Öt videojáték is szerepel idén az olimpia programjában

Szerző: Pafry | 2021. April 26. | hír | 23 hozzászólás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye szerint az idén nyárra halasztott tokiói olimpia előtt néhány hónappal, május 13-án veszi kezdetét az úgynevezett Olympic Virtual Series (OVS), mely az első olyan olimpiai versenysorozat, melyet videojátékok segítségével bonyolítanak majd le.

A kínálatban jelenleg összesen ötfajta játékkal fogunk találkozni, mindegyik játék külön kiadótól származik, és különféle olyan sportokat jelenít meg, melyek egy valós sportág alapján vannak elkészítve.

Így került be például a Gran Turismo, amelynél egyelőre nem tiszta még, hogy melyik részről van szó, de feltehetően az eddig utolsóként megjelent 2017-es hetedikről. Szerepet kapott a Konami baseballos játéka, az eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Zwift nevű biciklis MMO játéka, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Virtual Regatta nevű vitorlás szimulátora, valamint a Nemzetközi Evezősszövetség eddig ismeretlen címmel rendelkező szimulátora.

A felsorolt játékokra Thomas Bach, a bizottság elnöke egy digitális kísérletként tekint, mely szerinte népszerűsíteni fogja a fiatalok körében a valós sportokban való részvételt. Az elnök korábban pedig azt nyilatkozta, az olimpián csak ezekhez hasonló játékoknak lesz helye a jövőben is, az olyan címek, melyekben bármilyen formában felmerül a gyilkosság, sosem kerülhetnek be a versenysorozat programjába.

Hozzászólások: 23
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
zsiroslangos avatar
Lehet, hogy én vagyok egy visszamaradott boomer, de nekem az esport annyira számít sportnak, mint a citromos sört sörnek nevezni, vagy egy guminőnek személyiséget adni. 😃
0
0
0
0
💬 1
hotdog19 avatar
@zsiroslangos: Átérzem.
0
0
0
0
no avatar
Az ismeretes 2013as bizottsági szavazáson szégyenteljes módra az olimpiai játékok ősi számát, mint a birkózást szemrebbenés nélkül eltávolították volna a sportszámok közül 2020-tól, míg közben a tollaslabdát beemelik.

Ha valóban sikereket akar elérni valaki kompetitív játékokban, akkor sok időt kell belefektetni.
Ez a promóciós kísérlet olyan, mintha a tehéntartás ajánlásával akarnának kedvet hozni a tejtermékek fogyasztásához.
(Ahogy az előttem szóló is megjegyezte: Nem így kell népszerűsíteni valós sportokban való részvételt.)

A sport az sport, a játék pedig játék.
Mindkettőt lehet hobbi, vagy igen magas szinten, profin űzni, de attól a lényeg még nem változik.

Videójátékokból eddig is voltak szervezett bajnokságok, ez rendjén van.
De mi köze a nob-nak ehhez?
0
0
0
0
Scorn Face avatar
Olympic Virtual Series egy fölösleges maszlag.
Nem így kell népszerűsíteni valós sportokban való részvételt...
0
0
0
0
Belchior10 avatar
Gran Turismo? Szerintem semmi helye technikai sportnak itt, de ők tudják. Vannak azért jó sportjátékok, amik bekerülhetnének, pl. PGA Tour 2K21 v. Skater XL. A régi London 2012 is teljesen korrekt volt. Kár, hogy mostanában már ilyet nem csinálnak.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Belchior10:
semmi helye technikai sportnak itt
- a dopping is valahol technikai/konstruktőri verseny 😀
0
0
0
0
19ati93 avatar
GTSport 😆.. miért nem lehetett valami rendes sim-et választani? iRacing vagy rFactor 2?? vagy az amúgyis nagyon népszerű GT simet az Assetto Corsa Competizione-t?!
Utóbbinak komoly támogatása van a Fanatec-től és a valódi GT3-as versenyzők minden rendes versenyhétvégén versenyeznek egyet virtuálisan is amiért még pontokat is kapnak pluszba a valódi irl bajnokságban.
0
0
0
0
frank04 avatar
Miután rájönnek, hogy ezt mennyire nem nézi senki, és hogy mennyi pénz van egy rocket leagueben vagy egy Counter Strikeban vagy LoL-ban, idővel meggondolják magukat.
0
0
0
0
💬 7
19ati93 avatar
@frank04: Nem valódi sportszerű dolgok ezek a játékok azért nem választották őket. CS-nél meg azért fura lenne hogy egy nagy lövöldözös játék aztán az olimpián szerintem furán nézne ki.. ahol a lényeg a sportszerűség, tisztelet,stb. 😃 De amúgymeg mind3 játék amit említettél jobb lenne ezeknél. Népszerűség téren 100%, mindenképp.
0
0
0
0
no avatar
@19ati93: Azért pár sportág nem kifejezetten egymás szeretésére fókuszál: ökölvívás, gerelyvetés...vagy a céllövészet. 😃
0
0
0
0
19ati93 avatar
@Palanova: Azért ezeknél mégse az a cél hogy az ellenfelet megöld.😆
0
0
0
0
no avatar
@19ati93: Egyik PC játékban sem az 😃
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@frank04: Az olimpia soha nem az öldöklésről szólt, szerintem nincs helye se csgo-nak se lolnak, ott, akár mennyire népszerűek. Az autós simeknek viszont örülök.
0
0
0
0
no avatar
@Warlordcommander: A probléma szerintem az, hogy már régen elvesztette az olimpia az eredeti szellemiségét.
Nagyjából az ókorban békés versengés volt még a hadban álló felek között akik erre az időre beszüntették a harcot. De az újkorban volt politikai eszköz is. Ma meg gazdasági csodafegyverként tartják számon. Csodálatosan ki lehet vele nyírni a felkészületlen ország gazdaságát vele...
Ez már régen a pénzről szól.

Itt ott látni egy egy érdekes gesztust - pl észak és dél korea csapata egy zászló alatt vonult fel - de nem ez a jellemző.

Jelenleg talán ha 3-5 ország/város van ami meg tudja rendezni anélkül hogy gazdaságilag belerokkanna, mert már megvannak az épületeik hozzá akár korábbi olimpiából hasznosítják és csak egy picit kell átalakítani az újabbhoz, de a kevésbé szerencsés helyeken az olimpiára felépített épületek ott rohadnak szét a versenyek után, nincsenek hasznosítva, mert nem kell egy városnak ennyi különféle sportágra berendezetett épület, pláne ha a sportágak fele/nagyrésze nem is honos ott. Meg lehet nézni mi maradt Athénban vagy Pekingben a nagy építkezéseken felhúzott épületekből.

Szerintem ahhoz hogy ne legyen hatalmas pénzkifizetőhely/pénztemető az egész, alapjaiban kellene újragondolni az egészet...
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@Palanova: Hát ez sajnos így van, de ha pl egy esport arénát építenének is, az is ugyan úgy ott rohadna el 😀
0
0
0
0
tadam00 avatar
Ha csak annyi a bajuk, hogy ne lehessen benne ölni, akkor ha jól tudom az egyik játék kínai verziójából kivették azt, hogy meghal az akit lelőnek, helyette elkezd tapsolni. Az akkor bekerülhet?
Ilyen alapon akkor a Duck Hunt azon verziója is bekerülhet ahol csészealjakat kel lövöldözni (régi Nes játék), vagy például a Excite Bike, vagy a Packman.
Eddig azt hittem az a baj hogy virtuális a dolog és nem kell a testet úgy edzeni, de ha ezt mondták volna, akkor biztos csináltak volna egy rakat esport játékot amiben nincs erőszak.
Sőt már van is mert például a Fall Guys erre tökéletes.
0
0
0
0
💬 7
Derpuka avatar
@tadam00: Szerintem a Rocket League is megfelelt volna, kétlem hogy a felrobbantás annyira erőszakos lenne 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@tadam00: Agyaggalamb lövészet lesz az.
Mondjuk akkor már bekerülhetne az Aztec Challenge 😊
0
0
0
0
tadam00 avatar
@SuperPuma: Most néztem meg mire gondoltál, és igazad van simán bekerülhetne. 😂
Sőt, ha ezek lenének talán még olimpiát is néznék, már csak a retró hangulat véget. 😆
0
0
0
0
no avatar
@tadam00: Azt jól tudod, hogy kínában igen erős kontroll alatt áll a halálhoz köthető explicit megjelenítés a videójátékokban, mint mondjuk egy csontváz. De az alapvető probléma nem itt van.
0
0
0
0
tadam00 avatar
@argosz: Minek van problémája és mi az? Nem értem mire gondoltál, bocs. Kínával kapcsolatban vagy az olimpiával van valami alapvető probléma? Mond el kérlek mi a probléma.

Megjegyzés: nincs elég hangulat jel, így nem találtam egyet sem ami illet volna a szövegembe. Nem lehetne ezt bővíteni? Például, hogy fejezzem ki azt, hogy röstellem, de nem értem? Például egy nevető alak aki a fejét vakarja az illene ide, de nincs.
0
0
0
0
no avatar
@tadam00: A témakör összetett, jellegéből fakadóan röviden kifejteni nem lehet.
Fentebb hagyott hszemben olvashatsz gondolatmorzsa kivonatot.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció