Négyezer hamis értékelést szűrt ki a Valve anti-review bomb funkciója

Szerző: xoki | 2019. April 06. | hír | 37 hozzászólás

Korábban olvashattátok, hogy a Borderlands 3 is Epic Games Store-exkluzív lesz egy ideig, és a hír hallatán a felbőszült rajongók a korábbi részek Steam oldalai alatt vezették le a feszültségüket azzal, hogy hamis értékelést hagytak maguk mögött.

A Valve korábban már elmondta, hogy lépéseket fognak tenni a review bombing ellen, és úgy tűnik, erőfeszítéseik sikeresnek mondhatók. A cég által kidolgozott új szűrőnek köszönhetően a hamis értékelések nem vesznek részt az összesítésben, vagyis nem tévesztik meg a vásárlókat. A Borderlands 2 az első olyan játék, amelynél felbukkant az „off-topic reviews” jelölés. Több mint 4000 értékelést szűrtek ki, amelyek nem számítanak bele az összesített értékelésekbe. A review bombing során írt vélemények ettől függetlenül nem törlődnek, tehát mindegyik elolvasható.

A Valve folyamatosan arra törekszik, hogy az értékelések mindig valós képet mutassanak a játék minőségével kapcsolatban. Az új funkció észleli a gyanús és rövid időn belül létrehozott negatív értékelések hadát, és ekkor lép működésbe. Úgy tűnik, egyelőre működik, és valószínűleg az egyetlen probléma vele az, hogy néhány valós negatív vélemény is szűrésre kerül ebben az időszakban.

Borderlands 3
Borderlands 3
Borderlands 3
Megjelenés: 2019. September 13. (PC)
Műfaj: Akció, Szerepjáték, FPS
Fejlesztő: Gearbox Software
Hozzászólások: 37
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Mindenki tudja, hogy a vásárló mindig téved. A játékgyártók szent emberek akiknek sérthetetlennek kell lenniük a pórnéppel szemben. ÉLJENEK SOKÁ A KIADÓK, ADJÁK MEG A MINDENNAPI LOOTBOXUNKAT
0
0
0
0
tivike avatar
De basszus! Ha nem tetszik egy játék akkor nem tolsz bele 10 órát. A negatív értékelések rövid időn belül születnek. Nem életszerűbb az, hogy 20 perc után kilépsz mert nem tetszik és negatív véleményt nyilvánítasz? Ha steam-en vásárolt kulcs akkor még inkább vissza is váltom. Így csak az lesz beleszámítva ami tetszést mutat. Minden játék rendkívül pozitív lesz. Pláne, ha a refund-ot nézzük. 2 órás korlát. Ez sem azt mutatja, hogy sok óra játék után tudod elődönteni, hogy szar.
0
0
0
0
💬 1
MaTpr0F avatar
@tivike: A rövid időn belült úgy értik, hogy pl. fél óra alatt kap több száz negatív értékelést.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Ahhoz képest még mindig van BL3 ról szóló review ahogy eddig is.
0
0
0
0
💬 3
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@YoRHa 2B: Nem veszik le őket, a cikkben is benne van
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Az lehet, de az értékelésben sem vesz elvileg részt, ettöl függetlenül még a grafikon is jeézi h az utolsó hónapban le lett húzva elég rendesen 😃
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@YoRHa 2B: Igen, mindössze annyit változtattak, hogy az összértékerlésnél nem számítanak bele ezek a siránkozós/beteges/kirohanós értékelések.
0
0
0
0
bitpork avatar
Ahelyett hogy tettek volna bé egy szeretem-rühellem a kiadót gombot.... *** logic.
0
0
0
0
💬 13
Andris18 avatar
@bitpork: Sokan említették már hogy beférne ha már fejlesztő és kiadó alapján tudtak keresést csinálni.
0
0
0
0
Nitakri avatar
@bitpork: Ennek megint nen sok értelme lenne, am jah *** logic :/
0
0
0
0
bitpork avatar
@Nitakri: Már hogy ne lenne értelme? Már ha valaki kíváncsi a vásárlók visszajelzéseire - persze ha nem ...
0
0
0
0
Nitakri avatar
@bitpork: Lmao, és miért pont a steamen keresztül kellene megtudnia a fejlesztő brigádnak a velük való véleményeket? 😆 Amit ha egy kicsit is tisztáztáztál volna magadban hogy a Steamnek nem érdeke, és célja a fejlesztő cégek értékelése, akkor már rájöttél volna hogy értelmetlen a kommented 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Nitakri: Pedig van értelme. Ha egy játékot lehet értékelni, az azt kiadó/fejlesztő bűnszövetkezetet miért ne lehetne? Persze lenne szitkozódás és anarchia, de egy csomó épkézláb, meglehetősen nagy kiterjedésű negatív kritika is születne, ami nagy valószínűséggel elég értékelhető visszajelzés lenne. (Így kicsit reálisabb képük is lenne, hogy mégis mire vágynak a felhasználók. Spoiler!
Én pl kimondottan gusztustalannak tartom egy teljes árú játékban a valódi pénzes vásárlást és a lootboxokat
)
0
0
0
0
Nitakri avatar
@SuperPuma: Sok vizet nem zavarna, és egyébként is a Steam image-át rombolná az egész, mert a fejlesztőkhöz szóló véleményeknek a helye a reddit, vagy egyéb más hasonló fórumokon találhatóak. Pl a saját játékaik fórumán, e-mail stb...Esetleg még twittert nézik...
0
0
0
0
bitpork avatar
@Nitakri: Az h Te személy szerint feleslegesnek tartod, csak azt jelenti h neked erre nincs igényed. A steam meg iparágon belül olyan mint a google - lehet gyártani kismillió hasonlót, a tapasztalat és a kor miatt minden mellette szól.
0
0
0
0
Nitakri avatar
@bitpork: Még iparágon belül sem olyan mint a google. Te nagyon el vagy varázsolódva :S Amit mondtam abban semmi személyes nem volt 😊😊
0
0
0
0
bitpork avatar
@Nitakri: Személyes? Milyen személyes 😊 Nem tudom mire írtad ezt. Én mindenesetre fontosnak tartom hogy ha elégedetlen vagyok akkor azt kifejezzem. A gőz meg ha nem piacvezető akkor kérlek betűsorrendben írd a valódi ellenfeleit. Nem origin meg epic meg ilyen piszlicsáré belterjes vérfertőzőket hanem valódi játékosokat. A gog kivétel mert ő DRM free szolgáltatást nyújt.
0
0
0
0
no avatar
@bitpork: Mivel a legtöbb kiadó a saját játékait tolja a saját boltjában, így nem nagyon van más ami nagyon vegyes választékot ad, viszont nem elhanyagolható egyik launcher sem, annak ellenére hogy te leírtad őket:
Arc
Battle net
Epic Game Store
GoG
NCsoft
My.com
Origin
Wargaming
Uplay

ha meg nem ragaszkodunk a launcherhez akkor ott a Humble mint opció.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Palanova: Ugye nem olvastad amit előtte írtam? Nem a vegyes választékról van szó, bár ez is jó a gőzben. Arról egyszerűen mint a windows esetében:nincs más ennyi multiplatform tapasztalattal.
0
0
0
0
no avatar
@bitpork: Persze a Steam mindent visz, de rajta kívül is van élet, bármennyire is tagadja bárki. És a kiadók sajátjait kénytelen vagy használni, mert nem mindenki vitte a termékét a steamre, lásd Blizz. Szóval igen a Steam az istencsászár, de mellette még van pár megkerülhetetlen, akármennyire is be vagyunk gőzölve.

És igen a Steam mellett sokminden szól. Én is azt írtam korábban, hogy ha az EGS, vagy akármelyik újabb, pl Discord, ha már most annyi és olyan minőségű szolgáltatással rendelkezne mint most a Steam, akkor is két helyen el lenne maradva hozzá képest:
- játék választék
- játékos létszám
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@bitpork: ...Hát, az új kiadó az EPIC, ők pedig nincsenek a Steamen -elvannak a saját digi boltjukkal, köszönik-, szóval annak sem lett volna sok értelme! 😆 😂 A régi kiadó(ka)t a régebbi részek lehúzásával tökre gáz büntetni ilyen beteges viselkedéssel, én csak nevetek az egészen, vmint abban is biztos vok hogy az EPIC, a többi kiadó + fejlesztő is így tesz, csak a Steam szenved, ahelyett, hogy érdemben lekezdene tárgyalni a kiadókkal és fejlesztőkkel. Nem a Steam egyenlőre továbbra is csak a rajongótáboruk mögé próbál bújni, + látszat-intézkedéseket tesz mindössze de ők tudják, + az elvakult felhasználóik
0
0
0
0
MentaStrike avatar
Éééés mégy egy fegyvert elvettek tőlünk...
0
0
0
0
💬 15
Arnybiro avatar
@MentaStrike: És végre nem lesz tele az egész steam felülete hisztis gyerekek nyavajgásával 😉
0
0
0
0
Twist avatar
@Arnybiro: A vélemény kifejtése valami ellen szerintem nem a hisztis gyerekek nyavajgása kategória. Sokkal visszásabb az a "demokrácia" ahol törlésre kerül minden, ami valakinek nem tetszik.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: Igen, a normális vélemény nyilvánítás, nem a mocskolódás. És nem törölték ezeket a "véleményeket", csak nem számít bele az összegzésbe
0
0
0
0
xCube avatar
@Twist:
A Borderlands 2 az első olyan játék, amelynél felbukkant az „off-topic reviews” jelölés.

Off-topic, tehát az adott témához nem kapcsolódó.
0
0
0
0
Arnybiro avatar
@Twist: Addig nincs baj egy véleménnyel míg értelmes, de amit ott művelnek, és amit nemrég már Metro Exodusnál is eljátszottak az konkrétan gyerekes viselkedés, mint mikor egy kisgyerek hisztizik mert nem kap meg valamit. Sokaknak nem tetszik hogy le kell tölteni még egy launchert, de ebbéli véleményüket kultúrált módon is kifejthetnék. Mindenki odáig van hogy Steamnek jobb a supportja mint EGS-nek. Na akkor ilyenkor miért nem azt a csodás supportot bombázzák az ilyen "kéréseikkel"?
0
0
0
0
Twist avatar
@Arnybiro: Nem a plusz egy klienssel van csak a baj, hanem az összes többivel.

"Reasons not to use Epic Store:
1) They have terrible security (80 million accounts were exposed last week)
2) They have terrible customer service (just google it)
3) Games are more expensive on Epic due to regional pricing
4) You can't play games offline
5) Limited social features
6) No screenshots
7) No controller support
8) They broke EU laws (and still do)
9) Scummy tactics (you had to tick a box to opt out of emails etc)
10) They are partially owned by Tencent (a company that sells user data to the Chinese government)
11) No achievements
12) No cloud saves
13) No game forums (many people went to steam for subnautica support)
14) Epic make you pay the transaction fee when purchasing games
15)They are anti-consumer (They pay for exclusive rights to games to try and force you to use their store)
16) They can refuse refunds even if you meet the criteria
17) No reviews
18) No Linux support"
0
0
0
0
Nitakri avatar
@Arnybiro: Isten adta lehetőség a fellélegzéshez 😃
0
0
0
0
no avatar
@Arnybiro: Tele lesz, csak az összesített értékelésben nem lesz nyoma, ettől függetlenül ugyan úgy ott lesznek.
0
0
0
0
Arnybiro avatar
@LordSzalko: Már az is jó ha az összesített értékelésbe nem kerül bele, így legalább a tényleges, értékelhető, és komolyan a játékot értékelő értékelések alapján meg tudja határozni egy érdeklődő hogy ki mit gondol a játékról, és nem azt látja egyből hogy Negatív például, és lejjebb nem is görget és nem veszi észre hogy csak azért negatív mert a sok nyavajgó ott éli ki az ebbéli fétiseit.
0
0
0
0
xCube avatar
@MentaStrike: Mert az a fegyver, hogy egy adott helyzetben irreleváns játékot szétflameelnek az emberek? Sokszor a kettőnek semmi köze egymáshoz. Itt nem a hiteles reviewk kerülnek kiszűrésre.
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@xCube: Grand Theft Auto 5 incidens? Mikor az OpenIV-t kiakarta nyírni a Rockstar Games? Ha jól emlékszem, a Review bombing változtatta meg Rockstar bácsi gondolkodás menetét. És hogy máshogy jelezze a kedves gamer, hogy "bocs kiadó, *** meg"? Lehet hogy ott marad, the Off-Topicba csap át, és hiába lesz minden, ha a kiadó *** bele. Steamnek nem kellet volna megtennie ezt a lépést, ha az Epic Store(Tencent) nem buzulna az "Exkluzív" kiadásaival, és a gamerek nem éreznék úgy, hogy megint megvágják őket. Tudod, nem szereti a gamer közösség, ha valamibe beleakarják erőszakolni, lásd Star Wars Battlefront II. Mikor elindult a játék, vagy kifarmoltad Luke-ot hosszú órákon keresztül, vagy előnyt szereztél, és megvetted igazi pénzért, volt is ám ebből kalamajka.
És irreveláns? Take-Two Interactive (2K Games a leányvállalata neki) adja ki a GTA5-t, Borderlands 3-mat és még megannyi játékot. De ha az első esetben nem tanult a Take-Two, hogy nem kéne a gamer community pénzével szórakozni, akkor arról miért mi tehetünk?
0
0
0
0
xCube avatar
@MentaStrike: Nem azt mondom, hogy a tömegnek nem kell lázadoznia. Nekem is feláll a szőr a hátamon minden egyes újabb Epic Store exkluzív bejelentésnél. Vannak viszont esetek, ahol ténylegesen csak a hiszti megy, illetve olyan platformon adnak hangot maguknak az emberek, ami nem kötődik szorosan a témához.

Értem én, hogy ott kell megszólalni, ahol a legtöbben hallanak, deazok akik az Epic store ellen ágálnak pont a "védett" boltot keresztül teszik ezt. Ha ez ellen a Steam nem védekezik, akkor egy idő után tele lesz az "összes" játék irreleváns kritikákkal lehúzott értékeléssel, amik simán csökkentik az eladásokat is.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@MentaStrike: A fegyver amit el tudnak venni, az nem fegyver.
0
0
0
0
Mordi avatar
@MentaStrike: Kérdés mennyi a valóság alapja, de:
https://www.gamestar.hu/hir/randy-pitchford-gearbox-borderlands-3-261755.html
Good job guys
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció