Nyílt forráskódú lesz az XeSS, az Intel válasza a DLSS-re

Szerző: xoki | 2021. August 26. | hír | 1 hozzászólás

Véget ért az Architecture Day 2021, mely során az Intel jövőbeli terveiről, architektúráiról és új technológiáiról is mesélt. Például itt mutatkozott be az Intel Arc és az ide tartozó első GPU-architektúra, az Alchemist is, de a cég a DLSS-t kihívó XeSS technológiát is bejelentette, amely nyílt forráskódú lesz, illetve a versenytársak GPU-ival is működni fog.

Az Intel felskálázó technológiája a DG2 GPU-k (Arc Alchemist) XMX utasításkészletét, vagy a DP4a utasításkészletet fogja használni. Utóbbi az Intel Xe-LP architektúrán alapuló integrált grafikánál, illetve a konkurencia termékeinél - például Nvidia Pascal GP 102-106 - van jelen.

Az Intel XeSS technológia neurális hálózatokon alapszik, emiatt pedig egy kategóriába sorolhatjuk az Nvidia DLSS-sel. Mozgásvektorokra és előzménypufferekre támaszkodva javít majd a mozgás közben megfigyelhető grafikus minőségen. Az Intel demója lassú, ezért nem biztos, hogy teljes egészében ilyen teljesítménynövekedésről lesz szó gyorsabb mozgásnál is. Egyébként mindenképpen dícséretre méltó, hogy hónapokkal az Alchemist GPU-k megjelenése előtt demonstrálták a technológiát. A videóban 1080p-s renderelést skáláztak fel 4K-ra, ezzel pedig kétszeresére ugrott a teljesítmény a natív 4K-hoz képest.

A gamerek számára valószínűleg jó hír lesz, hogy az Intel nyílt forráskódúvá teszi majd a technológiát. A terv szerint először a kiválasztott játék- vagy grafikus motor fejlesztők juthatnak hozzá az SDK-hoz, majd később mindenki számára elérhetővé válik. Ezzel könnyebbé válik az implementálása, és jobb eredményeket is produkál a cég számára, ráadásul az AMD FSR és az Nvidia DLSS technológiákkal is könnyebben felvehetik a versenyt. Az Intel szerint az XMX verzió már ebben a hónapban befut, míg a DP4a verzió az év későbbi szakaszában várható.

Hozzászólások: 1
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Kellemes kezdeményezés ez az Intel részéről, kíváncsian várom milyen képminőséget fog biztosítani a gyakorlatban, habár az eljárás menetéből nagyjából lehet sejteni hogy hellyel-közzel de nagyjából a DLSS szintje várható ha megkapja a megfelelő implementálást. A kártyájukra is kifejezetten kíváncsi leszek, próbaképpen biztos beszerzek egyet 🤔

Raja Inside 🌀
1
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció