Spectre-szerű sebezhetőség jellemzi a Ryzen 5000-es CPU-kat

Szerző: xoki | 2021. April 19. | hír | 0 hozzászólás

Az AMD Ryzen 5000-es processzorok az új Zen 3-as dizájnnal készültek, amelynél több különböző technikával próbálták elérni a lehető legjobb teljesítményt. Ilyen például a PSF (Predictive Store Forwarding), mely az AMD leírása szerint egy hardveralapú, mikroarchitekturális optimalizáció, amely a kód lefuttatásának teljesítményén javít azzal, hogy megjósolja a load és a store közötti függőségeket.

Ahogy a Spectre, ezt a funkciót könnyen kihasználhatják, mellyel sebezhetőség alakulhat ki az új processzoroknál. Minden dizájnnak megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Sajnos az ilyen jellegű folyamatok sokkal komolyabb problémákhoz is vezethetnek, ezért jó hírnek számít, hogy mielőtt még bármiféle komolyabb gondot okozott volna, maga az AMD hívta rá fel a figyelmünket.

A PSF általában pontos, de néha könnyen mellélőhet, és pontosan ezek az applikációk azok, amelyek veszélynek vannak kitéve. A load és store közötti függőség pontatlan megjóslása sebezhetőséghez vezethet a Spectre v4-hez hasonlóan.

A későbbi problémák elkerülése érdekében a funkciót kikapcsolhatjuk. A Phoronix elvégzett néhány tesztet Linuxon, és ezek alapján ez a lépés mindössze 0,5-1%-kal van hatással a teljesítményre. Természetesen nincs ok az aggodalomra, hiszen az egyszerű felhasználókat az ilyen jellegű sebezhetőségek nem igazán érintik.

Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!


Elfelejtett jelszóRegisztráció