Pletykák szerint a teljes Zen 4 széria iGPU-val készül majd

Szerző: xoki | 2021. April 09. | hír | 17 hozzászólás

A legfrissebb pletykák szerint az AMD Zen 4 Ryzen CPU-i mind integrált grafikával készülnek, és amennyiben ez tényleg így van, az elég nagy hatással lesz az Intel népszerűségére is.

Az Intel minden processzora iGPU-val készül, viszont nem mindegyik terméknél aktiválják azt. Az AMD ezzel szemben két teljesen külön szériaként kezeli az APU-kat és az asztali processzorait. Az Intel számára ez sokkal jövedelmezőbb megoldás, hiszen lényegében csak egyfajta terméket kell gyártaniuk, miközben az AMD esetében két teljesen különböző architektúráról van szó, ellenben úgy tűnik, ez a Ryzen 7000-es szériával megváltozik majd.

Az AMD ütemtervei alapján kikövetkeztethető, hogy körülbelül mit is tervez az cég. Több különböző forrásra támaszkodva jött létre a fent látható kép, mely több szempontból is megegyezik az AMD eddigi, hivatalos közleményeivel, de ettől függetlenül még mindig sok találgatás látható azon.

Az AMD ezzel a lépéssel a piac azon részére is betörhet, ahol jelenleg még az Intel uralkodik, vagyis az olyan irodai gépeknél is nagy népszerűségre tehetnek szert, ahol nincs szükség nagy fogyasztású és drága diszkrét grafikus kártyákra. Persze ez a szegmens nem igazán izgalmas a gamereknek, de az Intelnek elég sokat jelent.

Hozzászólások: 17
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
odinx avatar
Csak aztán emberi ára legyen.😆
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
hát én anno az fm1 es a8-3870k ba épített Radeon HD 6550D vidivel elég szépen eljátszogattam a dmc devil may cry al meg a többivel.
még dolphin al is a dbz tenkaichi 3 olyan gyorsan ment hogy fps korlátot kellett rátennem.
tehát egyáltalán nem volt rossz.
0
0
0
0
carl18x avatar
Azért nem hátrány ha jár a proci mellé az integrált, mert átmenetileg használható lesz a gép nettezni filmet nézni ha ne adj isten nincs dedikált kártya.
0
0
0
0
💬 3
YoRHa 2B avatar
@carl18x: Nah meg troubleshoot olni sem rossz dolog, esetleg ha lenen vmi quicksync hez hasonló
ha van az sosem árt 😃
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@carl18x: Vagy cloud gamingre 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
@YourMomIsNotMale: Netflix stb 😃 nem árt az ha van 😃
0
0
0
0
no avatar
Irodai szegmensbe eddig is ott voltak a G szériás procik, amik oda bőven jók. Sok értelmét nem látom csak ezért mindegyikbe IGP-t rakni, mondjuk legalább lesz mire fogniuk az árnövekedést. Remélem lesz belőlük választási opció mint az Intel esetében.
0
0
0
0
💬 8
X9K338DA avatar
@LordSzalko: Szvsz nem árt, ha van benne. Új gépet veszel, de nincs meg a tőke mindenre egyszerre és a videokártya csak egy-két hónappal későbbre marad és addig is van valami, ami képet ad. Vagy épp cserélni akarsz, eladod az egyiket, mielőtt megveszed a másikat.
0
0
0
0
no avatar
@X9K338DA: Hasznosnak hasznos, csak nálam nem lenne sok értelme. Ezért is remélem, hogy lesz választási lehetőség 😃 Valamiért úgy érzem, hogy mivel az ő integrált megoldásuk viszonylag erősnek mondható, így valamivel többet fog dobni az árazáson mint Intel esetében, potyára azt a "pluszt" nem fizetném ki, ha nem muszáj 😃
0
0
0
0
hekli96 avatar
@X9K338DA: Hát az a helyzet, hogy én pl semmit nem érnék vele és sokan mások se, játékon kívül mindent tudok csinálni más eszközökön, ott a laptop, tablet, mobil, smart TV, nyilván az asztali gyorsabb erősebb, de nem pótolhatatlan pár hónapra ha nem tudok videókártyát venni. Nekem egy forintot nem ér az, hogy van a prociban iGPU, vagyis ha nem lesz anélküli verzió nem biztos, hogy megfogja érni a 7k széria az előddel szemben ha annyira megdobja az árát.

Ahogy Szalko írta, eddig is ott voltak a G-s procik ha valakinek kellett az integrált azt vette.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Az a furcsa, hogy már sok évvel ezelőtt is téma volt az IGP bevonása gyorsítóként bizonyos számításokba, hogy VGA -val szerelt gépeken se csak parlagon heverjen, néhány próbálkozáson kívül viszont semmi érdemleges nem született, pedig lenne benne potenciál (hangleképezés, AI, stb...).
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Túlzottan sokat nem tudok erről a témáról, egyedül az AMD féle Dual Graphics megoldásról tudok ezt-azt, ahol a CPU-ba integrált IGP segítette a dedikált kártya munkáját. De nem mutattak iránta túlzott érdeklődést, így elkaszálták.
Talán még a Llano-val kezdték el annak idején, aztán vitték egészen Carrizo-ig(?).
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@LordSzalko: Igen, de a G-s procik már kb 2 éve szinte elerhetetlenek, vagy sokkal drágábbak es le is voltak maradva egy generacióval. 3400G ugye Zen+ volt. Nem kell 3 skápa gusson egymas mellett mint most: Desktop Ryzen, Desktop APU és Laptop APU-k. Nem véletlen hogy nem jött 4000/5000 szériás asztali APU. Nem éri meg az AMD-nem külön legyártani.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Jött 4000-es G és az 5000-es is úton van. Előbbi egy darabig kizárólag OEM formában volt jelen, de attól még létezett/létezik.
Az ellátottsággal sosem volt gond a cégek esetében, márpedig az irodai szegmensben velük kell számolni. Viszonylag drágák, magánszemélyeknek legalábbis, cégeknek megint más áron mennek.
0
0
0
0
TeMeRolEee avatar
@LordSzalko: Ha esetlegesn vennék a fent említett szériából, valszeg egy komolyabb példányt vennék és nagyon jó lenne, ha lenne benne IGP 😃

Jelenleg is abban a gondban vagyok, hogy kell egy 2. VGA a gépembe, hogy legyen elég kijelző kimenetem 😆

4K 60Hz HDR TV -> HDMI
házimozi erősítő (DP->HDMI átalakítóval nem működik jól) -> HDMI
21:9-es monitorom -> HDMI (DP->HDMI)
144Hz-es monitor -> DP
hamarosan érkező HTC Vive -> HDMI (DP->HDMI?)
az RX 5700-as vga-mon meg van 1 db HDMI port... 😃
Jó lenne, ha lenne hova kötni a TV + házimozi erősítő kombót 😆
0
0
0
0
hellblazer17 avatar
Nekem tetszik az iGPU ötlete, de (legalábbis a laptopok esetében, mint az enyém) túl nagy teljesítményesést okoz.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
Eddig is bőven elviselt volna egy vega3-mat, vagy valami hasonlót bárki, és lehetne itt is F-es verzió, vagy ne legyen miatt feláras.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció