Nem készülhet el a Knights of the Old Republic remake

Szerző: xoki | 2018. October 12. | hír | 22 hozzászólás

2016-ban egy kis indie csapat belevágott az egyik legnépszerűbb Star Wars klasszikus, a Knights of the Old Republic felújításába. A remake az Apeiron nevet kapta és a csapat a teljes játékot az Unreal Engine 4-be szerette volna átültetni, de a Lucasfilm közbeavatkozásának köszönhetően sajnos nem készülhet el a játék remake-je.

A Poem Studios által készített felújított verzióban egy teljesen új, modern standardokat kielégítő grafikát tártak volna a rajongók elé. Új karaktermodellek, bolygók és még sok más már elkészült, ellenben mivel a projektet leállították, egyelőre nem tudjuk, mi lesz ezeknek a sorsa. A csapat hetente streamelt, valamint rendszeresen új YouTube videókat is közzétett, amelyekben bemutatták, milyen ütemben haladnak.

A csapat vezetője, Taylor Trotter bejelentette, hogy a Lucasfilm egy, a projekt leállítására felszólító levelet küldött számára, ennek köszönhetően pedig búcsút inthetünk a projektnek. A levélben felszólítják őket, hogy semmisítsék meg az összes projekthez kapcsolódó kódot, valamint távolítsák el az összes Star Wars és KOTOR tartalmat a különböző oldalaikról.

Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic
Megjelenés: 2003. November 18. (PC)
Műfaj: Szerepjáték
Fejlesztő: BioWare
Hozzászólások: 22
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
soulknight avatar
Biztos nem volt benne lootbox meg microtranzakció és így nem tetszett a Disney-nek...
0
0
0
0
herbmann avatar
Kár... Valami megoldást igazán találhattak volna, ez így mindenkinek rossz.
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@herbmann: A jogtuladjonoson múlik az egész. Ha lát benne zsetont, el fogja készíteni a remastered verziót, ha nem, akkor nem.
0
0
0
0
herbmann avatar
@Palanova: De pont ez a lényeg. Nem a jogtualjdonos állta a fejlesztés koltségeit, ez minimum egy ingyen reklám, de ha azt mondják, hogy csak az ő égiszük alatt adható ki, és teszem azt kérnek érte 5 eurót, akkor meg tálalt pénz. A dev-ek önkéntes alapon dolgoztak.
0
0
0
0
no avatar
@herbmann: Elvben. De szerintem egy dev-rajongó sem fogja aláírni hogy persze, ingyen dolgozok egy-két évet és a jogtulajdonos cég meg bezsebeli érte a zsetont. Ugyanezt csinálja a munkahelyén is csak cserébe még bért is kap.

Szintén más kérdés hogy ehhez is engedélyek és komoly szerződések kellenek, amiket a jogtulajdonos nem biztos hogy vállal. Kockázatokkal tele lenne egy ilyen projekt:
Külsős "csapat", rajongók aki ki tudja mikor sokallnak be, bizonytalan időre készülnek el, kétséges minőséggel dolgoznak, ha meg egy managementet raksz föléjük akkor az beleszól és súrlódások lesznek.
Nem sok cég vállalna be egy ilyen projektet, mert ha bukta, az ő nevüket sérti, lásd Bioware és Mass Effect Andromeda esete. Igaz ott nem rajongók készítették, de a bukta a Bioware márkát sértette, nem is kicsit.

Ilyen jellegű projekteket csak egy módon lehetne készíteni: jogtulajdonos engedélye után. Nem nyúlok egy IP-hez ha nincsenek nálam a megfelelő engedélyek hozzá, mert ezzel megsértem a jogtulajdonos jogait, aminek következményei lesznek. Ez ilyen egyszerű.

Másik megoldás az lenne hogy egy adott játékot úgy fejlesztenének hogy vállalják: 5-10 év múlva lesz biztosan lesz grafikai ráncfelvarrás és az akkori oprendszerekkel is rendben fog üzemelni. Akár egy long term servicing branch "szerződéssel"/kiegészítéssel/szolgáltatással is megvásárolható lenne az adott termék mely így drágább lehet ugyan (pl +25-50% ár), de kötné a fejlesztőt-kiadót. Idő közbeni csőd esetén az online vásárlók elsőként lennének kártalanítva a különbözet visszatérítése + kamat párossal.
Piaci rés?

Számos olyan régi játék van amit többször is meg "kellett"/lehetett vásárolni, mert vagy grafikai változást vagy oprendszer támogatást hoztak.
Pl.: az első C&C.
- kijött dosos környezetben akkori VGA grafikával 1995 körül, majd
- kijött SVGA grafikával és win95 támogatással, később
- kiadták windows 7-re is a First Decade részeként, most
- Originen fent van az Ultimate pack, ami a 64 bites oprendszereket is támogatja.
0
0
0
0
susguy avatar
@herbmann: (Szerk.: A kakas csípja meg, túl sokáig ültem a budin és Palanova leírta azt amit én akartam csak jobban 😞)
Sajnos a jogi dolgok mérfökdekkel messze vannak attól hogy ilyen egyszerű lenne megoldást találni bármelyik érintett félnek. Függetlenül attól hogy egy tényleg olyan cégnél van amilyen, azért a mod gárda sem feltétlenül örülne ha egyszer csak azt a levelet kapják hogy az ő saját erőforrásukból felépített projektükből, amit ingyen osztottak meg volna a közosséggel, mostantól egy olyan cég fog profitálni.
Egyetértek mindenképpen abban hogy az ilyen hírektől elég keserű ízt tud az ember érezni a szájában, és az céget sem kell feltétlenül sajnálni, de túl sok jogi dolog befolyásolja az egészet hogy megérje egy közös megoldást találni, vagy hogy az adott cég még "időben lelőhesse a projectet".
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Költői kérdés:
Nincs wifi vagy 3-4-5-x G a budin? Ejnye, mit olvasgatsz akkor? Légfrissítő használati leírását? 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@herbmann: Majd max fű alatt befejezik, aztán ki lesz tolva Pirate Bay-re.
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: És ők lesznek az elsők akik elő lesznek szedve emiatt.Megérheti nekik vajon?
0
0
0
0
Creelien avatar
Az Apeiron működéséhez rendelkezni kellett az eredeti SWKotOR játékkal (a készítők írták Discordon és a Twitch-en is említették) és a csapat nem termelt volna ebből anyagi hasznot (közölték is, hogy ingyenes a projekt), akkor mi itt a probléma, hogy le kellett lőni?
Aki akart volna vele játszani az vagy megveszi a játékot (az IP tulaja kapja a pénzt), vagy letorrentezi, mert modként funkcionált volna.

KotOR2 Restored Content Mod meg akkor ennyiből szintén zenész, vagy nem?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Creelien: Nem volt engedélyük rá.
IP tulajnak a minőségre is kellene figyelnie és egy külsős csapatra nincsenek nagyon ráhatással mit és hogyan csináljanak, hiszen semmi sem köti őket össze, max annyi hogy az egyik IP-jét a másik engedély nélkül elkezdte használni.
0
0
0
0
megaone6 avatar
Amúgy bírom ilyenkor, hogy simán várnak 1-2 évet ezek a nagy stúdiók, hogy beavatkozzanak. Megvárják, míg van mit romba dönteni. Amikor már úgy érzi a kis csapat, hogy tényleg valamit letettek az asztalra, és nem kevés munkát öltek bele, akkor döntenek úgy ezek a gusztustalan stúdiók, hogy na akkor most tegyük tönkre egy lelkes kis csapat 2 éves munkáját. Ahányszor bebukik egy rajongói remake, mindig ezt látom. Miért nem lehet időben szólni, hogy nana, ez így nem lesz jó? Élvezik, hogy több éves munkákat vágnak tönkre, vagy mi van ezekkel?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@megaone6: Na igen, ez szintén érdekes kérdés. Nehezen hiszem el hogy a fejlesztő nem értesült róla egészen idáig, hogy készül egy remake és csak a jogi baromkodás miatt tartott ennyi ideig leállítani a projektet. Szerintem a piac felmérése miatt várnak ennyit. Van-e olyan törzsközönség aki kitart egy "civil" fejlesztés mellett évekig, és ha igen akkor jó eséllyel kitartanának egy nagyipari 2+éves fejlesztés mellett is.
0
0
0
0
baloghdavid1994 avatar
Az ilyen projekteket inkább felkarolni kellene, rengetegen örülnének egy felújított KotOR-nak. Mindenhol csak az elkurvulás megy...
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@baloghdavid1994: elvben szép gondolat, de:
- te írsz egy könyvet, kapod érte a pénzed
- más, fogja azt a könyvet és újra írja, az engedélyed nélkül, majd eladja
- te pedig hagyod mert olyan régen írtad, hogy ráfért egy aktualizálás már, és semmit nem kapsz érte

Nem hinném, és nem az elkurvulás miatt, hanem mert védeni akarod a saját termékedet.
DE:
- mivel a fenti incidensből láttad hogy lenne igény egy felújított regényre, elgondolkozhatsz rajta hogy nekiállsz, és megcsinálod te. Történetet, szereplőket, kapcsolatokat nem kell kitalálni, már készen vannak, csak aktualizálni.
0
0
0
0
baloghdavid1994 avatar
@Palanova: Igen, pontosan erre gondoltam az alatt, hogy fel kellene karolni 😀
0
0
0
0
ors11 avatar
Legalább felmérhették volna, hogy mennyire profitképes a dolog. Itt van ez a rohadt nagy univerzum végtelen lehetőségekkel, de 10 filmen s 20 játékon keresztül ugyanazt a sztorit osszák s szorozzák más köntösben...töketlen egy unalmas banda :/
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@ors11: SW világa nagyon is profitképes, csak jó történeteket kell benne alkotni. Előnye a nagy rajongótábora. De ugyanez a hátránya is. Hatalmas elvárások vannak egy új SW játékkal kapcsolatban, így nehéz kimagaslóan újat alkotni. A Bioware megtette mikor még értett a játékkészítéshez és történetíráshoz, lásd Kotor. De azóta nem nagyon készült ennyire a megszokott világtól független történet, max a Kotor 2, ami szintén már egy megalapozottra épült, ahogy a The Old Republic mmo is.
Persze kismillió lehetőség van egy univerzumban, pláne hogy nincs róla egységes összefoglaló, mi hol van, mi is lehet benne és mi nem, de valahol kötni kell az ismert világhoz különben a kutyát sem érdekelné.
A gond részben az, hogy az EA nem tudott mit kezdeni az SW címmel. Mondjuk szerintem nem is baj hogy nem jöttek tucatjátékok az új SW filmekkel párhuzamosan, mint annak idején az SW 1 korában. Mennyi játék is készült belőle? Phantom Menace, Racer, Starfighter, Pit Droids, Lego SW 1-3, és volt még egy age of empirehez hasonló SW rts. Ezekből talán kettő az ami a mai napig emlékezetes, pedig 18 éve kerültek a polcokra.
0
0
0
0
no avatar
Nem értem, már évekkel ezelőtt is az ilyen projekteket az IP tulajdonosai rendszerint nem engedik befejezni. Mi értelme van elkezdeni az engedélyek nélkül egyáltalán? Vagy reménykednek hogy eléggé fel tudják hívni magukra a figyelmet és az IP tulajdonosnál munkát kapnak ezzel? Eddig csak pár legendát olvastam a neten, hogy egy-egy mod-pálya készítő az adott cégnél kapott munkát azonnali kezdéssel.
Szép elgondolás, de a cég is érthető, hogy védi a saját márkáját. Más kérdés hogy azzal a márkával hogy bánik a jogtulajdonos.
0
0
0
0
SkitooHUN avatar
"Így száll hát sírba a szabadság..."
0
0
0
0
💬 1
tacky avatar
@SkitooHUN: te mondjuk építenél egy autót tömeg gyártásban ami jól nézki jól fút és sokkan szeretik , majd jönnék én és ugyanabban az autóba tennék egy erősebb motrot és kicserélném az emblémát a sajátomra hogy tetszene?teljesen meg értem a Lucasfilm reakcióját …
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció