Negatív értékelésekkel bombázzák a Doom Eternalt a kernel alapú anti-cheat rendszer miatt

Szerző: xoki | 2020. May 18. | hír | 32 hozzászólás

Tegnap elérhetővé vált a Doom Eternal első nagy frissítése, és a PC-s verzió esetében ezzel együtt a Denuvo anti-cheat rendszer is aktiválódott. Alig egy nappal később a Steamen elkezdődött a játék negatív értékelésekkel való bombázása, ugyanis a felbőszült játékosoknak nem tetszik a kernel alapú illesztőprogram, amely a Denuvo anti-cheat rendszert működteti.

A Valorant esetében sem szívlelték a játékosok az effajta védelmet, főleg, hogy a Riot Games anti-cheat rendszerének drivere még a játék bázárását követően is futott. A Denuvo anti-cheat rendszerét készítő Irdeto blogbejegyzésében kifejtette, hogy a kernel alapú program a játékkal együtt indul és annak bezárását követően nem fut többé. Arra is kitértek, hogy semmilyen személyes adatot nem gyűjt, nem készít képernyőképeket, illetve a fájlrendszert sem ellenőrzi. Ehelyett arról gyűjt információt, hogy az operációs rendszer hogyan kommunikál a játékkal, és ezt küldi el az Amazon szervereire, hogy gyorsan beazonosíthassák a csalókat.

Sajnos még így is elég komoly dologról van szó, hiszen a rendszermagba beépülő külsős illesztőprogramok rengeteg potenciális biztonsági rést is létrehozhatnak, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy sokaknak nem tetszik ez a rendszer. A Steames értékeléseken jól látható, hogy a frissítés megjelenése óta rengeteg negatív értékelést kapott a játék, amelyekben a játékosok a kernel alapú védelem eltávolítását követelik.

DOOM Eternal
DOOM Eternal
DOOM Eternal
Megjelenés: 2020. March 20. (PC)
Műfaj: Akció, FPS
Fejlesztő: id Software
Hozzászólások: 31
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mizushio avatar
Már az 1.1 update-be ki is veszik. 😜 Official by Id Software.
0
0
0
0
💬 2
venator5 avatar
Úgy látszik lett egy ikertestvére az easy anticheat-nek
0
0
0
0
96pepe avatar
Én nem játszottam a játékkal, de úgy hallottam a multi része teljesen elhanyagolható, így még annyira sem indokolt egy ilyen erőszakos anti-cheat implementálása, mint pl. a Valorant esetében, ami full multi. Sokaknak az a félelme, hogy a kiadók azért kezdik majd el a single-player játékokat is teletömni ilyen rendszerekkel, hogy a mikrotranzakciókat ne lehessen elcsalni.

Ez nem is légből kapott ötlet, hiszen ha csak a saját példámat említem meg: Nagyon ki akartam próbálni az AC Odysseyt, viszont láttam, hogy mikrotranzakciók vannak benne, holott ez egy egyjátékos játék. Ráadásul nem csak ilyen extra dolgokat tudsz benne venni, mint menőn kinéző ló vagy fegyver... A játék szándékosan úgy van kialakítva, hogy néhol rengeteget kelljen grindelni ahhoz, hogy haladni tudj a sztorival. Na mondom ez az igazán pofátlan. Mivel a tört verzió végig offline fut így inkább beszereztem a játékot úgy, hozzá csaptam egy Cheat Engine-t és ment is a másfeles XP szorzó és a végtelen pénz/nyersanyag.
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@96pepe: AC Ody esetében egyáltalán nem kell grind és szükség sincs a mikrotranzakcióra. Simán végigjátszható mindenféle segítség nélkül és még csak nyersanyagot-pénzt sem kell direktbe úgy farmolni, mint az AC Originsben kellett.
Igen, vannak részek amikor leül az Ody, de ekkor érdemes pár mellékküldetést megcsinálni, ami véleményem szerint nem egyenlő azzal hogy kimész a játéktérre és egy helyen öldösöl míg meg nincs a szint.
Amúgy meg a mikrotranzakció opció azoknak akik még ennyit sem akarnak a játékkal játszani, és egyáltalán nem kötelező használni.

Én sem értek egyet a jelenlétével se single, se multi esetén, de a készítők is értesülnek erről: megvettem a gamet, de nem vásároltam semmit.
0
0
0
0
96pepe avatar
@Palanova: Mindenki más-más stílusú játékokat szeret. Valakinek az sem unalmas ha farmolni kell, valaki meg már azt sem szereti ha A-ból B-be kell gyalogolni. Örülök, hogy neked tetszett a játék, ez tök jó. Viszont nekem sajna sokszor volt olyan, hogy nem volt meg a kellő szint a következő küldihez, a mellékküldetések meg nem igazán szórakoztattak. (Amikor már a századik ugyanolyan erődöt foglaltam el.. 😂 )

Persze távol van ez egy MMO szintű grindelős témától, de míg ott az a lényeg,addig az AC játékoknál nem ehhez szoktam. Csak végig szoktam játszani a storyt, ami érdekel. 😀
0
0
0
0
no avatar
@96pepe: Persze, mindenki egyéni stílusa határozza meg mit tolerál, és mit nem, de azért az Ody messze nem egy olyan grindelős mint akármelyik Wargaming játék ami free to play ugyan, de prémium nélkül egy szint felett garantáltan nem tudsz továbbhaladni.
0
0
0
0
Delej avatar
Már látom a lelki szemeim előtt hogy ezt is feltörik és minden megy a régiben 😃
Ez egy Örök harc!
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Szépen a csalók miatt szarrá lesznek az emberek poloskázva 😊 Játékkal rakod fel a kémprogramot.. ami arra hivatkozik hogy csalást figyeli a gépeden !! Szuper jövő a sok bal*** miatt ! 😠
0
0
0
0
💬 4
santakigyo avatar
@MaximumGame: Ez már rég erről szól.Minden szolgáltatás adatokat továbbít valamilyen szinten.Beleerőltetik mindenbe.
0
0
0
0
Delej avatar
@MaximumGame: és ha "szarrá lesznek az emberek poloskázva" ugrott a tört játékok kipróbálása :/
0
0
0
0
Delej avatar
@MaximumGame: Jaj elnézést itt senki sem törtözik, ha meg még is azt szigorúan a tudomány érdekében teszi és utána meg is vásárolja 😃
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Buta, elvakult, fóliasapkások! MIND! 😂 Az Isten áldja a fejlesztőket, akik ott turkálnak ahol nem kéne! Karira ingyen DOOM-ot mindenkinek!

Szóljanak hogy mi kell, aztán elküldöm, csak hagyjanak már játszani. 😕😃
0
0
0
0
Twist avatar
Azt azért árulja már el valaki, hogy tud egy kernel alapú program az operációs rendszer elindulása után indulni, aztán még előtte leállni? 😆 Ezeknek az a lényege, hogy az oprendszer előtt, vagy azzal együtt induljanak.
0
0
0
0
💬 6
xCube avatar
@Twist: Ez a lényeg, hogy nem az oprendszer után indul, hanem vele együtt.
0
0
0
0
Twist avatar
@xCube: Igen, ezt írtam én is. Ezért sem értem a cikknek ezt a mondatát:
"A Denuvo anti-cheat rendszerét készítő Irdeto blogbejegyzésében kifejtette, hogy a kernel alapú program a játékkal együtt indul és annak bezárását követően nem fut többé."
0
0
0
0
xoki avatar
@Twist: A Denuvo anti-cheat rendszerét készítő Irdeto blogbejegyzésében kifejtette, hogy a Denuvo anti-cheat rendszer a játékkal együtt indul és annak bezárását követően nem fut többé
ez lenne a mondat másként, csak nem akartam kétszer Denuvo anti-cheat rendszert írni 😀
0
0
0
0
Twist avatar
@xoki: Tehát akkor lényegében, mint a Valorant-nál. Feltelepül egy kernel szintű driver, ami indul a géppel és kikapcsolásig folyamatosan fut. És a Denuvo anti-cheat indul a játékkal együtt, ami használja ezt a drivert.
0
0
0
0
xoki avatar
@Twist: Így van.
Bár a blogbejegyzésben nem tértek ki arra, hogy pontosan mikor fut ez a driver, de mivel kernel, így valószínűleg mindig ott lapul a háttérbe.
0
0
0
0
xCube avatar
@xoki: Folyamatosan fut.
0
0
0
0
RaggaBone avatar
Hmmm....valorant szelleme kísért....csak itt azért nem annyira durva a helyzet szerintem. Csak adatot gyűjt gyerekek...minek az nektek? 😃
0
0
0
0
💬 7
SuperPuma avatar
@RaggaBone: Lassan a Pirate Bay nagyobb becsben tartja a személyes adatainkat 😃
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@SuperPuma: 😃 😃 ez jó volt! Tetszett 😃
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@SuperPuma: Már lassan azért kalózkodnak majd az emberek, hogy kémprogramokkal ne legyen tele a gépe...
Nekem akkor ki is van lőve a Valorant 😀 mert nem kell kémprogram ! 😊 Elég amit eszre vesz a gép 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Mert a kalóz verziókba nem raknak kémprogramokat... 😃
0
0
0
0
_AsheXp avatar
@xCube: Vagy amikor elinditjuk a facebookot, discordot, redditet stb. akkor is biztos semmilyen adatunk nem kerül ki 😃
0
0
0
0
TeMeRolEee avatar
@_AsheXp: Azoknál a programoknál amiket felsoroltál (kivéve, ha nem böngészőből használod őket) nem fognak kutakodni a gépeden, nem látják az összes billentyűleütésedet stb... (Mármint akkor amikor elvileg nem használod őket).
Ez a kernel szintű dolog bármit csinálhat amiről nem tudsz és mindig figyelni fog, ha játszol a játékkal, ha nem akkor is.
0
0
0
0
zoligaby avatar
@TeMeRolEee: igy van, a Kernel alapú programok teljesen hozzáférnek a Windows-hoz, fügetlenül attól, hogy DOOM-ozol vagy sem.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció