatt.
[LINK]
0
0
0
0
Dmatyas02 avatar
Szegény Bátyusom csgozik erre bejelentik ezt ha elmondom neki bisztos megöl valakit 😃
0
0
0
0
Rocky12 avatar
Egyrészt meg tudom érteni mi a gond ezzel. Olvastam hogy azért elég sokan játszanak Linux rendszereken és nagyon sok AAA-s játékot is kiadtak rá. De az Ubuntu önmagában szerintem nem a gaming helye kellene hogy legyen, de ez csak az én véleményem!
0
0
0
0
💬 4
carl18x avatar
@Rocky12: Miért nem? MI az akadálya? A nagykönyvbe meg van írva csak Windows alkalmas gamingra?
0
0
0
0
susguy avatar
@carl18x: Olvastad a cikket?
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@carl18x: Nem csak a Windows alkalmas rá, ezt tudom. De őszintén, Te (vagy sokan mások) most inkább Windowst vagy Linux-ot használnátok? Már sejtem a választ (én Windowst). Attól függetlenül tisztában vagyok azzal hogy sok előnye (is) van a Linuxnak, szinte alig vannak rá vírusok, stb. De itt most csak a Steamről van szó és a ,,gamerek" nagy többsége nem Linuxot használ.

https://store.steampowered.com/hwsurvey/Steam-Hardware-Software-Survey-Welcome-to-Steam

A Steam felhasználók 68%-ka Windows 10-et használ, és a maradék többsége Windows 8, 7, Xp, stb.
0
0
0
0
xCube avatar
@carl18x: Szó sem volt erről. A támogatás csak azért szűnik meg (tolják el másik disztribúció felé), mert az Ubuntu nem fogja támogatni a 32 bites alkalmazásokat. Ez egy teljesen érthető lépés a Valve részéréről szerintem, hiszen rengeteg olyan Linux címük van, ami csak 32 biten fut.

Btw az iOS 11 óta nem tudok játszani egy rakás játékkal amiért pénzt fizettem, mert a fejlesztők nem updatelik 64 bitre. Éléggé be is rágtam emiatt, hiszen fizettem értük és most nem tudom használni. A Valve ezt akarja elkerülni.
0
0
0
0
Zarathos avatar
Hátha a Valve új kiválasztottja az Arch rendszer lesz.
0
0
0
0
💬 5
YoRHa 2B avatar
@Zarathos: Nagyon remélem hogy nem 😃
0
0
0
0
sudosu avatar
@YoRHa 2B: Hát végül is a Manjaro is Arch alapú rendszer, szóval nem lenne akkora probléma.
Az Ubuntu népszerűsége amúgy is megcsappant az utóbbi években. Jelen pillanatban Distrowatchon az 5. helyen van. A Manjaro meg második.
Amúgy a Manjaro sokkal stabilabban működik, főleg ha LTS kernelt használ az ember.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@sudosu: Nemtudom, nekem az Arch sose volt a barátom, Debian vagy Redhat alapú dolgokat jobban szeretem
0
0
0
0
sudosu avatar
@YoRHa 2B: Hát szereveren én is jobban preferálom a Centos-t, a munkaállomásomon meg egy Manjaro van amivel ingázok Gnome és XFCE között, mert mindkettő egy ürülékkel egyenlő különböző okok miatt.

Az Arch-al se volt semmi bajom, felraktam ami kellett és ment I3WM-el. A modern Ubuntukkal (Unity & Gnome 3) elég sok problémám szóval váltottam Fedorára, amire jönnek a legfrissebb csomagok mindig. Most már meguntam a tákolgatást, ezért váltottam Manjaro-ra, nem hiányoznak a kernelproblémák. Bizonyára egy Red Hat ökoszisztéma jobb lenne, de azért annál újabb csomagokat kellene használnom.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@sudosu: Én mindig is L😆E-t használtam vagyis mostmár LXQt-t, Gnome sosem tetszett, az XFCE-t meg sikerült tönkrevágnom egy nap alatt 😂
Fedora-t én szivesen használnék ha fel tudnám rakni, eddig akárhány gépem volt egyikre se tudtam felszenvedtetti valamiért 😃
Arch al meg pont az a bajom ami jó benne. Mindent lehet konfigurálni csak általában minden sz4rhoz kell is, .deb eket meg nincs kedvem mindig átalakitani és úgy felrakni, nameg a legfrissebb nem éppen a legstabilabb, aztán windows után az hiányzik a legkevésbé hogy a Linux is meghaljon meg barkácsolni keljen folyton.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció