Steam: a játékok árának szándékos magasan tartásával vádolják a Valve-et

Szerző: xoki | 2021. January 31. | hír | 20 hozzászólás

Beperelték a Steam mögött álló vállalatot azzal a váddal, hogy a Valve állítólag szándékosan magasan tartja a PC-s játékok árát. A cég kihasználja áruházának népszerűségét, és elvárják a fejlesztőktől, hogy ugyanannyiért árulják játékaikat minden platformon, miután azok a Steamen is elérhetővé váltak.

Az ügyet az ohiói Vorys Sater iroda ügyvédei kezelik, és állításuk szerint a Valve rákényszeríti a fejlesztőket, hogy beleegyezzenek, „a Steam platformon található PC-s játék ára ugyanannyi legyen, mint amennyiért a fejlesztők más platformon is árulják PC-s játékaikat”. A vád szerint pedig ezzel a Valve megnehezíti más platformok (Epic Games Store, itch.io vagy a Microsoft Store) dolgát, hogy azok sokkal nehezebben tudjanak versenybe szállni velük.

Ezenfelül az ügyvédek szerint a Valve „Most Favored Nations” záradéka mesterséges akadállyal zárja ki újabb platformok megjelenését a piacon. Ugyebár egy újdonsült belépő a fogyasztók kedvére tudna tenni, ha a vetélytársainál olcsóbban kínálná az adott címeket. Tehát ha a Steam korábban említett záradéka nem lenne, akkor a különböző platformok versenyezni tudnának egymással. Ennek köszönhetően pedig más platformok hasonló vagy jobb árakat tudnának szabni a fejlesztőknek, és ezzel együtt a vásárlóknak is.

A per a játékfejlesztők és a fogyasztók köré épül, mivel kiemeli, hogy a Valve Steamje jelenleg a vezető platform a játékfejlesztőknek PC-s játékaik terjesztésére és eladására. Az ügyvédek arra törekszenek, hogy igazságosabbá tegyék a PC-s játékok terjesztését és értékesítését a készítőknek és játékosoknak egyaránt, ehhez pedig a Steam piaci nyomásán kell csökkenteni.

Hozzászólások: 20
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
X9K338DA avatar
És min is alapszik konkrétan a vád? A cikk nem ír semmi konkrétat, ilyen alapon kocsmában lehet vádaskodni, de ez egy bíróság előtt nem áll meg. Kb. olyan íze van ennek az ügynek, mintha egy bizonyos rivális, amelyik exkluzív terjesztési jogok felvásárlásával próbálja magához zsarolni és "ingyen" játékok osztogatásával lekenyerezni a fogyasztókat, és amelyikről az utóbbi időben azért volt pár negatív hír, lefizetett volna egy ügyvédi irodát, hogy csapjon egy kis balhét a konkurencia háza körül is.
0
0
0
0
susguy avatar
ITT: emberek összekverik a szürke piacot a rendes platformokkal.
0
0
0
0
💬 3
botmunpls avatar
@susguy: Az EU elvileg pont a szürkepiac miatt bírságolta meg őket, nem? 😃 Mivel ők teszik lehetségessé hogy olcsóbban a külső felek aktiválókulcsokat adjanak.
0
0
0
0
susguy avatar
@botmunpls: Nem pontosan, per lényege az (ha minden igaz), hogy az EU-n belül a szabad piaci törvények miatt nem lenne szabad:
- országonként/régionkénti külön árazást alkalmazni
- termékeket (jelen esetben a kulcsokat) országhoz/régióhoz kötni

A szürke piacot részben mindenképpen ez teszi lehetővé, de a per nem erről szól. Ettől függetlenül teljesen jogos felhozni, mert ez is csak bizonyítja hogy semmi értelme a fenti cikkben említett pernek.

A fenti kommentet arra írtam hogy egy-két ember szürke piaci üzleteket hoztak fel példának a cikkhez mint konkurens üzlet, holott semmi közük a cikkben említettekhez.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@susguy: Nagyjából értem mi a per/ek lényege, olyan értelemben üti egymást a kettő, hogy az egyik helyen kimondták hogy ők felelősek a szürke piacért, elvégre ezen keresztül zajlik a régiós szabályok megszegése, a másik helyen pedig nem ismerik el a szürke piacot, ezért perelnek a magas árakért.
Tehát ha az EU-s ítélet igaz, akkor ennek az ítéletnek semmi alapja.

(amúgy értem hogy arra írtad, azért tértem ki részben itt válaszként a szürkézésre, mert a két felperes sem akarja ezeket tisztázni)

Funfact: az EU állítása szerint igyekszik egyenlő bánásmódban részesíti az összes tagot, azért is az ítélet az ügyben. Végülis ahol 500€ átlagfizuból kell megvenned a 60-100€ játékot az egyenlő bánásmód a 800/1000€ átlagkeresethez képest 😃
0
0
0
0
Wordi avatar
Épp most vettem meg a Darksiders 3-at (Steames kulcsot) valami 5 euróért, persze kölsös oldalról. Megnéztem Steamon és még minding full price, hát igen ez valami nevetséges 😀😉
0
0
0
0
💬 1
susguy avatar
@Wordi: Ez nem pont azt bizonyítja, hogy nincs értelme a pernek? 😆
0
0
0
0
five-0 avatar
Meg akarják fejni a Valve-t is rendesen úgy tűnik, ez már a sokadik per ellenük, és érdekes módon most áll mindenki elő vele! 😂
0
0
0
0
💬 3
susguy avatar
@five-0: Az EU-s per(eken) kívül volt más? Legtöbbször csak azt látom posztolva, és az is már jó pár éve zajlik.
Lehet hogy volt, csak én lemaradtam.
0
0
0
0
five-0 avatar
@susguy: Akkor lehet, hogy én is ugyanezeket a pereket olvastam régebben. Már annyira nem emlékszem rá.
0
0
0
0
susguy avatar
@five-0: Évente egy párszor előveszik, így becsapós tud lenni. Én is mindig azt hiszem először hogy valami új per, aztán kiderül hogy már 6+ éve zajlik a nyomozás 😆
0
0
0
0
susguy avatar
Azt is érdemes hozzátenni, hogy az összeszedett bizonyítékuk 3 Tim Swine tweeten kívül csak spekulációból áll. Magyarul a semmiből. Emellett a vádlottak közé sorolják az alábbi cégeket is (a Valve Corporationön kívül):
[list]kChamp Games, Inc.
Ubisoft, Inc.
CD Projekt, Inc.
Rust, LLC
Ubisoft Entertainment S.A.
CD Projekt S.A.
Devolver Digital, Inc.
Ubisoft L.A., Inc.[/list]

Léteznek konkurens és más platformokon lévő üzletek amikhez semmi közük, ugyanezekkel az árakkal.
Mindenképpen jól hangzik amit mondanak, éppenséggel csak semmi értelme vagy háttere nincs az egésznek.
0
0
0
0
💬 1
botmunpls avatar
@susguy: Az EU-ban meg ugye az 1 régiót külön kezeli és "olcsóbban" juttat játékot kiskapuval a fejlesztőkön keresztül a csóróbbakhoz, amiért itt büntették meg őket. Ha az EU-s bírság igaz/jogos, akkor ennek a vádnak kb 0 létjogosultsága van.

Küldeném a belgának azt a bizonyos számát mindenkinek.
0
0
0
0
Torba10 avatar
90%-ban kulcsos oldalakon vásárolok, szóval nincs ilyen problémám. Akciós most is a green hell 15 euro. Gamivo-n 7 euro volt.
0
0
0
0
💬 6
Szabcsiadi avatar
@Torba10: 2x vásároltam valamit Steamről. Egyszer, hogy aktiválva legyen a profilom, egyszer pedig a Left 4 Dead 2-t mert azt kulcsos oldalak nem árulták és 1,70-ért megérte. Én is általában enebán vásárolok.
0
0
0
0
RigbyTheMad avatar
@Szabcsiadi: Jajajj, ilyet nem szabad írni, mert jönnek a Steam- fanboyok és lesz kikapás. Csak a Steam létezik és csak ott lehet vásárolni, és támogatni mindenkit a Steam-en. Jajajj 😃
0
0
0
0
Szabcsiadi avatar
@RigbyTheMad: Lebuktam... Igaz, az Origin játékokat is akkor vettem meg amikor Steamen is elérhetővé váltak 😞 😜
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Szabcsiadi: Én instant-gamingen és nagy ritkán g2a-n vásárolok originre, uplay(ubisoftconnect), rockstargames launcherre és steamre. Instant-gaming nagyon megbízható sokkal jobban mint a g 2a
0
0
0
0
Torba10 avatar
@Koala007: én mindig csak beírom a google-be hogy "x-y játék cheapest" és amit kiad az allkeyshop legolcsóbbnak azt megveszem. 😃
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Torba10: Van ahol a kulcsal trukkoznek szoval erdemes vigyazni gamivo es az instant gaming megbizhato, tobb dolgot is vettem az instantrol peldaul a tekken7-et par honapja.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció