Nvidia: ennyi bevételt generáltak a bányászok

Szerző: xoki | 2021. March 01. | hír | 44 hozzászólás

A jelenlegi állás szerint akár 2022-ig is eltarthat, mire valamelyest helyreáll a kereslet-kínálat aránya a GPU-k piacán, bár úgy tűnik, az alacsony készlet ellenére az Nvidia semmiképpen sem panaszkodhat, mivel a 2020-as év utolsó negyedévében jelentősen megugrott a bevételük.

Az Nvidia legutóbbi pénzügyi beszámolójában felfedte, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében 5 milliárd dollár feletti bevételt könyvelhettek el, amely 61%-kal volt jobb az előző év ugyanazon időszakában elért 3,11 milliárd dollárhoz képest. Éves szinten is rekordot döntöttek, 16,7 milliárd dollárra tettek szert, amely 53%-os növekedést jelent. Az év negyedik szakaszában elért eredmény fele származik a gaming szegmensből, miközben a kriptovaluta-bányászat 100 és 300 millió dollár közötti értékkel járult hozzá a sikeres negyedévhez.

Az Nvidia korábban kijelentette, hogy a GeForce a gamerek számára készült, viszont azok nagy része bányászatra is alkalmas. Az RTX 3060 megjelenése előtt a cég úgy döntött, driver szinten legyengíti a kártyát, amennyiben az illesztőprogram bányászprogramot észlel. Ezzel a lépéssel azt szeretnék elérni, hogy több ilyen kártya maradjon a játékosok számára, miközben a bányászokat az új CMP széria beszerzésére ösztönöznék.

A cég pénzügyi vezetőjének, Colette Kress szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy az RTX 3060 ilyen jellegű változtatása még csak a kezdet volt, és a későbbiekben további kártyák teljesítményét is visszafogják, hogy azokra ne csapjanak le azonnal a bányászok. Mivel ezeknél a korlátozásoknál nagyban közrejátszik a driver, ezért a régebbi kártyáknál valószínűleg nem megoldható, de az újabb termékeknél már nincs kizárva, hogy alkalmazni fogják.

Hozzászólások: 44
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
botmunpls avatar
Amint lecseng a bányászláz (ami 1 évig tart ki maximum), onnantól kezdve jönnek ki a piacra az agyonhasznált bányászkártyák, amik lenyomják az árakat, majd az új kártyák árát is. Legkésőbb a karácsonyi szezon után "normális" lesz minden.
0
0
0
0
💬 10
Scorn Face avatar
@botmunpls: Ámen, vagyis akarom mondani úgy legyen...
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Scorn Face: Biztosan úgy lesz, pont 1 év múlva vége lesz a bányászláznak, ha ő 1x ezt így kegyesen megírta itt most nekünk! 😂
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Nem említettem hogy pont 1 év múlva, és nem kegyesen, hanem következtettem a 3 évvel ezelőtti eseményekből. Egyszer már volt egy ilyen ha nem emlékeznél rá: nyáron indult el, majd következő tavaszra kipukkadt a lufi, és bizony sokan becumizták vele akik kisemberként beleszálltak.

Ezek az emberek már kihátráltak a bányászatból, még egyszer nem fognak/tudnak anyagilag belemenni.
A gamereknek és akiknek munkaeszköz az erős pc szintén nem fognak beszállni.
Ergo csak a nagyobb befektetők maradtak a bányász/kriptovaluta "piacon"...ezek közül is sokan nem kitermelik, hanem gyenge árfolyamon megveszik, majd jó árfolyamon eladják, kvázi tőzsdéznek vele, mivelhogy ebből van a tényleges profit, nem pedig abból hogy a géped hash-el.

Idő kérdése hogy jön egy nagytőkés, akinek szúrja a csőrét és bedöntse, ha nem durran ki ez a lufi bizonyos időn belül.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@botmunpls: Az a maximum 1 ev lehet 15 ev is, folytathatjak mindig 1 kicsit ujra meg ujra megujut formaban... Majd meglatjuk, a vak is azt mondta. 😂

Szerintem csak uj jogszabalyok megalkotasaval lehet rendet tenni a piacon, hogy az 1x emberek is normal aron hozzajuthassanak majd pl. az uj konzokhoz, + uj videokartyakhoz... Voltakeppen azert hir ez itt 1 gamer oldalon, mert hatassal van ez az egesz a gamerekre is.. De nem csak a banyaszorulet, hanem az uzerek nagybani, pofatlan jatszmaja is a piacon, hogy botokkal felvasarolnak mindent masodpercek alatt, aztan 3-4x aron aruljak a kovetkezo percekben mar online...

UK-ban mar keszulnek uj torvenyek, jogszabalyok, rendelkezesek. A fogyasztovedelem kapni fog hamarosan 1 nagyobb update-et, korszerusitest, pontosan az ilyesfele jelenkori problemak miatt a piacon.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Látom teljesen nem érted amit írtam. Amíg profit van a kriptovalutából addig csinálják. Ez az árfolyamváltozás amiből a profitot csinálják nem tartható fent évekig. Ha nem fogja megérni bányászni, akkor nem fog a kutyának se kelleni a vga.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@botmunpls: Persze-persze. HA nem lenne ott az a HA, akkor akar megelhetnel josolasbol is. 😀
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Látom nem te vagy a legélesebb kés a fiókban. Csak tudnám, hogyha nem érted amit olvasol, és fogalmad sincs a kriptovaluta működéséről, akkor minek kommentelsz, főleg ilyen hangvételben, ahelyett hogy képeznéd magad?
De ha érdekel akkor nagyon lesarkítva:

A kriptovalutát főleg drog/ember/fegyverkereskedelemnél használják, mivel nem tudják lekövetni.
Lesarkított példa: Abdul Akbar megvesz 100 fegyvert amerikából 50 ezer dollárért, azt átváltja kriptovalutába (legyen bármennyi is az árfolyama), majd az amerikai fegyvernepper kiveszi magának az 50 ezer dollárját. Ezért érdeke mindkét félnek, hogy stabil árfolyam legyen, és a beadott 50 ezer dollárból a kereskedő ne csak 10-20 ezret kapjon meg.

Minél többen használnak adott valutát (pl bitcoin), annál feljebb megy az értéke. Minél könnyebb bányászni, annál nagyobb profit lesz a végén, mivel elkezded 1000 dolláros árfolyamon, és a végén 10-20 ezerért is beválthatod. Most rekordot ugrott 50 környékére. A mostani határlezárás és fokozott ellenőrzéses helyzetben érthető, hogy felment a kriptokereslet, hiszen nem tudnak személyesen seftelni az ilyen szervezetek.

De most jön a lényeg: minél többen bányásznak adott valutát a közösből, annál nehezebb megtermelni. Pl. 1000 dollár árfolyamon 10 ezer bányász kártyával havonta ki lehet termelni 1 bitcoint, ez ha felmegy 100 ezer bányászott kártyára, nem 1, hanem 2-3-4 hónap lesz. Az értékét pedig a kereslet fogja meghatározni, tehát hiába jön nehezebben a valuta, nem biztos hogy az értéke feljebb fog menni. Ergo az 1000 dolláros valutádat nem 1, hanem akár 4 hónap alatt fogod kitermelni, 4x annyi árammal, meg az alkatrészeid is annyival hamarabb el lesznek használva, tehát el fog jönni egy bizonyos pont, ami után nem éri meg azt a valutát bányászni.

Ennek a stádiumnak az elején bevállalják hogy vesznek még több kártyát, felhúzzák a hűtést, OC-znak, de egyszer eljön az a pont, hogy nem fog megtérülni semmiképpen sem az a valuta, nem lesz a jövőben soha akkora árfolyam hogy megtérüljön a befektetett hardver+áram (főleg hogy az is drágul). Az addig kitermelt összeget lehet majd a jövőben egy magasabb árfolyamon eladni, de már az is rizikós.

A buborék ki fog durranni ha elér egy bizonyos szintet, ezt lehet törvényekkel lassítani, ahogy te mondod, de ekkor elhúzódik még tovább a bányász láz, mert nem nőtt annyival a bányász kártyák száma, hogy nehezebb legyen a valuta kitermelése, szóval ezzel még jobban meg lenne szívatva az átlag/dolgozó felhasználók élete, az 1 év helyett eltartana 3-4 évig is mire lecseng a bányászláz.

Másik megoldás engedni végbemenni, vagy beállni egy nagytőkésnek mögé, hogy telítse a bányászpiacot, az egekbe vagy a béka segge alá tolja a valuta értékét, majd ott tartsa. (Hasonló módszerekkel mint a font bedöntése.) Szerintem az előző bányász láznál is voltak nagytőkés csoportok akik hozzájárultak hogy 1 év alatt véget ért a kártyafelvásárlás.

Ha ezután is csak egy "kegyesen megírta a jós" kommentre futja, akkor kérlek tartsd magadban, téged minősít.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@botmunpls: Persze-persze, elhiszem, csak nehogy szív + agyérgörcsöt kapjál az erőlködéstől! 😂 További kellemes jósolgatást kívánok! 😂 ...Nagyon akarod, 1 év múlva visszatérhetünk majd rá, csak tömören 3 mondatban. 😀
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Látom akkor ezt sem sikerült értelmezned és még büszke is vagy a tudatlanságodra, meg az utolsó jótanácsot sem sikerült megfogadnod 😢
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Még csak 4 hónap telt el, de a 350 ezerért futott új 3060-at megvehetem boltból 250ért is.
Várjunk még 8 hónapot?
0
0
0
0
Rocky12 avatar
Majd megisszák ennek a levét ha becsõdöl ez az egész bányász biznisz. Mert egyszer vége lesz ennek is aztán nézhetnek hogy alternatíva hiányában az átlag userek elpártoltak tõlük..
0
0
0
0
💬 4
botmunpls avatar
@Rocky12: https://itcafe.hu/hir/belso_mongolia_kina_kriptobanyaszat_betiltva.html
+amit fentebb próbáltam kifejteni a srácnak...
0
0
0
0
Apor avatar
@botmunpls: Ha már Kína elismeri hogy környezetkárosító, akkor nagy gondok vannak.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Apor: Akkor szoktak ilyen pálfordulást csinálni amikor nagyon becumiznak valamit.
Anno a Jangce (?) vagy egy másik nagy folyónál kivágtak egy komplett erdőt árvíz előtt, aztán árvíz után jöttek rá hogy kár volt, majd átálltak kvázi favédőkké. 😃
0
0
0
0
Apor avatar
@botmunpls: Nó komment. 😃
0
0
0
0
jodo1978 avatar
Jojó ,majd mindjárt kimegyek a tükürhőz ,azt megnézem tollas-e a hátam.A jó édes anyjukat nézzék madárnak az Nvidiánál.Csak ez a szerencsétlen képmutatás nem kéne.Oda tartották a seggüket ahol a nagyobb broki volt,és ez ezek után is így lesz.Ja és ezt a fos 3060- t meg engedjük már el,1070 ti-m ami 2,5 éves jobbat produkál.
0
0
0
0
💬 2
BenceSZ avatar
@jodo1978: Ne sírj...
0
0
0
0
jodo1978 avatar
@BenceSZ: Hát ha ügy érzed hogy van ebbe a helyzetbe igazság vagy legalább pozitívum a gamer világ számára,akkor el kéne kezdened gondolkodni .Én nem sírok csak okádok ettől a sok tetves baromtól akik mások lehuzásából érzik jól magukat.De remélem a rohadt nagy hasznukat gyógyszerre fogják költeni
0
0
0
0
RaggaBone avatar
Magyarra fordítva.....az árak maradnak úgy ahogy eddig....esetleg még feljebb mennek.
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@RaggaBone: Biztosan feljebb mennek, a napokban MOSFET-ből is alkatrészhiány lépett föl, habár majdnem a legolcsóbb elemnek számít. Készlet ügyileg mindenképpen befolyásoló tényező.
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@LordSzalko: Olvastam valami olyasmit is hogy megint gondok vannak a TSMC-nél....
0
0
0
0
no avatar
@RaggaBone: Igen csapadék szempontjából nem túl jó a szezonja Tajvannak, vízkészletek végét rágják ezért be is vezettek korlátozásokat. De, ha nem javulna a helyzet akkor valószínűleg a vízzel kapcsolatos extra költségeket a TSMC áthárítja a megrendelőre, utóbbi pedig megint csak dráguláshoz vezethet, szépen összeadódnak itt a dolgok.
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@LordSzalko: Erős a gyanúm hogy ez az év sem a gépépítésről fog szólni 😃 Legrosszabb esetben beszerzek használtan egy ps4-et és pótolom a kimaradt élményeket.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Mar ugy lattam hogy aruljak a 3060-asokat pl. az Amazonon is jopenzert. 😂

[url]https://www.amazon.co.uk/Gigabyte-GeForce-3060-GAMING-Graphics/dp/B08WB6R2K4/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=geforce+rtx+3060&qid=1614613723&sr=8-1[/url]

[url]https://www.amazon.co.uk/MSI-GeForce-Express-1837MHz-15000MHz/dp/B08WHML7GL/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=geforce+rtx+3060&qid=1614613723&sr=8-3[/url]

900-1000 angol font 1 kurta 3060-asert, na eredjenekek a 😂
0
0
0
0
💬 8
Viktorinho avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: 860 eurót elkérnek nálunk is darabjáért marketplacen. Szerencsére elment a kedvem a gameléstől,így nem kell súlyos összeget új kártyára költeni. Minden másra meg ott a 1080 😃
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Viktorinho: "Szerencsére elment a kedvem a gameléstől" Hat, az xar ugy komam! 😂 Akkor mit keresel meg itt megis? 😂
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Miért baj ha itt vagyok még így is? 😃 Most fb-n is lépjek ki minden csoportból amiért nem játszom? Még mindíg van pc-m. Az,hogy most nincs kedvem semmivel játszani az nem jelenti azt,hogy később nem lesz. Most legalább nem kell drágán gépet fejlesztenem. 😃
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Viktorinho: Jaaaa, vagy úgy!!! Azt hittem hogy örök életre "elment a kedvem a gameléstől" történt! 😂

Akkor majd fogsz gépet fejleszteni még, lehet akkor még drágábban. Bár reméljük, hogy olyan azért nem lesz, a mostani helyzet már éppen eléggé vérlázító! 😂
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Hát ha így marad a dolog örökre akkor nem fejlesztek (max ryzenre váltok) többet,aztán amit bír a gép azt még játszom,a többire meg tojok rá. 😃
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Viktorinho: En mar kiprobaltam a GeForce NOW-t, korrekt nettel nalam nagyon faxa, meg multis cimek is jatszhatoak bar leginkabb a sztori modos/1 jatekos cuccokra gondoltam hogy majd hsznalom tobbet, kimaxolt grafikat 60 FPS-el konnyebb lesz elernem vele, + ugye joval olcsobb is! 😆 😎

...GeForce NOW-on keresztul meg a 100 eves, olcso, kozep kat. laptopomon is hasitott az osszes uj jatek, szerintem allat nagyon, hogy ilyen lehetoseg is van mar. Raadasul ha mar megvan a jatek Epicen, v. pl. Steamen, nem kell ujbol megvenni. A Googlenek is van hasonlo, a Stadia DE ott meg kell venni az osszes jatekot akkor is, ha mar megvetted korabban oket pll. Steamen, szoval az nalam alapbol nemgyerebe! 😂
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Az mind szép és jó,csak mi neked a "korrekt net" mert nálunk max ami van az real 5mb/s le 7-800kb/s fel. Ettől jöbb itt asszem 10 éven belül sem lesz. 😃
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Viktorinho: Jah, hat az keves valoban, akkor nalad felejtos egyenlore a GF NOW, mint opcio
0
0
0
0
kazuhiro avatar
Biztos meglehetne oldani ezt hogy kiknek adják el a gpu-t hogy legyen az átlag felhasználóknak is, de hát *** rá ha sokkal több a bevétel. csak ezzel nehogy ellenszenvet/utálatot váltsanak ki pár helyen egy idő után.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@kazuhiro: És ha ellenszenv van? Az miért érintené őket? Másfajta kártyát lehet kapni? Nem...mindegy hogy amd vagy nvidia, rájuk vagy "szorulva" ha felhasználóként kártyát akarsz venni. Ők viszont nincsenek a felhasználóra pénzére szorulva. Láthatod, rekordbevételek vannak így is, hogy alig van kártya legyártva...

Intel itt van a sarkon de ki tudja mikor villantanak valami értékelhetőt és vásárolhatót.
0
0
0
0
kaland21 avatar
Na ebben az évben sem cserélem le akkor a a 2080-amat sajnos!!!
0
0
0
0
The_Teacher_Man avatar
A fiúk a bányában dolgoznak!
0
0
0
0
no avatar
Jensen akkor biztos boldog, sok új színes spatulát vásárolhat magának 😶
0
0
0
0
Apor avatar
Nézzük a jó oldalát: a 3090 alig százezer forinttal lett drágább itthon, szóval érdemes azt vásárolni mert csak 10%-al drágult október óta.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
Nálunk pc garage-on 300 ezer forintnak megfelelő árban vették meg a kártyákat pár perc alatt, evomagon 400ezer, emagon ugyancsak pár perc alatt fogytak el az 500 ezres árazásból.
Nos kérdem én, ha a bányászoknak megéri 300-500 ezer forintot adni egy olyan 3060 kártyáért ami elvileg felét tudja bányászni ahhoz képest amit valójában tudna és még ígyis megéri megvenni a bányászoknak, akkor mi értelme szabályozgatni meg mesélni? Nem értem hogyan érheti meg a bányászoknak ekkora felárral is, de annyi biztos hogy minden reményem elszált, hogy vehessek egy új kártyát és a tavaly decemberi gépújítást rendesen megszívtam.
0
0
0
0
💬 3
xCube avatar
@kedveslehel21: A válasz egyszerű, valószínűleg már létezik hackelt driver, vagy rövid úton elkészül és erről a nagy bányászfarmok már értesültek.
0
0
0
0
B-Dog66 avatar
@xCube: Fején találtad a szöget!
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@xCube: Persze, ez csak egy bohóckodás, látszatcselekvés. A bányászkártyáknak sincs értelme, mert ugyanabból a sziliciumlapból csinálják, tehát annyival kevesebb Geforce kártya lesz amennyi bányászkártyát csinálnak. A 3060 meg amúgy is egy vicc.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció