Régebbi chipek helyett az RTX 3000-es szériára fókuszálna az Nvidia

Szerző: xoki | 2021. June 16. | hír | 23 hozzászólás

Néhány jel arra utal, hogy az Nvidia megnöveli a gyártósorokról lekerülő GeForce RTX 3000-es kártyák számát, viszont ez hatással lesz a régebbi GPU-kínálatra.

Az információ az ITHome-tól származik, akik az ázsiai és csendes-óceáni régió bennfentesei által közölt adatokra támaszkodnak. Állításuk szerint az Nvidia a régebbi GPU-kínálat csökkentését tervezi annak érdekében, hogy a legújabb chipekre tudjanak fókuszálni.

Az Nvidia korábban visszahozta az RTX 2000-es szériát, illetve a GTX 1600-as kártyákat is, mint amilyen az RTX 2060, a GTX 1660 SUPER vagy a GTX 1650 Ti. A cég ezzel a lépéssel próbált valamelyest javítani a kialakult hiányon, de sajnos a CMP széria ekkor még nem volt jelen a piacon, így a bányászok, teljesítménytől függetlenül minden kártyát elkapkodtak. Most, hogy már elérhetővé vált a CMP, illetve a Lite Hash Rate széria, az Nvidia újra a gaming kártyákra irányította az erőforrásait.

A Turing architektúra továbbra sem tűnik el, a bányászok részére vagy megrendelésre továbbra is készítenek majd. A folyó hónaptól kezdve az Nvidia megfelezi az RTX 2060 grafikus kártyák gyártását, illetve legnagyobb partnerei számára is jóval kevesebbet fognak leszállítani. Az ezzel a lépéssel felszabadult kapacitást pedig az Ampere alapú, GeForce RTX 3000-es GPU-k készítésére fordítják majd.

A GTX 1600 még úgy tűnik, marad egy ideig, de az elkövetkező néhány hónap során valószínűleg ezek is hasonló sorsra jutnak majd.

Hozzászólások: 23
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Richie1212 avatar
Még Időben vettem meg anno az RTX 2080-at. Jó lesz az még sok évig. Az akkori árához képest durva milyen áron van fent használtan..
0
0
0
0
Neo1989 avatar
Amíg ma MO-n egy GTX 1660 200 E ( na már ha még egyáltalán kapsz) egy RTX 3070 meg 6-700.
Addig itt nem nagyon fognak kártyákat eladni.

A jelenlegi helyzet egyetlen előnye. Hogy az akinek van mondjuk középkategóriás hardware-e.
Az simán el lehet vele évekig mert jelen állás szerint nem fognak gépigényt emelni.
0
0
0
0
no avatar
Szerintem még évekig a 1660-am fogom puszilgatni.
Főleg ha a játékok igénye továbbra is ezen a szinten marad. 😀
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
MentaStrike avatar
Az az MSI, aki visszahozta a 730-ast, és valószínűleg a beragadt készletet porolták le. 600-700 széria az R470 drivertől meg a támogatása amúgy is kuka. Szerinted az nVidia lenne ennyire hülye, hogyha kiviszik a támogatást, akkor még visszadobják a népnek a 730-ast? Másrészt, a GT730 (1030, stb) sosem gamingre volt kitalálva. Itt MSI próbál pénzt szerezni az idiótákon és azokon, akik egy kisebb házimozi rendszert akarnak összerakni.
0
0
0
0
no avatar
Nahát, az Nvidia a legjobb termékének gyártási kapacitását növeli meg? Nem a rég kifutott kártyákét? WOW 😀
Esküszöm ez az Nvidia egy üzleti géniusz, eszembe nem jutott volna hogy a flagship terméket kellene gyártani. 😉
0
0
0
0
💬 1
TikoTime avatar
@hikadam: Biztos hogy jó pénz volt neki ebben, talán ürügy volt a helyzet, hogy a készleten maradt kártyákat értékesítsék.
Mondjuk olyan sok új jó AAA game sem készül, én elvagyok a régiekkel.
0
0
0
0
xCube avatar
Ez szép és jó, csak azt nem értem, hogy mi köze van egy a TSMC 12nm -es során gyártott terméknek a Samsung 8nm -es során gyártottéhoz. Itt semmilyen kapacitás nem szabadul fel, ami segítene az RTX 3000 szériának.
0
0
0
0
💬 7
MentaStrike avatar
@xCube: A GPU szívét ott gyártják, de az meg átkerül az nVidia által fenntartott gyárakba, és ott pakolják össze a videokártyát. Processzorok készülnek helyileg csak, akár CPU, akár GPU, akár APU. Többiek is max a referenciát hozatják el, aztán arról másolnak és kiadják a saját hűtésükkel.
0
0
0
0
xCube avatar
@MentaStrike: Ez nyilvánvaló, de a kapacitásprobléma eddig a GPU gyártást érintette és nem a VGA gyártást.

Btw a referencia kártyákat az nvidia gyártatja le, a többi gyártó viszont az utóbbi időben már nem a referencia PCB -t használja, hanem sajátot fejleszt. Korábban az olcsóbb VGA -k valóban egy az egyben a referencia PCB -t másolták, de a közép és felső házban az nvidia sajátos hűtési megoldása ezt keresztbe húzta.
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@xCube: Tegyük fel: TMSCben van 6 gyártósor, 3 sor GTX16, 3 sor RTX20 és. Na nVidia szól, hogy satufék behúz, 1 sor menjen a GTX16-ra és az RTX20-ra meg 2, közben Samsungnál próbálkozik kinyomni a 4 működő sorból még plusz kettőt az RTX30-ra, hogy a plusz kettő szolgálja ki a Bányász szekciót (NEM fogja), és a fennmaradó 5 pedig az új LHR típusokat a gamereknek. És Samsung nem barom, nem fogja odaadni a technológiáját a riválisának, hogy most ő is 8nm-es Ampere chipeket nyomjon ki magából, és itt ütközik a probléma, de csak a fogyasztó felé, közben mind a három cég milliárdokat tesz zsebre.
Másrészt a TMSC jól elvan magában, nem kell neki a 8nm, mert tudja nyomni kifele az ugyanúgy kellő Ryzen 5000-est 7nm-en, ami jelenleg is Intel saját "sikerszériás" 11th genét rugdossa továbbra is vesén (Ja és intel már igéri a 7nm-ert is, Meteor Lake, 2023, addigra már AMD 5-3nm-en lesz)

Hát egen, nVidia megint alkotott az újszerű PCB-vel, na meg a 12 pinnel. Ahogy elnézem, sok gyártó nem is vette át. Aláírom, igen kisebb, de sok gamer inkább marad a 6(+2) pines megoldásoknál, főleg hogy a tápegységek is még azzal jönnek. (De hogy az FDD csatlakozó még mi a francért van még mindig a legtöbb tápnál ott, azt sosem fogom megérteni.)
0
0
0
0
xCube avatar
@MentaStrike: Nem vagyok otthon konkrétan a chiptermelés irányításának témájában, de amit írsz az a saját termelésirányítási tapasztalataim alapján cseppet sem reális. Az nvidia nem állíttatja át egyik napról a másikra (sőt egyik hónapról a másikra sem) a bérgyártók gyártósorait, legfőképpen azért, mert azok adott csíkszélességre vannak kialakítva és hónapokra előre be van tervezbe a blokktermelés a szerződéses gyártóknak. Egy a chipgyártáshoz képest nyomorult mélyhúzó sor átállítása egy hetes munka... . A chipgyártásban a node -ok évekre ki vannak jelölve, nem ácsorognak szerszámok arra várva, hogy majd átépítünk egy öreg sort 12nm -ről 7nm -re. A gyártás annyira drága, hogy maga a sor a megrendelések alapján kerül kiépítésre hosszú évekre előre tervezve. Ha megnézed, hogy mekkora hiány van 7nm -es chipekből, akkor láthatod, hogy a kapacitás hol vész el. A Samsung, ahogy te is írtad nem fogja átadni a technológiát (még ha meg is tenné hosszú idő lenne azt implementálni), viszont el tudom képzelni azt, hogy a többletigény aláhagyásával kialakult egy kisebb űr, amin keresztül be tudnak iktatni egy - két plusz termelési blokkot az nvidia -nak. Más részről az is lehetséges, hogy az nvidia "meggyőzte őket" arról, hogy ez mindkettőjüknek jó lesz.
0
0
0
0
xCube avatar
@MentaStrike:
Hát egen, nVidia megint alkotott az újszerű PCB-vel, na meg a 12 pinnel. Ahogy elnézem, sok gyártó nem is vette át. Aláírom, igen kisebb, de sok gamer inkább marad a 6(+2) pines megoldásoknál, főleg hogy a tápegységek is még azzal jönnek. (De hogy az FDD csatlakozó még mi a francért van még mindig a legtöbb tápnál ott, azt sosem fogom megérteni.)


A tápellátás valóban nem a legpraktikusabb, de a hűtésdizájn cserébe kimondottan előnyös. Főleg ha a hűtésteljesítmény / méret arányt vesszük figyelembe. Nekem kimondottan tetszik az elképzelés a brutális három / négy slotos hosszú kártyákkal szemben, amik az egyre növekvő hőtermelés miatt lassan nehézségekbe fognak ütközni az alaplapi oldal lefedettsége miatt.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@xCube: Az nvidia nem használta a samu 12nm-es nodot? Pl GT1030-nál láttam, hogy nem TSMC, hanem samu 14nm, meg valamelyik 2000-1600 kártyánál is (12nm, értelmeszerűen).
0
0
0
0
xCube avatar
@YourMomIsNotMale: GTX 1050 Ti -től lefelé (GP107) gyártották a GPU -kat a Samsung 14nm -es során. Az ennél erősebb GPU -k a TSMC -nél voltak / vannak.

Ha kiveszel egy 14nm -es vagy 12nm -es sorról egy terméket attól nem lesz több kapacitásod a 8nm -es soron.
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
Még egy hír, amiből mi átlagemberek egyáltalán nem fogunk semmit változást érezni.
[LINK]
0
0
0
0
💬 2
YourMomIsNotMale avatar
@zsiroslangos: Én a használt piacon azt látom, hogy lement az ára a kártyáknak, nem olyan hú de nagyon, de pl 250ért már látni 3060at, 200 és alatta a 2060at, 1650-et 80ért is már. 1660S, ti és még pár kártya "drága", mert a régi áron akarják elpasszolni őket. 3070 kb 50 ezerrel olcsóbb HP-n.
0
0
0
0
no avatar
@zsiroslangos: Annyira érdektelenek már ezek a hírek 😆
0
0
0
0
Thomaz avatar
GeForce FX 5200-at a népnek azt volt az igazi.
0
0
0
0
💬 2
bukta2 avatar
Azt hittem már jön a 750Ti is... 😆
0
0
0
0
💬 2
MentaStrike avatar
@bukta2: Csúnya is lenne, főleg hogy az R470 driver után a Kepler (GTX 600-700 sorozat) támogatását leállítják. Mondjuk MSI meglépte ezt a GT 730-asával, hogy visszahozta.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@bukta2: 750 Ti v2 jöhetne, vagy 950 (ugyan az), mert qabban van VP9 kodek, az meg kell a yt-nak 😃
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció